Cîțu: Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat în acest an și digitalizarea va forța această reformă / Astăzi, în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 2 martie 2021, 14:54 Economie | Telecom


Florin Citu
Foto: Hotnews
Relația cetățenilor cu statul se va modifica peste noapte dacă aparatul de stat va fi digitalizat, a susținut marți premierul Florin Cîțu într-o conferință pe tema digitalizării României. 'Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare", a spus Cîțu. Vezi în articol ce vizează reforma aparatului de stat în acest an.

 • "Vreau să am un aparat public digitalizat, ar fi cea mai mare realizare a mandatului meu. În PNRR (n.a Planul Național pentru Redresare și Reziliență) sunt aproape 2 miliarde de euro alocate digitalizării și vorbim aici de cloud-ul guvernamental și alte proiecte.
 • Dacă digitalizăm și vom digitaliza aparatul public veți vedea că relația cu statul se va modifica peste noapte. Astăzi e adevărat că în relația cu statul, cetățeanul se simte abuzat și inferior. Din păcate asta este situația. Nu putem schimba lucrurile doar schimbând oameni. Nu cred că dacă schimbi un șef la o instituție ai rezolvat problema. Cred că singurul mod prin care poți schimba comportamentul statului este prin digitalizare pentru că natural se vor schimba lucrurile după aceea.", a declarat marți premierul Florin Cîțu într-o videoconferință pe tema digitalizării realizată de DC News Media Group.

Acesta a spus că este neapărat nevoie de reforma aparatului de stat în acest an.


 • "Suntem condamnați să facem reforma aparatului de stat. Nu putem să mergem mai departe și digitalizarea în sine va forța această reformă. De aceea am construit acest buget.
 • Sunt oameni sceptici în privința digitalizării, dar vă aduc aminte că prima măsură luată anul trecut a fost să eliminăm sistemul de popriri, să-l digitalizăm. Înainte să vin la Ministerul de Finanțe, aveai o poprire pe toate conturile, îți plăteai datoria și după aia trebuia să mergi cu dovada la fiecare bancă. Acum nu mai este așa, totul este automatizat.
 • Plata taxelor se poate face online. Prin Ghișeul.ro poți să plătești toate taxele, am descoperit taxe pe care nu le puteai plăti și le-am introdus în sistem.", a declarat Cîțu.

Atenționat că nu toate localitățile sunt înrolate în Ghișeul.ro, astfel că nu toți cetățenii pot să-și plătească taxele și impozitele locale, premierul a spus că discută cu aceste autorități pe această temă.
 • "Discutăm cu autoritățile locale să facă acest lucru, dar eu vorbesc de taxele pentru ANAF. Mai avem și lucrul cu trezoreria, companiile lucrează la distanță cu trezoreria.
 • Anul acesta vom avea eFacturare, cel mai mare proiect pe care-l introducem, această factură electronică și veți vedea că acolo veniturile vor crește la buget. Țările care au introdus astfel de sistem de facturare electronică au avut în medie 2 puncte procentuale creșteri venituri. De aceea și în discuțiile cu Comisia Europeană și cu investitorii am spus că nu sunt adeptul creșterii taxelor mai ales într-o perioadă în care economia este sub potențial pt a aduce venituri la buget. Putem aduce venituri la buget prin această digitalizare.", a spus premierul.

Cum vrea mai exact să facă guvernul reforma aparatului de stat prin digitalizare?


