Academia Română revine cu explicații: Cine a elaborat și de ce a șters apoi comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:46 Economie | Telecom


Error_404 la Academia Romana
Foto: Hotnews
Academia Română a comunicat miercuri către HotNews.ro că documentul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale, coordonați de președintele secției, academician Victor Voicu. Conducerea Academiei susține că a luat decizia retragerii acestui document, deoarece "a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu participarea tuturor facorilor implicați", fără a prezenta însă ce demersuri a făcut în acest sens.
 • Vezi în articol cum explică Academia de ce nu a numit oamenii de știință ori studiile în baza cărora a spus că 5G poate afecta sănătatea și de ce a vorbit de 'riscuri imense' ale radiațiilor milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), când serviciile 5G către populație nu se implementează în aceste frecvențe.

Academia Română a răspuns miercuri întrebărilor HotNews.ro legate de cine a elaborat și șters ulterior comunicatul în care acest for științific susținea că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației.

 • Redăm mai jos integral răspunsurile Academiei la întrebările HotNews.ro:

HotNews.ro: Cine a elaborat poziția Academiei pe tema 5G din comunicatul publicat joi pe site?

Victor Voicu, Academia Romana
Foto: AGERPRES
Academia Română: Documentul a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale din Academia Română, coordonați de președintele secției, acad. Victor Voicu. Materialul a fost redactat pe baza unei ample documentări realizate de acad. Victor Voicu și colaboratorii săi, care are ca fundament științific bibliografia internațională în domeniul medical din ultimii doi ani.

 • HotNews.ro: Cine l-a retras de pe site și care sunt motivele pentru care comunicatul nu mai apare pe site-ul Academiei?

Academia Română:
Decizia retragerii comunicatului aparține conducerii Academiei Române și a fost luată în urma consultărilor în cadrul cărora s-a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicați (social, economic, politic) și elaborarea unui document comun.

 • HotNews.ro: De ce nu menționați oamenii de știință ori studiile în baza cărora Academia consideră că 5G ar putea afecta sănătatea?

Academia Română: Documentul din data de 27 august 2020 reprezintă o sinteză a unui material mai amplu, care conținea și bibliografia științifică utilizată, dar care nu putea face obiectul unui comunicat de presă. O bibliografie selectivă este acum disponibilă pe site-ul Academiei Române.


Academia Română: "Documentul din data de 27 august 2020 nu a avut în vedere licitația pregătită de ANCOM. Sursa documentului constă în preocuparea față de implementarea tehnologiei 5G și posibilele efecte asupra sănătății pe termen lung (când această tehnologie va fi utilizată la un nivel mult mai avansat), nu în viitorul imediat."

 • Tot miercuri, Academia a publicat din nou pe site-ul său un comunicat de presă în care susține același lucru legat de motivele ștergerii poziției anterioare pe tema 5G:

Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi.

"Comunicatul a stârnit controverse, ignorându-se faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii. Studiileau menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele și dezavantajele acestortehnologii și să evalueze potențialul de risc asupra sănătății. Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă.

Precizăm că decizia conducerii Academiei Române de a retrage comunicatul de pe site-ul instituției a fost luată ca urmare a hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicațiși elaborarea unui document comun.", se arată în comunicatul transmis miercuri, 2 septembrie de Academia Română.

Academia a mai publicat și "o bibliografie selectivă cu mai multe articole din presa de specialitate" și "opinii din presa internațională" pe marginea tehnologiei 5G.

 • Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol. Poziția Academiei a fost criticată masiv joi de opinia publică.

Pentru detalii citește: În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației

 • Reacția fizicianului Cristian Presură la comunicatul Academiei Române:

fizicianul Cristian Presură
Foto: Hotnews
Fizicianul Cristian Presură a reacționat joi seara pe pagina sa de Facebook față de comunicatul Academiei Române referitor la utilizarea tehnologiei 5G, demontand mare parte dintre argumentele prezentate de instituție:

"Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.
1. 'oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune'. Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.
2. 'dezvoltând practic un ocean artificial de radiații'. Cuvantul "ocean de radiatii" sperie, desi suntem inconjurati si de "oceane" de alte radiatii: lumina si particule neutrino. "Ocean de radiatii" nu inseamna neaparat periculos!
3. "radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )". Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10 GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHz, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org. Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.
4. "autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om". E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este "probabil cancerigen", acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria "sigur cancerigen" intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.
5. "radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm". Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge "sa ne citeasca gandurile".
Comunicatul continua:
6." iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului." Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.
7. Si la sfarsit comunicatul spune:" Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației"

Cuvantul cheie este "poate". Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la "fratii mai mari" din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), "fratii mai mari" au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba. Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, "fratii nostri mai mari" nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul."

