Deși majoritatea europenilor se așteaptă ca tehnologia 5G să aducă beneficii, fenomenul "fake news" este în floare în UE, simțindu-se nevoia de comunicare din partea guvernelor pentru a departaja teoriile conspirationiste de fapte și date concrete, arată un studiu realizat în 23 de țări membre UE, inclusiv România. Spre exemplu, 16% dintre respondenți consideră că radiațiile 5G fac rău albinelor, 63% nu știu ce să creadă și doar 21% consideră că această nouă tehnologie este inofensivă pentru albine.

Mituri 5GFoto: IPSOS

Studiul, intitulat "5G awareness and needs", a fost realizat de firma de cercetare de piață IPSOS pentru ETNO, asociatia Europeana a operatorilor de telecomunicatii, în contextul unei creșteri accelerate de "fake news" și atacuri împotriva angajaților de telecomunicații și a turnurilor telecom din Europa, în ultimele luni.

Tranziția la 5G: Majoritatea europenilor știu și au o părere bună despre noua tehnologie

Click pentru a deschide

Studiul arată că majoritatea europenilor au auzit despre tehnologia 5G, însă numai 1 din 4 declară că au o foarte bună înțelegere a acestei tehnologii.

Click pentru a deschide

Beneficiile 5G: Capacitatea și viteza mai mare la internet sunt cele mai cunoscute avantaje

Click pentru a deschide

'Mituri' 5G: Pentru majoritatea europenilor este greu să distingă ce este fake news

Click pentru a deschide

Studiul arată că 50-60% dintre europeni nu știu ce să creadă despre anumite mituri, în timp ce aproape unul din 5 europeni cred în teoriile false potrivit cărora radiațiile 5G ar face rău albinelor.

1 din 3 europeni primesc informații 5G de pe rețelele sociale, chiar dacă sunt considerate sursele cele mai puțin de încredere

Click pentru a deschide

Studiul IPSOS a constatat că 1 din 3 respondenți primesc informațiile 5G de pe rețelele de socializare, dar că cele mai de încredere surse de informații sunt site-urile tehnologice, companiile de telecomunicații și respectiv guvernele. Rețelele sociale și publicitatea sunt sursele cele mai puțin de încredere. Doar 8% dintre respondenți au aflat despre 5G din surse guvernamentale, peste 40% cetățeni spunând că nu sunt „mulțumiți” de comunicarea guvernamentală pe 5G.

În plus, la măsurarea impactului comunicării, IPSOS a constatat că „guvernul și operatorii de telecomunicații au cel mai mare impact asupra atitudinii față de 5G”, semnalând că ambii sunt de așteptat să vorbească mai mult.

Sondajul IPSOS s-a bazat pe interviuri cu peste 7.000 de cetățeni din 23 de țări europene, incluzând piețe importante precum Germania, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.