​Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a semnat miercuri, 9 septembrie, un acord-cadru cu Orange pentru achiziția a aproximativ 83.000 de tablete cu internet pentru o perioadă de 2 ani, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele autorității. Orange ar trebui să semneze acum contractul subsecvent cu Ministerul Educației și să livreze tabletele în școlile din București și alte 14 județe până joi, 10 septembrie, în caz contrar riscând penalități conform obligațiilor asumate în urma lictației pe care a câștigat-o, a explicat șefa ONAC.

TableteFoto: msit asia

Cornelia Nagy, sefa ONAC

Cornelia Nagy, sefa ONAC

Foto: AGERPRES

"Am semnat astăzi acordul cadru cu Orange pentru achiziția a circa 83.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru cele trei loturi: Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud. Ministerul Educației trebuie să semneze acum contractul subsecvent." a declarat miercuri pentru HotNews.ro Cornelia Nagy, președintele ONAC.

Vor fi aceste tablete pe băncile elevilor de luni, 14 septembrie, când începe școala?

"Nu pot să confirm acest lucru, întrebați-i pe cei de la Orange. Termenul de livrare prevăzut în caietul de sarcini al procedurii de achiziție și asumat de operator este de 10 septembrie 2020, iar dacă marfa nu ajunge în acest termen se percep penalități pentru zilele de întârziere.", a declarat pentru HotNews.ro Cornelia Nagy.

Click pentru a deschide

Achiziția acestor tablete vizează facilitarea activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

  • HotNews.ro a solicitat miercuri mai multe detalii de la Orange România despre livrarea celor aproximativ 83.000 de tablete în școlile din București și alte 14 județe și vom reveni cu răspunsurile companiei imediat ce le vom primi.

Amintim faptul că licitația pentru ahiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în 9 loturi.

În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Este vorba de asocierea dintre Orange România (lider) și firma Advanced Technologies SRL (terț). La licitație au mai participat Vodafone România, grupul de firme Telekom România (n.a fostele Romtelecom și Cosmote) și firma Producton SRL. Nu au existat contestații.

Click pentru a deschide

Orange și Advanced Technologies trebuie să livreze acum aproximativ 83.000 de tablete cu internet 4G nelimitat pentru o perioadă de 24 de luni.

În total ar fi vorba despre 82.826 de tablete pentru 14 județe și Capitala. În total Orange a ofertat 41.313.608,8 RON fără TVA pentru 82.826 de tablete, deci valoarea unei singure tablete cu conexiune la internet timp de 2 ani este de 498,8 lei, potrivit Edupedu.ro.

Click pentru a deschide

Pentru restul de șase loturi, șefa ONAC a precizat anterior pentru Edupedu.ro că “nu au primit oferte conforme cu termenul de livrare din caietul de sarcini”, așa că licitația va trebui să fie reluată.

În legătură cu acest aspect, Cornelia Nagy a declarat miercuri, 9 septembrie, pentru HotNews.ro că"licitația pentru restul de șase loturi(n.a respectiv achiziția a încă peste 160.000 de tablete dotate cu internet) va fi reluată vineri, 11 septembrie.Aceste tablete ar putea ajunge în școli în lunile octombrie și noiembrie. Analizăm acum cu Ministerul Educației noile termene ale procedurii."

Întrebată ce spune despre faptul că i s-a solicitat demisia pentru rezultatul dezamăgitor al acestei licitații, Cornelia Nagy a precizat pentru HotNews.ro "Nu comentez declarațiile primului-ministru și ale niciunui ministru, din principiu."

  • Guvernul ar vrea să schimbe conducerea ONAC pe motiv că ar fi întârziat achiziția a 250.000 de tablete pentru desfășurarea cursurilor online

Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică searacă Guvernul va putea achiziționa doar 70-80.000 din cele 250.000 de tablete promise elevilor în noul an școlar pentru desfășurarea cursurilor online, în condițiile pandemiei de COVID-19 și a criticat conducerea Oficiului Național pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), care a gestionat licitația de peste 126 milioane de lei pentru achiziția celor 250.000 de tablete.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat luni seara că i-a solicitat premierului Ludovic Orban demiterea președintelui Oficiului Național de Achiziții Centralizate (ONAC), Cornelia Nagy, în urma rezultatului dezamăgitor al licitației privind achiziția de tablete pentru elevi. „Vreau reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație”, a transmis Monica Anisie pe Facebook.