​OFICIAL Orange a anunțat că a semnat achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile fostului Romtelecom la prețul de 268 milioane de euro / OTE spune că își va păstra dreptul de proprietate asupra fostului Cosmote

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 9 noiembrie 2020, 9:13 Economie | Telecom


Intalnire intre seful Orange pe Europa si premierul Orban
Foto: Guvernul Romaniei
​Orange România a anunțat luni că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom). Orange va plăti un preț de achiziție total de 268 milioane de euro, fără exces sau deficit de trezorerie netă și considerând ajustările ce au loc de regulă la finalizarea tranzacției, ce corespunde unei valori economice a companiei de 497 milioane de euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications și incluzând baza de clienți convergenți. Achiziția va accelera, în mod semnificativ, strategia Orange de a furniza servicii convergente fix-mobil pe piața locală.

Telekom Romania Communications (n.a fostul Romtelecom) este al doilea cel mai mare jucător de pe piața de servicii fixe de telecomunicații din România, cu o cifră de afaceri de 622 milioane de euro, raportată în 2019.

În prezent, Telekom Romania (Fix) are o rețea fixă de telecomunicații la nivel național, care deservește aproximativ 930.000 de clienți de Internet de mare viteză, și 1,2 milioane de abonați la serviciile TV. În 2019, TKR a înregistrat venituri de 622 milioane euro.

 • „Vânzarea participațiilor deținute în Telekom Romania Communications este o decizie strategică luată în contextul redefinirii priorităților și planurilor de creștere ale Grupului OTE, pentru a sprijini dezvoltarea Grupului și a genera valoare pentru toate părțile implicate. OTE a investit semnificativ de-a lungul anilor pentru a sprijini performanța Telekom Romania și rămâne pe piață prin Telekom Romania Mobile Communications.
 • Doresc să mulțumesc echipei de management și angajaților Telekom Romania pentru realizările de până acum. Sunt convins că vor continua să ofere tot ce au mai bun nu doar în perioada următoare, până la finalizarea tranzacției, ci și ulterior. Achiziția TKR de către Orange România va asigura creștere pe viitor.", a declarat luni Michael Tsamaz, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al OTE.

Tranzacția nu este estimată a avea un impact major asupra fluxurilor de numerar sau contului de datorii ale OTE. Barclays Bank PLC este consultantul financiar al OTE, iar Dechert, Eversheds și Freshfields sunt consultanții juridici și de reglementare.

Prin infrastructura de rețea pe care o deține, Telekom România (FIX) oferă servicii de telefonie fixă, internet în bandă largă și televiziune pentru 5 milioane de clienți, în timp ce 90.000 km de rețea de fibră optică conectează aproximativ 3 milioane de gospodării. De asemenea, oferă servicii convergente fix-mobil pentru aproximativ 881.000 de clienți, la 30 iunie 2020, ca urmare a unui contract MVNO cu Telekom Romania Mobile. Acești clienți vor migra către rețeaua mobilă Orange România după finalizarea tranzacției.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019 și este cel mai mare operator de comunicații din România. Grație acestei achiziții, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea rețelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicații, ce va deservi piețele B2C, B2B și IT&C.

 • “Această achiziție este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre convergente în Europa. România este o piață cheie pentru Orange și o remarcabilă poveste de succes. Tranzacția confirmă angajamentul nostru pe termen lung pe piața din România. Ne propunem să contribuim la dezvoltarea sectorului telecom prin investiții constante în infrastructuri de rețea performante și în servicii inovative.”, a declarat Mari-Noëlle Jégo-Laveissière, Deputy CEO pentru Orange în Europa.

Entitatea rezultată va avea ca obiectiv să devină alegerea preferată a clienților pentru servicii convergente pe piața din România, atât pentru segmentul consumer, cât și pentru cel de business. De asemenea, tranzacția va genera sinergii semnificative, ce vor rezulta din vânzarea combinată a serviciilor către clienții existenți, cât și din optimizări la nivelul rețelei, inclusiv economii de scară.
 • “Este un moment important pentru piața românească de telecomunicatii, care va duce la creșterea atractivității sale atât în ceea ce privește serviciile telecom convergente, cât și infrastructura de înaltă calitate, sporind in acelasi timp competiția. Această tranzacție va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii și o paletă mai largă de opțiuni oferite clienților, dar și pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale. Complementaritatea celor două rețele ne va permite să aducem împreună nu doar clienți și echipe, ci și cea mai bună expertiză în ceea ce privește calitatea serviciilor și a unei infrastructuri de rețele fixe și mobile pregătite pentru provocările viitorului.”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange România.

