Parlamentul a hotărât marți, 13 octombrie, numirea lui Vlad Stoica în funcția de președinte al ANCOM, acesta obținând 283 voturi pentru și doar 36 voturi împotrivă, la o distanță majoră față de ceilalți trei candidați înscriși. Vlad Stoica, de profesie avocat, dar fără experiență în domeniul telecomunicațiilor, a fost șeful de Cancelarie al ex-premierului Victor Ponta (în perioada 2013-2015), iar deputatul USR Cătălin Drulă susține că numirea sa în locul lui Sorin Grindeanu la ANCOM s-a făcut și cu voturile PNL.

Sorin Grindeanu, presedinte ANCOMFoto: Hotnews

"S-a încheiat telenovela ANCOM. Fostul șef de cancelarie a lui Ponta a fost numit de Parlament cu voturile PSD și PNL. Da - și cu voturile și susținerea PNL și a premierului Orban. Cele două partide au avut o înțelegere între ele. De altfel, PNL nu a avut niciun candidat și nu a luat cuvântul la dezbateri, iar matematica votului e clară. Rezultatele complete:

283 - Vlad Stoica (fost șef cancelarie Ponta)

23 - Mircea Rozolea

12 - Manuela Catrina

1 - Ion Smeeianu", a scris marți pe Facebook deputatul USR Cătălin Drulă.

Mai exact, voturile din Parlament pentru cei 4 candidați la funcția de președinte al ANCOM au fost următoarele:

  • Vlad Ștefan Stoica: 283 voturi pentru și 36 contra
  • Manuela Catrina: 12 voturi pentru și 307 contra
  • Ion Smeeianu: 1 vot pentru și 318 contra
  • Mircea Rozolea: 23 pentru și 296 contra

Vezi aici CV-urile lui Vlad Stoica și ale celorlalți candidați la șefia ANCOM.

  • Vlad Stoica, indicat drept 'șeful cel mare', în dosarul de corupție al președintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu

Vlad Stoica este licențiat în drept și are birou de avocatură deschis în anul 2009, însă s-a remarcat ca șef al Cancelarei ex-premierului Victor Ponta în perioada februarie 2013-noiembrie 2015.

El este si membru fondator si presedinte fara atributii executive al Asociatiei pentru Promovarea Principiilor Sociale si Democratice ale Tinerilor din Romania.

În perioada când a ocupat funcția de șef al Cancelariei lui Victor Ponta, numele său a apărut în dosarul penal al președintelui Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu.

Potrivit referatului procurorilor DNA în cazul președintelui Consilului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, acesta l-a indicat pe Vlad Stoica drept "șeful cel mare" și a relatat ca a avut o intalnire cu inspectorul generala al Politiei Romane, Petre Toba, in antecamera biroului sefului Cancelariei Prim-ministrului.

Procurorii l-au acuzat pe Duicu de interventii politice pentru mentinerea temporara a sefului Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, Ponea Constantin Stefan, in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica a IGPR.

Conform CV-ului atașat și verificat de Comisiile IT din Parlament, Vlad Stoica a fost consilier al Cancelariei Prim-Ministrului încă din anul 2004, înainte de a avea cabinetul de avocatură.

Potrivit ultimei sale declarații de avere care este publică, Vlad Stoica a obținut în anul 2014 venituri anuale de 64.332 lei de la Secretariatul general al Guvernului și venituri de 3 ori mai mari (247.800 lei) ca membru în Consiliul de administrație CIFGA a Băncii de Export Import a României (Eximbank).

Vezi aici declarația de avere semnată de Vlad Stoica în iunie 2015.

  • Miza funcției de președinte al ANCOM: Controlul autorității care reglementează piața de 3,5 miliarde de euro a comunicațiilor și care va și organiza viitoarea licitație 5G

Miza preluării conducerii Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM) o reprezintă controlul acestei autorități care reglementează piața de 3,5 miliarde euro a comunicațiilor electronice și care va organiza și viitoarea licitație 5G.

ANCOM este condusă în prezent de un președinte și 2 vicepreședinți, numiți de către Parlament, pentru mandate de câte 6 ani. Aceștia nu au voie să fie membri de partid, conform actualei legi de funcționare a ANCOM.

Potrivit legii de funcționare a ANCOM, preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • a) să fie cetăţeni români cu o experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic ori economic în general;
  • b) să nu exercite alte funcţii publice sau private, cu excepţia celor didactice;
  • c) să nu aibă menţiuni în cazierul judiciar;
  • d) să nu deţină acţiuni sau părţi sociale, direct sau indirect, la societăţi comerciale cu activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale sau cu alte activităţi din domeniul de reglementare al ANCOM şi să nu facă parte din organele de conducere ale unor astfel de societăţi;
  • e) să nu fie membri ai vreunui partid politic pe perioada exercitării mandatului.

Reîntoarcerea lui Sorin Grindeanu în PSD a redeschis bătălia politică pentru controlul Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Sorin Grindeanu a devenit incompatibil după ce a revenit în politică, fiind ales în funcţia de prim-vicepreşedinte al PSD. Actuala lege de funcționare a ANCOM îi interzice acestuia să fie și membru de partid și președinte al autorității, dar a avut la dispoziție un termen de 3 luni pentru a ieși din starea de incompatibilitate în care se afla.

Sorin Grindeanu a venit la conducerea ANCOM în noiembrie 2017, după excluderea din PSD în urma unui conflict cu Liviu Dragnea, și ar mai fi avut peste 2 ani și jumătate de mandat la conducerea acestei autorități.

Vlad Stoica a fost numit marți, 13 octombrie, președinte al ANCOM tocmai pentru această perioadă de mandat rămasă de la Sorin Grindeanu.

Dincolo de puterea pe care o are funcția de președinte al ANCOM, nu sunt de neglijat nici veniturile salariale. Cu 705 angajați, venitul mediu net lunar din această instituție, incluzând diferite sporuri, a ajuns la aproape 10.000 de lei anul trecut. Grindeanu a avut anul trecut venituri nete de peste 528.000 de lei, echivalentul a peste 44.000 de lei pe lună.

Revenirea lui Sorin Grindeanu în PSD a redeschis lupta pentru controlul politic al ANCOM

În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G, Parlamentul a adoptat o lege, care a plecat de la o inițiativă a deputatului PSD Florin Iordache, care schimbă radical modul de conducere al acestei autorități, dând posibilitatea ca 4 membri de partid să intre în conducerea acestei instituții care conform reglementărilor UE ar trebui să fie independentă politic.

  • De notat că legea a fost adoptată în regim de urgență de Parlament și cu sprijinul PNL. Președintele Klaus Iohannis a atacat recent la Curtea Constituțională această lege.

Posibilitatea ca patru dintre cei șapte membri ai Comitetului de reglementare al ANCOM, autoritatea care reglementează sectorul de 3,5 miliarde euro al comunicațiilor electronice, să dețină concomitent și calitatea de membru al unui partid politic contravine obligațiilor asumate de România în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se arată în sesizarea de neconstituționalitate făcută miercuri de președintele Iohannis asupra legii care ar schimba modul de conducere al acestei autorități.