În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 27 august 2020, 11:28 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: ANCOM
​Academia Română și-a exprimat joi preocuparea față de consecințele negative pe care le-ar avea utilizarea tehnologiei 5G asupra sănătății publice și a solicitat ca, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, să fie efectuată o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

 • Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol.

Redăm mai jos comunicatul de presă transmis joi de Academia Română:

"Academia Română își manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care România analizează aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național (HG 429/2019).

Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om.

În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.

Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

În acest context, readucem în atenție Rezoluția 1815 din 2011 a Consiliul Europei, care precizează că: „se iau toate măsurile rezonabile pentru a reduce expunerea la câmpuri electromagnetice, în special la radiofrecvențele din telefoanele mobile, în particular a copiilor și tinerilor ce par a fi expuși riscului de tumori ale capului“ și solicită menținerea la „cel mai scăzut nivel cu putință“ (principiul ALARA) în ceea ce privește timpul de expunere, distanțași ecranarea.

Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației și poate genera prejudicii sensibil mai mari decât avantajele."


Spre deosebire de îngrijorările exprimate de Academia Română, toate cele trei instituții de mai sus susțin că rețelele 5G sunt concepute sa funcționeze la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate.

 • Este tehnologia 5G un pericol? Ce pune Institutul Național de Sănătate Publică

Într-un document privind tehnologia 5G
și posibilele implicații asupra sănătății populației, Institutul Național de Sănătate Publică trece în revistă mai multe studii care ar indica faptul că expunerea la câmpuri electromagnetice de radiofrecventa nu indică un risc crescut de tumori cerebrale si nu indica un risc crescut pentru alte tipuri de cancer ale capului si ale regiunii gatului, sau alte boli maligne, inclusiv cancer la copii.

Ce sune INSP cu privire la efectele 5G asupra sănătății:

 • - Expunerea populatiei la campuri electromagnetice (in care sunt incluse si frecventele folosite la tehnologia 5 G) este reglementata, atat la nivel international cat si national.
 • - In Romania, expunerea populatiei la campuri electromagnetice este reglementata prin Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193 din 29.09.2006, "Normele privind limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz". Aceste norme au fost publicate in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 895 din 03.11.2006 si transpun integral prevederile Recomandarii 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene.
 • - Aceste norme asigura protectia populatiei generale fata de expunerea la campuri electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 ori mai mici decât valorile de prag pentru aparitia efectelor dovedite ale acestor campuri.
 • - Sursele de campuri electromagnetice din viata de zi cu zi sunt variate si au caracteristici diferite (frecvente, putere etc): antene radio-tv, antene de telefonie mobila, internet, aparatura electrocasnica etc. Fiecare din aceste surse contribuie la nivelul electromagnetic de expunere al unei persoane.
 • - Se considera ca prin respectarea nivelurilor de expunere din Ordinul MS 1193/2006, nu vor exista efecte negative asupra sanatatii.
 • - In urma interpretarii buletinelor de masuratori de campuri electromagnetice inregistrate la Institutul National de Sanatate Publica, masuratori efectuate si in benzile de frecventa ale telefoniei mobile, a rezultat ca toate valorile masurate ale densitatii de putere au fost mai mici comparativ cu nivelurile de referinta specificate in Ordinul 1193/2006"

INSP mai citează și rezultatele unui raport din 2015 al Comitetul Stiintific al Uniunii Europene pentru Sanatate, Mediu şi Riscuri emergente, SCENIHR, ale cărui concluzii sunt:


 • -În general, studiile epidemiologice privind expunerea la campuri electromagnetice de radiofrecventa nu indică un risc crescut de tumori cerebrale si nu indica un risc crescut pentru alte tipuri de cancer ale capului si ale regiunii gatului, sau alte boli maligne, inclusiv cancer la copii
 • - tot din studiile epidemiologice rezulta ca este improbabil ca expunerea la campurile de radiofrecventa provenite de la statiile de baza si de la emitatorii radio si de televiziune sa duca la o incidenta crescuta a cancerului la oameni
 • - nu s-a putut stabili o legatura cauzala intre simptomele subiective reclamate de diferite persoane (dureri de cap, oboseala, ameteala, dificultati de concentrare) si expunerea la campuri de radiofrecventa
 • - nu s-au gasit efecte asupra reproducerii sau dezvoltarii umane sau animale
 • - in prezent nu sunt dovezi care sa arate influenta expunerii acute sau pe termen lung, la niveluri relevante pentru telefonia mobila, asupra functiilor cognitive
 • - exista studii din care reiese influenta expunerii la campuri electromagnetice asupra electroencefalogramei (EEG) si asupra somnului, dar nu se cunoaste relevanta acestor modificari asupra starii de sanatate si nici mecanismul de actiune. Se recomanda continuarea cercetarilor.

Ce spune ANCOM - autoritatea care monitorizază nivelul radiațiilor emise de rețelele telecom

Pe același subiect ANCOM, autoritatea de reglementare în comunicații, spune că monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficși de monitorizare de bandă largă amplasați în București și alte 62 de orașe din țară. Totodată, ANCOM realizează și măsurători prin intermediul sistemului mobil, rezultatele acestora fiind disponibile la adresa http://www.ancom.ro/masuratori-mobile.