 • "Revenind la reformă, am spus că suntem condamnați să o facem, Romania trebuie să-și schimbe structura statului. Digitalizarea este un mod obiectiv de a face reformă, pentru că dacă introduci digitalizarea în tot aparatul public, natural se vor schimba lucrurile.
 • În același timp trebuie să introducem criterii de performanță, nu este ușor, dar se poate, așa se face în toate țările Europei. Și aici sunt pași clari.
 • Vom merge în primul rând la schimbarea modului în care oamenii rămân pe funcții în sistemul public. De exemplu, vom lua modelul pe care-l vedem în Uniunea Europeană, cu mandat pe 3 ani și două mandate maxim. Va fi un mandat pe 3 ani după care se face o evaluare. Secretarii generali de exemplu din ministere trebuie sa fie legați de mandatul Ministrului, apoi reconfirmați. (..)
 • Ne vom uita la sistemul de salarizare. Știți foarte bine că în România s-a început cu un principiu simplu cu care toți am fost de acord - salariul Președintelui României să fie cel mai mare. După aceea au apărut tot felul de excepții și astăzi salariul președintelui nu este cel mai mare, din contră.
 • Bineînțeles că sistemul de sporuri care există astăzi nu va mai exista.
 • Pot să existe sporuri, da, dar care să fie legate direct de performanță, nu doar pentru faptul că vii la birou.
 • Sunt situații în care nu toată lumea beneficiază în aceeași clădire de spor de condiții vătămătoare. Sunt sporuri date doar pentru a mulțumi anumite categorii. (..) Trebuie să eliminăm aceste anomalii.
 • Obiectivul nu este să penalizăm pe cineva, ci din contră - obiectivul este să-i premiem pe cei care merită.
 • Sunt foarte mulți oameni buni în sistemul public. Nu trebuie să aruncăm o anatemă asupra sistemului public și să spunem că toți sunt răi. Nu, nu este așa.
 • Sunt foarte mulți oameni buni care trebuie premiați, dar pe lângă ei sunt foarte mulți care doar sunt acolo și beneficiază de foarte multe lucruri de care nu ar trebui să beneficieze. Ei pe aceia trebuie să-i eliminăm, dar trebuie să avem un aparat de stat performant.
 • Relația cu sectorul privat suferă și atâta timp cât sectorul public rămâne în urmă, noi ca economie nu ne putem dezvolta. Nu ne putem dezvolta doar dacă sistemul privat o ia în față pentru că vrem nu vrem sectorul privat interacționează de foarte multe ori și are nevoie de un aparat public performant. De aceea, noi, sectorul public, ținem în urmă dezvoltarea economiei și trebuie să ajungem la nivelul sectorului privat.", a spus acesta.

Care va fi orizontul de timp pentru aceste reforme? Anul acesta.


 • "Am spus că anul acesta este anul reformelor și al investițiilor. Le facem împreună.
 • Începem reforma cu legea salarizării, legea sistemului de pensii, reforma ANAF care trebuia făcută de mult timp și alte din administrația publică, dar ca să poți să susții aceste reforme trebuie să și investești ca să poți să ai venituri pentru a susține efortul de reformă. Mergem pe acești doi piloni: reformă și investiții.
 • Tot anul acesta veți vedea că vor apărea proiecte de legi sau ordonanțe care vor modifica modul în care lucrăm, iar digitalizarea, mă refer în special la ANAF, dar e nevoie de tot aparatul public, va începe cu eFacturare, sper să fie gata până la finalul anului, mai e un proiect în lucru SAF-T care se va derula.
 • În privința conectării caselor de marcat, ANAF are două soluții pe care le are la dispoziție și trebuie să aleagă una.", a declarat Cîțu.

Care este strategia cu privire la telemunca și școala în online în perioada următoare, luând în calcul decalajul de digitalizare între urban și rural?

 • "Bineînțeles că tot digitalizarea este soluția. Pe termen scurt este această soluție cu tablete pe care le dăm copiilor, dar pe termen lung trebuie să găsim un sistem mult mai simplu și mai eficient.
 • Nu sunt chiar atât de pesimist că va mai dura mult sistemul acesta online.
 • Campania de vaccinare dacă merge în acest ritm, noi vom atinge ținta pe care ne-am propus-o în septembrie și atunci lucrurile vor fi diferite. În același timp dacă toți am merge cu mască în spațiul public, dacă am păstra distanțarea socială, dacă am folosi dezinfectant etc toate aceste măsuri simple să știți că ar fi mult mai ușor și am păstra și școlile deschise.
 • Din păcate în ultima perioadă am văzut iarăși că cetățenii se relaxează și nu este ok, pentru că nu am trecut de pericol. Depinde doar de noi să păstrăm deschise aceste scoli și să deschidem și alte școli. Dacă nu vom păstra aceste minime condiții de restricție, că nu sunt așa dure, atunci vom reveni asupra acestor măsuri din păcate.", a spus premierul.

