Cum vrea Guvernul să stopeze hemoragia de creiere din IT, accentuată de criza COVID-19: România este a șasea țară din lume ca număr de absolvenți IT, dar paradoxal avem un deficit de peste 15.400 de specialiști IT

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 22 octombrie 2020, 12:11 Economie | Telecom


Antonel Tănase secretar general al Guernului
Foto: Hotnews
​"Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară, dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.", a declarat joi Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică, organizată de CERT-RO. Acesta a anunțat ce soluție pregătește Guvernul pentru stoparea acestei hemoragii de creiere din IT, în special în zona de securitate cibernetică.

Antonel Tănase a anunțat că Guvernul pregătește înființarea unei noi instituții numite Directoratul Național de Securitate Cibernetică, care să ia locul Centrului Național de Securitate Cibernetică (CERT-RO), care ar fi ajuns la maturitate.

 • "În momentul de față vorbim de CERT-RO, care a ajuns la momentul maturizării. În cei aproape 10 ani de existență a instituției au însemnat creștere, maturizare, înțelegere din ce în ce mai profundă a securității cibernetice la nivel național, la nivel internațional. Au însemnat implementarea Directivei NIS, președinția României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul securității cibernetice, provocările ridicate ale securității cibernetice 5G, foarte multă cooperare internațională, în plan național și un efort susținut pentru crearea unui cadru național de cooperare între zona privată, zona de educație și a instituțiilor de stat în domeniul securității cibernetice.
 • A însemnat, de asemenea, într-un cuvânt, pregătirea apariției unei noi instituții - Directoratul Național de Securitate Cibernetică. România are nevoie de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică, de o nouă abordare matură, fermă în tot ceea ce înseamnă zona civilă a securității cibernetice.", a declarat joi Antonel Tănase în cadrul unei onferințe organiate de CERT-RO.

Oficialul guvernamental a subliniat că 'România are nevoie să-și pregătească, să-și motiveze și să-și păstreze oamenii profesioniști în domeniul securității cibernetice.

 • "De ce are nevoie România acum de acest Directorat Național de Securitate Cibernetică? Pentru că România este a șasea țară din lume ca număr de specialiști care au absolvit facultățile IT din țară, dar paradoxal are un deficit de peste 15.400 de specialiști IT și un deficit de 2.200 specialiști în securitate cibernetică.
 • Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri.
 • Pandemia COVID-19 a exarcerbat acest trend, iar spre deosebire de medici, juriști, farmaciști, specialiștii în securitate cibernetică pot lucra permanent online de la domiciliul propriu pentru orice organizație sau client din lume.
 • În acest context noul directorat va crea cadrul adecvat de lucru pentru specialiștii români în domeniul securității cibernetice, generând o dezvoltare sustenabilă a acestui domeniu la nivel național cu efecte benefice și imediate în econmia națională.
 • Prin noul Directorat se vor putea crea nuclee de excelență ce vor contribui la stoparea hemoragiei de creiere și la menținerea în țară a forței de muncă înalt calificate care în prezent migrează peste hotare.", a spus Antonel Tănase.