Ca o concluzie a acțiunilor desfășurate de ANCOM, se poate reține că rezultatele măsurătorilor, efectuate până în prezent, arată că nu există, până la acest moment, depășiri ale limitelor admise de legislație. Fără îndoială însă, acțiunile desfășurate de ANCOM pe acest segment vor continua și în perioada următoare.


De asemenea fizicianul Cristian Presură
a explicat în mai multe video-uri de ce tehnologia 5G nu ar fi periculoasă pentru organism.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19136 vizualizari

 • +38 (66 voturi)    
  Academia romana (Joi, 27 august 2020, 11:39)

  /./ [utilizator]

  mai degraba academia securistilor platiti sa faca jocul Chinei si a Rusiei.
  • +29 (43 voturi)    
   Cine a semnat a facut numele Acad.Romane. de ras!! (Joi, 27 august 2020, 12:12)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Si astia au pensii speciale?
   • +18 (30 voturi)    
    Tocmai asta... (Joi, 27 august 2020, 12:40)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    ...ar fi interesant de stiut. Cine a semnat? "Istorici" gen Razvan Theodorescu sau Aurel Pop? E cumva vreun fizician, vreun medic sau vreun biolog pe acolo?
    • +9 (15 voturi)    
     semnat de Biroul Prezidiului Academiei Române: (Joi, 27 august 2020, 14:49)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     Acad. Ioan-Aurel POP - preşedinte
     Acad. Bogdan C. SIMIONESCU - vicepreşedinte
     Acad. Victor SPINEI - vicepreşedinte
     Acad. Răzvan THEODORESCU - vicepreşedinte
     Acad. Victor VOICU - vicepreşedinte
     Acad. Ioan DUMITRACHE - secretar general

     Oameni de care am auzit cu totii cand spargeau zidul sonic ducand cunoasterea umana spre mai departe :)
     • +2 (6 voturi)    
      E trist (Joi, 27 august 2020, 17:16)

      JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      E trist cum acesti indivizi cica ar vrea sa reprezinte ce are tara mai educat? Un gunoi comunisto-pesedist precum Teodorescu?
     • +5 (7 voturi)    
      Ce stiu impostorii astia despre fizica ? (Joi, 27 august 2020, 22:00)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

      Comunistoizii, daco-ortodoxii nationalisti din Acacademia Romana, au ajuns sa contrazica fizicieni romani care fac cercetare in llaboratoare din strainatate, si care, au patente si brevete de inventie in fizica.
      • -1 (1 vot)    
       in Academia Romana sunt multi oameni de stiinta (Vineri, 28 august 2020, 12:39)

       Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

       sigur, nu sunt cunoscuti, prostimea de azi nu poate "hali" decat maxim pseudo-medicii si pseudo-fizicienii care o ard non stop pe la show-uri TV, si asta daca pot renunta pentru cateva minute la gratarul pe muzica de Salam.
   • +16 (28 voturi)    
    Facepalm (Joi, 27 august 2020, 12:55)

    Soarele [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    Facepalm - definiție de dicționar: gest pe care-l faci atunci când Academia Română pune botul la teoria conspirației de pe YouTube și Feis-buci.
    • +4 (6 voturi)    
     bingo... (Joi, 27 august 2020, 15:38)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

     bingo...
     • -3 (3 voturi)    
      activistii 5G (Vineri, 28 august 2020, 12:42)

      Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

      vor spune ca nu cauzeaza nimic sanatatii nici daca se va implementa folosind radiatii X :))
  • +3 (9 voturi)    
   Cine "considera"! Facem presupuneri ori credem?! (Joi, 27 august 2020, 15:03)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui /./

   "mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate.".

   Amatori de consideratii "din inima", ca ministra (Harvard), pot crede la biserica, nu cand e vorba de sanatatea publica.
   Exista studii pe zeci de ani, pentru a fi siguri??
   "Considerarea" este ca si cand zici ca tu consideri (crezi) ca n-o sa ploua si, na necaz, a plouat cu grindina.
   Considerarea (credinta) ta va repara pagubele din gradina???
   Si cand vorbesc aici de "pagube", ma refer la copii si nepotii nostri.
  • +2 (4 voturi)    
   Neutra (Joi, 27 august 2020, 15:12)

   Arh. [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Pai se pare ca nici cu China nu e, zice NU indiferent de tara de unde vine firma de tehnoogie
 • +26 (34 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 11:39)

  [anonim]

  • -29 (51 voturi)    
   Asa spuneti dvs? (Joi, 27 august 2020, 11:56)

   Astazi [utilizator] i-a raspuns lui

   Aveti expertiza serioasa daca in 12 cuvinte demontati afirmatia Academiei
   • +26 (44 voturi)    
    Nu iti trebuie nici o expertiza seriosa, (Joi, 27 august 2020, 12:11)

    /./ [utilizator] i-a raspuns lui Astazi

    ajunse sa fi facut facultatea de telecomunicatii pe bune ca sa iti dai seama ce prostii debiteaza securistii astia.Daca maine se vrea sa se bage 5G pe frecventele de 960Mhz unde acum e 2G se poate foarte simplu.Dar ca sa iti dai seama de asta ti-am zis, mai trebuie sa fi trecut si pe la scoala.Academicienii arata inca o data ca sunt vanduti rusilor si chinezilor, majoritatea au rezultate zero in viata de zi de zi.
    • +1 (17 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 12:58)

     [anonim] i-a raspuns lui /./

     • +1 (17 voturi)    
      Nu e deloc ok ce fac (Joi, 27 august 2020, 14:38)

