Eșecul televiziunii digitale terestre în România: SNR a dat peste 3,4 milioane de lei pe două licențe comerciale pe care în final nu le-a mai utilizat - raport al Curții de Conturi

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 24 martie 2021, 10:51 Economie | Telecom


Televiziune digitala terestra
Foto: Free Images
​Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR), operatorul național care transmite posturile publice de radio si televiziune, a plătit peste 3,4 milioane de lei pe două licențe comerciale multiplex UHF (n.a prin care ar fi urmat să fie transmise posturi TV comerciale), fără ca să utilizeze aceste licențe și, implicit, fără să realizeze venituri, se arată într-un raport publicat în această lună de Curtea de Conturi cu privire la situația pe anul 2019. Mai mult, "din documentele prezentate de entitate s-a constatat faptul că studiul tehnico-economic privind proiectul DVB-T2 cu implementarea licențelor a fost efectuat după momentul achiziției acestora", arată Curtea de Conturi.

 • UPDATE (miercuri, 12:18) Bogdan Iana, vicepreședinte ANCOM pentru HotNews.ro: "Cele două licențe comerciale au fost retrase la cererea SNR în 5 decembrie 2019. Motive? Nu aveau instalat niciun emițător, plăteau către ANCOM un tarif de spectru de 150.000 de euro pe an pentru fiecare din cele 2 MUX-uri comerciale și riscau o nouă amendă".
 • Potrivit vicepreședintelui ANCOM, 'obligațiile pentru SNR erau urmatoarele: 'pentru MUX-ul free to air trebuia acoperită 80% din populație. Pentru celelalte două MUX-uri (n.a comerciale) trebuiau instalate minim 36 de emițătoare pentru fiecare în parte. Pentru nerespectarea obligațiilor de acoperire, au fost amendați pe 14.03.2018 cu 15.000 de lei pentru MUX-ul free to air și cu câte 35.000 de lei pentru celelalte două. În total 85.000 de lei. Licențele pentru cele doua MUX-uri comerciale au fost retrase pe 05.12.2019. Retragerea a fost la cererea SNR. Nu aveau instalat niciun emițător pentru cele doua MUX-uri. Plăteau către ANCOM un tarif de spectru de 150.000 de euro pe an pentru fiecare din cele 2 MUX-uri comerciale și riscau o nouă amendă".

"Constatări - alocarea sumei de 3.431,4 mii lei pentru achiziția a două licențe comerciale multiplex UHF, sumă plătită către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), fără ca entitatea să utilizeze aceste licențe și, implicit, fără să realizeze venituri. Din documentele prezentate de entitate s-a constatat faptul că Studiul tehnico-economic privind proiectul DVB-T2 cu implementarea licențelor a fost efectuat după momentul achiziției acestora", se arată în raportul Curții de Conturi care a vizat printre altele legalitatea realizării veniturilor și efectuării cheltuielilor de către SNR în perioada 2018-2019.

Experții Curții de Conturi au recomandat SNR efectuarea unei analize în vederea identificării cauzelor pentru care licențele Multiplex UHF au fost achiziționate, dar nu au fost implementate, stabilirea întinderii prejudiciului adus entității prin achiziția, neutilizarea și plata celor două licențe și dispunerea recuperării acestuia, inclusiv a beneficiilor nerealizate, dacă este cazul.

 • Eșecul televiziunii digitale terestre în România

Televiziunea digitală terestră ar fi trebuit să fie o alternativă la rețelele de televiziune prin cablu și satelit
, însă modul defectuos în care au decurs lucrurile în România, de la strategiile guvernamentale până la managementul defectuos al SNR a transformat întregul proces de tranziție de la televiziunea analogică terestră la cea digital terestră într-un eșec.

SNR a câștigat, în luna iunie 2014, trei licențe de televiziune digitală terestră (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitații a autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

Compania promitea atunci că prin intermediul celor trei licențe va implementa o rețea TV prin care va transmite atât programele publice ale Societatii Romane de Televiziune (SRTV), cât și programele altor producători de content, numărul total al acestora fiind de aproximativ 40 de programe în format SD.

Prin cele 3 multiplexuri s-at fi putut transmite și programe în format HD și alte servicii asociate cum ar fi: subtitrare, EPG (Electronic Programme Guide), Video on Demand (VoD - programe video la cerere, contra cost), transmitere de date (de exemplu buletin meteo) etc.