Potrivit acestuia, 'piața europeană și românească a serviciilor de securitate cibernetică oferă pachete salariale net superioare celor din grilele de salarizare prevăzute în legea cadru 153/2017.'
 • "Noul Directorat mai are ca obiectiv major și sprijinirea altor instituții ale statului pentru retenția și pregătirea resursei umane calificate în securitate cibernetică pentru nevoile naționale prin personal ce va fi detașat temporar la Directorat din instituțiile SNAO PSN încadrat conform statului de funcții și grilei de salarizare a Directoratului.
 • O grilă proprie și atractivă de salarizare a Directoratului este esențială pentru realizarea acestui obiectiv și păstrarea specialiștilor guvernamentali în securitate cibernetică.
 • De asemenea, un element fundamental în rolul noului directorat îl va consta educația și pregătirea noilor generații de specialiști în securitate cibernetică.
 • Directoratul, în colaborare cu celelalte instituții de stat, cu mediul privat și academic va lucra pentru crearea si implementarea unui cadru național de educație si pregătire în domeniul securității cibernetice care sa asigure accesul cât mai multor copii și tineri la educația în acest domeniu.
 • Noile provocări în plan internațional în ceea ce privește securitatea cibernetică, precum și cerințele UE se multiplică continuu - 5G, Inteligența Artificială, Big Data, standardizare și certifiare cyber etc - și necesită un răspuns adecvat. Tocmai de aceea noul Directorat va avea rolul de liant între zona de stat, zona privată și cea academică pt crearea unui cadru adecvat și răspuns al României la aceste noi provocări.", a spus oficialul guvernamental.

Antonel Tănase a ținut să sublinieze și de ce crearea unei astfel de instituții ar fi urgentă.

"Mai mult, jurisprundeța recentă a Consiliului juridic al UE, Hotărârea în cauza C549/18 Comisia împotriva României reprezintă un semnal de alarmă că transpunerea corectă, completă și la termen a Directivelor UE trebuie să fie o prioritate pentru toate autoritățile din România.

În această notă, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat că proiectele de legi care transpun Directive sau care aprobă ordonanțe de urgență ale Guvernului ce transpun Directive UE trebuie dezbătute de Parlamentul României cu prioritate în procedură de urgență. Iată de ce, prezența unei instituții precum Directoratul Naționalde Securitate Cibernetică va permite inclusiv crearea cadrului juridic necesar implementării noilor directive și reglementări în domeniul securității cibernetice.", a mai precizat secretarul general al Guvernului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4207 vizualizari

 • +1 (13 voturi)    
  Antonel (Joi, 22 octombrie 2020, 12:25)

  Mazeta [utilizator]

  Antonel Tănase (47 ani). Acesta este liderul PNL Sector 3, un apropiat al lui Ludovic Orban.

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23471804-cine-este-antonel-tanase-noul-secretar-general-guvernului-presedintele-pnl-sector-3-expert-contabil-contracte-statul.htm
  • +9 (11 voturi)    
   Mda, un alt papagal (Joi, 22 octombrie 2020, 12:38)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   pentru care s-a infiintat o comisie de facut nimic.
 • +5 (13 voturi)    
  Hemoragia de creiere (Joi, 22 octombrie 2020, 12:36)

  Altiro [utilizator]

  La fel se intampla cu tot felul "specialisti", avand doctorate si titluri academice, pe care incercam sa-i aducem in tara cu ajutorul interpolului..
  • 0 (8 voturi)    
   "Creierelor" din IT (Joi, 22 octombrie 2020, 14:04)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

   li se pare normal ca unii cetateni sa plateasca impozit pe venit, altii sa nu plateasca.
   Mai lasati-ma cu creierele din IT!
 • -2 (10 voturi)    
  ... (Joi, 22 octombrie 2020, 12:37)

  tirolez [utilizator]

  Pentru ca orice facultate de provincie are si sectie de IT. De ce nu scolarizeaza si doctori la fel de multi? Aa, ca nu le convine sa aiba concurenta. Doctorii, notarii si altii si-au pus foarte multe bariere pentru a-si proteja veniturile. Nu-i pasa nimanui ca e penurie de doctori, daca le-ar pasa le-ar posturi macar celor care termina 6 ani de facultate.
 • +19 (21 voturi)    
  Palavre (Joi, 22 octombrie 2020, 12:42)

  Sly21 [utilizator]

  Stimate domnule politician,
  in calitate de creier diasporez exportat pot sa va transmit ca n-am plecat din cauza lipsei oportunitatilor ci din cauza directiei in care merge tara, tara care pare a nu se mai vindeca vreodata. Sistemul de invatamant si sanatatea sunt la pamant, deci oamenii nu pot evolua cum ar trebui si apoi simtim zilnic consecintele.