      /./ [utilizator] i-a raspuns lui

      si mai ales cum fac.Ei se folosesc aici de faptul ca populatia nu are cunostinte tehnice ca sa isi faca jocul politic atat si nimic mai mult.De cand cu legea care "teoretic" interzice Huaweiului sa participe la reteaua 5G au inceput atacurile pe toate planurile.Nu e deloc intamplator ca Academia Romana iasa acum cu textul asta.Daca totusi i-as fi preocupat soarta romanilor ar fi luat legatura cu cei care testeaza 5G si ar fi cerut sa poate sa fie si ei prezenti la testari.Mai ales ca "teoretic" sunt unii dintre cei mai destepti romani.Teoretic ca practic mai greu.Dar de fapt pe ei nu ii intereseaza soarta romanilor ci ii intereseaza doar soarta stapanilor lor.
    • -2 (6 voturi)    
     atentie la fractura logica (Joi, 27 august 2020, 22:17)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui /./

     Tehnologia 5G este in momentul de fata implementata de firma chinezeasca Huawei careia ii pun bete in roate americanii care sunt mai putin capabili in domeniu in acest moment.

     Din acest motiv cauta tot felul de argumente ,inclusiv invocand pericolul spionarii ( aici ar trebui sa-i credem ca doar ei spioneaza pe toata lumea de ani de zile ) pentru a trage de timp ca firmele americane sa-i ajunga pe chinezi din urma.

     Asadar de ce ar fi vanduti academicienii chinezilor ( de rusi nu mai vorbesc ca astia n-au nicio treaba cu 5G ) cand mai degraba ei fac jocul americanilor venind chipurile cu argumente " stiintifice " ca sa dea greutate afirmatiilor lor care in esenta sunt proamericane si nu prochinezesti sau proruse.

     Luat probabil de valul urii ai neglijat fractura logica din comentariul tau !
   • +6 (16 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 12:54)

    [anonim] i-a raspuns lui Astazi

    • +2 (2 voturi)    
     MIMO deci? (Joi, 27 august 2020, 14:05)

     transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui

     ai patent pe MIMO? bravo! e incorporat in standard? mai precis in care!? scriu toate astea pentru ca lucrez in domeniu (3GPP), si am cam inventat cateva chestii on 5G... asta ca sa nu spun prea multe pe aici...
   • +2 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 13:00)

    [anonim] i-a raspuns lui Astazi

 • +25 (53 voturi)    
  ce dracu mai e si academia romana... (Joi, 27 august 2020, 11:39)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. de emite astfel de pareri?
  hai sa ne uitam ce fosile comunistoide sunt acolo sa ne dam seama ce inseamna academia romana.
  • +4 (16 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 13:30)

   [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   • -5 (9 voturi)    
    daa.a.. (Joi, 27 august 2020, 14:21)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

    .. mai erau si natafletii aia care se jurau pe documentatie ca ei lucreaza de rup, ca-s profesionisti, cand colo stau toata ziua pe HN.
  • -1 (9 voturi)    
   academia romana (Joi, 27 august 2020, 14:47)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   au fost aia care spuneau ca nu au dreptate europenii cand spun ca sistemul nostru de invatamant e praf...

   deci n-ai ce pretentii sa ai de la ei!
 • +30 (52 voturi)    
  Academicienii romani (Joi, 27 august 2020, 11:40)

  Mawrkuss [anonim]

  momentul ala cand iti dai seama ca Academia Romana nu e compusa exclusiv din oameni de stiinta, ci e doar un grup elitist in care ajungi in mod "onorific" (adica numit, recompensat, etc... va prindeti voi).
 • +20 (36 voturi)    
  :))))))))))))) (Joi, 27 august 2020, 11:43)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  o tara plina de hoti si de academicieni prosti ...
 • -36 (56 voturi)    
  Vai, dar cum indraznesc (Joi, 27 august 2020, 11:46)

  lazarus101 [utilizator]

  Academia Romana precis sunt niste conspirationisti platiti de Putin! Cum indraznesc sa puna la indoiala aceasta minune tehnologica. Pai nu v-a spus cercetatorul renumit (la el in bloc) Prescura si alti celebrii "jurnalisti" si "youtuberi" (cumparati de chinezi sa laude Huawei) ca 5G e cea mai buna inventie de la descoperirea focului?
  • +4 (12 voturi)    
   altu care (Joi, 27 august 2020, 14:46)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

   habar nu are ce vorbeste , dar se da destept!
 • +18 (24 voturi)    
  Mai bine cerceteaza (Joi, 27 august 2020, 11:52)

  IncaUnul [utilizator]

  Eu sunt satul de institutii care isi duc existenta observand si avertizand dar fara a contribui cu ceva concret spre a rezolva situatia. Oricine poate emite opinii. As vrea sa vad un insitut care dovedeste si ulterior propune solutii concrete stiintific documentate pentru a contracara potentialele efecte negative astfel incat populatia sa profite de beneficiile tehnologiei.
 • +21 (39 voturi)    
  desfiintati sau restructurari urgent AR (Joi, 27 august 2020, 11:52)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  deja e un fel de "cimitir al dinozaurilor"- condusa de un dacopat, ortodoxopat retrograd, dovedit colaborator al securitatii si e plina de fosile similare, cu mentalitati comuniste si retrograde, conservatoare.
  Dar ce ne miram, pana la urma AR e "oglinda" societatii si a cercetarii romanesti- prafuita, de forma, cu plagiate, sinecuri, politizata, etc...din care tinerii cercetatori nu prea au alte sanse decat sa fuga afara ca sa se realizeze dpdv profesional si sa poata face cercetare de calitate. Nu, nu veniti cu exemple inverse, acelea sunt cateva mici insule de excelenta, care nu pot schimba peisajul oceanului de incompetenta.