REFERINTE
În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11307 vizualizari

 • +46 (54 voturi)    
  credeam ca Romania are macar o institutie de seama (Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:53)

  Gryphus [utilizator]

  acum e clar, Romania NU are nici macar o singura institutie demna de respect.

  s-a dovedit ca inclusiv Academia Romana e o cloaca de securisti
  • +13 (23 voturi)    
   edi pian - academician (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:06)

   Mary80 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   asta vrea plebea. Fizicieni de reviste si show-uri tv.
  • +26 (28 voturi)    
   pai aia buni au plecat (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:12)

   icarag [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cine nu a avut pile si era capabil a plecat, cu mici exceptii. aici au ramas nepotismele si incompetentii . o
  • +18 (22 voturi)    
   clar (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:33)

   un clujean in bucuresti [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Stiinta si industriile moderne nu-s duse inainte de oameni care au facut facultatea in tari subdezvoltate.
  • +19 (25 voturi)    
   Victor Voicu- demisia (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:45)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ai facut de cacao Academia, ai girat o prostie, si in continuare nu stii cu sa o mai dregi... nu stiu daca e securist, da stiu ca e prostanac..
   • +14 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:27)

    [anonim] i-a raspuns lui 1anonim

   • +5 (5 voturi)    
    sincer nu cred ca Victor Voicu (Joi, 3 septembrie 2020, 8:36)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    A a tins macar o litera in comunicatul acela...

    Cum sincer cred ca Sefu de la Academia Romana dupa o lectura literara, dar lipsita de o minima intelegere a substantei textului, a dat cu aprobatul un comunicat de mare anvergura.

    Sigur ca acum incearca sa mai dreaga ceva...

    Penibil maxim tocmai de la niste oameni de la care te-ai astepta sa aiba discernamant stiintific, academic.

    Mare rusine!
 • +36 (44 voturi)    
  ....ce inseamna sa te faci de cacao...jenant (Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:55)

  persuasiv [utilizator]

  si asta la cel mai inalt nivel.
 • +34 (40 voturi)    
  Care academie bre... (Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:56)

  arpi [utilizator]

  O institutie compromisa total de toti lingaii..
 • +4 (20 voturi)    
  Prof Martin Pall (Miercuri, 2 septembrie 2020, 14:59)

  TrickyWicky [utilizator]

  Demonstreaza clar si succint
  • +6 (10 voturi)    
   Wi-Fi is an important threat to human health (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:10)

   levierul [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   lucrare de baza a eminentei Prof Dr Martin Pall.
   Se numeste gandire speculativa, in care nu ai un scop clar definit, masurabil, ci evaluezi notiuni care nu pot fi masurate. Oboseala cronica generata de unde electromagnetice? Pe fiecare metru patrat, Soarele emite in medie 1300W, din tot spectrul. Un terminal de telefonie mobila gestionata de catre centrala, nu emite in putere mai mare de 2W.
   Exista studii mai multe si mai interesante asupra gandirii speculative, care poate fi de mult prea multe ori manipulativa. Rezultatele sunt extraordinare in politica, pentru ca acolo se lucreaza cel mai mult cu notiuni nemasurabile.
   • -5 (9 voturi)    
    ati fost foarte selectiv (Miercuri, 2 septembrie 2020, 18:26)

    TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui levierul

    Mai insistati
 • +11 (21 voturi)    
  Studii ? (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:00)

  andreiu [utilizator]

  CE oameni de stiinta ? Ce studii vreti voi ?
  E plin facebookul de ele ....
 • +2 (10 voturi)    
  pt dl Presura (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:04)

  TrickyWicky [utilizator]

  Elaborati cu privire la:
  Voltage-gated calcium channel
 • +23 (29 voturi)    
  academician iradiat (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:12)

  mandalau [utilizator]

  Daca o lasau asa cum era cu eroare 404 era mai bine. Academia se face din nou de cacao publicand o asa zisa invitatie la dezbatere in care publica o lista lunga de articole obscure alarmiste, majoritatea in publicatii precum ciao si libertatea si asa zisele articole stiintifice publicate in majoritate in reviste obscure.
  In plus toate aceste articole sunt contra 5G, unde sunt articolele care trateaza benficile 5G?
  Unde mai este dezbaterea daca tu arunci asa ceva pe masa?
 • +6 (14 voturi)    
  5G (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:27)

  nimrod [utilizator]

  Noaptea mintii pe luna plina.
 • -2 (16 voturi)    
  Ori "social, economic, politic", ori sanatate (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:45)

  D-or [utilizator]

  Ori se discuta STRICT despre efectele radiatiilor asupra sanatatii,
  ori se discuta DOAR despre interesele economice.

