Viitoarea licitație 5G din România ar putea avea probleme mai mari decât excluderea chinezilor de la Huawei din rețelele telecom din țară. Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS, a anunțat marți că liderul pieței de internet fix și TV a dat în judecată ANCOM, autoritatea care organizează licitația 5G din cauza unor benzi de frecvențe licitate. Mărul discordiei îl reprezintă banda de 3,5 GHz, cea mai vânată pentru noile servicii 5G, deoarece permite capacități mari de date și viteze mari de download la internet, fiind mai eficientă în zonele urbane.

Valentin Popoviciu, vicepresedinte RCS&RDSFoto: Hotnews

Nu numai că licitația 5G nu va fi finalizată în acest an, dar procedura ar putea fi chiar blocată. Anunțul a fost făcut marți de Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS în cadrul evenimentului Ziua Comunicațiilor 2020, întrebat fiind despre disputa în jurul Huawei, posibila excludere din construcția viitoarelor rețele 5G din România.

  • "Noi punctual în cadrul licitației avem o problemă care este mai mult de tehnicalitate și un litigiu între noi și poate și alți operatori și ANCOM care mai curând va bloca licitația. Pentru că noi avem alocate din 2016 niște benzi în spectrul de bandă înaltă în 3,5 GHz, care conform legislației ar putea fi prelungite și după 1 ianuarie 2026, iar ANCOM vrea să elimine această prelungire pe care o avem și să reliciteze toată banda de spectru de acum, începând cu 1 ianuarie 2026 și mai departe.
  • Lucrul ăsta pentru noi este un blocaj al licitației, pentru că noi am dat în judecată ANCOM pe acest aspect și atâta timp cât ANCOM nu revine la poziția dată de principiul european de a prelungi cel puțin o dată licențele existente în condiții similare, respectiv să aplice acest principiu și pentru licențele în 3500 MHz (3,5 GHz), noi credem că este un punct de blocaj mai important decât orice alt punct pe care-l discutăm.
  • Noi continuăm să discutăm cu ANCOM și sperăm ca până la momentul licitației vom avea clarifcarea strategiei de spectru în banda de 3500 MHz astfel încât lucrurile să se desfășoare corect și coform normelor europene în vigoare și a istoricului din România.
  • Pentru că și în banda de 2100 de MHz, care și ea poate fi folosită și este folosită în Europa pentru 5G, a fost acordată prelungirea anul acesta, în timp ce pentru banda de 3500 MHz, care este o bandă similară din punct de vedere radio, ANCOM refuză să prelungeasca drepturile de utilizare mai departe pentru licențele existente.", a declarat marți Valentin Popoviciu, vicepreședintele RCS&RDS.

Oficialul RCS&RDS a făcut practic referire la Hotărârea Guvernului de a prelungi licențele 3G ale Orange și Vodafone în schimbul achitării la buget a 60 milioane de euro în acest an.

Pe de altă parte, Hotarârea Guvernului nu a vizat doar pe Orange și Vodafone, ci și pe RCS&RDS și Telekom.

Hotărârea Guvernului de a prelungi licențele 3G ale Orange și Vodafone până la data de 31 decembrie 2031 în schimbul achitări la bugetul de stat a 60 de milioane de euro a fost publicată luni, 30 martie, în Monitorul Oficial. Prin aceeași Hotărâre s-a decis și prelungirea licențelor 3G și 4G ale Telekom și RCS&RDS, care vor plăti cumulat 50 de milioane de euro.

Care este reacția Autorității de reglementare în comunicații față de acuzațiile RCS&RDS?

  • Confirmăm existența unei cereri de chemare în judecată formulată de compania menționată de dvs. Cu toate acestea, situația din banda 3400-3800 MHz nu este comparabilă cu situația extinderii licențelor din banda 2100 MHz și asta deoarece drepturile de utilizare pentru această din urmă bandă aveau recunoscut, prin cadrul legal de la acea vreme, dreptul de extindere. RCS&RDS cunoaște foarte bine aceasta situație, precum și diferențele existente întrucât este una din companiile ce deține drepturi în banda 2100 MHz.
  • Dreptul de extindere pentru banda 2100 MHz a fost admis încă de la acordare, iar situația aceasta nu poate fi aplicată sau replicată pentru banda 3400-3800 MHz.
  • Ca atare, raportat la actualul cadru de reglementare și la situația specifică a benzii 3400-3800 MHz, suntem rezervați față de afirmațiile că societatea menționată de dvs. ar fi putut obține o eventuală extindere a drepturilor în banda 3400-3800 MHz.
  • Față de afirmația potrivit căreia situația nou creată prin cererea de chemare în judecată ar putea fi un blocaj pentru viitoare licitație, suntem de părere că poziția exprimată de companie reflectă doar opinia proprie și nimic mai mult.”, a declarat marți pentru HotNews.ro Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Licențele din banda 2100 MHz au fost acordate pentru o durată de valabilitate de 15 ani și au putut fi reînnoite la cererea titularilor, conform art. 2 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1113/2002, care prevedea că: „ Licențele de comunicaţii mobile de generatia a treia au o durată de valabilitate de 15 ani şi pot fi reînnoite la cererea titularilor, pe o perioadă de 10 ani".

  • Potrivit informațiilor HotNews.ro procesul dintre RCS&RDS și ANCOM ar fi fost deschis în urmă cu câteva luni și ar avea un prim termen spre sfârșitul acestui an.

Amintim faptul că vicepreședintele ANCOM a anunțat marți, 15 septembrie, în cadrul aceluiași eveniment Ziua Comunicațiilor 2020 că "până și în scenariul cel mai optimist este imposibil să se mai acorde licențele 5G până la finalul acestui an".

Motivele eșecului sunt identice cu cele de anul trecut: lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.