​Achiziții IT netransparente în Sectoarele 1 și 5 din București: Primarii PSD se laudă că au livrat deja tablete către elevi și profesori, în timp ce două licitații sunt încă în desfășurare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2020, 0:54 Economie | Telecom


Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1
Foto: Arhiva personala
În timp ce Guvernul a întârziat cu livrarea de tablete pentru școala online, doi primari PSD, Dan Tudorache și Daniel Florea, au anunțat că au deja tablete cu internet ce vor fi livrate 'gratuit' către toți elevii și profesorii din Sectoarele 1 și 5 din București la început de an școlar. Între timp, mulți preșcolari și elevi au primit tabletele, dar nu 'gratuit'. Acestea vor costa zeci de milioane de euro, bani publici, și ambii primari țin la secret firmele care vor încasa acești bani. Mai mult, două licitații majore sunt încă în desfășurare și au același obiectiv: tablete cu internet pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1 și 5 din București.

 • Ce se întâmplă în Sectorul 1 din București: Tabletele pentru toți elevii au fost prezentate încă din 9 septembrie

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), a postat pe Facebook mai multe clipuri video în care dădea asigurări că este pregătit pentru deschiderea școlilor și pentru învățământul online.


Click pentru a deschide


În data de 9 septembrie, într-un depozit din Sectorul 1, având în spate zeci de cutii, Tudorache anunța că are 'tabletele'.

 • "Sunt tablete pentru toți elevii din sectorul 1, însemnând de la clasa 0 până la clasa a XII-a. Sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față.", declara primarul Dan Tudorache.

Pe 10 septembrie, având alături și pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, acesta împărțea tablete către elevii și profesorii unei școli din Sector, dând asigurări că "săptămâna aceasta se distribuie tablete performante în TOATE unitățile de învățământ, pentru absolut TOȚI copiii care învață în Sectorul 1 și profesorii lor."

HotNews.ro a scris că primarul Daniel Tudorache a anunțat pe 8 septembrie finalizarea achiziției a 48.000 de tablete care vor ajunge la elevi și profesori până la începerea școlii. Acesta a declarat că pentru o tabletă, cu abonament la internet pe 2 ani, a plătit circa 1.600 de lei, deci în total circa 76 milioane de lei. Contactat de HotNews.ro, primarul Daniei Tudorache a declarat că nu știe de la cine au fost achiziționate tabletele, deși o sumă uriașă din bugetul Primăriei a fost alocată pentru asta, iar dacă vrem să aflăm trebuie să trimitem o solicitare scrisă. Lucru pe care l-am făcut, dar nu am primit niciun răspuns.

Primăria Sectorului 1 nu a făcut licitație, în ciuda faptului că este vorba despre foarte mulți bani, achiziția fiind făcută în baza unei proceduri de negociere fără anunț de participare, publicată într-un ziar la anunțuri diverse. Procedura a fost organizată de Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1.


În ciuda solicitărilor repetate din partea HotNews.ro
, primarul PSD Daniel Tudorache nu a precizat către ce firme a atribuit fără licitație acest contract de 76 milioane de lei, dar HotNews.ro a decoperit că este vorba de tablete Vonino iMart Pro, al căror unic distribuitor în Europa este firma Advanced Technologies SRL, cu internet pe 2 ani de la Orange.

Ambele firme au negat însă că ar fi încheiat vreun contract direct cu primăria Sectorului 1 ori cu altă instituție publică din Sectorul 1.


Pentru a afla cu cine a fost semnat acest contract, primarul Tudorache ne-a recomandat să facem o solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice către Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituția subordonată Primăriei care a organizat achiziția.

Am făcut și această solicitare în urmă cu 8 zile, pe 14 septembrie, dar nici acum nu am primit un răspuns.


 • Între timp, însă, s-a lansat o licitație cu același obiect: tablete cu internet pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Termenul limită de primire a ofertelor este 30 septembrie 2020

Pe 15 septembrie, însă, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a apărut o licitație deschisă cu același obiectiv - achiziția de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Termenul limită de primire a ofertelor este 30 septembrie 2020.


Click pentru a deschide


Procedura vizează încheierea unui acord cadru pentru furnizarea de dispozitive mobile de calcul (n.a tablete) către un număr minim de 41.696 preșcolari ș elevi și 3304 de cadre didactice care ar avea nevoie de aceste echipamente în contextul pandemiei de COVID-19.


Click pentru a deschide


Autoritatea contractantă este și de această dată, Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituție subordonată Primăriei conduse de Dan Tudorache.

Acordul cadru presupune furnizarea unui număr de minim 45.000 de tablete și maxim 50.000 de tablete, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.730 lei/tableta.


