​​Statul român și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile noului Centru de securitate cibernetică al UE din București, în condițiile în care acest aspect a reprezentat un avantaj în procesul de evaluare a candidaturilor țărilor UE care și-au dorit să găzduiască această structură europeană, se arată într-un Memorandum care va fi discutat miercuri de către Guvern. Contactat de HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat că toate țările care au participat la competiția găzduirii acestui centru european au făcut astfel de angajamente financiare, unele chiar mai bune decât ale României.

Centrul Cyber al UE din BucurestiFoto: Hotnews

Guvernul are pe agenda ședinței de miercuri un Memorandum care vizează anumite aspecte organizatorice în vederea operaționalizării viitorului Centru de securitate cibernetică al UE, care va fi găzduit la București după ce România a câștigat luna trecută această competiție în fața altor 6 țări UE, respectiv Germania, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

Documentul menționează în premieră un aspect esențial în competiția mai sus menționată - angajamentul financiar făcut de România, respectiv acoperirea pe o perioadă de 10 ani a tuturor cheltuielilor legate de găzduirea acestui centru, inclusiv costurile cu chiria și utilitățile.

  • "În condițiile în care acoperirea de către statul membru candidat a costurilor aferente clădirii a constituit un avantaj în procesul de evaluare a candidaturilor, s-a avut în vedere posibilitatea acoperirii de către statul român a acestor costuri (chirie și utilități), pe o perioadă de 10 ani.", se arată în Memorandum-ul inițiat de Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor, și Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Documentul menționează existența unei Anexe în cadrul unui alt Memorandum adoptat anul trecut, în care au fost estimate costurile cu chiria și utilitățile, dar datele nu sunt publice însă.

În noul Memorandum se propun următoarele:

  • 1. Desemnarea Ministerului Finanțelor ca instituție responsabilă pentru operaționalizarea la București a sediului Centrului CYBER și constituirea în cadrul Ministerului Finanțelor a unei structuri funcționale în acest scop, cu modificarea corespunzătoare a legislației aferente de organizare și funcționare a Ministerului Finanțelor.
  • 2. Constituirea unui Grup de Lucru Interinstituțional, denumit GLI-CYBER, sub autoritatea Ministrului Finanțelor, pentru identificarea măsurilor necesare operaționalizării la București a Centrului CYBER.
  • 3. Aprobarea elaborării, într-o etapă ulterioară, de către Ministerul Finanțelor, cu sprijinul instituțiilor relevante, a actului normativ aferent pentru aprobarea tuturor cheltuielilor care vor fi suportate de statul român legate de găzduirea la București a Centrului CYBER, inclusiv a celor legate de chirii și utilități, pe o perioadă de 10 ani.

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor: Toate țările participante la competiție au avut astfel de angajamente financiare, unele chiar mai bune

Alexandru Nazare - interviu Hotnews

Alexandru Nazare - interviu Hotnews

Foto: Hotnews

Cel care a reprezentat România în cadrul acestei competiții a fost Alexandru Nazare, care a preluat recent funcția de Ministru al Finanțelor în Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR.

Contactat marți seara de HotNews.ro, ministrul Alexandru Nazare a susținut faptul că aceste aspecte financiare au fost confidențiale, tocmai pentru că a fost o competiție, dar că au existat țări care au făcut angajamente mai bune decât România.

  • "Toate țările (n.a participante la competiție) au avut angajamente financiare, unele chiar mai bune decât ale României. Germania spre exemplu s-a oferit să acopere costurile clădirii viitorului centru Cyber, care ar fi fost în Munchen, pe o perioadă nedeterminată de timp. Belgia s-a oferit să acopere costurile timp de 12 ani. Statele frugale (n.a Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca) invocau tot timpul creșterea cheltuielilor Comisiei Europene prin înființarea de instituții noi. Ca atare toți competitorii au încercat să arate că și statele membre pot acoperi o parte din aceste cheltuieli.
  • În angajamentul nostru ne-am asumat printre altele, că noul sediu va beneficia de cele mai înalte standarde de securitate si siguranță, inclusiv de securitate cibernetică, că personalul va beneficia de un pachet complet de servicii de asistență, precum și acoperirea cheltuielilor privind chiria și utilitățile noului centru", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Alexandru Nazare.

România a propus trei clădiri care pot fi operaționalizate imediat, respectiv: Vila Rosetti (între Piața Romană și Piața Victoriei), o altă clădire pe Calea Victoriei 109 și o alta pe Șoseaua Nordului 94W.

Stabilirea sediului se va face însă împreună cu oficialii Comisiei Europene și o decizie nu a fost încă luată, a precizat ministrul Nazare.

  • "După ce Comisia Europeană va agrea unde va fi sediul din București pentru noul Centru Cyber al UE, Guvernul va adopta un act normativ care va conține toate costurile necesare operaționalizării acestui centru", a spus Nazare.

De ce va fi foarte important acest centru?

  • "În primă instanță vor fi peste 2,5 miliarde de euro care reprezintă anvelopa financiară pentru finanțarea cercetării în securitatea cibernetică în UE, fonduri care vor fi gestionate de acest centru de la București, care va coordona toate centrele naționale de competență din celelalte țări.
  • Sunt beneficii pe orizontală pentru orașul care asigură găzduirea acestui Centru, pentru că vor fi conferințe, companii care își vor mări schemele de personal ca să fie în proximitatea acestui centru. Spre exemplu, evaluarea de impact financiar pentru orașul Leon din Spania era de 300 milioane de euro beneficii pe termen lung pentru acest oraș dacă ar fi câștigat competiția", a mai spus ministrul Alexandru Nazare.

Pentru detalii privind Centrul Cyber al UE din București citește și: