În timp ce Guvernul a întârziat cu livrarea de tablete pentru școala online, doi primari PSD, Dan Tudorache și Daniel Florea, au anunțat că au deja tablete cu internet ce vor fi livrate 'gratuit' către toți elevii și profesorii din Sectoarele 1 și 5 din București la început de an școlar. Între timp, mulți preșcolari și elevi au primit tabletele, dar nu 'gratuit'. Acestea vor costa zeci de milioane de euro, bani publici, și ambii primari țin la secret firmele care vor încasa acești bani. Mai mult, două licitații majore sunt încă în desfășurare și au același obiectiv: tablete cu internet pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1 și 5 din București.

Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1Foto: Arhiva personala
  • Ce se întâmplă în Sectorul 1 din București: Tabletele pentru toți elevii au fost prezentate încă din 9 septembrie

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), a postat pe Facebook mai multe clipuri video în care dădea asigurări că este pregătit pentru deschiderea școlilor și pentru învățământul online.

Click pentru a deschide

În data de 9 septembrie, într-un depozit din Sectorul 1, având în spate zeci de cutii, Tudorache anunța că are 'tabletele'.

  • "Sunt tablete pentru toți elevii din sectorul 1, însemnând de la clasa 0 până la clasa a XII-a. Sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față.", declara primarul Dan Tudorache.

Pe 10 septembrie, având alături și pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, acesta împărțea tablete către elevii și profesorii unei școli din Sector, dând asigurări că "săptămâna aceasta se distribuie tablete performante în TOATE unitățile de învățământ, pentru absolut TOȚI copiii care învață în Sectorul 1 și profesorii lor."

HotNews.ro a scris că primarul Daniel Tudorache a anunțat pe 8 septembrie finalizarea achiziției a 48.000 de tablete care vor ajunge la elevi și profesori până la începerea școlii. Acesta a declarat că pentru o tabletă, cu abonament la internet pe 2 ani, a plătit circa 1.600 de lei, deci în total circa 76 milioane de lei. Contactat de HotNews.ro, primarul Daniei Tudorache a declarat că nu știe de la cine au fost achiziționate tabletele, deși o sumă uriașă din bugetul Primăriei a fost alocată pentru asta, iar dacă vrem să aflăm trebuie să trimitem o solicitare scrisă. Lucru pe care l-am făcut, dar nu am primit niciun răspuns.

Primăria Sectorului 1 nu a făcut licitație, în ciuda faptului că este vorba despre foarte mulți bani, achiziția fiind făcută în baza unei proceduri de negociere fără anunț de participare, publicată într-un ziar la anunțuri diverse. Procedura a fost organizată de Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1.

În ciuda solicitărilor repetate din partea HotNews.ro, primarul PSD Daniel Tudorache nu a precizat către ce firme a atribuit fără licitație acest contract de 76 milioane de lei, dar HotNews.ro a decoperit că este vorba de tablete Vonino iMart Pro, al căror unic distribuitor în Europa este firma Advanced Technologies SRL, cu internet pe 2 ani de la Orange.

Ambele firme au negat însă că ar fi încheiat vreun contract direct cu primăria Sectorului 1 ori cu altă instituție publică din Sectorul 1.

Pentru a afla cu cine a fost semnat acest contract, primarul Tudorachene-a recomandat să facem o solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice către Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituția subordonată Primăriei care a organizat achiziția.

Am făcut și această solicitare în urmă cu 8 zile, pe 14 septembrie, dar nici acum nu am primit un răspuns.

  • Între timp, însă, s-a lansat o licitație cu același obiect: tablete cu internet pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Termenul limită de primire a ofertelor este 30 septembrie 2020

Pe 15 septembrie, însă, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a apărut o licitație deschisă cu același obiectiv - achiziția de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Termenul limită de primire a ofertelor este 30 septembrie 2020.

Click pentru a deschide

Procedura vizează încheierea unui acord cadru pentru furnizarea de dispozitive mobile de calcul (n.a tablete) către un număr minim de 41.696 preșcolari ș elevi și 3304 de cadre didactice care ar avea nevoie de aceste echipamente în contextul pandemiei de COVID-19.

Click pentru a deschide

Autoritatea contractantă este și de această dată, Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituție subordonată Primăriei conduse de Dan Tudorache.

Acordul cadru presupune furnizarea unui număr de minim 45.000 de tablete și maxim 50.000 de tablete, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.730 lei/tableta.

