​Val de observații la indigo la proiectul care transpune în lege Memorandumul 5G cu SUA: Peste 250 de mesaje, multe copy-paste, se opun blocării chinezilor de la Huawei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 17 august 2020, 15:24 Economie | Telecom


Observatii la transpunerea Memorandumului 5G cu SUA
Foto: Ministerul Transporturilor
​Peste 250 de mesaje au primit într-o singură zi autoritățile la proiectul care transpune în lege Memorandumul 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea chinezilor de la Huawei din viitoarele rețele 5G din țara noastră. Majoritatea mesajelor, publicate ad literam, au conținut similar ori sunt scrise cu Google Translate, deși apar transmise de utilizatori diferiți cei mai mulți cu nume românești și toate se opun posibilei blocări a Huawei ori cer prelungirea dezbaterii pe marginea proiectului de lege cu cel puțin 45-60 de zile.

În mod neobișnuit,
Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, condus de liberalul Lucian Bode, a publicat pe site-ul propriu, ad-literam, cu nume și prenume, în secțiunea de transparență decizională, ce observații a primit la proiectul de lege menit să transpună în legislația primară Memorandumul 5G semnat anul trecut între Guvernele României și SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați de americani că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale, acuzații negate ferm de chinezi.

Luni, 17 august, este ultima zi
în care acest act este în dezbatere publică, iar asupra sa ar trebui să-și prezinte avizul/observațiile inclusiv Consiliul Concurenței, deoarece proiectul ar putea afecta competiția prin limitarea, pe cosiderente ce țin de securitatea națională, a numărului de producători 5G care să aibă voie să participe în dezvoltarea viitoarelor rețele 5G din România.

Consiliul Concurenței nu a transmis încă avizul asupra acestui proiect, conform informațiilor HotNews.ro, dar pe site-ul Ministerului Transporturilor au fost postate aproape 300 de mesaje cele mai multe de la persoane fizice, dar și câteva firme, care se opun eliminării chinezilor de la Huawei.

Afișarea acestor observații ad literam este neobișnuită în condițiile în care, pe site-ul Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor, nu există alte proiecte de lege supuse dezbaterii în care observațiile să fie publicate într-un mod similar.

 • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere în legătură cu această situație de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și vom reveni imediat ce vom primi aceste explicații.

Majoritatea mesajelor au conținuturi similare ori sunt create cu Google Translate, de utilizatori diferiți, chiar dacă cei mai mulți apar ca având nume românești.

Exemple de comentarii scurte care se repetă la mai mulți utilizatori:

 • - "Nu sunt de acord. Dacă pierdem huawei, îmi voi pierde locul de muncă"
 • - "Nu sunt de acord. Avem dreptul de a obține cel mai bun serviciu 5G."
 • - "Opus. Trebuie menținută concurența de piață și nu este recomandată intervenția administrativă.
 • - 'Opuneți proiectul de lege. Solicită extinderea proiectului de lege.'
 • - "I really love România and want she become better and better. I saw there was a draft law to block Huawei. I want to say some my opinions. Huawei is not prohibited in the EU and major European countries. România shouldn’t setup special conditions to block Huawei. If Huawei is blocked, România 5G and digitalization will be delayed at least 3-5 years, network quality decline, tariffs increase, and user experiences decrease. Over 6300 people will lose their jobs.

Alți utilizatori au transmis comentarii mai lungi, dar similare în privința conținutului în care vorbesc despre faptul că proiectul ar putea avea impact semnificativ asupra industriei IT&C și economiei și spun cu litere bolduite că:

 • "se impune revocarea actului administrativ prin care s-a inițiat procedura în vederea complinirii lipsurilor/remedierii viciilor la care am făcut referire mai sus, iar, în subsidiar, cel puțin, prelungirea perioadei de consultare publică cu termen în data de 17.08.2020 cu o perioadă de 45 - 60 de zile de la data publicarii proiectului de act normativ, astfel încât emiterea actului administrativ să permită o reală consultare și remediere a viciilor."

Că este vorba de o campanie dirijată
pentru transmiterea acestor mesaje se observă din modul în care au fost transmise aceste mesaje.

Unii utilizatori au început observațiile astfel:


'Textul propunerii: Oppose the draft low: If you think the draft may have a negative impact, or the impact is not fully assessed, you have the right to oppose the draft law. Excelențele voastre, Având în vedere..'


