Desfășurarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor radio vizate pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice, inclusiv în tehnologia 5G, ar urma să aibă loc în trimestrul trei din acest an, potrivit planului de acțiuni pentru acest an aprobat joi de Autoritatea de reglementare în comunicații ANCOM. O campanie de informare privind beneficiile 5G și efectele în rândul autorităților locale, cetățenilor și mediului de afaceri ar urma să fie organizată în ultimul trimestru al acestui an.

internet 5gFoto: Hotnews

Licitația 5G

Înainte de demararea licitației 5G, Autoritatea de reglementare va trebui să adopte decizia privind organizarea procedurii de selecție (stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare și a regulilor de desfășurare a procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă și a altor acte normative necesare, acțiune care este programată pentru trimestrul doi din acest an.

Mai mult, pentru a decide oportunitatea şi termenul de organizare a unei licitaţii de spectru pentru benzile de frecvenţe de peste 24 GHz ('milimetrice'), Autoritatea îşi propune să adreseze pieței naționale de comunicații electronice un chestionar privind oportunitatea unui astfel de demers chiar în primul trimestru din 2021.

Transpunerea Codului Comunicațiilor

Planul de acțiuni pentru anul acesta al Autorității include activități legate de actualizarea cadrului legislativ de nivel secundar, după transpunerea în legislația primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice.

În acest sens, Autoritatea va revizui reglementările referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio, administrarea și gestionarea resurselor de numerotație, realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi stabilirea măsurilor de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra rețelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice.

De notat că Executivul European a deschis joi, 4 februarie, proceduri de încălcare a dreptului comunitar (infringement) împotriva a 24 de state membre, inclusiv România, pentru că nu au transpus în legislație Codul european al comunicațiilor electronice. Guvernul Orban a inițiat anul trecut un proiect de lege în acest sens, care a stârnit multe critici. Posibilitatea ca operatorii telecom să folosească gratuit mobilierul stradal pentru montarea de antene 5G și faptul că instalarea antenelor pe blocuri s-ar fi putut face doar prin decizia președintelui asociației de proprietari au fost principalele probleme semnalate de societatea civilă și de Avocatul poporului.