​"Participația statului român în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) are importanță deosebită pentru noi și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate, chiar dacă e vorba de o participație minoritară.", a declarat luni pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, după ce Orange a anunțat că a semnat acordul pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni la acest operator. 'După multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie", spune ministrul.

Lucian BodeFoto: Agerpres

Ce a declarat luni pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor și Comunicațiilor legat de acțiunile deținute de statul român la Telekom România Communications (fostul Romtelecom):

  • "În primul rând, salut parafarea acordului privind achiziția de către Orange a participației majoritare de 54% deținute la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) de către grupul OTE. Aceasta este fără îndoială cea mai importantă tranzacție din piața de telecomunicații din România din ultimii ani. Desigur, semnarea acordului între cele două parți este un pas deosebit de important, dar finalizarea efectivă a tranzacției va fi condiționată de aprobarea autorităților europene din domeniul concurenței în lunile următoare.
  • Dată fiind importanța și implicațiile strategice ale unui asemenea demers, vă asigur că statul român a fost foarte activ în acest proces și nu am fi ajuns în punctul în care ne aflăm astăzi fără consultarea și susținerea multor factori de decizie din statul român. Ideea de a crea un operator de telecomunicații complet convergent alături de Orange a beneficiat de susținerea noastră.
  • Participația statului român în Telekom Romania Communications are importanță deosibită pentru noi și am tratat lucrurile cu foarte mare seriozitate, chiar dacă e vorba de o participație minoritară. Cum vă spuneam, a fost una dintre prioritățile mandatului meu. Încă de la la început ne-am propus o serie de obiective clare și realizabile în ceea ce privește gestionarea acestui subiect și sunt foarte încrezător că le-am îndeplinit cu succes. Evident, în calitate de minister cu atribuții de resort și acționar, nu puteam accepta ca această tranzacție să aibă loc în orice condiții, incluzând aici și condițiile privind transferul contractului de prestări servicii de tip MVNO. În această privința, poziția noastră a fost foarte fermă și am spus-o foarte clar în discuțiile pe care le-am avut cu părțile implicate. Le mulțumesc pe această cale pentru dialog și implicare. Deși statul român nu a fost parte a tranzacției, a fost tratat ca un partener serios și credibil de dialog și a avut un cuvânt foarte important de spus. Până la urma, asta ar trebui să fie normalitatea și nu excepția de la regulă.
  • De la bun început am analizat foarte atent fiecare mișcare credibilă din piață- a fost un efort extraordinar pe care l-am făcut împreună cu echipa mea de la minister și, în tot acest timp, am lucrat până în cele mai mici detalii la poziționarea noastră în calitate de acționar minoritar relevant. Am avut în tot acest timp un dialog constructiv cu părțile implicate în tranzacție și partenerii instituționali și sunt bucuros că în cele din urmă, după îndelungi negocieri și consultări, s-a ajuns la o înțelegere.
  • În definitiv, după multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie. Nu este deloc întâmplător că acest lucru s-a realizat în timpul mandatului Guvernului PNL.", a declarat luni pentru HotNews.ro ministrul Lucian Bode.

Ce se întâmplă cu divizia mobilă?

  • "Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) nu face parte din această tranzacție.", a precizat ministrul Bode.

Acesta a mai subliniat că pentru finalizarea tranzacției Orange-Telekom România (Fix) este nevoie de aprobarea finală a autorităților europene din domeniul concurenței.

  • "Estimez că acest lucru poate avea loc undeva la jumătatea anului viitor.", a mai spus pentru HotNews.ro ministrul Lucian Bode.

Săptămâna trecută, ministrul Lucian Bode a declarat în exclusivitate pentru HotNews.ro că statul român va rămâne în viitoarea entitate și va avea un cuvânt important de spus.

Statul român deține 45,99% din acțiunile Telekom România Communications (fostul Romtelecom), pachetul majoritar de acțiuni fiind deținut de grupul elen OTE. Acționarul principal al OTE este grupul german Deutsche Telekom, care detine 40% din actiunile grupului elen.

Grecii au agreat vânzarea operațiunilor fixe din România către grupul francez Orange, doar că un cuvânt important de spus în tranzacție îl are și statul român.

  • "După cum v-am spus cu alte ocazii, gestionarea participației statului la Telekom Romnia a fost una dintre prioritățile mele. Intenția OTE Group de a-și vinde participația majoritară în Telekom România este evidentă, fiind o decizie strategică luată la nivel de grup. Vă asigur că negocierile au avansat foarte mult și într-o direcție pozitivă pentru statul român. În niciun moment nu ne-am pus problema să înstrăinăm participația minoritară în Telekom România. Vă asigur că am depus eforturi consistente și statul va rămâne în viitoarea entitate și, mai mult decât atât, va avea un cuvânt foarte important de spus. Sunt foarte încrezător în succesul demersului nostru, dar mai multe nu pot să comentez pe marginea acestui subiect în momentul de față.", a declarat joi pentru HotNews.ro Lucian Bode, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Statul român a semnat un acord de principiu cu Orange pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom și va deține 20% din acțiunile viitoarei entități - surse

În luna august din acest an, HotNews.ro a scris în exclusivitate faptul că Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, a semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create, potrivit unor surse guvernamentale apropiate procesului.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu a și fost prezentat în luna august în ședință de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

Acordul de principiu semnat în vara acestui an între Orange și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor vizează strict acțiunile deținute de grupul elen OTE la fostul Romtelecom, nu și participația statului la fostul Cosmote.

  • Termenii acestui acord între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

Potrivit surselor HotNews.ro, operațiunile mobile din Telekom România (n.a fosta Cosmote) ar putea fi cumpărate ulterior de către DIGI/RCS&RDS.