Controversata achiziție de tablete făcută în mandatul primarului PSD Daniel Tudorache în Sectorul 1 este controlată de Camera de Conturi București

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2020, 12:55 Economie | Telecom


Poza Tudorache tablete
Foto: Captura Facebook
​​Contractul ținut la secret de primarul PSD Daniel Tudorache pe baza căruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani către elevii și cadrele didactice din Sectorul 1 face în prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi București, mai multe detalii urmând a fi date la finalizarea controlului, se arată într-un răspuns al Primăriei Sectorului 1 la solicitarea HotNews.ro. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finanțat din bani publici, atribuit prin negociere, nu prin licitație, în care este ținută la secret firma care va încasa banii.

Primăria Sectorului 1 a răspuns recent unei solicitări adresate în data de 1 octombrie de HotNews.ro privind suspendarea unei licitații deschise care viza achiziția de tablete cu internet pentru maxim 50.000 de preșcolari, elevi și cadre didactice din Sectorul 1 din București, contract cu o valoare estimată la aproape 87 milioane de lei.

HotNews.ro a semnalat faptul că această licitație deschisă a fost demarată după ce primarul Tudorache a anunțat că are tablete pentru toți elevii si profesorii din Sectorul 1, filmându-se ulterior cum împarte aceste tablete la copii.

Întrebările HotNews.ro către Primăria Sectorului 1 au fost următoarele:

 • 1. De ce ați lansat această licitație, de vreme ce primarul Tudorache a anunțat că are tablete pentru toți elevii și profesorii din Sector 1 și le-a și distribuit înainte de a fi demarată această licitație? (această întrebare am adresat-o către Administrația Unităților de Învățământ din Sector 1 încă din 14 septembrie, fără să primim vreun răspuns)
 • 2. Cu ce firmă/firme ați semnat contractul de 76 milioane lei (atribuit prin negociere, nu prin licitație) pentru tabletele livrate deja în Sectorul 1?

În aceeași zi de 1 octombrie, însă după transmiterea întrebărilor HotNews.ro
, licitația de mai sus a fost anulată, motivul invocat în SEAP fiind că "achiziția nu ar mai fi oportună".

Nu este prima solicitare pe acest subiect adresată de HotNews.ro către Primăria Sector 1 ori către Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare, instituție aflată în subordinea Primăriei conduse de Daniel Tudorache, și care a fost de fapt autoritatea contractantă atât în cazul contractului de 76 milioane de lei atribuit prin negociere, cât și a recentei licitații de 87 milioane de lei, care a fost anulată.

 • Ce ne-a răspuns totuși acum Primăria Sectorului 1? Camera de Conturi București verifică în prezent această achiziție

Primăria Sectorului 1 a răspuns recent solicitării HotNews.ro din data de 1 octombrie
, dând de înțeles că documentele care au stat la baza încheierii contractului pentru furnizarea de tablete sunt verificate de Camera de Conturi București.

Redăm mai jos integral răspunsul Primăriei Sector 1:


 • "În urma cererii dumneavoastră, înregistrată la Primăria Sectorului 1 cu numărul 402/01.10.2020, prin care ne solicitați mai multe informații referitoare la anunțul de licitație privind achiziția de tablete pentru elevii și profesorii din unitățile de învățământ de stat din Sectorul 1, vă comunicăm următoarele:
 • Solicitarea nr. 402/01.10.2020 a fost repartizată spre soluționare, de către Cabinet Primar, către Serviciul Imagine și Relații cu Mass-Media. Întrucât Serviciul Imagine și Relații cu Mass-Media nu deținea informațiile cerute de dumneavoastră, am transmis solicitarea, în data de 01.10.2020, către Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare pe adresa de e-mail secretariat@auipuspsector1.ro. Această instituție, aflată în subordinea Consiliului Local Sector 1, s-a ocupat de achiziția tabletelor pentru elevii din unitățile de învățământ de stat din Sectorul 1 și este singura în măsură să ne furnizeze informațiile solicitate de către dumneavoastră, pentru ca, la rândul nostru, să vi le putem transmite.
 • În data de 09.10.2020, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și a Unităților Sanitare ne-a pus la dispoziție următoarele informații: Documentele care au stat la baza încheierii contractului având ca obiect furnizare dispozitive mobile de calcul fac obiectul auditului Camerei de Conturi București, urmând ca informațiile solicitate să fie puse la dispoziția petenților la momentul finalizării controlului”.


Un răspuns similar din partea Priăriei Sector 1 a primit recent și organizația USR Sector 1 pe tema achiziției de tablete.


Pentru detalii legate de cotroversatele achiziții de tablete de la Sectorul 1, dar și de la Sectorul 5, condus de Daniel Florea, unde este aceeași situație, citește:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9042 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Asta sa fi fost (Miercuri, 14 octombrie 2020, 13:55)

  Rebecka [utilizator]

  motivul (mai corect:una din motive)pentru care dl Tudorache se dadea de ceasul mortii cu renumararea voturilor!?,,Bietul´´n-a crezut ca va pierde fotoliul de sub fund,iar magaria cu tabletele o va matrasi,spre satisfactia partilor implicate, in cel mai scurt timp......Ei,stimabile:socoteala de acasa(in cazul de fata din psd)nu se potriveste cu cea de la urne!
 • +1 (1 vot)    
  tudoraș (Miercuri, 14 octombrie 2020, 17:00)

  nahir [utilizator]

  e în culpă fie și pt. faptul că a contractat direct, fără licitație, o achiziție de 76 milioane lei. Ce-o mai fi (parandărături) prin contract, e un plus binevenit pentru DNA. Bașca auditul pe care Clotilde sunt convins că-l va face, raportul acestuia ducând la îngroșarea dosarului lui tudoraș.
 • 0 (2 voturi)    
  Popcorn ? (Miercuri, 14 octombrie 2020, 17:17)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Popcorn !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by