  Revenind la comunicatul AR: pare mai degraba o emanatie a "teoriei conspiratiei". Nu fundamenteaza opiniile pe nicio cercetare proprie, detaliata, care sa le ofere o baza stiintifica solida, in sprijinul celor afirmate.
  Pai cum e posibil ca tu, for suprem al cercetarii academice sa iesi cu un comunicat cu supozitii, dar sa nu fi derulat nicio cercetare in domeniu, care sa iti sustina cele comunicate? niste articole in reviste cotate ISI ale dlor academicieni, gen?1 Aa...wait, scuzatz, astia nu prea stiu ce e ISI si am uitat ca oricum maculatura lor nu e acceptata in astfel de reviste stiintifice prestigioase...
 • -30 (50 voturi)    
  Cum isi permit academicienii sa contrazica (Joi, 27 august 2020, 11:52)

  xolv [utilizator]

  savantii de internet ?
  • +11 (31 voturi)    
   aia-s academicieni? sau... (Joi, 27 august 2020, 12:16)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   elite colaboraționiste?
   • +5 (17 voturi)    
    Aia-s (Joi, 27 august 2020, 12:47)

    cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Academicienii ce i-au oferit un sceptru presedintelui Nicolae Ceausescu.

    Acum probabil au primit ordinul pe unitate de distrugere a sectorului IT din Romania, deoarece merge prea bine.
    • 0 (4 voturi)    
     Ce legatura? (Joi, 27 august 2020, 16:11)

     palatin [utilizator] i-a raspuns lui cineva123

     Confunzi IT cu 5G, hai sa fim atenti.
     Asa cum eu nu comentez despre horticultura pentru ca nu ma pricep, la fel ar fi cazul sa nu vorbim despre ce nu ne pricepem.
  • +5 (11 voturi)    
   adica... (Joi, 27 august 2020, 14:19)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ...intrebi cum niste istorici isi permit sa contrazica niste fizicieni?
  • 0 (10 voturi)    
   academicienii aia (Joi, 27 august 2020, 14:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   au citit ultima carte de fizica in 1960!
 • -20 (44 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 11:53)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   looool (Joi, 27 august 2020, 14:45)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui

   tu ai impresia ca un virus biologic e ca un virus pe calculator la care gasesti antiviturs in cateva ore, maxim zile?!

   ba nene imi place ca planeta asta e plina de oameni care le stiu pe toate nene...
   • 0 (6 voturi)    
    Ti-am dat +. Important este sa participi... (Joi, 27 august 2020, 15:40)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Era vorba de comparatie, de proces in sine, nu de virus bio, contra virus IT.
    N-or fi fost 5 maimute, or fi fost 20, nu?!
    Glumesc.
    Dar, esenta ramane cu nu avem studiu stiintific si exhaustiv despre efectele radiatiei asupra organismelor umane.

    Tin sa-ti aduc aminte, ca omul ca fiinta biologica s-a dezvoltat in mediu lipsit de radiatii electromagnetice, din spectrul pentru care iti trebuie licenta de 2G, 3G, ori 5g.

    Deci nu avem o istorie concludenta, iar studiile sunt facute la comanda magnatilor dezvoltatori si proprietari de utilizari ale frecventelor mentionate.
    Nu uita de "studiile" (gras platite), privind poluarea cu hidrocarburi, care arata ce "benefica" este aceasta!

    Nu uita ca sunt studii cu privire la nocivitatea mobilului, de unde a si aparut necesitatea masurarii radiatiei acestora, in unitati de masura, SAR (W/kg corp).
    In UE la cap radiatia maxima este 0.247W/Kg la 10g head, iar la corp 0.438w/kg la 10g body.
    • +2 (2 voturi)    
     sunt 2 probleme aici (Vineri, 28 august 2020, 10:42)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui danduta

     1 - daca studiile care spun ca 5G e sigur nu au avut timp sa fie facute serios, atunci nici alea care spun ca NU e sigur nu au avut acest timp;

     2 - si aia care vand 5Gu traiesc in medii cu radiatii. Si nici macar mariimagnati ahtiati dupa bani nu sunt atat de idioti sa se iradieze singuri!

     3 - s-a spus despre practic orice avans tehnologic ca e nociv, si marea majoritate s-au dovedit false. d c ar fi acum diferit?

     sigur exista o posibilitate sa fie si nociv, dar chiar crezi ca academia romana (unde media de varsta e de 70 de ani si care voteaza 95% psd) o sa se prinda de asta?!
 • +16 (28 voturi)    
  Trebuie (Joi, 27 august 2020, 11:53)

  fokerul [utilizator]

  să-şi justifice cumva existenţa şi Academia Română aşa că din când în când, mai aruncă pe piaţă nişte chiftele controversate ca să atragă atenţia.
 • -20 (40 voturi)    
  Comisia europeana (Joi, 27 august 2020, 11:54)

  vodatepes [utilizator]

  Unde isi are sediul Comisia Europeana? La Bruxelles. Uite ca la Bruxelles este interzisa tehnologia 5G. Cred ca Academia Romana are dreptate. Sunt uni care fac misto pe aici dar acest lucru e din cauza lipsei de informatii. https://www.activenews.ro/stiri-it-c/Bruxelles-primul-oras-care-BLOCHEAZA-implementarea-tehnologiei-5G-din-cauza-riscurilor-pentru-sanatate-155317
  Deci la Bruxelles se poate. Cititi articolul de mai sus cu atentei si mai vb
  • -12 (30 voturi)    
   cititi, informati-va (Joi, 27 august 2020, 12:19)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Cititi si informati-va apoi ganditi. Bruxelles are standarde de radiații deosebit de stricte în domeniul telecomunicațiilor. Standardul de 6 volți pe metru.
   Luati ordinul Ordinul MS 1193/2006, si la anexe veti gasi ca in Romania standardul este de 61 volți pe metru. Deci este mai mare de 10 ori fata de Belgia. Oare nu suntem in UE? Standardele de radiatii nun trebuie sa fie la fel pe tot teritoriul UE? La noi suntem radiati cu odze de 10 ori mai mari decat in Blegia.
  • +7 (13 voturi)    
   Sa iti fac o traducere???? (Joi, 27 august 2020, 12:25)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   The city of Brussels cannot “ban” anything of that sort. And they haven’t done that, of course, because they don't have a mandate. You are referring to a recommendation vote of probably a subcommittee of the city council, that made it around the world with the help of the international union of conspiracy theorists.

   The right to the radio spectrum is solely in the hands of the Belgium government. And they are in a process to assign or sell spectrum to interested operators. According to European regulation (ETSI) the award of spectrum to mobile network operators is technology-neutral. It is the sole decision of the operator, what radio technology they will run on the acquired frequency.

   And be assured: whatever frequency becomes available, including re-use of discontinued network frequencies like 700 MHz band or 1800 band, will go to 5G. Since it is superior in so many aspects.

   And the city of Brussels have NO SAY.
 • -8 (24 voturi)    
  sa se puna antene 5G pe casele parlamentarilor si (Joi, 27 august 2020, 12:06)

  hopsinoi [utilizator]

  a celor care contribuie la furtul national pensii speciale.

  sa nu se puna pe blocuri, ci la o distanta suficient de mare de orice locuinta.
  • +1 (9 voturi)    
   De ce? (Joi, 27 august 2020, 12:40)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

   Antenele nu emit direct in jos.
 • +4 (20 voturi)    
  Mafia (Joi, 27 august 2020, 12:12)

  CptPopa [utilizator]

  Huawei vorbeste limba PSD adica spaga, care a fost data deja de mult si acum isi cer drepturile.

  Cum tendinta la nivel european e sa se renunte la colaborarea cu chinezii, dintr-o data 5G-ul a devenit rau pt ca daca nu il implementeaza Huawei mai bine nu il face nimeni...pana cand poate da domnu' si castiga PSD alegerile si nu se mai baga nimeni peste afacerile lor.
  • 0 (4 voturi)    
   Singurul comentariu la subiect! (Joi, 27 august 2020, 15:47)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui CptPopa

   De fapt despe asta e vorba, si noi toti am "pus botul" la discutia despre "nocivitate", care va fi transata foarte clar, daca castiga PSD-ul:
   "Nu este nociva tehnologia G".
   Si basta.
 • -15 (37 voturi)    
  Imi place cum multi (Joi, 27 august 2020, 12:15)

  Astazi [utilizator]

  de pe aici etaleaza cunostinte aprofundate de fizica, mai ca te apuca rasul. Dragi compatrioti, nu va mai puneti deasupra unor fizicieni care stiu bine cu ce se mananca acest 5G inutil dar foarte comercial. Si voi aveti copii, si voi locuiti aici si nu e bine sa fiti asa siguri de voi. Academia doar a propus sa se faca studii aprofundate, nu ca cele platite de industria Telekom care tine sa ne linisteasca. Efectele radiatiilor sunt subtile, nu doar la nivelul campului si corpului fizic. Omul are cinci(5) campuri/corpuri subtile de care "stiinta" habar nu are inca dar asta nu inseamna ca ele nu exista.
  • +6 (18 voturi)    
   Ma lasi ? (Joi, 27 august 2020, 12:48)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Astazi

   Cum poti sa vorbesti de fizica si apoi sa emiti existenta unor campuri nemasurabile ?
   • +1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 13:35)

    [anonim] i-a raspuns lui gamma

   • -2 (10 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 13:37)

    [anonim] i-a raspuns lui gamma

   • +4 (8 voturi)    
    Dar sunt masurabile (Joi, 27 august 2020, 14:58)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui gamma

    Google efectul Kirlian
    plus electronica medicala ce masoara campul bioelectric al pacientului.
    Dar asta nu se invata decat la facultatea de electronica. in nici un caz pe forumuri sau facebook.
    • 0 (6 voturi)    
     BS (Joi, 27 august 2020, 20:02)

     gamma [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     Campul bioelectric e arhicunoscut , , efectul Kirlian nu e nimic mai special decat o descarcare in gaz combinata cu tehnica citirii in zatul de cafea . Pseudoraspuns
  • +2 (4 voturi)    
   "Era cand nici nu o vedeam/Azi o vedem si nu e" (Joi, 27 august 2020, 20:15)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui Astazi