Click pentru a deschide


Alții au transmis doar sfatul de la început de a se opune legii, fără a mai reda și motivele:


Click pentru a deschide


În timp ce alții au transmis si mai putin de atât, respectiv doar 'oppose the law':Click pentru a deschide


Alte observații nu fac decât să reia poziția exprimată deja de chinezii de la Huawei în media ori pe diverse bloguri:

 • "Ministrul Federal de Interne, Horst Seehofer (CSU), se opune, de asemenea, excluderii producătorului chinez de echipamente de telecomunicații Huawei de la procesul de extindere a rețelei 5G în Germania. "Sunt împotriva scoaterii unui produs de pe piață doar pentru că există posibilitatea să se întâmple ceva", a declarat el în ianuarie 2020. "Sunt împotriva restricțiilor comerciale globale și forfetare." Dacă furnizorii chinezi ar fi excluși, extinderea rețelei ar fi întârziată cu câțiva ani, a declarat Seehofer.
 • Dacă Legea intră în vigoare în forma propusă, analiştii estimează că operatorii se vor confrunta cu pierderi directe de active şi pierderi economice indirecte de aproximativ 5,35 miliarde de euro, având în vedere că o mare parte din aceştia folosesc şi echipamente Huawei. Întreaga industrie de comunicaţii din România va suferi pierderi de aproximativ 9,35 miliarde de euro, conform unor calcule recente. Aceste pierderi vor fi transferate către consumatorii finali, umflând facturile pe care le plătesc în fiecare lună. Se estimează că tariful va creşte cu 300% faţă de actualul nivel din UE, adică de la 6 la 18 euro."

Sunt însă și câteva mesaje în care conținutul pare original, precum acesta:

"Buna seara,

Inteleg ca prezentul proiect de lege este pentru siguranta nationala. Dar nu este specificat de ce tehnologia 5G este un risc pentru siguranta nationala.
Pentru a se impune o lege care aduce restrictii majore, ar trebui mai intai o dezbatere publica prin care se aduce la cunostinta cetatenilor de ce este necesara interzicerea unei tehnologii sau a unui produs si care sunt riscurile acestuia pentru securitatea si siguranta nationala.

La art 2 este definitia producatorului si se mentioneaza ca tehnologia 5G reprezinta reprezintă serviciile de comunicaţii electronice furnizate prin intermediul reţelelor 5G.

La art 3. se mentioneaza ca tehnologia 5G are nevoie de aprobare de la CSAT. Din nou nu este specificat de ce este nevoie de aprobare de la CSAT, tehnologiile 4G, 3G, 2G nu au avut nevoie de aprobare de la CSAT. Care este risc-ul tehnologiei 5G? Este CSAT o institutie capabila de analiza si depista riscurile prezentate de echipamentele 5G pe care producatorii le prezinta pentru analiza?

La art 5 sunt specificate riscuri ca:
"controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent"
Toate companiile care functioneaza pe teritorul Romaniei se supun legilor si legislatiei romane, precum si sistemului juridic roman.
"funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente"
Toate companiile functioneaza si se supun sistemului juridic romanesc.

Pentru o lege care este menita sa apere siguranta nationala, nu este exprimat niciun risc al tehnologiei 5G. Se deroga atribut de veto CSAT-ul pentru a interzice producatori fara vreo explicatie.

In concluzie legea este foarte vaga si subiectiva. O lege ar trebui sa fie obiectiva si impartiala.

Companiile de telecomunicatii care activeaza in Romania si au investit milioane de EUR si au mii de angajati, ce ar trebui sa inteleaga din prezenta lege? Ca trebuie sa semneze un proces verbal prin care spun ca nu se afla sub controlul unui guvern strain? Ele actioneaza sub legislatia si controlul guvernului roman! Si ce anume are legatura cu tehnologia 5G, nu este prezentat risc, nici un detaliu tehnic. Care sunt masurile tehnice pentru a preveni riscurile impuse de tehnologia 5G?"


 • Informații de context:

Ambasada Chinei în România a anunțat duminică faptul că se opune excluderii unor companii în domeniul 5G în lipsa unor motive bazate pe fapte, tehnologie și standarde, acuzând SUA că pune presiune politică pentru a suprima Huawei în domeniul 5G în lipsa unor dovezi clare privind acuzațiile de spionaj. Ambasada Chinei speră că România își va formula în mod independent și obiectiv propriile politici și legi 5G, fără a discrimina companiile chineze. Precizările vin în contextul în care Guvernul României vrea să transpună în lege Memorandumul 5G cu SUA.

