Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a supus, vineri, spre consultare publica proiectul de decizie privind procedura de acordare a noii licente de comunicatii mobile, licitatie la care nu pot participa operatorii care detin deja o licenta de telefonie mobila, respectiv Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp si RCS&RDS. Autoritatea considera necesara accelerarea procesului de acordare a acestei licente si a stabilit la numai 15 zile termenul de consultare publica a acestui proiect. Documentul prevede etapele premergatoare licitatiei precum si organizarea si desfasurarea procedurii.

Potrivit proiectului, etapele premergatoare licitatiei sunt elaborarea proiectului caietului de sarcini, publicarea proiectului caietului de sarcini in vederea consultarii publice, transmiterea observatiilor la continutul caietului de sarcini, elaborarea formei finale a caietului de sarcini si publicarea anuntului de participare la licitatie. Calendarul detaliat al etapelor licitatiei va fi stabilit prin caietul de sarcini si ANRCTI estimeaza ca procedura va fi finalizata si câstigatorul va fi anuntat pâna la data de 31 iulie 2008.

Cine nu poate participa la licitatie

Asa cum s-a anuntat de la inceput, de la acordarea acestei licente sunt exclusi furnizorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in vedere furnizarii de retele si servicii de comunicatii electronice mobile (inclusiv de banda larga) si care furnizeaza sau pot furniza si retele si servicii de comunicatii electronice mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz, respectiv servicii de telefonie si acces la internet.

Documentul de fata indica si benzile de frecvente ale celor care nu pot castiga noua licenta:

"(...) la licitatie nu pot participa operatorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in vederea furnizarii de retele si servicii de comunicatii electronice mobile in benzile de frecvente 880 - 915 MHz / 925 – 960 MHz (GSM 900), 1710 – 1785 MHz / 1805 – 1880 MHz (GSM 1800), 453 – 457,5 / 463 – 467,5 MHz (CDMA 450) sau 1920 – 1980 / 2110 – 2170 MHz (IMT 2000/UMTS – FDD) si, respectiv, 1900 – 1920 MHz (IMT 2000/UMTS – TDD)", se arata in proiectul de decizie.

Pentru organizarea si desfasurarea procedurii de licitatie, ANRCTI va desemna o comisie formata din sapte membri care nu pot fi actionari, asociati, administratori, cenzori sau angajati, cu carnet de munca sau in alt mod, ai vreuneia dintre persoanele juridice care participa la licitatie sau ai vreunei persoane juridice care are control asupra vreunui ofertant. Comisia va elabora proiectul caietului de sarcini si apoi forma finala a caietului de sarcini, va formula raspunsurile la solicitarile de clarificari, va efectua evaluarea ofertelor si va prezenta rezultatul acesteia presedintelui ANRCTI spre aprobare.

Proiectul caietului de sarcini va fi de asemenea postat spre consultare publica, iar forma finala a acestuia va fi elaborata dupa centralizarea si analizarea observatiilor primite. De asemenea, ANRCTI va publica cel putin intr-un cotidian de circulatie nationala, precum si pe pagina sa de internet, un anunt de participare la licitatie, prin care va invita persoanele interesate sa procure caietul de sarcini. Ofertantii vor avea obligatia de a constitui o garantie de participare in cuantum de 50.000 euro prin scrisoare de garantie bancara.

Acest proiect este postat spre dezbatere publica pana pe 10 martie 2008. In mod normal termenul in care pot fi trimise observatii si recomandari pe marginea proiectelor supuse consultarii publice este de minim 30 de zile de la data publicarii documentului pe pagina de Internet a ANRCTI, exceptie facand situatiile in care deciziile trebuie adoptate in regim de urgenta, cand termenul minim este de 10 zile. Pentru accelerarea procesului de acordare a licentei, Autoritatea de Reglementare a stabilit la 15 zile termenul de consultare publica a acestui proiect.