   Nu prea seamana, dar se potriveste.
   "Omul are cinci(5) campuri/corpuri subtile de care "stiinta" habar nu are inca... ", dar Astazi sigur le stie, ca altfel nu ar vorbi de ce stiinta nu are habar.
   Cine-o mai avea habar? Popchii?! si aia mozaici si aia muslini, animisti, etc.
   Dar, popchii in afara de unul singur, de "suflet" nu sufla o vorba despre celelalte patru?!
   CONCLUZIE: Numai
   Astazi stie de cele "cinci(5) campuri/corpuri subtile de care "stiinta" habar nu are inca... "
 • +5 (29 voturi)    
  Mari academicieni (Joi, 27 august 2020, 12:15)

  blacksheep [utilizator]

  Este doar o incercare jalnica de a arata cat de activi sunteti, de a justifica salariile si privilegiile,
  Atit de multi ani nu a-ti luat nici o pozitie cand institutele de cercetare erau distruse si cercetatorii alungati din tara de dispretul aratat de autoritati si de foame, bineinteles.
  Acum doriti "fie efectuată o analiză științifică responsabilă".
  Si cine sa faca "analiza științifică responsabilă", sau deja a fost infiintat SRL-ul care sa sifoneze bani pe aceasta tema. Doar se gasesc studii gata facute pe internet, nici o problena, pro sau contra, cum doriti, sau cum comanda stapanul. Nu aveti rusine, nu aveti onoare.
  • -5 (11 voturi)    
   Nu (Joi, 27 august 2020, 12:48)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   Nu le este rusine.

   https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu#/media/Fi%C8%99ier:Ceausescu_receiving_the_presidential_sceptre_1974.jpg
 • 0 (22 voturi)    
  In lume (Joi, 27 august 2020, 12:21)

  ABBV [utilizator]

  au ajuns la portavoce cele mai pr0ast3 folsilele. Peste tot in lume nu avem exclusivitate. Si, li se permite sa arunce cu otrava in oameni fara nici o consecinta. A devenit inevitabil ipactul "masini cu gardul". Dunning - Kruger ....
 • -4 (14 voturi)    
  academia lu Dej nu putea emite altceva (Joi, 27 august 2020, 12:25)

  RazvanCostache [anonim]

  cine a scris asta? hai sa citim impreuna si sa vedem ce intelegem: Spre deosebire de îngrijorările exprimate de Academia Română, toate cele trei instituții de mai sus susțin că rețelele 5G sunt concepute sa funcționeze la niveluri CU MULT SUB LIMITELE CONSIDERATE SIGURE pentru sănătate.
 • +4 (16 voturi)    
  Adevarul este ca... (Joi, 27 august 2020, 12:43)

  minus [utilizator]

  5G foloseste microunde, care pot fi nocive depinzand de cantitatea incasata. Argumentul in favoarea 5G ar fi ca puterea folosită în trasmisii va fi "foarte mică", cu statii dese (tocmai fiindca puterea este mica), iar transmisa nu este unidirecționala.
  Dar de la teorie la practica este distanta lunga. Cele de mai sus ar trebui reglementate foarte strict. Pana atunci, si Academia are dreptate: ca radiatie electromagnetica, ce foloseste 5G este "in principiu" periculoasa. Ca sa nu fie si in practica la fel de periculoasa, puterea de emisie trebuie redusa drastic.
  Iar cum lacomia guverneaza omenirea, te poti astepta mai degraba la rau decat la bine... ca prezumtie de "vinovatie" prin grija fata de buzunar, nu de semeni.
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 august 2020, 13:36)

   [anonim] i-a raspuns lui minus

   • 0 (2 voturi)    
    Vorbim deocamdata... (Vineri, 28 august 2020, 6:18)

    minus [utilizator] i-a raspuns lui

    in Romania, de 3500 și 3700 Mhz.
    Da, vorbim si de 700 Mhz, dar te astepti sa fie ingesuiala mare la frecventa asta?
    • 0 (0 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 august 2020, 8:46)

     [anonim] i-a raspuns lui minus

     • 0 (0 voturi)    
      ce spui este doar o nuanta (Vineri, 28 august 2020, 16:07)

      minus [utilizator] i-a raspuns lui

      pentru ca stii foarte bine ca nu se teme nimeni de comunicatia pe 700 MHz.
      OK, daca preferi, spun ca "in principiu" este periculoasa comunicatia pe frecvente mai mari de 3.5 GHz. Acum esti multumit?
 • -2 (14 voturi)    
  era nevoie de un raport obiectiv... (Joi, 27 august 2020, 13:40)

  demaGOGU [utilizator]

  ...decuplat de interesele pecuniare ale celor din zona ITC.

  long overdue!
  • 0 (8 voturi)    
   ahahahahaha (Joi, 27 august 2020, 14:42)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   academia romana?! ahahahahaha

   "interesele din zona ITC" ma tu ai impresia ca aia sunt atat de prosti incat face ceva care ii omoara si pe ei?! frate da e greu sa gandesti!
   • 0 (4 voturi)    
    Ba da, sunt. (Joi, 27 august 2020, 15:00)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Pentru ca, de ce nu?
    • +1 (1 vot)    
     of doamne (Vineri, 28 august 2020, 10:44)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     adica tu care deja esti MINIM milionar, preferi sa mori cu 5 ani mai repede ca sa ai si mai multi bani?

     clar are sent.... NOT!!!

     ba fratilor... hai sa si gandim.
     inteleg ca o conspiratie suna misto, ai impresia ca te aflii intr-un film etc etc...
     dar putina logica nu strica!
 • +4 (8 voturi)    
  Sunt 2 grupe de benzi: cele de acum si milimetrice (Joi, 27 august 2020, 14:22)

  andipetre [utilizator]

  Tehnologia 5G poate fi implementata in 2 categorii de benzi de frecventa: cele folosite acum, extinse pana spre 3,5 GHz si cele milimetrice (incepand de la 28 GHz in sus).