Click pentru a deschide

În varianta în care se vor cumpăra 45.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 78.255.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra 50.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 86.950.000 lei fără TVA.

Nu este clar dacă această licitație are sau nu legătură cu achiziția anterioară cu care s-a lăudat primarul Dan Tudorache. Procedura pare a fi nouă, în condițiile în care nu s-au depus nici oferte, dar e greu de explicat de ce ar mai fi nevoie de aceste tablete câtă vreme primarul Tudorache a spus că are deja tablete pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1.

Pentru explicații oficiale, HotNews.ro a adresat marți, 22 septembrie, o nouă solicitare către Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 și vom reveni cu răspunsurile imediat ce le vom primi.

  • Situație la indigo și în Sectorul 5: Primarul Daniel Florea anunța în 11 septembrie că 33.000 de tablete sunt deja 'pe drum' către elevi și profesori

O situație similară cu cea de la Sectorul 1 este și în Sectorul 5 din București. Primarul PSD Daniel Florea a postat de asemenea multe clipuri video în care asigură elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.

Click pentru a deschide

Într-o postare publicată pe Facebook în data de 11 septembrie 2020, primarul Daniel Florea declara:

  • "Toți elevii și profesorii din Sectorul 5 vor primi tablete cu acces gratuit la internet pe 2 ani. Sunt 33.000 de tablete în drum spre noi. Toate livrările vor începe de săptămâna viitoare. Eu sper ca o mare parte dintre ele să fie livrate până luni (n.a 15 septembrie), dar livrările vor fi făcute gradual pe măsura stocurilor.(..) Stocurile reprezintă o problemă în toată Europa.
  • Ministerul Educației nu a reușit să cumpere nimic - nici tablete, nici măști, nici dezinfectanți, nici table inteligente, nici sistem de video-conferință. Noi am reușit să le achiziționăm și să-i determinăm pe producători să ni le trimită pe toate ca să le putem instala în următoarea lună și jumătate.", declara Daniel Florea în data de 11 septembrie 2020.

Toate tabletele și alte echipamente IT ar fi urmat să ajungă gradual către toți elevii și profesorii din Sectorul 5 din București până la sfârșitul lunii octombrie 2020, potrivit acestuia.

Cu toate acestea, și în Sectorul 5 a fost lansată recent o licitație deschisă pentru achiziția de tablete cu internet pe 2 ani pentru toți elevii și profesorii din Sector. Termenul limită de primire a ofertelor este 6 octombrie 2020.

Click pentru a deschide

Primăria Sector 5, condusă de Daniel Florea (PSD), vrea să cumpere tablete pentru minim 25.000 de elevi și 3.000 de profesori care ar avea nevoie de astfel de echipamente pentru susținerea online a cursurilor, potrivit unui anunț de licitație deschisă publicat în data de 18 septembrie în SEAP.

Click pentru a deschide

Achiziția se va face din fonduri bugetare de către Economat Sector 5 SRL, firmă al cărei asociat unic este Consiliul local al Sectorului 5. Prețul estimat al unei tablete cu internet 4G nelimitat pe 2 ani este de 1.691 lei (fără TVA).

Click pentru a deschide

Acordul cadru care se va încheia presupune furnizarea de tablete în număr de minim 28.000 de tablete și maxim de 35.000 bucăți, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.691 lei/produs.

În varianta în care se vor cumpăra 35.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 59.185.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra doar 28.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 47.348.000 lei fără TVA.

La specificațiile tehnice se arată că tabletele trebuie să aibă cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android, respectiv Android 10, procesor octa core, display de minim 10 inch cu rezoluție minimă 1280x800 pixeli, spațiu de stocare de minim 32 Gb, baterie de 5.000 mAh și tastatură fizică alfanumerică cu touchpad, pliabilă peste display și carcasă specială care să protejeze tableta.

Click pentru a deschide

Pentru detalii citește: Școala online și cursa cumpărării de tablete: Primăria Sectorului 5 vrea să dea până la 60 milioane de lei pe tablete cu internet pentru elevi și profesori

  • De notat că, cele două Caiete de sarcini, de la licitațiile de la Sectorul 1 și Sectorul 5, se aseamănă foarte mult, iar specificațiile tehnice minime cerute pentru tablete sunt identice, în timp ce prețul unei tablete diferă de la o licitație la alta.

Și în acest caz, HotNews.ro a solicitat marți, 22 septembrie, explicații de la Primăria Sectorului 5 din București. de la biroul de presă ni s-a recomandat să trimitem via email o solicitare pe legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice. Vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.