Încheierea tranzacției este supusă unor condiții precedente uzuale, în particular aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană și de către alte autorități competente, și este așteptată să se finalizeze în a doua jumătate a anului 2021. Până la aprobarea și finalizarea tranzacției, ambele companii vor continua să funcționeze independent.

 • Acționariatul firmelor din grupul Telekom România: Ce acțiuni sunt la vânzare

Telekom România este formată din firmele Telekom România Communications (n.a fostul Romtelecom - operator de comunicații fixe) și Telekom România Mobile Communications (n.a fostul Cosmote - operator de comunicații mobile).

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom)
este detinuta de grupul elen OTE (54,01% din actiuni) si de statul roman (45,99% din actiuni). Actionarul principal al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.

Telekom Romania Mobile Communications (fosta Cosmote) este detinuta de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din actiuni), Telekom Romania Communications (30%) si actionari persoane fizice (0,00000126%).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

30366 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Pai... (Luni, 9 noiembrie 2020, 9:44)

  ranuhasu [utilizator]

  Statul roman nu trebuia sa isi pastreze 51% din ratiuni strategice?... poate ca nu, dar imi pare o idee inspirata.
  • +9 (19 voturi)    
   De unde să-și păstreze dacă nu mai are 51%? (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:01)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui ranuhasu

   Toate companiile pe care statul le "adimistrează strategic" se duc în neant.
   De curiozitate, cine-i statul roman, Dragnea, Orban, Iohannis, Ciolacu, parlametarii?
   Statul român nu există decăt pe hârtie.
  • +6 (14 voturi)    
   De unde să-și păstreze dacă nu mai are 51%? (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:01)

   Amad [utilizator] i-a raspuns lui ranuhasu

   Toate companiile pe care statul le "adimistrează strategic" se duc în neant.
   De curiozitate, cine-i statul roman, Dragnea, Orban, Iohannis, Ciolacu, parlametarii?
   Statul român nu există decăt pe hârtie.
 • +18 (26 voturi)    
  E rau (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:15)

  Radu Pandele [utilizator]

  E o veste proasta overall. Concurenta se reduce grav prin aceasta manevra.
  Practic, pe partea de fix, raman doar 3 jucatori mari. Iar asta nu e bine deloc. Plus ca nu avem certitudinea ca Orange va investi pe partea de fix prea mult..
  Sa nu uitam: concurenta e mama evolutiei. Daca nu erau retelele de cartier (Evolva, Czone, etc), apoi RCS&RDS, UPC, etc, ramaneam cu batranul Romtelecom..
  In ceea ce priveste Romtelecom, e exemplul clasic de incapacitate a statului: oriunde e statul actionar, se alege praful! Romtelecom a fost o bijuterie (ma gandesc numai la valoarea imobiliara, au avut zeci de cladiri, canale, stalpi, etc), dar nici macar nemtii nu au reusit sa tina pasul cu concurenta pentru ca totul era extrabirocratic, oameni pusi pe pile/politic, fara experienta,fara responsabilitate etc.(vorbesc de midle si high management, pt ca in lucratorii de rand exista multi oameni dedicati si de toata isprava).
  Romtelecom trebuia privatizat demult, iar statul sa nu-si mai fi bagat coada deloc. A fost doar o vaca de muls luand ochii credulilor cu partea de "obiectiv strategic", de parca STS nu ar exista ca entitate separata.
  • +10 (14 voturi)    
   Nu stiu de ce (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:46)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Radu Pandele

   ai primit minusuri.Asa este:statul a facut numiri politice in Telekom,atat in Consiliul de administratie dar si pe pozitii de management.Asa au ajuns oameni fara pregatire in pozitii decizionale.Firma a avut TOTUS an de an profit pentru ca a investit foarte putin in reteaua de fibra optica dar si in oameni.Au angajat numai pe vanzari persoane mai tinere,partea tehnica a trait din amintirile Romtelecomului.Cursuri de specialitate nu s-au mai facut,pe tehnic nu au mai fost angajati ingineri de telecom,au ajuns oameni cu Petrol si gaze directori.Imi place ca are curaj Orange sa cumpere aceasta firma ,in care este mult de investit dar si mai mult de restructurat.Oricum vor merge pe externalizarea a tot ce se poate externaliza.
  • +7 (13 voturi)    
   Romtelecom... (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Radu Pandele

   Romtelecom o fi fost o bijuterie pe vremea comunismului. Dupa aia, cu gasca de angajati lenesi si incompetenti, cu sinducate care cer tot timpul cate ceava, Romtelecom a fost doar un sac fara fund. Si cat a fost a statului roman, si sub greci, si chiar sub nemti. Un RCS/Vodafone/Orange, cu infrastructura exclusiv prin fibra optica, sunt mai profitabile si cu mai putine bube. Cat despre telefonia fixa.... aia e in moarte clinica oricum. N-o mai foloseste aproape nimeni.
  • +5 (7 voturi)    
   comentariul tau (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:09)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui Radu Pandele

   este foarte pertinent dar am de adaugat ceva. Concurenta reala nu poate exista intre giganti, pentru ca astia intr-o forma sau alta intotdeauna se vor intelege cumva, in detrimentul utilizatorului final.

