​Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a reluat luni seara achiziția a peste 167.000 de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii din medii defavorizate din 27 de județe. După eșecul licitației anterioare, în care s-a încheiat un acord-cadru cu Orange pentru doar 3 din cele 9 loturi licitate, și pentru că anul școlar a început deja, ONAC a ales o cale mai rapidă - achiziția prin negociere, iar ofertele trebuie transmise până vineri, 18 septembrie. Valoarea maximă estimată a acordului cadru pentru cele 6 loturi de tablete depășește 84,2 milioane de lei. Vezi în articol cât se estimează ca va fi prețul unei tablete și detaliile achiziției.

O noua achizitie de tableteFoto: ONAC

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat luni seara că va derula în regim de urgență, în numele și pentru Ministerul Educației și Cercetării, o nouă procedură de achiziție de tablete cu internet pe 2 ani pentru următoarele loturi:

  • - Lot 3 Regiunea Nord-Est 1 (Bacău, Botoșani, Neamț) - valoarea maxim estimată 14.873.948 lei (fără TVA)
  • - Lot 4 Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) - valoarea maxim estimată 14.796.806 lei (fără TVA)
  • - Lot 5 Regiunea Vest (Arad, Caraș Severin, Hunedoara, Timiș) - valoarea maxim estimată - 8.988.410 lei (fără TVA)
  • - Lot 6 Regiunea Sud-Vest (Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj) - - valoarea maxim estimată - 14.382.857 lei (fără TVA)
  • - Lot 8 Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea) - valoarea maxim estimată - 15.601.510 lei (fără TVA)
  • - Lot 9 Zona Nord-Est 2 (Iași, Suceava, Vaslui) - valoarea maxim estimată - 15.645.880 lei (fără TVA)

Criteriul de atribuire: În urma derulării procedurii de achiziție va fi stabilită oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic pe baza criteriului de atribuire "cel mai bun raport calitate-preț". Componenta financiară va conta în proporție de 80% în algoritmul de calcul al ofertelor.

Click pentru a deschide

În total pentru cele 6 loturi ar urma să se achiziționeze 167.174 de tabletecu internet inclus pe 2 ani, valoarea maxim estimată fiind de 84.289.411 lei (fără TVA), prețul unitar al unei tablete fiind astfel estimat la 504 lei, se arată în invitația la procedura de achiziție publicată luni seara de ONAC.

Data limită de primire a ofertelor va fi vineri, 18 septembrie 2020, tot atunci urmând să aibă loc și ședința de deschidere a ofertelor. După evaluarea ofertelor, va urma runda de negociere cu ofertanții declarați admisibili (preț, clauze contractuale și termene de livrare). În urma derulării etapei de negociere, ofertanții declarați admisibili vor depune ofertele finale în maxim 1 zi lucrătoare de la încheierea ședinței de negociere.

Pentru mai multe detalii citește Invitația de participare la achiziția de tablete.

  • Orange și Advanced Technologies (Vonino) au câștigat licitația pentru 3 din cele 9 loturi de tablete, dar livrările de tablete către elevi întârzie

Amintim faptul că licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete a fost demarată de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) în data de 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că aloca 150 de milioane de lei, fonduri bugetare, pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) este împărțit în 9 loturi.

În cadrul procedurii s-au stabilit câștigătorii numai în cazul a trei loturi pentru Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud.

Este vorba de asocierea dintre Orange România (lider) și firma Advanced Technologies SRL (terț - unicul distribuitor al tabletelor Vonino).

La licitație au mai participat Vodafone România, grupul de firme Telekom România (n.a fostele Romtelecom și Cosmote) și firma Producton SRL. Nu au existat contestații.

Click pentru a deschide

Orange și Advanced Technologies trebuie să livreze acum aproximativ 83.000 de tablete cu internet 4G nelimitat pentru o perioadă de 24 de luni.

Orange a confirmat joi, 10 septembrie, pentru HotNews.ro semnarea acordului-cadru pentru livrarea celor aproape 83.000 de tablete dotate cu internet pentru școlile din București și alte 14 județe, dar spune că urmează să primească invitația pentru semnarea contractului subsecvent. Conform obligațiilor asumate la licitație, termenul limită pentru livrarea tabletelor ar fi astăzi, 10 septembrie. Cornelia Nagy, șefa ONAC, autoritatea care a organizat licitația, spune că Ministerul Educației este cel care ar trebui să semneze acum acest contract, fără de care nu există un angajament legal pentru care să înceapă livrarea tabletelor.