Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC), care gestionează reţeaua RoEduNet, a demarat sâmbătă, 12 septembrie, o licitație deschisă pentru dezvoltarea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise la nivel național (bibliotecă virtuală), contract finanțat din fonduri UE estimat la peste 182,9 milioane de lei (fără TVA). Sistemul IT va fi bazat pe mecanisme de machine learning (învățare automată) și artificial intelligence (inteligență artificială) și ar urma să fie implementat în 18 luni.

Biblioteca virtualaFoto: SEAP
  • Cum va funcționa biblioteca virtuală națională - detalii din caietul de sarcini al licitației:

La bază, sistemul IT reprezintă bibliotecă digitală de conținuturi multimedia interactive și un asistent inteligent de învățare care oferă posibilitatea utilizării coerente, în relația directă profesor-elev folosirea unor instrumente pentru învățare, predare si evaluare, moderne și apropiate culturii digitale a tinerei generații.

Funcțiile de bază ale platformei vor fi următoarele:

  • - Acces la lecții în format digital si alte conținuturi digitale (opere literare, lectură obligatorie sau recomandată școlară, etc.);
  • - Optimizată pentru orice tip de terminal: desktop, mobil, tablete;
  • - Integrare cu alte platforme educaționale existente (CRED, catalog online și celelalte sisteme de management al școlarității);
  • - Asistent inteligent de învățare;
  • - Testarea automată a gradului de alfabetizare funcțională;
  • - Acces pe principalele browsere (Chrome, Firefox, Safari, Edge) și sisteme de operare: Windows, iOS, Android, Mac OS. Cărțile vor fi afișabile și pe e-Ink.
  • - Administrare de conținut pe materii, tematici și ani de studiu;
  • - Posibilitatea de descărcare și rulare locală a conținuturilor educaționale;
  • - Conținutul dispune de meta-date, este indexat pentru căutări facile;
  • - Administrarea utilizatorilor, inclusiv drepturi de acces la produsele educaționale pe categorii de utilizatori;
  • - Raportare cu privire la utilizarea conținuturilor;
  • - Integrare cu sisteme informatice terțe care pot furniza resurse educaționale sau nomenclatoare (de ex. proiectul de Biblioteca al Ministerului Culturii).

Câteva scenarii de utilizare a acestei platforme digitale:

1. Predarea pe proiector (kit mobil) a unei lecții inteligente cu răspunsuri automate la cereri în limbaj natural

Profesorii au posibilitatea de a preda lecții inteligente care conțin concepte noi cu care nu au avut timpul necesar de familiarizare.

Asistentul bazat pe inteligență artificială livrează în mod automat un flux de învățare oferind atât voce artificială cât și text scris. Interfața hibridă voce-text este proiectată cu ajutorul unui kit mobil.

Elevii nu au nevoie de calculatoare individuale pentru a urmări lecția. Totuși, acei elevi care dispun de dispozitive mobile proprii sau acces la computer, se pot conecta la sistem și pot adresa întrebări în limbaj natural.

Profesorul va observa reacția elevilor cu privire la conceptele legate de asistentul de învățare prin intermediul interfeței hibride voce-text în limbaj natural.

În funcție de conceptele care trebuie clarificate profesorul va adresa întrebări în limbaj natural către asistentul inteligent de învățare, care oferă răspunsuri pe baza unor algoritmi de machine learning creați special în acest sens.

Răspunsurile vor conține link-uri către obiecte de învățare (text, audio, video, jocuri interactive, platforme de programare diagramatică și alte obiecte interactive) din cadrul bibliotecii virtuale sau din cadrul altor platforme educaționale cu resurse deschise.

Beneficiile utilizării acestui tip de lecții constau în livrarea exactă a clarificărilor conceptuale, navigarea semantică nesecvențială a conținutului fluxului de învățare în funcție de nevoile elevilor și particularizarea conținutului în funcție de nevoile grupului de elevi cu care interacționează profesorul la o anumită lecție.

2. Studiu individual de acasă asistat în limbaj natural (teme sau explorare individuală)

Elevul poate să acceseze de acasă sistemul și să interacționeze în limbaj natural cu interfața hibridă voce-text. Accesul este posibil de pe computer, tabletă sau smartphone.

Profesorii pot comunica elevilor coduri de identificare a temelor sau a fluxurilor de studiu individual. Aceste coduri pot fi obținute și de părinți prin intermediul interfeței de comunitate de învățare. Sistemul oferă un număr de coduri și teme predefinite.

Profesorii pot adăuga noi teme în cazul în care doresc. Sistemul jurnalizează activitatea elevilor, stocând atât întrebările copiilor cât și răspunsurile la întrebările adresate de asistentul de învățare.

În rezolvarea temelor, elevii pot cere clarificări conceptuale de la asistentul de învățare în limbaj natural prin intermediul interfeței hibride voce-text.

Beneficiile provin din faptul că explicațiile livrate elevilor sunt extrase de algoritmii de machine learning dintr-un knowledge base, care corespunde programei școlare și obiectivelor educaționale moderne.

Citește în Caietul de Sarcini mai multe detalii și scenarii de utilizare ale acestei platforme IT

  • Condiții de participare la licitație

Companiile interesate să participe la această licitație trebuie să dovedească faptul că media anuală a cifrei de afaceri globale cumulată pe ultimii 3 ani (2019, 2018, 2017) a fost de cel puțin 365.989.478 lei.

În plus, ARNIEC solicită experiență similară relevantă în furnizarea de pachete software si/sau sisteme informatice realizată prin contracte (contracte relevante) derulate de către operatorul economic, sau aflate în derulare, într-o perioadă care nu va depăși 3 ani anteriori datei limită de depunere a ofertelor (perioada de referință).

Licitaţia electronică se va desfăşura într-o singură rundă, pe durata a 24 de ore. Elementul ofertei care urmează să facă obiectul procesului repetitiv de ofertare este prețul. Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate/preț, în care componenta financiară va conta în proporție de 40%.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 21 octombrie 2020. Contractul se va derula pe parcursul a 18 luni.