Click pentru a deschide


În varianta în care se vor cumpăra 45.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 78.255.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra 50.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 86.950.000 lei fără TVA.


Nu este clar dacă această licitație are sau nu legătură cu achiziția anterioară cu care s-a lăudat primarul Dan Tudorache. Procedura pare a fi nouă, în condițiile în care nu s-au depus nici oferte, dar e greu de explicat de ce ar mai fi nevoie de aceste tablete câtă vreme primarul Tudorache a spus că are deja tablete pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1.

Pentru explicații oficiale, HotNews.ro a adresat marți, 22 septembrie, o nouă solicitare către Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 și vom reveni cu răspunsurile imediat ce le vom primi.


 • Situație la indigo și în Sectorul 5: Primarul Daniel Florea anunța în 11 septembrie că 33.000 de tablete sunt deja 'pe drum' către elevi și profesori

O situație similară cu cea de la Sectorul 1 este și în Sectorul 5 din București. Primarul PSD Daniel Florea a postat de asemenea multe clipuri video în care asigură elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.


Click pentru a deschide


Într-o postare publicată pe Facebook în data de 11 septembrie 2020, primarul Daniel Florea declara:

 • "Toți elevii și profesorii din Sectorul 5 vor primi tablete cu acces gratuit la internet pe 2 ani. Sunt 33.000 de tablete în drum spre noi. Toate livrările vor începe de săptămâna viitoare. Eu sper ca o mare parte dintre ele să fie livrate până luni (n.a 15 septembrie), dar livrările vor fi făcute gradual pe măsura stocurilor.(..) Stocurile reprezintă o problemă în toată Europa.
 • Ministerul Educației nu a reușit să cumpere nimic - nici tablete, nici măști, nici dezinfectanți, nici table inteligente, nici sistem de video-conferință. Noi am reușit să le achiziționăm și să-i determinăm pe producători să ni le trimită pe toate ca să le putem instala în următoarea lună și jumătate.", declara Daniel Florea în data de 11 septembrie 2020.

Toate tabletele și alte echipamente IT ar fi urmat să ajungă gradual către toți elevii și profesorii din Sectorul 5 din București până la sfârșitul lunii octombrie 2020, potrivit acestuia.

Cu toate acestea, și în Sectorul 5 a fost lansată recent o licitație deschisă pentru achiziția de tablete cu internet pe 2 ani pentru toți elevii și profesorii din Sector. Termenul limită de primire a ofertelor este 6 octombrie 2020.


Click pentru a deschide


Primăria Sector 5, condusă de Daniel Florea (PSD), vrea să cumpere tablete pentru minim 25.000 de elevi și 3.000 de profesori care ar avea nevoie de astfel de echipamente pentru susținerea online a cursurilor, potrivit unui anunț de licitație deschisă publicat în data de 18 septembrie în SEAP.


Click pentru a deschide


Achiziția se va face din fonduri bugetare de către Economat Sector 5 SRL, firmă al cărei asociat unic este Consiliul local al Sectorului 5. Prețul estimat al unei tablete cu internet 4G nelimitat pe 2 ani este de 1.691 lei (fără TVA).


Click pentru a deschide


Acordul cadru care se va încheia presupune furnizarea de tablete în număr de minim 28.000 de tablete și maxim de 35.000 bucăți, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.691 lei/produs.

În varianta în care se vor cumpăra 35.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 59.185.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra doar 28.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 47.348.000 lei fără TVA.

La specificațiile tehnice se arată că tabletele trebuie să aibă cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android, respectiv Android 10, procesor octa core, display de minim 10 inch cu rezoluție minimă 1280x800 pixeli, spațiu de stocare de minim 32 Gb, baterie de 5.000 mAh și tastatură fizică alfanumerică cu touchpad, pliabilă peste display și carcasă specială care să protejeze tableta.


Click pentru a deschide


Pentru detalii citește: Școala online și cursa cumpărării de tablete: Primăria Sectorului 5 vrea să dea până la 60 milioane de lei pe tablete cu internet pentru elevi și profesori


 • De notat că, cele două Caiete de sarcini, de la licitațiile de la Sectorul 1 și Sectorul 5, se aseamănă foarte mult, iar specificațiile tehnice minime cerute pentru tablete sunt identice, în timp ce prețul unei tablete diferă de la o licitație la alta.

Și în acest caz, HotNews.ro a solicitat marți, 22 septembrie, explicații de la Primăria Sectorului 5 din București. de la biroul de presă ni s-a recomandat să trimitem via email o solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2487 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  Nici o tara (Miercuri, 23 septembrie 2020, 9:49)

  Vaka [utilizator]

  dezvoltata nu s-a gandit la aberatia asta.

