​Achiziția a maxim 35.000 de tablete pentru elevii și profesorii din Sectorul 5 din București, contract cu o valoare estimată la peste 59,1 milioane lei, finanțat din bani publici, a fost anulată pe motiv că nu ar mai fi oportună, arată datele din SEAP. Licitația a fost organizată după ce primarul PSD Daniel Florea a anunțat încă din 11 septembrie că a cumpărat deja 33.000 de tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector, echipamente care vor fi livrate gradual până la sfârșitul lunii octombrie. Florea ține la secret firma către care a virat milioane de euro din bani publici pentru aceste tablete. Situația este identică și la Sectorul 1, condus de primarul PSD Daniel Tudorache.

Daniel Florea si tabletele din Sectorul 5Foto: Hotnews

Anunțul de anulare a licitației pentru achiziția de tablete din Sectorul 5:

Click pentru a deschide

  • "Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. În conformitate cu prevederile art.212, alin.1, lit.c este imposibilă încheierea contractului ținand cont de faptul că autoritatea contractantă a constatat că prezenta achiziție publică demarată nu mai este oportună, având dreptul de a renunța la continuarea procedurii demarate înaintea depunerii ofertelor."

Acesta este anunțul publicat marți, 6 octombrie 2020, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). De altfel, data de 6 octombrie a fost termenul limită pentru primirea ofertelor pentru această licitație care viza achiziția a maxim 35.000 de tablete cu internet pe 2 ani, contract cu o valoare maxim estimată la peste 59,1 milioane de lei (fătă TVA).

  • Istoria unei licitații organizate după ce primarul Daniel Florea a cumpărat și livrat tablete în școlile din Sectorul 5

HotNews.ro a semnalat încă din data de 23 septembrie 2020atât această achiziție de tablete din Sectorul 5, cât și achiziția de tablete de la Sectorul 1, demarată în mandatul primarului PSD Daniel Tudorache, s-au făcut într-un mod netransparent.

  • În cazul licitației recent anulate de la Sectorul 5, trebuie spus că Primarul Daniel Florea anunța încă din 11 septembrie că 33.000 de tablete sunt deja 'pe drum' către elevi și profesori.

În plină campanie electorală și cu puțin timp înaintea începerii noului an școlar, primarul PSD Daniel Florea a postat multe clipuri video în care asigura elevii și profesorii că vor avea tablete cu internet la început de an școlar.

Click pentru a deschide

Într-o postare publicată pe Facebook în data de 11 septembrie 2020, primarul Daniel Florea declara:

  • "Toți elevii și profesorii din Sectorul 5 vor primi tablete cu acces gratuit la internet pe 2 ani. Sunt 33.000 de tablete în drum spre noi. Toate livrările vor începe de săptămâna viitoare. Eu sper ca o mare parte dintre ele să fie livrate până luni (n.a 15 septembrie), dar livrările vor fi făcute gradual pe măsura stocurilor.(..) Stocurile reprezintă o problemă în toată Europa.
  • Ministerul Educației nu a reușit să cumpere nimic - nici tablete, nici măști, nici dezinfectanți, nici table inteligente, nici sistem de video-conferință. Noi am reușit să le achiziționăm și să-i determinăm pe producători să ni le trimită pe toate ca să le putem instala în următoarea lună și jumătate.", declara Daniel Florea în data de 11 septembrie 2020.

Toate tabletele și alte echipamente IT ar fi urmat să ajungă gradual către toți elevii și profesorii din Sectorul 5 din București până la sfârșitul lunii octombrie 2020, potrivit acestuia.

Cu toate acestea, după acest anunț, în Sectorul 5 a fost lansată o licitație deschisă pentru achiziția de tablete cu internet pe 2 ani pentru elevii și profesorii din Sector. Termenul limită de primire a ofertelor a fost 6 octombrie 2020.

Aceasta este de fapt licitația care a fost anulată acum.

În Caietul de sarcini al licitației (vezi pozele atașate) se preciza că Primăria Sector 5 vrea să cumpere tablete pentru minim 25.000 de elevi și 3.000 de profesori care ar avea nevoie de astfel de echipamente pentru susținerea online a cursurilor.

Click pentru a deschide

Achiziția s-ar fi făcut din fonduri bugetare de către Economat Sector 5 SRL, firmă al cărei asociat unic este Consiliul local al Sectorului 5. Prețul estimat al unei tablete cu internet 4G nelimitat pe 2 ani este de 1.691 lei (fără TVA).

Click pentru a deschide

Acordul cadru care se va încheia presupune furnizarea de tablete în număr de minim 28.000 de tablete și maxim de 35.000 bucăți, la un preț unitar fără TVA în cuantum de 1.691 lei/produs.

