Câți români ar putea accesa internet ultrarapid de minim 100 Mbps? În peste 2300 de localități nu e nici internet de peste 2 Mbps - consultare publică

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2021, 20:23 Economie | Telecom


Internetul de mâine
Foto: Kevin Ku, Fotis Fotopoulos, Arif Riyanto / Unsplash
Statul vrea să afle câți români ar putea accesa o rețea fixă de internet ultrarapid, cu viteze de minim 100 Mbps, având în vedere că asigurarea acestor viteze la internet este unul din obiectivele UE pentru anul 2025. Date preliminare arată că în 6.967 de localități ar fi rețele fixe care permit astfel de viteze, dar și peste 2.300 de localități în care nu există internet nici de 2 Mbps. Autoritățile vor acum să verifice aceste informații cu cetățenii și industria telecom, scopul fiind reducerea decalajului digital prin investiții viitoare în zonele deficitare.

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a lansat marți o consultare publică pentru verificarea informațiilor legate de acoperirea cu rețele de internet fix la nivel național.


Click pentru a deschide


Ca urmare a prelucrării datelor colectate de la furnizorii de rețele publice fixe de comunicații electronice cu privire la localitățile din România în care există posibilitatea ca utilizatorii finali să nu aibă acces la o rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă ultrarapidă (viteză de descărcare -„download” ≥100 Mbps), ANCOM a centralizat situația acestora într-o listă.

Având în vedere posibilul decalaj între situația reală curentă și situația care reiese din raportările furnizorilor de rețele publice fixe de comunicații electronice și raportări cu date anterioare de referință, Autoritatea supune consultării publice această listă în vederea verificării corectitudinii ei.

“Pe lângă obiectivele legate de strategia națională și fondurile europene, acesta este și un demers de informare și creștere a transparenței. Cunoașterea de către ansamblul industriei telecom și de către publicul larg a localităților fără acces la o rețea fixă de bandă largă ultrarapidă constituie premisa pentru încurajarea unor investiții private în dezvoltarea în următorii 3 ani a unor rețele moderne de bandă largă, ultrarapide, în localitățile în care nu există încă nivelul acesta de calitate, astfel încât să reducem decalajele și să maximizăm posibilitatea ca toți cetățenii să dețină acces la servicii de internet ultrarapid, așa cum cer și obiectivele europene”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM.

Conform datelor deținute de ANCOM, în România există 6.967 de localități cu acces la rețele fixe de bandă largă ultrarapidă și alte 6.769 de localități neacoperite sau acoperite cu rețele care permit viteze de descărcare - „download” mai mici, astfel:
 • 2.056 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă rapidă (viteză de descărcare – „download” cuprinsă între 30 Mbps și 100 Mbps), eventual rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de descărcare – „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);
 • 2.371 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice au acces doar la rețele fixe de bandă largă de bază (viteză de descărcare - „download” cuprinsă între 2 Mbps și 30 Mbps);
 • 2.342 de localități în care utilizatorii finali persoane fizice nu au acces la nicio rețea publică fixă de comunicații electronice de bandă largă.

Baza legală

Asigurarea pentru toți utilizatorii finali a posibilității de acces la cel puțin o rețea de bandă largă ultrarapidă reprezintă unul dintre obiectivele europene de îndeplinit până în anul 2025, potrivit Comunicării Comisiei Europene din 14 septembrie 2016 intitulate „Conectivitate pentru o piață unică digitală competitivă - către o societate europeană a gigabiților” (COM/2016/0587).

Modalitatea de desfășurarea a procesului de consultare publică
Listele deținute de ANCOM cu privire la acoperirea teritoriului României cu rețele publice de comunicații electronice de bandă largă capabile să asigure servicii de comunicații la puncte fixe, precum și procedura de răspuns pot fi consultate aici.

Persoanele interesate care dețin informații pertinente și constată inadvertențe între datele prezentate în liste și situația existentă în realitate sau persoanele care au în plan să investească în următorii ani din fonduri private în localitățile în care nu există rețea publică fixă de bandă largă ultrarapidă sunt invitate să-și exprime intenția, să completeze cu informații relevante câmpurile din cadrul listelor de localități corespunzătoare, respectând indicațiile cuprinse în procedura de răspuns. Informațiile și propunerile pot fi transmise până la data de 22.03.2021, prin e-mail pe adresa networks@ancom.ro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1756 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  100 Mbps NU e internet 'ultrarapid' (Marţi, 23 februarie 2021, 20:29)

  Kivek [utilizator]

  cine a determinat faptul ca 100 Mbps ar fi internet 'ultrarapid' ???

  100 Mbps inseamna de fapt sub 10 MB /s

  asta e o conexiune slaba pentru 2021 cand fibra optica are viteze de 2000 Mbps (200 MB/s)
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 februarie 2021, 21:52)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by