"Așa-numitul slogan „Nu este sigur” al SUA a fost scandat timp de doi ani, dar până acum nu s-a prezentat nicio dovadă. Oare nu se poate explica situația? Spre deosebire de propriile sale incidente cum ar fi programul PRISM și o serie de „backdoors”. Deci până la urmă, care rețea este nesigură?", spune Ambasada Chinei într-un comunicat de presă remis duminică redacției HotNews.ro.

Ambasada susține că în privința securității 5G ar trebui să primeze faptele, tehnologia și formularea unor standarde și reguli clare de securitate. Aceleași nemulțumiri au fost exprimate și de conducerea Huawei România.

Pentru detalii citește:

România a fost prima țară din lume care, în plin război comercial între SUA și China, a semnat un Memorandum 5G cu SUA, un act al cărui scop ar fi eliminarea folosirii echipamentelor chinezilor de la Huawei, acuzați că ar permite spionajul Chinei asupra informațiilor din rețelele IT occidentale. Pe de altă parte, România a fost printre primele țări din UE care a lansat servicii 5G chiar cu echipamente Huawei. A trecut un an, licitața 5G a fost amânată de 2 ori, și abia acum Guvernul a demarat transpunerea în lege a Memorandumului cu SUA.

Amenințate de Rusia, țările din Europa de Est care se bazează puternic pe protecția militară a Statelor Unite via NATO au adoptat cea mai dură poziție. România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia au semnat toate declarațiile comune cu Washington cu privire la securitatea 5G, angajându-se să aibă o poziție comună cu SUA în privința securității rețelelor 5G, notează într-un articol recent The Guardian.

Recent și Slovenia s-a alăturat țărilor din Europa de est care au semnat Memorandumuri 5G cu SUA.

Pentru detalii privind implicațiile și costurile unei posibile eliminări a Huawei din rețelele 5G din România și cum s-au poziționat alte țări din UE față de China și SUA citește:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6943 vizualizari

 • 0 (52 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 august 2020, 15:34)

  [anonim]

  • 0 (40 voturi)    
   mda (Luni, 17 august 2020, 16:57)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   ar trebui sa-ti pese... spre deosebire de americani, chinezii sunt pe fata cu lipsa lor in drepturile omului de baza (adica dreptul de a vorbi.. ca exemplu)

   nu zic ca si americanii au tactica pumnului in gura, dar sincer e la alegerea dintre doua rele... eu aleg americanu`, ca la chinez nu stii cu ce te alegi.. apasa un buton si inchide toate telecomunicatiile dintr-o tara intreaga..
  • +5 (29 voturi)    
   nu se scumpeste (Luni, 17 august 2020, 16:59)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu va fi 5g pe criteriul asta, ca americanii n-au deloc. De aia si interdictia.
  • -3 (13 voturi)    
   hehe (Luni, 17 august 2020, 17:14)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui

   Pe noi ne intereseaza chiar mai Putin ce te intereseaza pe tine. Asa ca stai si taci.
  • -3 (7 voturi)    
   nu costa mai putin, are un cost ascuns (Luni, 17 august 2020, 19:12)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui

   Pe care il vom plati in timp prin faptul ca devenim vasalii lor.
   Accesul la informatii inseamna posibilitatea de a influenta politica interna iar orice sprijin pentru un partid politic este de regula recompensat cu mai multe contracte sau mai mult control in politica interna.
   China deja s-a specializat in productia de echipamente care sunt de regula accesate prin programe de achizitie publica: aparatura medicala, accesorii pentru pompieri, politisti, autobuze, trenuri,tramvaie etc
   Scopul este sa obtina mai multe astfel de contracte si eventual si deschiderea unor credite la banci din China care vor duce in final la incapacitate de plata, declararea falimentului si cedarea de resurse naturale sau elemente de infrastructura catre guvernul chinez.
   • 0 (0 voturi)    
    Suntem deja (Joi, 20 august 2020, 18:20)