Cîțu s-a arătat foarte optimist cu privire la campania de vaccinare și efectele acesteia asupra economiei.


 • "Campania de vaccinare ne va ajuta foarte mult. În martie vom primi aproape 2,4 milioane de vaccinuri, deja din aprilie vorbim de mult mai multe vaccinuri și rata se va accelera. vom ajunge în aprilie la cele 100.000 de vaccinări pe zi și veți vedea că lucrurile se vor îmbunătăți. Eu sunt foarte optimist în privința campaniei de vaccinare și la efectele ei pentru economie. Ați văzut că anul trecut ne-a ajutat să menținem economia deschisă și trebuie să o menținem deschisă astfel încât să plătim pentru costul acestei pandemii.", a declarat premierul.

Întrebat dacă Guvernul ar putea reevalua în toamna acestui an anumite decizii luate acum privind plafonarea unor venituri sau pensii, în situația în care vaccinarea va fi un succes și lucrurile se vor îndrepta, Florin Cîțu a respins categoric această ipoteză.


 • "Nu. Am spus foarte clar că anul acesta este un an al reformelor. Repet. Anul trecut a fost cea mai mare criză din ultima sută de ani. Sectorul privat a suportat un cost si noi împreună l-am suportat - 1,4 milioane de români au fost în șomaj tehnic, în timp ce în sectorul public au crescut salariile așa cum erau promise.
 • Media în UE era de de 3%, în România au crescut în medie cu 8%, au crescut și pensiile și alocațiile. În 2021 deja avem un punct de pensie mai mare în medie decât anul trecut, avem alocațiile crescute, dar în rest trebuie să facem reformă, trebuie să legăm performanța de venit în sectorul public.
 • În ultimii 4 ani s-au dublat cheltuielile de personal la buget, dar nu cred că românii au văzut performanța aparatului public dublată. Este nevoie să vină și performanța aparatului public.", a declarat premierul Florin Cîțu.

Premierul a mai spus că nu are emoții privind votul din Parlament pe legea bugetului și că nu ar fi un buget de austeritate.

 • "Nu am emoții pentru votul de azi. Cred ca va fi pentru prima dată când bugetul va trece curat prin parlamentul României.
 • Cuvântul austeritate înseamnă tăieri și reduceri. Eu vă provoc să găsiți în acest buget aceste reduceri și tăieri. Dacă luăm viziunea de ansamblu, bugetul are o creștere totală a cheltuielilor de aproape 5%, până la aproximativ 444,9 miliarde de lei. Dacă aceste cheltuieli cresc, nu putem vorbi de austeritate.
 • Dacă ne uităm la investiții, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde de lei, nici vorbă de austeritate. N uităm la cheltuielile de personal, și acolo este o creștere.
 • Ne uităm la cheltuielile cu asistența socială, pensii, alocații etc, creșterea este de aproape 10,2 miliarde de lei. Deci nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri, de aceea nu înțeleg această legătură cu austeritatea în afară de discursul politic, dar mă refer de la specialiști și profesioniști să se uite pe buget cum este construit.
 • Ministerul Sănătății are mai mulți bani ca anul trecut. Prioritățile au fost definite de la început. Am spus că anul acesta continuăm cu investițiile. Venim după un an record, anul trecut - 53 miliarde de lei execuția bugetului și mergem către 62 miliarde de lei anul acesta.
 • Cheltuielile cu investițiile au fost decontate jumătate de la buget și jumătate din fonduri europene, o premieră, și continuăm și anul acesta în aceeași direcție.
 • Vă auzeam mai devreme că sumele nu sunt destul de mari pentru digitalizare, dar dacă vă veți uita la PNRR (n.a Planul Național pentru Redresare și Reziliență) veți vedea că sumele sunt acolo și pentru digitalizare și luăm bani din fonduri UE.
 • Încercăm să reducem povara pe bugetul național a cheltuielilor de investiții sau de digitalizare și să rămână pe bugetul național cheltuielile curente, in special cheltuielile cu salariile și pensiile.", a spus premierul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9210 vizualizari

 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 martie 2021, 14:59)

  [anonim]

