Operatorul Bouygues Telecom a anunțat joi că va retrage 3.000 de antene de telefonie mobilă Huawei până în 2028 în zone cu populație foarte densă, la cererea guvernului francez, din motive de securitate a viitoarei rețea 5G, scrie AFP.

Sigla HuaweiFoto: Hotnews

"Nu vom mai avea nicio antenă Huawei în zonele foarte dense" până în 2028, a afirmat Olivier Roussat, președintele Bouygues Telecom.

Acest lucru implică demontarea a 3.000 de antene, a explicat acesta.

Bouygues Telecom are în total circa 21.500 de antene pe teritoriul Franței.

"Guvernul a ales o gestionare pragmatică, care lasă timp operatorilor să se adapteze", a comentat Sylvain Chevallier, specialist în telecom la firma de consultanță Bearing Point. "Dar, în timp, este clar, nu va mai exista Huawei în peisajul" 5G.

Huawei, numărul 1 mondial în echipamente 5G, este în colimatorul Statelor Unite,care acuză gigantul asiatic de spionaj în beneficiul Beijingului. Administrația Trump face presiuni asupra țărilor aliate să renunțe la echipamentele sale.

La începutul lui iulie, agenția națională însărcinată cu securitatea informatică în Franța a anunțat că va restrânge puternic autorizațiile de exploatare a operatorilor francezi parteneri ai acestui grup.

Astfel, Bouygues Telecom, care nu folosește deja antene Huawei la Paris, nu va putea utiliza antene Huawei pentru 5G la Strasbourg, Brest, Toulouse și Rennes, a explicat operatorul.

În aceste orașe se află instalații strategice pentru Franța, precum portul militar și baza submarinelor nucleare la Brest, sediul Airbus la Toulouse sau centre operaționale esențiale în criminalitate cibernetică la Rennes.

În alte patru orașe, care nu au fost citate, Bouygues Telecom va putea folosi antene Huawei pentru 5G până în 2023.

În zone care nu sunt foarte dense (57% din populația franceză), "a priori statul francez nu are contraindicații în folosirea echipamentelor Huawei" pentru 5G, a precizat Rossat.