E foarte posibil ca Apple sa vanda sub 8 milioane de terminale iPhone pe plan mondial in acest an, mult sub tinta de 10 milioane, din cauza ca cererea pentru telefon incepe sa fie sub asteptari, iar numarul aparatelor deblocate e mai mare decat cel prognozat, scrie marketwatch.com, citand analisti din piata.

"Desi credem ca iPhone are potential pentru a conduce cresterea castigurilor Apple, totusi date recenta arate ca afacerea e pusa in fata a doua provocari: cererea globala pentru terminal pare sa fie sub asteptari iar incidenta cazurilor in care telefonul e deblocat ilegal e mai mare decat s-a prognozat", e de parere Toni Sacconaghi, analist la Bernstein Research.

El a dat ca exemplu cifrele de vanzari pentru iPhone in ultimul trimestru din 2007, perioada care e cea mai buna pentru vanzarile Apple. In acea perioada compania a vandut 180.000 de aparate saptamanal, iar analistul estimeaza, plecand de la aceste cifre, ca Apple va reusi sa vanda doar 7,9 milioane de telefoane in 2008.

"Obiectivul Apple e optimist, mai ales daca insista ca operatorii exclusivi sa-i dea o parte din venituri si daca nu vor fi reduceri de pret", a spus Sacconaghi.

Si alti analisti au semnalat ca e posibil ca strategia Apple sa nu fie cea mai inspirata. Keith Bachman, analist la BMO Capital Market, considera ca ideea Apple de a produce iPhone cu memorie de 16 GB nu este cea mai buna, deoarece compania ar castiga mai mult daca ar vinde iPhone la preturi mai mici. El considera ca Apple ar duce-o mai bine chiar si daca ar obtine profit mai mic in momentul vanzarii unui terminal, insa ar compensa, majorand veniturile obtinute in timpul mediu de utilizare de doi an al unui telefon.

Marea problema legata de iPhone tine de numarul mare al celor care-l deblocheaza pentru a-l folosi in retele cu care producatorul nu a incheiat parteneriate. Apple castiga sume importante de la operatorii care au exclusivitate pentru iPhone. Astfel, americanii de la AT&T si companiile europene T Mobile, O2 si Orange dau catre Apple o anumita suma de bani pentru fiecare client care cumpara iPhone in cele patru tari in care s-au incheiat parteneriate (SUA, Germania, Marea Britanie si Franta).

Analistul de la Bernstein Research crede ca intre 25 si 30% din cele peste patru milioane de telefoane iPhone vandute au fost deblocate pentru a functiona si in alte retele wireless. Apple pierde astfel in medie pentru fiecare telefon circa 370 de dolari, bani pe care clientul trebuia sa ii plateasca pentru abonament, de-a lungul a doi ani. Sacconaghi e de parere ca daca Apple si-ar atinge tinta anuala de 10 milioane de iPhone vandute ar pierde undeva intre 1,1 miliarde si 1,3 miliarde dolari din cauza telefoanelor deblocate in doi ani.