Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în aceeași zi că "noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document".
În HG-ul cu datele pe care ar urma să le conțină cartea electronică de identitate nu era precizat faptul că acest document ar conține un spațiu aferent semnăturii digitale.
- Ce date va conține cartea electronică de identitate
Cartea electronică de identitate va conține informații înscrise cu privire la:
A. Față
- a) denumirea statului emitent;
- b) tipul documentului;
- c) numele de familie;
- d) prenumele;
- e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin);
- f) cetățenia;
- g) data nașterii;
- h) codul numeric personal (C.N.P.);
- i) numărul documentului;
- j) data expirării valabilității;
- k) semnătura olografă a titularului;
- l) imaginea facială a titularului.
B. Verso
- a) domiciliul;
- b) data emiterii și autoritatea emitentă;
- c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ);
- d) Zonă Cip.
Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.
O sa ajung sa umblu ca și cu pașaportul în portofelul de metal sa nu mă trezesc cu împrumut la banca făcut pe numele meu.
Revolut stocheaza tone de date personale si biometrice, google la fel... un buletin cu cip e fix pix in comparatie cu ce stie google/apple despre noi...chiar cu toate setarile puse pe disabled/pause :)
Daca o sa devina obligatorie autentificarea/semnarea cu ea...intr-adevar o sa fie o problema pentru amaratii neinstruiti care vor sa faca un credit de nevoi personale pe la nu stiu ce ifn obscur...
Nu are nicio logica, in special pentru cei care decid sa isi schimbe semnatura din motive personale.
La fel, nu are nicio logica ca oricine vede cartea mea de identitate sa stie cum arata semnatura mea.
In "era" cip-urilor si a contactless-ului, avem nevoie de semnatura olografa? De ce?
Se spune ca va contine semnatura electronica, astfel incat nu inteleg de ce e nevoie de cea olografa!!!
La fel ca la cardul bancar. La ce bun sa semnam pe spatele cardului? In caz de furt sau pierdere a cardului sa stie cel care l-a luat cum semnezi? Nu are nicio logica aceasta cerinta.
Probabil, peste ani, aceste carti de identitate vor fi imbunatatite in aspect si functionalitate. Ideea este a inscrie doar informatiile de identitate strict necesare.
Apoi, cred ca si CNP-ul trebuie un pic imbunatatit, clarificat. Este cea mai importanta informatie privind identitatea.
Personal as lasa doar poza, nr documentului, data expirarii, data eliberarii CI si autoritatea emitenta pe acel document.
Domiciliul, CNP-ul, cetatenia, data nasterii, etc., toate acestea ar trebui securizate fiind accesibile doar prin citirea cip-ului.
Sunt persoane iesite la pensie si la 45 de ani dar si la 65.
Trebuie simplificată procedura de a avea carduri de cupărături, bancare, de sănătate, de 100 de farmacii, etc.
Trebuie să poti să le înscrii pe toate pe un singur CIP/card.
Sa-i vad pe cei ce isi vor da amprentele cum vor reactiona daca vor fi vizitati de politie in cazul in care le vor gasi amprentele la vreun bancomat spart sau in vreun loc dupa vreo petrecere unde a avut loc o crima, etc, etc, etc
Aaaaa dar stai, gastele nu s-au gandit la asa ceva, normal, doar sunt gaste!
Pana vor gasi adevaratii vinovati o sa le sara penele!