DOCUMENT La Sectorul 1 s-a anulat licitația de 87 milioane de lei pentru tablete organizată după ce primarul Tudorache a împărțit tablete în școli, printr-o achiziție netransparentă

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2020, 15:50 Economie | Telecom


Primarul Tudorache si tabletele din Sectorul 1
Foto: Arhiva personala
Achiziția de tablete cu internet pentru maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, potrivit unui document obținut de HotNews.ro. Licitația a fost demarată de Administrația Unităților de Învătățământ din Sectorul 1, după ce primarul PSD Daniel Tudorache a anunțat că a finalizat achiziția prin negociere a 48.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, tablete care au și fost livrate în școli. Primarul Tudorache a ținut la secret însă firma care va încasa zeci de milioane de lei din bani publici și motivul lansării acestei licitații, care acum a fost anulată.

Romeo Aurelian Clinciu, directorul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și al Unităților Sanitare publice Sector 1 a decis în data de 1 octombrie 2020 "anularea procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică pentru atribuirea acordului cadru având ca obiect furnizare dispozitive mobile de calcul ținând cont că autoritatea contractantă a constatat că recenta achiziție publică nu mai este oportună, având dreptul de a renunța la continuarea procedurii demarate înaintea depunerii ofertelor", document obținut de HotNews.ro.


Click pentru a deschide


Este vorba despre licitația deschisă pentru achiziția a minim 45.000 și maxim 50.000 de tablete pentru preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei, a fost suspendată, conform unui anunț recent publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), fără alte detalii. Termenul limită pentru primirea ofertelor a fost 30 septembrie 2020.


Click pentru a deschide


Procedura de achiziție este organizată de Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice din Sectorul 1, instituție aflată în subordinea Primăriei conduse de Daniel Tudorache (PSD), iar anunțul de licitație a fost publicat în data de 15 septembrie în SEAP.

 • HotNews.ro a solicitat în repetate rânduri atât Primăriei Sectorului 1, cât și Administrației Unităților de Învătământ să precizeze motivele lansării acestei licitații după ce primarul Tudorache a anunțat că dispune deja de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1, ba mai mult a și livrat aceste tablete în școli.
 • Joi, 1 octombrie, HotNews.ro a făcut o nouă solicitare pentru a afla motivele suspendării acestei licitații, dar până la publicarea acestui articol nu am primit niciun răspuns.

Este de neînțeles de ce a fost lansată această nouă licitație pentru achiziția de tablete, în condițiile în care primarul PSD Daniel Tudorache anunța încă din 9 septembrie că are tablete pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1.

HotNews.ro a semnalat anterior că atât la Sectorul 1, cât și la Sectorul 5 s-au făcut achiziții netransparente de tablete pentru efectuarea cursurilor online.

 • Ce se întâmplă în Sectorul 1 din București: Tabletele pentru toți elevii au fost prezentate încă din 9 septembrie

Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache (PSD), a postat pe Facebook mai multe clipuri video în care dădea asigurări că este pregătit pentru deschiderea școlilor și pentru învățământul online.


Click pentru a deschide


În data de 9 septembrie, într-un depozit din Sectorul 1, având în spate zeci de cutii, Tudorache anunța că are 'tabletele'.

 • "Sunt tablete pentru toți elevii din sectorul 1, însemnând de la clasa 0 până la clasa a XII-a. Sunt mai multe tablete decât are Guvernul în momentul de față.", declara primarul Dan Tudorache.

Pe 10 septembrie, având alături și pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, acesta împărțea tablete către elevii și profesorii unei școli din Sector, dând asigurări că "săptămâna aceasta se distribuie tablete performante în TOATE unitățile de învățământ, pentru absolut TOȚI copiii care învață în Sectorul 1 și profesorii lor."