  Cum sa cumperi zeci de mii de jucarii? Ca asta sunt tabletele - niste jucarii costisitoare si inutile. Asta este un mare tun. Si ma tem ca va ramane nepedepsit.
  • +3 (3 voturi)    
   Depinde cum privesti (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:22)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   Da, ai putea spune ca sunt jucarii si ca ideea din spate e overkill.

   In realitate trebuie analizat obiectiv in felul urmator:

   1. Care e scopul? (nu nu vorbesc de spagi, campanii, sifonari si alte cele, ci de scopul real)
   In primul rand pentru digitalizare. Evident, ca orice proces trebuie avut in vedere si "lucrul manual". Nu poti fi arhitect "pur" doar lucrand in AutoCAD fara sa tragi o linie cu creion si rigla. Asa cum nici aici nu poti sta doar pe desteptofon sau tableta fara sa folosesti pixul sau stiloul, dar, in acelasi timp, trebuie sa fii si in pas cu tehnologia si vremurile

   2. Ce facem daca trebuie inchis totul?
   Pana acum cativa ani, raspunsul era "nimic". Acum avem o retea mondiala numita Internet ce ne permite comunicare oriunde am fi. Drept urmare, cursurile pot continua acolo Din nou, lasam discutii tangentiale gen "socializare, dorul de clasa, mirosul cretei etc.)

   3. Cine nu a avut pana acum, "simte" si invata tehnologia
   Hai sa fim sinceri. Cati dintre noi nu am zis WOW cand am simtit ceva nou si modern si incredibil in mana prima oara. Da, multe le vedem in amgazine sau pe YT, dar e altceva cand le tii in mana. Chiar si la varsta mea am zis WOW cand am pus bani deoparte sa-mi iau si eu iPhone ca prim Smartphone. Da, putin moft, dar dupa atatia ani de munca cred ca merit si eu ceva placere. Muncesc ca sa traiesc pana la urma, nu invers, nu?

   4. Beneficii? Sau probleme?
   Putem veni cu argumente antice "ecranele strica ochii", desi tehnologia a imbunatatit mult felul in care se afiseaza, software-ul are setari care reduc din blue light, white light sau seteaza direct warm light pe ecran, daca stii unde sa umbli. Da, sunt experimente ca daca stai seara si in pat pe telefon si ala iti bate-n ochi nu mai dormi 2-3 ore. Dar din nou, nu-s relevante in contextul "tableta pentru scoala". Si nu poti argumenta ca daca folsoeste tableta pt jocuri dupa ore nu merita.

   5. Alta e problema de fapt
   Este nevoie de tablete ultimul racnet? Sau unele "budget best buy"?
   • -1 (1 vot)    
    De acord (Miercuri, 23 septembrie 2020, 11:00)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    cu punctele dvs.

    Ce vreau eu sa zic este altceva, nu sunt contra digitalizarii, asta imi pune painea pe masa, ci strict legate de abordare si solutia tehnica:

    - Tableta nu e laptop: are alta arhitectura, e mult mai putin versatila, este orientata spre consum nu spre productivitate. Din pacate cu o tableta "budget best buy", mai mult decat "Angry birds" nu se poate face....

    - Abordarea: pai in loc sa vedem cu se poate face scoala la scoala ca in alte tari, sa punem la punct un plan tactic, o strategie pe termen mediu si lung, hop hai sa sifonam niste bani.
    • 0 (0 voturi)    
     Orice tableta poate rula un browser (Miercuri, 23 septembrie 2020, 15:04)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

     Exista o gramada de aplicatii educative pentru tableta. Exista o gramada de jocuri care au nevoie de putere de calcul semnificativa. Aplicatii educative existau de-acu 20 de ani, si cel mai amarat smartphone de-acuma are putere de calcul potential de zeci de ori mai mare decat calculatoare personale de top de-acu' 20 de ani. Si ecranele de-acuma sunt generalizat mai bune decat ce era disponibil acu' 20 de ani, cu toate ca si la vremea aia se facea si matematica si literatura pe calculator.

     Trendul spre intergete web tocma' de capacitatea de calcul crescuta de mii de ori a celor mai simple dispozitive e sustinut. Asa ca cata vreme o tableta poate rula un browser, se pot face fara probleme lectii la orice materie pe tableta. Fac toate corporatiile sedinte cu echipe distribuite, in care ruleaza aplicatii complexe, cu voce si imagine in paralel, uneori cu broadcasting la mii de utilizatori, alteori cu imagine si voce pentru zeci de utilizatori. In ce fel e o lectie cu cateva zeci de copii mai chinuitoare pentru tableta?