  Pentru cele curente, deja 5G-ul functioneaza in unele locuri, inclusiv in Romania (orase mari) si efectele sunt la fel ca ale celorlalte.

  Pe benzile milimetrice nu au fost inca facute comunicatii masive, la nivelul care se preconizeaza si care e natural in acest tip de sisteme mobile. E de fapt punctul forte al 5G, pe aceste benzi vor fi implementate cele mai interesante aplicatii. Din pacate asta arata ca nu mai sunt relevante statisticile si studiile legate de influenta comunicatiei de pana acum asupra sanatatii, diferenta de frecventa fiind foarte mare. Despre aceste frecvente vorbeste atat Academia, cat si alte surse si n-as ignora chiar complet problema.

  Probabil va fi ok, dar e sanatos sa ne punem problema. Iar in toate argumentele politice "pro" se vorbeste doar generic de 5G si nu se spune nimic de undele milimetrice.

  P.S. pentru cei care cred ca toate frecventele au acelasi efect, ii invit sa faca o cura prelungita de ultraviolete.
  • +1 (5 voturi)    
   .... (Joi, 27 august 2020, 15:19)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   În cursul acestui an, ANCOM îşi propune să definitiveze documentația de licitaţie până la sfârşitul trimestrului III și să organizeze procedura de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă în ultimul trimestru al anului.", a anunțat autoritatea.

   https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23697364-organizarea-licitatiei-5g-romania-amanata-din-nou-ultimul-trimestru-din-2020-este-noul-termen.htm

   Deci dupa cum vezi nu se vinde nici un spectru pe la 28GHz.Dar cine are timp sa se informeze, nu??Populatia trebuie prostita ca asa au primit ordin de la stapani.
   • +3 (3 voturi)    
    O strategie buna (Joi, 27 august 2020, 16:59)

    palatin [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Este o strategie foarte buna. Pas cu pas, pana la victoria finala. Mai intai obisnuim poporul cu televizorul, pardon, cu ideea ca 5G nu este implementata decat in aceleasi benzi de frecvente care sunt deja folosite pentru 4G. Apoi, sa nu cumva sa informam poporul despre detaliile tehnice, ca nu cumva sa devenim plictisitori, noi stim ca pe nimeni nu intereseaza detaliile tehnice. De exemplu, de ce sa spunem daca in actuala strategie 5G se vor folosi tehnologiile MIMo si tunuri directionale, ca nu merita sa divulgam asta. Oare pe cine intereseaza adevarul? Pe nimeni. Toti au placerea sa acuze in stanga si in dreapta, dar nu stiu despre ce vorbesc, pentru ca oficialitatile nu spun nimic despre detaliile tehnice. Spun doar ce convine: anume ca se folosesc aceleasi benzi ca si pana acum.

    Faza a doua, va fi ocuparea benzilor in domeniul microundelor (exact, sunt cele care fac friptura sa se prajeasca in cuptorul cu microunde) cu aceeasi tehnologie 5G dar acum fiind vorba de un alt spectru de frecvente, se folosesc dispozitive total diferite. Insa, poporul nu va cunoaste aceste detalii tehnice plictisitoare, el deja va fi obisnuit din etapa precedenta si va spune "uite, nu s-a petrecut nimic rau si aven 5G de 3 ani" asa ca poporul va accepta fara sa gandeasca noua implementare 5G in benzile de microunde.

    Voila! Asa se procedeaza. "Ca la carte".
    • 0 (2 voturi)    
     Daca ajungeam cu lectura la dvs, nu mai comentam. (Joi, 27 august 2020, 20:45)

     danduta [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     Scuze!
    • -1 (1 vot)    
     cuptorul functioneaza in banda 2.4GHz... (Vineri, 28 august 2020, 12:43)

     demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui palatin

     ...nu vrei sa mananci ceva gatit la 28GHz.
   • +2 (2 voturi)    
    Marile razboaie incep o galceava la granita... (Joi, 27 august 2020, 20:43)

    danduta [utilizator] i-a raspuns lui /./

    Politica pasilor marunti.
    Se liciteaza 3600MZ, dar se numeste 5G.
    Apoi, ce mare branza, ca tehnic sa mai liciteze si 28.000 MH; or sa-i zica 28GH; cine sa priceapa ceva?!
    Parlamentarii, in nici-un caz, decat ai abonati la cascaval.
    Restul, umplutura. Voteaza dupa cum ridica, sau coboara degetul liderul de grup.
    Cine poate fi lider?! Hrebenciuc (ales la intamplare), de exemplu.
  • +1 (1 vot)    
   Sau sa-si bage mana intr-un cuptor cu microunde. (Joi, 27 august 2020, 20:31)