  Iar d-voastra, politicienii, sunteti, poate, cei mai responsabili de situatia in care tara se afla.

  Acestea fiind spuse, abtineti-va la a mai vinde gogosi.
  Multumim pentru intelegere!
  • +6 (6 voturi)    
   Exact (Joi, 22 octombrie 2020, 14:21)

   karryne [utilizator] i-a raspuns lui Sly21

   Din aceeasi calitate, subscriu.
   Si amici doctori au plecat fix din aceleasi motive, nu din lipsa joburilor cum acuza unul mai sus. Auzi, doctorii nu vor concurenta si si-au creat bariere ... cui doamne iarta-ma ii place sa munceasca de-i sar capacele in fiecare zi cat pentru 3, si se mai si opune la ajutor?

   Cat despre ce-a declarat Tanase, eu n-am vazut nimic util sau relevant acolo.
   "O grilă proprie și atractivă de salarizare a Directoratului este esențială pentru realizarea acestui obiectiv", pe asta am vazut-o. Obiectivul fiind pregatirea resursei umane. Resursa care pare destul de pregatita si acum din moment ce continua sa zboare in alte tari.
  • +5 (5 voturi)    
   Pai ce ai vrea sa zica? (Joi, 22 octombrie 2020, 18:17)

   MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui Sly21

   Ca e de vina el si toata teapa de politicieni PSD\PNL\PD(L) care s-au perindat la guvernare in diverse functii timp de 30 de ani?

   El mimeaza interesul ca se apropie alegerile, asadar nu strica sa dea din clanta caci da bine la public.
   • +1 (1 vot)    
    Mai bine sa taca (Joi, 22 octombrie 2020, 20:10)

    Sly21 [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

    El se adreseaza unora prea destepti a cadea in capcana lui. Cu o noua catastrofa electorala, multi colegi de breazla vor astepta sa treaca criza de Corona si sa zboare.
 • +12 (12 voturi)    
  hemoragia de creiere din IT (Joi, 22 octombrie 2020, 12:46)

  blacksheep [utilizator]

  Din pacate, nu numai din zona IT, in ultimii ani chiar si muncitori necalificati pleaca pentru munci sezoniere.
  Tari unde au fost razboaie nu au avut o emigrare atat de masiva.
  Felicitari tineti-o tot asa domnilor politicieni, pana la urma nu va mai avea nici cine sa va voteze.
  Se pare ca in ultimul an s-au nascut mai multi copii romani in afara tarii decat in Romania.
  Cati crede-ti ca vor dori sa traiasca in patria parintilor. Eu cred ca nici macar parintii nu vor veni inapoi.
  • -1 (1 vot)    
   explicatie (Vineri, 23 octombrie 2020, 1:58)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui blacksheep

   romanii nu au nimic sfant in afara de bani, de-aia isi parasesc tara in masa, in loc s-o faca buna de trait, cum au facut nemtii dupa WW2
 • +1 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 octombrie 2020, 12:49)

  [anonim]

  • 0 (6 voturi)    
   Mda (Joi, 22 octombrie 2020, 13:20)

   ovidiub781255638850764 [utilizator] i-a raspuns lui

   Daca in titlu este cuvantul "IT", e musai sa apara si comentariul cu scutirea...
   • 0 (2 voturi)    
    e firesc (Vineri, 23 octombrie 2020, 1:59)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui ovidiub781255638850764