     Asa ca despre ce discutam?
     • 0 (0 voturi)    
      Scuza-ma, dar nu sunt de acord. (Miercuri, 23 septembrie 2020, 19:26)

      Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      E devarat ca orice tableta are un browser. Dar...
      1. pentru comunicare real-time in general iti trebuia o aploicatie - vezi Skype, Teams, Zoom, etc. Web-clientul este in general lent si nu se descurca bine cu Real Time Protocol.

      2. Apoi vine partea cu cititul documentelor. Putine merg direct in browser, in general iti trebuie o aplicatie. OK viewere gratis se gasesc dar nu intotdeauna OK

      3. Editarea ridica alte probleme. aici iti trebuie aplicatii instalabile. Cele mai populare, ne palce sau nu, sunt cele de la Microsoft. Si aici se rupe filmul tabletelor pe Android. Plus ca pentru editare decenta (gen ce fac eu acum aici) iti trebuie o tastatura.

      4. Sunt familiar cu "Fac toate corporatiile sedinte cu echipe distribuite" toata lumea foloseste laptop-uri.
      • 0 (0 voturi)    
       Da si nu din nou (Miercuri, 23 septembrie 2020, 20:52)

       imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

       Utilziatorul "Eu the first" merge pe directia mea. Acum e acum, dar pe termen scurt spre mediu se merge pe renutnarea la local si pe migrarea spre cloud. Cu alte cuvinte aplicatiile rulate din browser (sau cu un client instalat pentru bibliotecile necesare sau acces local gen camera, microfon, contacte etc) sunt viitorul. HTML5 asta a adus in plus.

       Cat despre RTP, am un singur lucru de spus. Echivalentul sau, WebRTC care a fost pus pe picioare prin promovarea Firefox Hello. Eu am aflat recent de asta pentru ca nu e aria mea de activitate, dar cineva a zis candva ca e trist ca tre' sa migreze o aplicatie pentru ca Firefox Hello nu mai exista si desi eu nu am treaba cu asta, eram curios ce insemna toata povestea.

       eLearning e ceva vechi de care si eu stiam. De la Moodle la QuestionMark. Acum mai sunt si altele si nici nu mai deschid subiectul a ceea ce vad prin invadarea reclamelor de pe YT cu PluralSight, Udemy, MasterClass samd.

       Nu trebuie sa ai ultimul racnet pentru videoconf. Decat pentru codec-uri, care oricum nu mai sunt ca pe vremuri. Algoritmii sunt mai eficienti, procesoarele "proaste" de azi sunt mai bune ca cele vechi (cam ce zice Eu the first).

       Problema e cum se utilizeaza. Avem situatia profesorilor care sunt de mutle ori baba si mitraliera. Le dai o aplicatie in cloud si cum sa promoveze eLearning si cum sa predea interactiv si se pierd in timp si spatiu. Apoi avem si elevi sau studenti care nu-s in pas cu tehnologia.

       Bine e si polul opus. Altii care sunt atat de absorbiti de tehnologie incat daca le dai un creion, pix sau stilou se uita la tine perplex. Asta e alta discutie. Dar va invit sa vedeti un clip care pe mine ma gadila :)

       https://www.youtube.com/watch?v=oHNEzndgiFI

       Al doilea lucru reprezentativ al noii generatii e acesta:

       https://i.pinimg.com/originals/15/10/5d/15105df51e05d65c268f51712b78b762.jpg

       Diferenta dintre generatiile de acum si ale noastre e ca noi invatam istoria tehnolgoiei/obiectelor. Ce vor tinerii e sa fie DOAR la moda.
  • +1 (3 voturi)    
   Pentru ca (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:29)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Vaka

   in tarile de care vorbesti copiii s-au dus la scoala din iunie?!
 • +3 (5 voturi)    
  Eu inca sper (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:23)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Abia astept sa castige Dreapta alegerile si sa scoata la lumina tot ce s-a facut macar in ultimii 4 ani. In momentul ala nici cel mai lenes procuror din DNA cu gandul la pensii frumoase nu mai poate sta degeaba si macar s-ar pune pe treaba de ochii lumii.

  ... speranta moare ultima !
  • -4 (4 voturi)    
   pai (Miercuri, 23 septembrie 2020, 10:54)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   DNA nu e la dreapta acum?!
   • +1 (1 vot)    
    DNA e apolitic, in principiu (Miercuri, 23 septembrie 2020, 15:05)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

    Doar ca cu PSD la guvernare presiunea pusa pe toata justitia, si ingradirile legale-s de asa natura incat mare lucru nu pot face procurorii, cel putin nu fara incalcarea legilor pro-coruptie emise de parlamentul dominat de PSD.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by