    Camelia Mitica [anonim] i-a raspuns lui Gica Georgescu

    sclavii SUA si UE. Mai conteaza un stapan in plus? Ba poate se bat intre ei si ne alegem si noi cu ceva, daca stim sa negociem. Sigur nu e cazul cu Iohannis, el stie doar ca trebuie sa ne spalam pe maini.
  • +5 (5 voturi)    
   Stai linistit (Luni, 17 august 2020, 20:07)

   bimor [utilizator] i-a raspuns lui

   Iti vor da americanii 5G gratuit. Ca doar asa se ajuta aliatii, nu?
   • 0 (0 voturi)    
    5G pentru tine inseamna spitale autostrazi? (Marţi, 18 august 2020, 16:41)

    Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui bimor

    Cine a zis ca avem foarte mare nevoie de 5G?
    5G-ul creeaza piata de desfacere acolo unde este instalat, economia se dezvolta dar banii parasesc tara. 5G nu este capabil sa atraga investitii de genul celor din IT care au contributie la PIB ci mai degraba investitii de genul megaimage, care creeaza locuri de munca, platesc taxe la buget dar transforma regiunea in care este instalat in piata de desfacere pentru noi servicii iar cea mai mare parte a banilor parasesc economia.
 • -5 (33 voturi)    
  >>>> (Luni, 17 august 2020, 16:07)

  GemstonePig [utilizator]

  Ce inseamna capitalismul asta: poti sa inchiriezi postaci la kil la metru mai destepti mai subtili mai din topor depinde cati bani dai, daca ai bani mai multi poti sa incerci si cu parlamentari, cu asazisi gurnalisti cum e maestru cristoiu, cu lacomi ca bufnici, ski is the limit tovarasi nu va zgarciti sunt sigur ca in Romania pueti cheltui miliarde fara nici un rezultat (tipic romanesc)
  • 0 (0 voturi)    
   toti vloggerii romani fac PR pentru China (Marţi, 18 august 2020, 17:06)

   Gica Georgescu [anonim] i-a raspuns lui GemstonePig

   Incredibil cati fani ai comunismului orwellian sunt in Romania sau mai precis cati oameni fara coloana vertebrala care ar sustine orice pentru cativa lei.
   Habar n-au ca facand asta amaneteaza viitorul tarii, din ghearele PCC nu mai scapa nici o tara, urmeaza indatorarea excesiva, definirea politicii interne si cumpararea la bucata a resurselor tarii.
   Daca mai si votati PSD in anii urmatori la palatul Victoria vom avea consilieri chinezi.
 • -2 (50 voturi)    
  Huawei trebuie sanctionat! (Luni, 17 august 2020, 16:19)

  Oxigen123 [utilizator]

  Sunt PENTRU interzicerea Huawei in 5G si in orice alta utilizare a tehnologiei intr-o tara libera.

  Va rog studiati cum Huawei este singura companie care a decis unilateral interzicerea deblocarii telefoanelor sale.
  Desi nu mai ofera update de securitate si nici versiuni Android noi, Huawei nu mai ofera codurile de deblocare de bootloader care ar permite instalarea de software nou Android.
  Repet, Android este un software liber (free) si Huawei te blocheaza cand vrea sa nu il mai poti actualiza, lasand utilizatorul cu un device vechi si riscant (bricked).
  Masura este pentru a constrange utilizatorul sa cumpere alt terminal nou

  DACA VA FACE LA FEL SI CU APARATURA 5G ???
  • +4 (22 voturi)    
   interzicere...tara libera (Luni, 17 august 2020, 18:17)

   gladex [utilizator] i-a raspuns lui Oxigen123

   nu se pupa. Trebuie sa te hotaresti, vrei interzicere, atunci adio tara libera, vrei libertate,atunci renunta la interzicere. Operatorii economici trebuie sa fie liberi sa-si aleaga furnizorii. Ne intoarcem la economia planificata in care statul stie mai bine?
   • -4 (8 voturi)    
    confuzie voita (Luni, 17 august 2020, 19:44)

    CNBC [utilizator] i-a raspuns lui gladex

    Atata timp cat "libertatea" cetatenilor este pusa in pericol de o entitate straina "libera" statul trebuie sa intervina, este de datoria lui.
    Huawei poate sa faca afaceri in tari africane, sa-si vanda spyware-ul cu functii de 5G unde vor ei.
   • -3 (9 voturi)    
    Nope (Luni, 17 august 2020, 20:03)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui gladex