  • -6 (8 voturi)    
   Gata (Marţi, 2 martie 2021, 15:10)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui

   sa descoperit apa calda” ................
 • -4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 martie 2021, 15:10)

  [anonim]

 • -5 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 martie 2021, 15:10)

  [anonim]

  • -5 (7 voturi)    
   USR USR! (Marţi, 2 martie 2021, 16:16)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui

   Da, mai bine cu turnatorii, securistii si PSD-istii de la USR+.
   • -1 (5 voturi)    
    atat de penibili au ajuns postacii PNL (Marţi, 2 martie 2021, 17:54)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

    La amanarea PUZ-urilor cu 2 ani, cine a tinut partea PSD si a venit cu amenintari, USR sau PNL?

    Voi aveti impresia ca electoratul de dreapta e la fel de inteligent precum ala PSD, care crede orice atat timp cat primeste 100 de lei in plus?

    Degeaba strigi ca USR e la fel cu PSD cand, spre exemplu, in conflictul de la apele romane dai afara denuntatorul si lasi pe post "animalul politic", pe motiv ca e vice PNL. Cu comportament din asta tipic pesedist, in 2024 voi veti fi aia cu 10-15%...
    • 0 (0 voturi)    
     Pe Bune? (Marţi, 2 martie 2021, 19:04)

     JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     PNL a fost parte din USL! Dragul nostru presedinte a fost mare sef al acestei asocieri impotriva naturii. Insa USR au zis ca sunt altfel, ca sunt proaspeti, ca nu sunt USL. Dar sunt ... Asa ca daca votez USR si primesc USL, sa ma ierti, dar macar am voie sa ii arat cu degetul pe aia de m-au pacalit.
     • 0 (0 voturi)    
      parerea ta (Miercuri, 3 martie 2021, 13:42)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

      Dupa parerea mea (si nu numai), USR e cu cateva clase peste USL. Nu-s perfecti, dar sunt clar peste PNL si PSD. Acu, care-s argumentele tale pentru care USR=USL, habar n-am. Eu atat stiu, ca USR e clar peste si daca ma supar la prima lor stangacie, ajung iar sa nu votez, iese iar PSD cu 50%, si dupa aia iar ies saptamanal in piata ca sa impiedic trecerea justitiei pe numele urmatorului Dragnea, cum e in Rusia sau in Turcia.
 • +7 (9 voturi)    
  FAPTE !!!! Ca de vorbe suntem satui de 30 ani (Marţi, 2 martie 2021, 15:12)

  Kivek [utilizator]

  stim si noi ca trebuie digitalizat 'sistemu' si ca ar fi mai bine dar noi vrem sa vedem faptele nu sa ni se spuna ce nu merge

  Dar eu iti spun de acum, sa faci digitalizare in sistemul BUGETAR din Romania e la fel de greu ca eliminarea sporurilor

  Nu cred ca vei face tu asa ceva, nu te lasa sistemu
 • 0 (2 voturi)    
  Digitalizare si reforma lui Peste Prajit (Marţi, 2 martie 2021, 15:25)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Astea sunt vorbe.
  Balbaiala asta cu popriri sau ghiseul bancar e o poveste.
  Nu asta e Digitalizare!
  Reforma aparatului bugetar nu va exista.
  Este aceasta albă neagra.
  Nu aveti împărțit cașcaval de Prefect.
  Nicio zi fara scandal!
  O zi demisii iar in alta zi angajăm pensii speciale la Miliție.
  Pun pariu ca nu se va intampla nimic

  O zguduiri prin presă o saptamana si problema a rezolvată prin îngropate.
 • -4 (4 voturi)    
  Am inteles (Marţi, 2 martie 2021, 15:33)

  VOX. [utilizator]

  Dati afara cativa amarati, care, culmea, isi faceau treaba, si ii pastrati pe cei cu salarii de 50.000 lei/luna.
 • +6 (6 voturi)    
  Nu ai cu cine! Rog o analiza peste 4 ani! (Marţi, 2 martie 2021, 15:35)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Proiectele pe FE nu le fac amantele!
  Nici pensionare de la Pensii speciale încadrate ca Ministru.