    impozitezi salariile marunte, dar pe alea babane ale creatorilor de jocuri pe telefon nu?
 • +8 (8 voturi)    
  "solutiile" statului...?! (Joi, 22 octombrie 2020, 12:56)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  mai tranteste o institutie publica, adunatura de frecatori de menta pt nimic...sau pt dat contracte gogonate, umflate cu pompa, unora care le fac sa se si blocheze constant, cum se intampla cu cel din sanatate...nu e ca si cum nu ar fi deja si Ministerul acela- absorbit acum in MEEMA, Agentia aia pt Romania Digitala (aia ce mai face, atunci?1 de ce nu preiau acestia acest proiect?), Ro-Edu-NEt/ARNIEC, Institutele publice pe TIC, samd...e deja o intreaga constelatie de institutii pe IT si proiectele lor sau activitatile sunt...ma scuzati...
  Asa ca mai pun de una, logic, cu organigrama completa, sefi, sefarime, secretari de stat, etc, toti cu salarii si mai mari (schema proprie de salarizare), deci zeci de mil de euro tocati anual..,.asta cred ei ca va stopa "brain-drain"-ul din TIC? e gluma zilei, din contra, va incuraja IT-istii buni si care nu vor avea loc acolo (pt ca pile, politicieni etc etc), sa fie scarbiti si mai motivati sa plece...
  Cu zecile de milioane de euro tocate anual si de institutia asta si proiectele lor mai bine finantau scheme de ajutor de stat/de minimis de cate 100.000, 200.000 euro pt infiintare start-up-uri si cercetare IT private, ca apoi se dezvoltau singure, fara sa le asigure cineva salariile din public...
 • +6 (8 voturi)    
  Ca sa tii IT-ul in tzara... (Joi, 22 octombrie 2020, 13:06)

  gugurila [utilizator]

  ... tre sa schimbi tzara ca sa-i faci sa nu mai plece scarbiti in vest.

  Considerand si preturile de la noi, cine se muta din IT in europa de vest se muta strict pt normalitate, pentru ca i va scadea puterea de cumparare.

  Si totusi se muta...
 • +9 (11 voturi)    
  De ce pleaca lumea in general (Joi, 22 octombrie 2020, 13:25)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Cand o sa pricepeti voi politicienilor ca lumea in acest moment nu pleaca din cauza banilor?
  Lumea pleaca din cauza mizeriei morale in care a ajuns Romania, a mocirlei in care se scufunda zi de zi.
  Cand PSD-ul trece fruntasi pe listele de alegeri infractori condamnati sau medici care au mana bagata pina la cot in diverse achizitii dubioase, iar pe cealalata parte PNL-ul promoveaza la randul lui oameni patati sau si mai rau fugarii din PSD, care ieri erau ciuma rosie iar de cand sunt galbeni sunt oameni de valoare, ce doriti sa faca oamenii normali la cap?
  In locul unei tari cu mii de km de autostrada si 8 spitale regionale, toate pe hartie, romanii prefera sa plece in pribegie pentru a trai intr-o societate normala si a putea oferi copiilor un viitor normal.

  Antonele, nu de institutii noi, pline de locuri caldutze pentru clientela voastra ducem noi lipsa. Vrem sa vedem si noi oameni care sunt pusi in functie pentru ca stiu sa faca treaba, vrem oameni care sa nu mai fure, etc. Daca faceti asta este suficient ca sa inceapa lumea sa ramana acasa.
 • +3 (7 voturi)    
  Solutia simpla (Joi, 22 octombrie 2020, 13:35)

  stapanul_rca [utilizator]

  E foarte simplu de facut.
  De bunavoie nu o sa ramana oamenii, caci semnele arata ca politicienii fac eforturi sustinute sa dea cu caruta in gard si se pare ca le iese.
  Deci, ramane varianta "cu forta". Conducatorii ar putea alege intre:
  1) IOBAGIE - foarte eficienta, caci nici nu ar mai putea pleca in concediu si ar cheltui banii local
  2) FERME in care IT-istii sa fie pusi in separeuri cu apa, mancare si internet. Varianta asta ar fi cea mai profitabila, ca ii platesti cu cate vrei tu si le iei si bani pe mancare si cazare. Daca sunt si vegani, te-ai scos, ca le dai furaje
  3) MOBILIZARE militara doar pentru cei cu studii IT - ii aduni in unitati si ii pui la lucru. Aici s-ar putea sa fie mai scump, deoarece ar fi de asteptat ca sistemele militare sa fie foarte bine securizare, iar in plus trebuie sa le dai si uniforme