HotNews.ro a scris că primarul Daniel Tudorache a anunțat pe 8 septembrie finalizarea achiziției a 48.000 de tablete care vor ajunge la elevi și profesori până la începerea școlii. Acesta a declarat că pentru o tabletă, cu abonament la internet pe 2 ani, a plătit circa 1.600 de lei, deci în total circa 76 milioane de lei. Contactat de HotNews.ro, primarul Daniel Tudorache a declarat că nu știe de la cine au fost achiziționate tabletele, deși o sumă uriașă din bugetul Primăriei a fost alocată pentru asta, iar dacă vrem să aflăm trebuie să trimitem o solicitare scrisă. Lucru pe care l-am făcut, dar nu am primit niciun răspuns.

Primăria Sectorului 1 nu a făcut licitație, în ciuda faptului că este vorba despre foarte mulți bani, achiziția fiind făcută în baza unei proceduri de negociere fără anunț de participare, publicată într-un ziar la anunțuri diverse. Procedura a fost organizată de Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice Sector 1.


În ciuda solicitărilor repetate din partea HotNews.ro
, primarul PSD Daniel Tudorache nu a precizat către ce firme a atribuit fără licitație acest contract de 76 milioane de lei, dar HotNews.ro a decoperit că este vorba de tablete Vonino iMart Pro, al căror unic distribuitor în Europa este firma Advanced Technologies SRL, cu internet pe 2 ani de la Orange.

Ambele firme au negat însă că ar fi încheiat vreun contract direct cu Primăria Sectorului 1 ori cu altă instituție publică din Sectorul 1.


Pentru a afla cu cine a fost semnat acest contract, primarul Tudorache ne-a recomandat să facem o solicitare pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informații publice către Administratia Unitatilor de Invatamant Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituția subordonată Primăriei care a organizat achiziția.

Am făcut și această solicitare în data de 14 septembrie, dar nici acum nu am primit un răspuns.


 • Între timp, însă, s-a lansat o licitație cu același obiect: tablete cu internet pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Licitația a fost suspendată recent

Pe 15 septembrie, însă, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a apărut o licitație deschisă cu același obiectiv - achiziția de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 1. Aceasta este licitația despre care am spus la începutul acestui articol că tocmai ce a fost suspendată.

Termenul limită de primire a ofertelor la această licitație a fost 30 septembrie 2020.


Click pentru a deschide


Procedura vizează încheierea unui acord cadru pentru furnizarea de dispozitive mobile de calcul (n.a tablete) către un număr minim de 41.696 preșcolari și elevi și 3.304 de cadre didactice care ar avea nevoie de aceste echipamente în contextul pandemiei de COVID-19.


Click pentru a deschide


Autoritatea contractantă este și de această dată, Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, instituție subordonată Primăriei conduse de Dan Tudorache.

Acordul cadru presupune furnizarea unui număr de minim 45.000 de tablete și maxim 50.000 de tablete, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.730 lei/tableta.


Click pentru a deschide


În varianta în care se vor cumpăra 45.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 78.255.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra 50.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 86.950.000 lei fără TVA.


Nu este clar dacă această licitație are sau nu legătură cu achiziția anterioară cu care s-a lăudat primarul Dan Tudorache. Procedura pare a fi nouă, în condițiile în care nu s-au depus nici oferte, dar e greu de explicat de ce ar mai fi nevoie de aceste tablete câtă vreme primarul Tudorache a spus că are deja tablete pentru toți elevii și profesorii din Sectorul 1.

Pentru explicații oficiale, HotNews.ro a adresat, încă din 22 septembrie, o nouă solicitare către Administratia Unităților de învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1, dar aceste explicații nu au venit nici până acum.

 • Situație la indigo și în Sectorul 5: Primarul Daniel Florea anunța în 11 septembrie că 33.000 de tablete sunt deja 'pe drum' către elevi și profesori

O situație similară cu cea de la Sectorul 1 este și în Sectorul 5 din București. Primarul PSD Daniel Florea a postat de asemenea multe clipuri video în care asigură elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.