    Nu e chiar asa. Cand o tara care are in programul partidului unic distrugerea sistemului din tara ta (capitalist) esti indreptatit tocmai pentru a apara libertatea sa interzici participarea acelei tari (compania Huawei e detinuta de militari chinezi) la infrastructura ta critica. Simplu si pentru un troll estic.
    • +1 (5 voturi)    
     Please (Marţi, 18 august 2020, 8:13)

     banuk [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

     Arata-mi unde in programul partidului se mentioneaza distrugerea sistemului capitalist din Romania si dovada ca Huawei e detinuta de militari chinezi. Multumesc.
 • +5 (27 voturi)    
  Lol (Luni, 17 august 2020, 16:24)

  mitg [utilizator]

  Mazeta et al au fost ocupati azi.
 • -3 (39 voturi)    
  Nici troll-ul chinez nu mai e ce a fost. (Luni, 17 august 2020, 16:28)

  feroviarul123 [utilizator]

  De obicei băieții erau atenți la greșeli gramaticale si veneau cu scuze gen, am fost student in România si acum lucrez in US ,a fost placut in România si-mi place sa tin legătura bla, bla, bla. Dar daca te uitați la orele de postare constatai ca fie erau din Ro fie din China. Slab de tot mai băieți. De aia comunismul a pierdut: ca angajați doar loaze.
 • 0 (26 voturi)    
  China este în conflict cu toţi vecinii ei (Luni, 17 august 2020, 17:13)

  Ed___ [utilizator]

  China este în conflict cu toţi vecinii ei!!!

  Inclusiv cu Korea de Nord !!!

  În apele teritoriale nord coreene în care China pescuieşte masiv, în continuare, cu o nesimţire crasă , ignorând orice mesaj al nord coreenilor.

  Este în conflict cu Vietnam, Filipine, Japonia, Koreea nord, Korea de sud, Cambodgia, Laos, Tadjikistan, India, Nepal şi.... Rusia !

  Nu degeaba Rusia a reluat un exerciţiu militar cu dedicaţie pentru Vladivostok să vadă China !

  HONG KONG vă zice ceva???

  Şi voi vreţi echipamente chinezeşti făcute de firme chinezeşti şi cu acţionariat chinezi ??

  Dar suntem idioţi?
 • 0 (8 voturi)    
  Chinese job (Luni, 17 august 2020, 18:40)

  Gheorghe Pudila [anonim]

  How lame...
 • +1 (9 voturi)    
  Nu chinezi. (Luni, 17 august 2020, 20:55)

  Lake123 [utilizator]

  Ori ce-ar fi, chinezii trebuie eliminați din orice combinație cu alte țări. SUnt periculos de inconștienți. SĂ le stea pe suflet cei aproape 800 demii de uciiși prin COVID-19.
 • 0 (0 voturi)    
  Huawei - 5G (Miercuri, 19 august 2020, 13:31)

  Ibit [utilizator]

  Se repeta istoria dinainte de 1990 , cand Ceausescu la telefonul cu Moscova avea numai receptor , microfon nu .
  Acum , Iohannis este in aceiasi relatie cu Trump : telefon cu receptor , fara microfon , iar o sapca ne costa miliarde de dolari .
  In plus , in situatia in care Trump stranuta , Iohannis face imedait guturai si fiind cu dragoste de ROOMAANI , ne da si noua : sa platim .
  Slugi am fost , slugi ramanem cu astfel de reprezentanti.
  Pacat ca nu mai traieste Constantin Tanase.....
 • 0 (0 voturi)    
  Dar cum e (Joi, 20 august 2020, 18:33)

  Camelia Mitica [anonim]

  cu piata libera, cu circulatia neingradita a marfurilor si serviciilor, pentru care SUA se batea cu caramida in piept? Dar cu racolarea de creiere? Noi de exemplu pierdem enorm in directia asta dar nu ne putem opune ca "libera circulatie a fortei de munca ". Daca noi am reusi, printr-o minune sa atragem creiere occidentale, imediat aceste tari foarte liberale ar institui tot felul de piedici sa nu se intample asta. Revenind la 5G, daca SUA vor sa-i boicotam China atunci trebuie sa ne ofere compensatii, nu doar o sapca... Premierul Ungariei a spus raspicat ca va adopta 5G, adica nu-l intereseaza matrapazlacurile SUA. Sigur, el e conducator, nu are genunchii rosii de la frecat podeaua.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by