  Nu imi dau seama ce o sa se intample cu cei care se opun - oricum, sper sa nu fie judecati de BOR sau de multimea furioasa si arsi pe rug in piata publica
 • +9 (9 voturi)    
  Solutia e simpla (Joi, 22 octombrie 2020, 13:43)

  bogdan1477 [utilizator]

  Creati o administratie decenta, reduceti coruptia la ceva rezonabil, ca in vest, renuntati la salarii indecente si pensii speciale grotesti la stat, creati o infrastructura rutiera cat de cat decenta (ca amu ajuns Bulgarii sa aiba mai muti km de autostrada decat noi), un sistem de invatamant cat de cat decent, si se intorc specialistii IT singuri, fara sa le faceti voi nimic.

  Ceea ce nu pricepti voi e ca oamenii astia din IT, ca si multi altii de la doctori la muncitori necalificati, pleaca din tara in primul rand pentru ca s-au saturat sa plateasca impozite unui stat care mituieste asistatii sociali cu 100 de lei ca sa-si asigure votul, fura ca-n codru, isi angajeaza toate amantele si nepotii pe mii de euro, si toate astea pe banii platiti drept impozit de angajatul roman din privat, care se vede furat din toate directiile.
 • +6 (10 voturi)    
  Garou (Joi, 22 octombrie 2020, 13:46)

  tudor74 [utilizator]

  Ce trebuie sa faceti sa opriti hemoragia de creiere (nu doar IT, ci si medici, ingineri,muncitori calificati)?

  Luati toata clasa politica, concediatii pe toti, concediati si toti angajatii la stat degeaba si instalati o meritocratie! In cleptocratie traim de 30 de ani si e clar ca lucrurile nu merg cum trebuie! Nici nu ar avea cum din moment ce ilustrii conducatori sunt preocupati de propriul buzunar si al rudelor, nu de dezvoltarea tarii, a mediului de afaceri si implicit a economiei, a infrastructurii, a sistemului de invatamant, a sistemului medical si a justitiei.

  Ce ati dezvoltat in 30 de ani? Hotie, popime, badarani, mizerie si incultura!
 • +2 (12 voturi)    
  din cauză că în ţară sunt extrem de prost plătiţi (Joi, 22 octombrie 2020, 13:47)

  Ed___ [utilizator]

  Exodul are ca motiv clar principal

  din cauză că în ţară sunt extrem de prost plătiţi !!!

  Veţi spune: dar au salariul mediu 8400 lei.... da, dar cu tot cu unii manageri IT, CEO care nu fac de fapt nimic IT real, plus faptul că, chiar şi aşa 8400 lei reprezintă vreo 1800 euro care este un salariu de toată jena pentru acest domeniu

  Când firmele vor înţelege că au concurenţa mondială pe această piaţă a muncii si vor plăti salarii REALE atunci exodul se va mai opri.


  Este stupid, făcând acelaşi lucru sau mai puţin, să iei salariu mult peste dublu, doar pentru că treci graniţa

  Dar asta este momentan
  • +4 (8 voturi)    
   Se vede ca nu cunosti cum sta treaba (Joi, 22 octombrie 2020, 15:47)

   CapitanulPanait [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Salariile alea bengoase pe care le flutura unii pe la diverse haznale si latrine, alea de 5-6000 de euro pe luna sunt SALARII BRUTE.
   Adica din ele se scade tot: impozit pe venit (care la acest nivel de salarizare este de circa 40%), asigurari medicale, pensie, somaj etc.
   Daca la asta mai pui si cat plateste un occidental chiria, o sa constati ca mare lucru nu mai ramane.