Click pentru a deschide


Într-o postare publicată pe Facebook în data de 11 septembrie 2020, primarul Daniel Florea declara:

 • "Toți elevii și profesorii din Sectorul 5 vor primi tablete cu acces gratuit la internet pe 2 ani. Sunt 33.000 de tablete în drum spre noi. Toate livrările vor începe de săptămâna viitoare. Eu sper ca o mare parte dintre ele să fie livrate până luni (n.a 15 septembrie), dar livrările vor fi făcute gradual pe măsura stocurilor.(..) Stocurile reprezintă o problemă în toată Europa.
 • Ministerul Educației nu a reușit să cumpere nimic - nici tablete, nici măști, nici dezinfectanți, nici table inteligente, nici sistem de video-conferință. Noi am reușit să le achiziționăm și să-i determinăm pe producători să ni le trimită pe toate ca să le putem instala în următoarea lună și jumătate.", declara Daniel Florea în data de 11 septembrie 2020.

Toate tabletele și alte echipamente IT ar fi urmat să ajungă gradual către toți elevii și profesorii din Sectorul 5 din București până la sfârșitul lunii octombrie 2020, potrivit acestuia.

Cu toate acestea, și în Sectorul 5 a fost lansată recent o licitație deschisă pentru achiziția de tablete cu internet pe 2 ani pentru toți elevii și profesorii din Sector. Termenul limită de primire a ofertelor este 6 octombrie 2020.


Click pentru a deschide


Primăria Sector 5, condusă de Daniel Florea (PSD), vrea să cumpere tablete pentru minim 25.000 de elevi și 3.000 de profesori care ar avea nevoie de astfel de echipamente pentru susținerea online a cursurilor, potrivit unui anunț de licitație deschisă publicat în data de 18 septembrie în SEAP.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8621 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  Terminatia numelui "ache" e predestinata !!!! (Vineri, 2 octombrie 2020, 16:12)

  FanelJr [utilizator]

  Tatal lor e Ciordache-Alta-Intrebare si are multi plozi si discipoli.
 • +4 (4 voturi)    
  uite (Vineri, 2 octombrie 2020, 16:44)

  nahir [utilizator]

  unul din motivele pt. care tudoraș ținea morțiș să rămână primar.
  Acum o să vină Clotilde și o să facă un audit, iar auditul va spune cum a reușit tudoraș să cumpere fără licitație. Că la 76 milioane lei dați pt. tablete, este ilegală achiziția fără SEAP.
  tudoraș, vine DNA să te ia.
 • +3 (3 voturi)    
  Se salvează... șobolanii (Vineri, 2 octombrie 2020, 16:56)

  fdaniel [utilizator]

  Dl. Romeo Aurelian Clinciu, a decis să-și salveze pielea pe “persoană fizică”, acum că nu-l mai poate apăra șobolanul-șef.
 • -12 (12 voturi)    
  Normal (Vineri, 2 octombrie 2020, 17:36)

  Mazeta [utilizator]

  Gata cu şpăgile PSD! Acum se dau la USR.
  • +2 (2 voturi)    
   Tu esti la primire spaga? (Vineri, 2 octombrie 2020, 20:05)

   Vigilentanonstop [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   De unde stii?
  • +2 (2 voturi)    
   Pentru PSD exista probe (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 11:33)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Oameni trimisi in judecata si chiar unii la puscarie. Ai ceva argumente pentru USR?
 • +2 (2 voturi)    
  E clar (Vineri, 2 octombrie 2020, 20:05)

  ipolitic [utilizator]

  N-a cumparat nimic. A fost o mare minciuna inainte de alegeri. Nu inteleg de ce nu avem o lege care sa combata falsul in declaratii publice.
 • 0 (0 voturi)    
  Oare ? (Sâmbătă, 3 octombrie 2020, 16:48)

  danmarian [utilizator]

  Procuratura a inceput anchetarea lui "tudorache" pentru licitatie HOATA ? Ca de vorbe si discutii ne-am cam saturat ! Vre sa-i vedem la "locul potrivit" = puscarie - pe toti care ne-au furat si ne fura ! Si ce se mai zice de averea lui Oprisan - care isi este propria mama si din salarii modeste a strans avere de sute de milioane ! Nu de lei - ca nu se incurca BASTANUL - ci in Dolari si Euroi ! Asteptam anchetarea !! Se aude la Min. - "zis" al Justitiei ? Sau mai stam cativa anisori in .... expectativa !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by