În varianta în care se vor cumpăra 35.000 de tablete contractul este estimat la valoarea de 59.185.000 lei fără TVA, în timp ce dacă se vor cumpăra doar 28.000 de tablete, valoarea estimată a acordului cadru este de 47.348.000 lei fără TVA.

La specificațiile tehnice se arată că tabletele trebuie să aibă cea mai recentă versiune a sistemului de operare Android, respectiv Android 10, procesor octa core, display de minim 10 inch cu rezoluție minimă 1280x800 pixeli, spațiu de stocare de minim 32 Gb, baterie de 5.000 mAh și tastatură fizică alfanumerică cu touchpad, pliabilă peste display și carcasă specială care să protejeze tableta.

Click pentru a deschide

  • HotNews.ro a solicitat clarificări către Primăria Sectorului 5 încă din data de 22 septembrie 2020 în legătură cu motivele lansării acestei licitații, în condițiile în care primarul Daniel Florea a anunțat că a cumpărat deja tablete. HotNews.ro a solicitat detalii despre achiziții și precizarea firmei care a câștigat contractul pentru livrarea celor 33.000 de tablete în școlile din Sectorul 5. Primăria nu a răspuns însă până acum acestor întrebări.

Noi informații descoperite de HotNews.ro: O contestație la CNSC arată că Primăria Sectorului 5 a organizat prin negociere, fără licitație, o procedură paralelă pentru achiziția a 33.735 de tablete

De unde și cum a cumpărat primarul Daniel Florea tablete pentru elevii din Sectorul 5? HotNews.ro a descoperit recent pe portalul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) o decizie privind tocmai o procedura de achiziție de tablete în Sectorul 5 din București.

Firma Dap Team & Partners SRL, având (CIF RO419469610, reprezentată legal de administrator Petrov Daniel Adrian, a contestat documentația de atribuire întocmită în procedura de atribuire, prin „negociere fără publicare prealabilă”, a contractului de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de conectivitate mobilă la internet 4G pentru 24 luni pentru 33.735 de utilizatori și furnizarea subvenționată a 33.735 de TABLETE ANDROID, pentru elevii din unitățile de învățământ din Sectorul 5 al municipiului București”, respectiv Lotul 1 – „Servicii de conectivitate mobilă la internet 4G pentru 24 luni și furnizarea subvenționată a 11.967 de tablete cu sistem de operare Android, pentru elevii din unitățile de învățământ din Sectorul 5 al mun. București”, inițiată de Primăria Sector 5.

Click pentru a deschide

Din nou apare aceeași cifră de 33.000 de tablete despre care primarul Daniel Florea spunea în data de 11 septembrie că sunt în drum spre elevii și profesorii din Sectorul 5.

Firma Dap Team & Partners SRL a solicitat măsuri de remediere la documentața de atribuire și suspendarea procedurii până la soluționarea contestației, însă decizia CNSC emisă în data de 2 octombrie 2020a respins contestația acestei firme, motivul fiind 'neconstituirea cauțiunii, conform prevederilor legale.'

Primăria Sector 5 a publicat pe site-ul propriu, în 21 septembrie 2020, un anunț publicitar privind achiziția celor peste 33.000 de tablete.

Procedura contestată fără succes de firma Dap Team & Partners SRL se regăsește pe site-ul Primăriei Sector 5 în Secțiunea Anunțuri.

  • Procedura de achiziție a celor peste 33.000 de tablete prin negociere fără demararea unei licitații a fost demarată practic în data de 21 septembrie 2020, după ce primarul Daniel Florea anunțase că ar fi cumpărat deja tabletele care sunt în drum spre elevi și după lansarea licitației de 59,1 milioane lei pentru achiziția a 35.000 de tablete, licitație recent anulată în data de 6 octombrie 2020.

Și mai ciudat este că într-un articol publicat în data de 12 septembrie 2020 de site-ul Buletin de București se menționează că firma Dap Team & Partners SRL ar fi câștigat de fapt un contract de 10 milioane euro cu firma Economat SRL a Sectorului 5 tocmai pentru achiziția acestor peste 33.000 de tablete.

  • HotNews.ro l-a contactat miercuri, 7 octombrie 2020, pe Daniel Adrian Petrov, administratorul firmei Dap Team & Partners SRL pentru a cere clarificări, însă după ce a auzit întreaga poveste, acesta a declarat că nu dorește să comenteze nimic și că cel mai bine este să ne adresăm Primăriei Sectorului 5. Doar că nici Primăria nu răspunde la aceste întrebări.

Pentru detalii legate de achizițiile controversate de tablete de la Sectoarele 1 și 5 din București citește și: