​Permisele auto și certificatele de înmatriculare ale autovehiculelor vor fi livrate la domiciliul solicitanților de Poșta Română și în următorii 2 ani, a anunțat luni operatorul național poștal, care a câștigat prin licitație un contract de peste 27,31 milioane lei cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS). Poșta se laudă că este pentru a doua oară când câștigă acest contract în fața celei mai mari firme private de curierat din țară, respectiv Fan Courier, dar exagerează în privința factorilor care i-au adus victoria.

Factor postalFoto: Posta Romana
  • Cum se laudă Poșta că a câștigat acest contract în fața Fan Courier

În comunicatul de presă transmis luni, Poșta Română spune că "în baza contractului estimat la 27,31 milioane lei, compania va livra aproximativ 4.800.000 trimiteri pe toată durata contractului (2.400.000 trimiteri pe an)".

"Anterior, furnizorul RAAPPS a fost tot Poşta Română, care a câştigat, în anul 2017, un contract în urma unei licitaţii la care a participat şi una dintre cele mai importante firme de curierat din România. La procedura de anul acesta s-au înscris aceleaşi două companii, principalii jucători locali de pe piaţa de profil, iar Poşta Română a avut, din nou, oferta câştigătoare.", se arată în comunicatul Poștei Române.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, firma la care face referire Poșta este Fan Courier, cea mai mare firmă privată de curierat.

Click pentru a deschide

  • Un contract atribuit la aceeași valoare estimată, deși s-a organizat licitație deschisă

Poșta Română susține că "dacă, în 2017, criteriul de atribuire a fost preţul cel mai scăzut, anul acesta, accentul s-a pus pe cel mai bun raport calitate-preţ."

  • ”Dacă, în anii anteriori, preţul ofertat făcea diferenţa între Poşta Română şi companiile concurente, de data aceasta compania a câştigat contractul obţinând cel mai bun punctaj la factorii de evaluare calitativi şi financiari. Este a doua oară când câştigăm în faţa celei mai mari firme de curierat din ţară, ceea ce demonstrează că Poşta Română este din ce în ce mai pregătită să concureze, de la egal la egal, cu orice furnizor de servicii de curierat”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

În realitate, deși criteriul de atribuire a fost cel mai bun raport calitate -preț, componenta financiară a contat în proporție de 90%, în timp ce componenta calitativă a contat doar în proporție de 10%.

Click pentru a deschide

Mai mult, deși s-a organizat o licitație deschisă și a existat competiție, contractul a fost atribuit fix la valoarea la care a fost estimată inițial - 27.312.000 de lei.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, în proporţie de 93,52%, şi de Fondul Proprietatea, în proporţie de 6,48%.

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, fiind cel mai mare angajator - peste 24.000 de angajaţi, cu 5.500 de oficii poştale/ghişee/agenţii poştale, peste 7,5 milioane de adrese fiind acoperite de reţeaua poştală proprie.

În luna august din acest an, Poşta Română a achitat integral toate datoriile istorice către ANAF, în valoare de 135 milioane lei, reuşind, astfel, să ridice sechestrul pus pe bunurile imobile, ce au constituit garanţie.