​300 de angajați din cei aproximativ 1600 de angajați cu funcții administrative și de conducere din Poșta Română ar urma să fie concediați în perioada următoare, după analiza performanței și eficienței acestora în companie, a declarat vineri seara pentru HotNews.ro Horia Grigorescu, directorul general al Poștei Române, care este și vicepreședinte PNL București. Măsura va genera economii de circa 2 milioane de lei în acest an și de circa 18 milioane de lei în anul 2022, susține Grigorescu.

Horia GrigorescuFoto: Arhiva personala
  • "În privința concedierilor, nu vorbim de factori poștali, ci de 300 de angajați din cei circa 1600 de angajați cu funcții administrative și de conducere (personal TESA), preponderent din administrația centrală, restul din teritoriu.
  • Măsura este o parte componentă a procesului de reformă demarat anul trecut în Poșta Română și consecința strategiei investiționale având în vedere creditul de investiții de 200 milioane de lei (circa 40 milioane de euro) pe care compania noastră l-a obținut de la EximBank. Prin procesul de modernizare, prin investițiile în centrele de tranzit (Cluj și București Nord), automatizare, informatizare și digitalizare, este o consecință firească a eficientizării activității resursei umane.", a declarat vineri pentru HotNews.ro Horia Grigorescu.

Întrebat pe ce criterii vor face disponibilizările, Grigorescu a spus că se va pune accent pe performanța și eficiența acestora în companie, astfel că cei care își fac treaba nu au de ce să se teamă.

Cât câștigă cei 300 de oameni care ar urma să fie concediați și ce economii se au în vedere?

  • "Venitul mediu al angajaților din zona administrativă este de 5.500 - 6.000 de lei brut/lună. Concedierea celor 300 de oameni ar genera economii de circa 18 milioane de lei pentru anul 2022, pentru că în acest an unii din cei care vor pleca vor beneficia și de salarii compensatorii și efectele se vor vedea pentru 2022 și 2023. Pentru anul în curs estimăm o economie de circa 2 milioane de lei", a spus Horia Grigorescu.

Întrebat ce salariu are, Grigorescu a spus că încasează lunar circa 10.500 de lei net.

În vârstă de 32 de ani, Horia Grigorescu a fost numit în urmă cu 1 an și 2 luni la conducerea Poștei Române, fiind în același timp vicepreședinte PNL București.De profesie este avocat, cu experiență de 8 ani la firme precum Ernst & Young și Deloitte.

Întrebat despre situația financiară a Poștei Române, Horia Grigorescu a declarat că anul trecut compania a realizat o cifră de afaceri de circa 1,4 miliarde de lei și un profit brut de peste 30 milioane de lei.

Acesta a mai precizat că Poșta Română are peste 24.500 de angajați și plătește anual peste 500 milioane de lei către bugetul de stat și administrațiile publice locale prin taxe și impozite aferente veniturilor angajaților, impozite pe clădiri și mașini, TVA și impozit pe profit.

Pentru acest an, acesta estimează că afacerile și profitul vor fi tot în zona rezultatelor obținute în 2020.

Poșta Română, companie de stat cu aproape 25.000 de angajați, ar trebui să desființeze în perioada următoare un minim de 21% din numărul total de posturi ocupate de către personalul funcțional-administrativ și cel de conducere, potrivit unei adrese interne semnate de directorul general al Poștei, Horia Grigorescu, document obținut de HotNews.ro. Până la 26 februarie 2021 toți șefii de direcții și departamente din Poștă trebuie să facă o analiză și să propună posturile care vor fi desființate.