Abonații DIGI/RCS&RDS care se află sau călătoresc în Marea Britanie și Gibraltar vor avea în 2021 aceleași prețuri pentru apelurile internaționale și roaming ca pentru celelalte destinații din UE și Spațiul Economic European (SEE), atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile, a anunțat miercuri grupul de comunicații. În plus, compania controlată de miliardarul orădean Zoltan Teszari a anunțat că va reduce tarifele la apelurile recepționate în UE și la datele mobile în roaming, de la 1 ianuarie 2021.

Serghei Bulgac, CEO DIGIFoto: RCS-RDS

Potrivit informațiilor, DIGI, de la 1 ianuarie 2021, tariful pentru date în spațiul UE și Spațiul Economic European (SEE) se va reduce cu aproximativ 21 %, de la 1,4 Euro/GB la 1,1 Euro/GB, iar tariful pentru apelurile de voce primite în spațiul european se va diminua de la 0,0079 Euro/minut la 0,0076 Euro/minut. Tarifele nu includ TVA.

Tarifele pentru apelurile efectuate în deplasările în țările din SEE și UE vor rămâne nemodificate.

Ce spune DIGI despre tarifele practicate în Marea Britanie după Brexit:

"În ceea ce privește tarifele aplicate pentru apelurile și datele mobile efectuate de abonații aflați în Marea Britanie, „Brexitul” nu va afecta prețurile practicate de operatorul Digi. Utilizatorii Digi Mobil vor beneficia și în 2021 de prețurile pentru apeluri internaționale și roaming la același nivel ca pentru celelalte destinații din SEE și UE, atât timp cât autoritățile europene sau naționale nu vor face alte recomandări operatorilor de comunicații mobile. Decizia vizează și utilizatorii care vizitează/ tranzitează Gibraltarul.

După adoptarea principiului „Roam it like at home”, Digi Mobil a primit acordul autorității naționale de reglementare în telecomunicații, ANCOM, să aplice o suprataxă de sustentabilitate față de tarifele aplicate la apeluri și date mobile, pe teritoriul României, conform prevederilor europene în vigoare.

Noile condiții tarifare aplicate pentru 12 luni au fost aprobate de ANCOM la 1 iulie 2020, permițând operatorului să recupereze o parte din costurile generate de furnizarea serviciilor de roaming, în conformitate cu poziția sa pe piața europeană și dimensiunea operațiunilor sale în domeniul comunicațiilor electronice mobile. Practic, prin tarifele anunțate de la 1 ianuarie 2021, Digi Mobil va utiliza prețuri mai avantajoase pentru clienți față de plafoanele aprobate de ANCOM, în vara anului 2020."

Operatorii telecom din România nu vor mai avea obligația legală de a oferi utilizatorilor roaming la tarife naționale (Roam like at home - RLAH) pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (inclusiv Gibraltar), începând cu data de 1 ianuarie 2021, ca urmare a încheierii perioadei de tranziție după retragerea acestei țări din Uniunea Europeană. Tarifele vor fi stabilite în condiții comerciale, iar românii care vor călători în Marea Britanie ar trebui să verifice în prealabil la furnizorul lor tarifele de roaming aplicabile, recomandă marți Autoritatea de reglementare în comunicații. (ANCOM).

  • "Bineînțeles, nu există o interdicție pentru furnizorii din România să păstreze în continuare Marea Britanie în sfera de aplicare RLAH, dar o astfel de decizie ține strict de strategia comercială a fiecărui furnizor.
  • În orice caz, utilizatorii beneficiază de măsuri de protecție și în cazul călătoriilor în afara Uniunii Europene, precum mesajul de informare personalizat cu privire la tarifele de roaming aplicabile în statul vizitat sau atenționarea cu privire la atingerea plafonului financiar de 50 de Euro, fără TVA, pentru volumul de date consumat în roaming.” a declarat marți Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.