  Adoptati repede cateva legi utile si veti avea si indexari de 5% la pensii si transa la alocatii in august.

  Legile de care are nevoie Romania acum.

  1. Legea Pensionarul Căpuşa.

  Cel care cumuleaza:
  Salar+Pensie+spagi+ combinatii.
  Munca pana la 67 ani ca-Japonia.
  Apoi pensie lunga sa le ajunga!
  Niciodata angajat La Stat.
  Inclusiv banci de stat.
  Doar la privat.
  Daca-i vrea cineva.
  Plusvaloare la Romania din tineretul angajat pe baza de concurs adevarat.
  Progres nu regres cu Mămăițele angajate ca Consiler al Primarului Liberal.

  2. Legea Pensiilor Speciale,
  Anulare Pensii Speciale la Primari, VicePrimari si consilieri locali,
  Plus: milițieni, securisti, procurori, judecători si ceilalti sinecuristi.

  3. Legea inghetarii salariilor pentru 5 ani a Bugetarilor de Lux.
  Toate salariile la stat care depăsesc brut 12000 Lei (cca 2500 €) sa fie înghețate pa la 31.12.2025.
  Nu mai o ziceți pe aia cu performanta ca va zic: ce performanța au cei cca 380.000 de bugetari din admnisteatia Locala?
  Jumatate nu au obiectul muncii!

  4. Legea Eliminarii Sporurilor Nesimțite la Bugetari.
  Eliminare sporuri imbecile.
  Cele care raman se includ in salar.
  Apoi niciun fel de sporuri.
  Interzis prin aceasta Lege.

  5. Suspendarea Indemnizatiei de Consilier Local sau diminuarea ei de la 20% la 2%.
  Simplu prin amendament.
  E o economie aici pentru ca sunt 41.466 de Lipitori.

  6. Lege pentru diminuarea procentului de la 20% la 2% pentru membri CA de la companii de stat
  pe sedinta /luna.
  Simultan se reduc nr membri CA la 5 pentru companiile care au capital social de peste 100.000.000.000 si 3 membri acolo unde CS este sub cifra de mai sus.
  Simplu prin amendament.
  7. Digotalizare Prefecturi, CJ, Primarii.
  Etapizat: primele doua in 2021.
  Nu se mai aloca resurse colosale aici.
  Va fi un buget sustenabil si pentru pensii si pentru alocații.
  • +5 (5 voturi)    
   Nu, nu!!!!!!! (Marţi, 2 martie 2021, 15:59)

   Tayen [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   La punctul trei 1.000 de euro!!!! Și pînă în 2050. Nu le convine, la privat!!!

   La punctul 4: TOATE SPORURILE ELIMINATE! Nu le convine, altă meserie sau la privat cu ei!
 • -2 (6 voturi)    
  Lol (Marţi, 2 martie 2021, 15:39)

  HP [utilizator]

  Asta habar nu are ce inseamna "digitalizare".
  • -1 (5 voturi)    
   nu-i tot (Marţi, 2 martie 2021, 16:27)

   blackstar [utilizator] i-a raspuns lui HP

   un fel de informatizare? :) aaa e cu degetul, ma scuzati
 • -1 (3 voturi)    
  Cu cativa amarasteni pe care o sa-i dai (Marţi, 2 martie 2021, 15:44)

  persuasiv [utilizator]

  afara,nu rezolvi nimic.De ceilalti,barosanii de barosani,nu te poti atinge.O sa ramana mai putini amarasteni care sa-i duca in spate.
 • -1 (5 voturi)    
  NU VOR FACE NIMIC. (Marţi, 2 martie 2021, 15:56)

  Tayen [utilizator]

  Cine să facă, unul care nu a luat treaptă la industrial?

  Să fim serioși, ce naiba....
 • +1 (1 vot)    
  sper (Marţi, 2 martie 2021, 16:34)

  blackstar [utilizator]

  sa intelegem cu toti acelasi lucru

  https://dexonline.ro/definitie/digitalizare
 • +3 (3 voturi)    
  BRAVO (Marţi, 2 martie 2021, 17:43)

  Scarface1000 [utilizator]

  ASA DA!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by