   Ce ar fi fost de facut, era un cadru corect in care sa poate exista (deci sa se poate autoriza si finanta) un numar mare de firme mici/medii). Doar din concurenta acestora utilizatorul final ar putea sa aiba cu adevarat de castigat. Concurenta gigantilor exista doar pentru supravietuirea si/sau cresterea profitului propriu, nu pentru avantajul utilizatorului.
 • -7 (15 voturi)    
  Ha! (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:16)

  Mazeta [utilizator]

  Urmează Hidroelectrica și CEC, adică echivelentul a 2-3 avioane SH.
  • +7 (11 voturi)    
   hehe (Luni, 9 noiembrie 2020, 10:23)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Sa te auda Dumnezeu!

   Si sper ca rapid, pana in vara, sa fie privatizat si portul Constanta ca sa nu mai puteti sa mintiti mereu ca nu stiu ce interese au olandeziii si ca de aia nu va lasa sa furati.
  • +6 (10 voturi)    
   In calitate de trol sovietic ce esti (Luni, 9 noiembrie 2020, 11:19)

   Sufleu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Nu ai citit pentru ca nu te intereseaza decat mizeria pe care o aruncati zi de zi in Romania.

   NU statul roman vinde participatia, ci OTE, un grup grecesc, controlat de Deutsche Telekom (controlat in parte de statul german). De fapt, privatizarea o face statul german cu privire la operatiunile din Romania, catre Orange, un grup francez in mare masura privat.

   Statul roman nu vinde nimic, dimpotriva, va obtine participatii in noua companiei, asa cum rezulta din comunicat, ceea ce va fi un avantaj pentru ca, intr-un final, statul roman va putea obtine profit din fostul Romtelecom.
 • -1 (5 voturi)    
  Intrebare (Luni, 9 noiembrie 2020, 12:15)

  vlad.pe [utilizator]

  Au cumparat doar divizia de Telefonie sau si de Cablu TV-Internet?
 • +2 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 9 noiembrie 2020, 12:16)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   mda (Luni, 9 noiembrie 2020, 13:13)

   SoulSearcher [utilizator] i-a raspuns lui

   se stia asta de acu vreo 2 ani.. de cand orange-ul instaleaza servicii de fix pe reteaua romtelecom/telekom

   practic acum vor ramane doar 3 mari operatori:

   RDS-ul, vodafone-ul si orange-ul

   fiecare pe cota lui de piata
  • +4 (4 voturi)    
   Din pacate (Luni, 9 noiembrie 2020, 13:21)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui

   ''Romtelecom are fibra cam pe toate dealurile,prin toate vagaunile'' este o parere total gresita.S-a investit in fibra optica in orasele mari,fibra interurbana a ramas aia din 2003,eventual amplificata pe unele tronsoane si lucrari de mica amploare.Din pacate s-au facut instalari de cablu optic pe suport de lemn/stalpi de lemn,ca in secolul XIX.Asta pentru ca era scump sa ingropi cablul iar managerii numiti politic de romani aveau nevoie de bonusuri si nu erau interesati de viitor,doar prezentul conta.Orange stie lucrurile astea si are un plan bine pus la punct pentru intergrarea Romtelecomului in structura proprie.
 • 0 (2 voturi)    
  Monden (Luni, 9 noiembrie 2020, 13:15)

  middle_brick [utilizator]

  Înțeleg ca Gita ciobanu' va face reclama de acum la Orange.
 • +1 (3 voturi)    
  Grecii au vandut-o mai ieftin decat au cumparat-o! (Luni, 9 noiembrie 2020, 14:20)

  Metec [utilizator]

  https://www.bursa.ro/dupa-11-ani-guvernul-nastase-loveste-din-nou-prapadul-romtelecom-telekom-41826827
  La final, tot nemtii isi iau teapa! :)))
 • +3 (7 voturi)    
  Actiunea de aur dreptul de veto (Luni, 9 noiembrie 2020, 14:58)

  Koczka [utilizator]

  Nu e neaparat nevoie ca Statul sa detina 51% din actiuni. Era suficient sa detina actiunea de aur adica sa aibe dreot de veto in cazul unor decizii majore ale proprietarilor.
  Daca nu o are in cazul vanzarii pachetului majoritar exista alte metode de opozitie cum ar fi respingerea avizului de la ANCOM, Consiliul Concurentei, etc.
  In speta de fata statul nu ar avea de ce se se opuna.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by