Unul din cele 3 multiplexuri a fost acordat condiționat "free to air", SNR având obligația de transmitere în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, a posturilor publice și private de televiziune care se transmiteau la acel moment în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.

 • Altfel spus, prin acest multiplex, românii ar fi trebuit să poată receptiona pe cale radio din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private ar trebui sa acopere 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.
 • Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2.

Pentru celelalte 2 multiplexuri adjudecate, Societatea Nationala de Radiocomunicatii avea obligația ca, până la 1 mai 2017, să pună în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare pentru fiecare dintre rețelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.

După mai multe licitații eșuate, SNR a reușit să operaționalizeze în final doar multimplexul free to air pe care se transmit în prezent programele TVR.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6515 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Alternative (Miercuri, 24 martie 2021, 11:31)

  Utilizator5 [utilizator]

  Nu stiu daca poate fi o alternativa serioasa la tv prin cablu. Pe gratis avand probabil doar cateva canale gen TVR-urile nationale si regionale si poate o Romania TV, Realitatea. Nu cred ca ar fi gratis canalele Look, Digi, HBO etc
  Cel putin pentru receptia radio, internetul e mai ok. Da, presupune un abonament de internet, dar sunt zeci de mii de posturi de radio ce pot fi ascultate pe internet. Se pot asculta pe PC, laptop, telefon, avem si aparate de receptie radio de internet (radio wi-fi) la un pret nu mult mai mare decat cele DAB, DAB+.
  La TV internetul nu e chiar perfect, mai sunt intreruperi deranjante ale stream-ului dar televiziunea prin cablu s-a extins in foarte multe localitati si in mediul rural si oferta e decenta.
  Televiziunea digitala terestra poate fi o alternativa in zonele ceva mai izolate unde tv prin cablu nu are acces dar odata cu 5G-ul, tv prin internet va deveni si ea o alternativa la alternativa pentru unii.
 • +2 (2 voturi)    
  Teoretic prinzi 16 canale. Practic preferi cablul! (Miercuri, 24 martie 2021, 11:52)

  Rower [utilizator]

  Da, teoretic cu o antena, sau grup de antene corespunzătoare, prinzi 16 canale TV digitale dar practic apar tot felul de probleme cu semnalul adică vezi pătratele mult prea des. Nu mai este nimeni dispus sa pună antene pe bloc. Preferi cablul, ca oricum iți trebuie pentru internet. Televiziunea însăși este în decădere. Eu nu mai am aparat TV din Noiembrie 2008.

  Citat:
  "Altfel spus, prin acest multiplex, românii ar fi trebuit să poată receptiona pe cale radio din eter, fara plata unui abonament, pana la maxim 16 programe TV publice si private ar trebui sa acopere 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016.
  Pentru receptia programelor este nevoie de o simpla antena terestra si un televizor digital (in standard DVB-T2) sau un televizor clasic legat la un receptor digital (set top box) tip DVB-T2."
 • -1 (1 vot)    
  Lobby RCS / Telekom & friends (Miercuri, 24 martie 2021, 12:52)

  dx [utilizator]

  Sa le multumim operatorilor prin cablu care au facut tot ce au putut sa opreasca aceasta initiativa. Televiziunea terestra va rupe monopolul acestora si vor pierde zeci e mii de clienti care se vor multumi cu 10-15 posturi generaliste transmise gratis.
  Estecul acestui proces a fost bine gandit si executat de Digi !
  • +2 (2 voturi)    
   Aiureli (Miercuri, 24 martie 2021, 13:15)

   cineva123 [utilizator] i-a raspuns lui dx

   Exista o gramada de MUX-uri regionale care nu au fost concesionate de nimeni. Pur si simplu aceasta tehnologie nu mai prezinta interes. Televiziunea in sine nu prea mai prezinta interes, pentru multi abonamentul de cablu fiind doar ceva extra pe langa abonamentul de internet.

   Cat despre 10-15 posturi generaliste transmise gratis, chiar nu vezi ca in topuri sunt canalele ProTV (si celelalte din grup) si Antena1 (si celelalte din grup)? Iar aceste canale sunt pe bani, nu free-to-air.

   10-15 posturi generaliste care au 8 ore pe zi teleshopping nu prezinta interes pentru nimeni, ci mai de graba zgomot de fond pentru cei ce fac treburi prin gospodarie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by