  Altfel, amestecindu-le ce ar putea iesi: Da, e cancerigen, dar e eficient economic. Unii vor muri fericiti la gindul ca altii vor cistiga destul, deci se merita.

  Periclitarea cu bunastiinta a sanatatii inseamna genocid.

  Deci, pentru a elimina bunastiinta, unii nu vor ca astfel de lucruri sa fie spuse explicit.
  • +5 (11 voturi)    
   ... (Miercuri, 2 septembrie 2020, 17:13)

   mihai_mi [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Deocamdata Acadameia, prin "studiul" de 2 lei, a mers pe factorul social. Adica: tehnologia nu este daunatoare, aduce valoare economica, dar social vorbind prostimea nu e de acord asa ca nu e buna.
 • +13 (13 voturi)    
  probabil ca ... (Miercuri, 2 septembrie 2020, 15:58)

  levierul [utilizator]

  Academia Romana a Antenei 3
 • +12 (14 voturi)    
  cum vine asta...? (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:01)

  Semiramidul [utilizator]

  institutia care ar trebuie sa aiba pe cei mai destepti din natie nu se ridica mai sus de coafeze si taximetristi...?

  suntem pierduti oare?
 • -5 (15 voturi)    
  pacalici (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:03)

  levierul [utilizator]

  singura problema legata de 5G a fost ca chinezii erau mai avansati decat americanii, asa ca USA, prin magariile pe care le tot sustine, a platit masiv o campanie care sa aiba ca scop denigrarea 5G, mergand pana la interzicearea accesului firmelor chinezesti. Acum, incearca sa dreaga treaba si sa bage bani in propaganda pro 5G, pentru ca deja firme detinute sau controlate de USA, au in productie 5G... Simplu, in fata voastra, dar saracii au mereu impresia ca detin adevarul, cand ei nu ai invatat inca sa se stearga la fund.
  Moto: ca sa stii ce intentii au bogatii, uita-te la ce isi doresc saracii.
  • +16 (16 voturi)    
   Dacă nu-i Huawei,este pericol. (Miercuri, 2 septembrie 2020, 18:19)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Asta vroiau să spună Academia Română,dar nu au avut curaj să o spună direct.Să ne amintim că Pop,actualul președinte al Academiei sa opus anulării diplomei de doctor a lui Ponta,diplomă anulată până la urmă de către ÎCCJ.
   • +8 (10 voturi)    
    Ai pus frumos punctul pe i ! (Miercuri, 2 septembrie 2020, 18:26)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    :))
 • +11 (13 voturi)    
  In Romania nimic nu mai are clasa ! (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:24)

  Susufler0 [utilizator]

  Totul este imbacsit de ramasitele comunismului, de influentele ideologice si pragmatice ale pesedismului, chiar de impostura si nevolnicie !

  PS. Simt o imensa rusine pt facaturi de genul acesta cum este comunicatul dat de Academie !

  PPS. In Franta academicienii sunt numiti "nemuritori" si sunt respectati chiar si de adversarii lor !

  PPPS. La noi, un academician este in stare sa colporteze stiri de duzina despre 5G pe un calup de unt de tara si o roata de cascaval afumat de Bradet ! FOMISTI ! Rusine !
 • +13 (13 voturi)    
  Sa zicem mersi (Miercuri, 2 septembrie 2020, 16:46)

  mynickname [utilizator]

  ... ca n-au scris de gravele consecințe asupra sănătății pe care le are cuptorul cu microunde.
 • +10 (10 voturi)    
  Colegii (Joi, 3 septembrie 2020, 7:29)

  fdaniel [utilizator]

  Sunt colegii tovarasei Elena Ceausescu.
 • +1 (1 vot)    
  ar fi interesant de aflat daca tovarasu de la ... (Sâmbătă, 5 septembrie 2020, 14:15)

  gimini [utilizator]

  ...Academie a facut recent vreo vizita pe la Ambasada Americana.

  Comunicatul a fost dat in mod clar ca sa sperie opinia publica si sa impiedice adoptarea 5G, care in acest moment poate fi accelerata doar cu Huawei, singurii care detin suficient know how si tehnologie integratoare.

  Pun pariu ca peste 2-3 ani, cand americanii ii vor ajunge din urma pe chinezi si vor putea si ei sa propuna un integrator de solutii 5G cum e Huawei, acelasi tovaras de la Cacademie ne va povesti cum prin 5G o sa curga lapte si miere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by