   danduta [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   Nu zic sa-si bage capul, ca n-am mai avea observator "independent" al fenomenului.
   • 0 (0 voturi)    
    vezi (Vineri, 28 august 2020, 8:47)

    gamma [utilizator] i-a raspuns lui danduta

    Un cuptor are 1Kw , un mobil are 1W . Daca iti pica pe picior 10 kg e naspa , daca iti pica 10g nu . E greseala celor ce nu au deloc simt tehnic . Exact astia sunt academicienii nostri .
 • -1 (11 voturi)    
  academia romana?! (Joi, 27 august 2020, 14:42)

  liviu_ [utilizator]

  e vreunu acolo care are sub 90 de ani?!
  sa fim seriosi... niste bosorogi care habar nu au despre ce vorbesc!
  • +2 (10 voturi)    
   mergi si verifica (Joi, 27 august 2020, 15:01)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Google e gratis.
   Dar stiu, e mult mai simplu sa debitezi pe forum decat sa faci cercetare. Chiar si gratis.
   • 0 (0 voturi)    
    nu stiu (Vineri, 28 august 2020, 10:46)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    cat de complicat e sa prinzi o ironie...
    aparent e foarte complicat...

    omule de cand au dat comunicatu ala prin care spun ca ce spune UE in legatura cu invatamantul roensc de 2 lei e fals si ca nu e asa... increderea mea in institutia aia s-a dus de la 2/10 la -1/10.

    nu dau o ceapa degerata pe ce spune acea institutie !
    si nu ma intereseaza cine e acolo sau ce varsta au. in romania daca e o institutie de stat cu mai putin de 80% din angajati corupti e bine!
 • +5 (11 voturi)    
  Felicitari HotNews (Joi, 27 august 2020, 14:49)

  palatin [utilizator]

  Va felicit pentru un articol echilibrat pe tema 5G.

  Imi place ca, alaturi de stirea initiala care face obiectul articolului, si anume opozitia Academiei la tehnologia 5G, ati adaugat, pentru echilibru, si alte opinii importante oficiale si neoficiale.

  Ar fi de dorit ca si in viitor sa mentineti acelasi standard ridicat in ce priveste profesionalismul pe teme de interes public. Dar acum sunt obligat sa va aduc aminte ca NU la fel ati procedat atunci cand ati avut articole pe aceeasi tema in care ne informati despre avantul 5G in Romania (era unul recent referitor la Orange), dar pe care nu ati catadicsit sa il completati, tot pentru o informare echilibrata, cu opinii alternative (similare cu cea a Academiei). Este cumva o dezamagire [dez-amagire = iesirea din amagire] sa constat ca exista o polarizare a HotNews catre o anumita opinie, in cele mai multe cazuri de interes public, care este ceva normal pentru orice individ, dar care nu ar trebui sa afecteze informarea CORECTA si IMPARTIALA a cititorilor. Va rog sa nu abdicati de la profesionalismul media, doar pentru ca SE POATE.

  Va multumesc.
 • -5 (9 voturi)    
  imi place ca (Joi, 27 august 2020, 14:49)

  liviu_ [utilizator]

  academia romana se crizeaza cu 5Gu (a care neimplementare ne va distruge si singura meserie care chiar merge in romania -> ma refer din alea care nu fura),
  in schimb contrazic astfel de stiri: https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24253924-unicef-400-000-copii-din-romania-nu-merg-scoala.htm
 • +1 (9 voturi)    
  Titlul corect al articolului: (Joi, 27 august 2020, 15:16)

  Arh. [utilizator]

  ”În contradicție cu Academia Română și ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort susțin că implementarea tehnologiei 5G este foarte, foarte bună și pe alocuri gustoasă”
  • +3 (5 voturi)    
   Exact, o polarizare pro 5G (Joi, 27 august 2020, 15:52)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui Arh.

   Se vede de pe Luna.
 • +4 (8 voturi)    
  De pe Wikipedia: (Joi, 27 august 2020, 15:31)

  Ovidiu P [utilizator]

  "Academia Română este cel mai înalt for de știință și de cultură din România. A fost fondată la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literară Română, devenită la 1 august 1867 Societatea Academică Română,[1] iar în 1879 Academia Română. Conform statutului[2], rolul principal al Academiei constă în cultivarea limbii și literaturii române, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii române, studierea istoriei naționale române și cercetarea în cele mai importante domenii științifice. Cele mai reprezentative lucrări academice sunt Dicționarul limbii române, Dicționarul explicativ al limbii române, Dicționarul general al literaturii române, Micul dicționar academic și Tratatul de istoria românilor. Prin statutul său, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 membri titulari și corespondenți și 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din România.[3]"

  Desigur, cei care fac DEX-ul sunt masura sa spuna daca 5G este periculos sau nu.

  "În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului. Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice."

  Nope, care studii? Sa zicem e usor, sa credem logica e usor. Doar ca logica nu este si realitatea.
 • +2 (2 voturi)    
  Când vrei să te faci de râsul lumii. (Vineri, 28 august 2020, 8:59)

  asavreau [utilizator]

  Ieşi în public şi spui prostii cu vrăjitoare şi cai verzi pe pereţi.Azi Academia Română.Cred-că lansează un concurs al proştilor.O fi rămas vreo-un post liber la Academie !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by