În acest sens, Consiliul Concurenței și Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) au elaborat miercuri 'o opinie comună', care clarifică modalitățile prin care o companie, care a fost sancționată pentru participarea la o înțelegere de tip cartel, vizând trucarea de licitații, poate fi reabilitată dacă se află în situația de a fi exclusă de la o procedură de atribuire.
- În același timp, autoritățile contractante au libertatea de a evalua de la caz la caz măsurile luate de operatorii economici și dovezile prezentate de aceștia.
Astfel, art. 167 alin. (3) din Legea nr. 98/2016, art. 180 alin. (3) din Legea nr. 99/2016, respectiv art. 81 alin. (3) din Legea nr. 100/2016 reglementează cu titlu exemplificativ faptul că o abatere profesională gravă comisă de operatorul economic se circumscrie unor încălcări ale regulilor de concurenţă de tip cartel care vizează trucarea licitaţiilor sau ale drepturilor de proprietate intelectuală, abaterea fiind săvârşită cu intenţie sau din culpă gravă.
În acest context, pentru a oferi autorităților/entităților contractante orientări prin care să-și documenteze raționamentul pentru deciziile adoptate în legătură cu o astfel de abatere care se sancționează cu excluderea din procedura de atribuire, Agenția Națională pentru Achiziții Publice împreună cu Consiliul Concurenței au emis o opinie comună care clarifică modalitățile prin care un operator economic, sancționat pentru participarea la o înțelegere de tip cartel vizând trucarea de licitații, poate fi reabilitat."
DESCARCĂ AICI LISTA NEAGRĂ CU FIRMELE IMPLICATE ÎN INVESTIGAȚII DE TRUCARE A LICITAȚIILOR
- Ce nume apar în lista neagră a firmelor care au trucat licitații
Printre firmele care apar pe lista neagră se numără Siveco și Intrarom, care au fost amendate în 2017 cu peste 8 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro), pentru pentru trucarea unei proceduri de achiziție publică organizată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în anul 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic. Siveco a anunțat atunci că va contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței.
În lista neagră publicată miercuri de Consiliului Concurenței se arată că în ultimii 3 ani Siveco și Intrarom nu și-au recunoscut faptele și nu au aplicat nici la politica de clemență, dar au implementat un program de conformare cu legislația concurenței.
- Pentru detalii citește: Consiliul Concurentei amendeaza cu 8 milioane de lei Siveco si Intrarom, pentru trucarea unei licitatii publice/UPDATE Siveco a anuntat ca va contesta in instanta decizia Concurentei pe care o considera nefondata
Un alt caz îl reprezintă șase companii din sectorul energetic care au fost amendate în ianuarie 2018 cu 73,1 milioane lei (aproximativ 15,8 milioane euro) pentru încheierea a două înțelegeri anticoncurențiale pe piața comercializarii contoarelor și echipamentelor conexe pentru masurarea energiei electrice.
Cea mai mare amendă a fost încasată de Landis + Gyr, de 27,42 milioane lei (5,92 milioane euro), urmata de Energobit, care a fost sanctionata cu 13,11 milioane lei (2,83 milioane euro).
Elster Rometrics a fost amendata cu 11,21 milioane lei (2,42 milioane euro), Electrica cu 10,8 milioane lei (2,33 milioane euro), iar Electromagnetica cu 10,02 milioane lei (2,16 milioane euro). Compania Ecro SRL a fost si ea sanctionata cu 526.201 lei (113.709 euro). De altfel, Electrica si Electromagnetica au anuntat atunci că vor contesta în instanță aceste amenzi.
Pe de alt parte, tot în acest caz, firma AEM SA a aplicat la politica de clemență, adică a adus dovezi privind existența faptelor anticoncurențiale și a fost astfel scutită de amendă.
Toate aceste lucruri pot fi văzute acum și în lista neagră publicată de Consiliul Concurenței.