   La noi cand le spune ca au 1.800 euro pe luna, asta este leafa in mana. Asa suntem noi obisnuiti sa discutam de leafa neta.

   Dar ce sa faci cu acesti bani, multi sau putini decide fiecare, daca atunci cand ajungi in spital esti tratat ca un gunoi, daca la administratia financiara este tratat mai rau ca un iobag, daca nu ai autostrazi, nu ai strazi asfaltate sau cu canalizare etc etc etc.
   Si in plus trebuie sa privesti si cum diversi inculti si parveniti iti scuipa seminte in cap cand trec cu masina SPP depasind pe contrasens, evident cu girofar si sirena, si sa stai cuminte in banca ta.

   Si atunci lumea prefera sa plece in occident. Sunt oameni care au plecat la bani mai putini decat in RO, au plecat pe posturi sub nivelul de pregatire, si toate astea doar ca sa aiba o viata intr-o societate care te respecta, si care cel mai important ca oferi un viitor sanatos copiiilor.
   • +3 (3 voturi)    
    Era clar că este vorba de salariul net (Joi, 22 octombrie 2020, 16:23)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui CapitanulPanait

    Ştirea respectivă cu media respectivă este cunoscută

    Dar dacă e nevoie de precizare, da, salariul net

    Oricum ce comparam cu salariile din afară tot net erau

    Sunt peste dublu în UE16

    Aceiaşi muncă din IT

    Ce nu înţeleg unii că IT-ul NU ARE GRANIŢE şi deci concurenţa pieţei muncii IT este spre europană, mondială

    Cu avantajele şi dezavantajele ei.

    Ideea era că salariile deşi par mari, sunt foarte mici, şi de aici şi exodul.

    Nu numai IT dar şi alte joburi, chiar şi necalificat.
  • -2 (4 voturi)    
   mdeaa (Joi, 22 octombrie 2020, 16:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Se vede ca n-ai prea iesit din tara...
   Compari salariul net in Roamnia cu salariul Brut afara, si nu iei in calcul nici diferenta de cost de trai...
   • 0 (4 voturi)    
    Unde ai văzut tu comparaţia asta (Joi, 22 octombrie 2020, 17:08)

    Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Măi Bogdan

    Unde ai văzut tu comparaţie net cu brut ????!!?!

    Negru pe alb ??

    Cât despre "Se vede ca n-ai prea iesit din tara" limitează te la persoana ta,
    unde am ajuns eu, nu ai ajuns tu, asta sigur
    • -2 (2 voturi)    
     wow (Vineri, 23 octombrie 2020, 2:02)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     ai vazut Parisul :)))
    • 0 (2 voturi)    
     citind printre randuri... (Vineri, 23 octombrie 2020, 14:51)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

     Hai sa te intreb altfel, cat crezi tu ca e salariul net mediu pe IT in Europa? Nu vorbim de UK. Germania, Austria, Suedia, etc. iti zic eu, sub 3000 net pe luna. Din care 1000 se duc pe chirie si alte cateva sute pe diferenta de cost de viata (care se mic doar daca te limitezi la supermarket)

     Daca ar fi cum visezi tu, sa se castige afara asha de bine, ar emigra toti astia de la noi.

     In rest, bravo tie ca ai fost pe unde n-am ajuns eu, pacat ca nu se si vede in imaginea ta despre lume...
     • +1 (1 vot)    
      Zici sub 3000€ (Luni, 26 octombrie 2020, 16:17)

      Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Deja este aproape dublu, nu înţeleg cum vrei să demonstrezi că nu am dreptate când cam îmi dai dreptate

      În plus, aia cu chiria mare, ok, dar pensia o să o ai dublă

      Sau chiriile au scăzut enorm în perioada asta Covid

      Sau pot lucra 100% online din provincie în Germania, UK şi dacă negociază bine, online chiar din România !

      Ai înţeles!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by