​Sorin Grindeanu și-a prezentat demisia începând cu data de 16 octombrie de la conducerea ANCOM, autoritatea care arbitrează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor electronice, după ce devenise incompatibil ca membru și prim-vicepreședinte PSD, iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că PSD s-ar grăbi acum să pună un înlocuitor, prin încălcarea legii. Drulă acuză că deși legea spune că procesul de selecție la nivelul Parlamentului se face după data vacantării (deci după 16 octombrie), PSD a propus un calendar imposibil.

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES

Ce a postat miercuri deputatul USR, Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook:

Deputatul USR, Catalin Drula

Deputatul USR, Catalin Drula

Foto: Hotnews

"Grabă mare la PSD să pună înlocuitor pentru Grindeanu la șefia ANCOM, încălcând legea.

Sorin Grindeanu și-a dat în sfârșit demisia de la ANCOM începând cu data de 16 octombrie, fiind incompatibil ca membru și prim-vicepreședinte PSD.

Deși legea spune că procesul de selecție la nivelul parlamentului se face DUPĂ data vacantării (deci după 16 octombrie), PSD a propus un calendar imposibil:

- până vineri, 7 octombrie, la ora 12 se depun candidaturile la secretariatele comisilor de IT&C din Cameră sau Senat

- luni, 12 octombrie se face selecția candidaților care merg la plen și probabil marți sau miercuri se votează noul președinte.

E o bătaie de joc evidentă și parte din jocul de politizare a instituției. PSD se luptă cu disperare pe final de mandat să-și pună încă un om.

Sper ca toate forțele politice din Parlament să se opună acestei încercări disperate de control pe o instituție care gestionează o piață de miliarde și licitația pentru licențele 5G pe care au pus ochii chinezii.

ANCOM poate merge foarte bine înainte condusă de unul din cei doi vicepreședinți (oameni tehnici, solizi profesional, cu vechime în ANCOM) și noul parlament să numească un președinte tot un profesionist, apolitic."

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Sorin Grindeanu a depus către Parlament în data de 1 octombrie 2020 demisia din funcția de președinte al ANCOM, începând cu data de 16 octombrie 2020.

Demisia înaintată Parlamentului, în data de 1 octombrie, de Sorin Grindeanu

Click pentru a deschide

Care este calendarul alegerii noului președinte al ANCOM

Click pentru a deschide

Reîntoarcerea lui Sorin Grindeanu în PSD a redeschis bătălia politică pentru controlul Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Sorin Grindeanu a devenit incompatibil după ce a revenit în politică, fiind ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD. Actuala lege de funcționare a ANCOM îi interzice acestuia să fie și membru de partid și președinte al autorității, dar are la dispoziție un termen de 3 luni pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care se află.

Luna trecută, Sorin Grindeanu a declarat că va demisiona din funcţia de preşedinte al ANCOM în septembrie 2020, după transpunerea în legislaţia română a memorandumului România-SUA privind tehnologia 5G.

Sorin Grindeanu a venit la conducerea ANCOM în noiembrie 2017, după excluderea din PSD în urma unui conflict cu Liviu Dragnea. În prezent, legea îi interzice lui Grindeanu să fie membru de partid și președinte al ANCOM în același timp și ar mai avea peste 2 ani și jumătate de mandat la conducerea acestei autorități.

În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, Parlamentul a adoptat o lege, care a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, care schimbă radical modul de conducere al acestei autorități, dând posibilitatea ca 4 membri de partid să intre în conducerea acestei instituții care conform reglementărilor UE ar trebui să fie independentă politic.

  • De notat că legea a fost adoptată în regim de urgență de Parlament și cu sprijinul PNL. Președintele Klaus Iohannis a atacat recent la Curtea Constituțională această lege.

Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se arată în sesizarea de neconstituționalitate făcută miercuri de președintele Iohannis asupra legii care ar schimba modul de conducere al acestei autorități.