"Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.", a spus acesta.
- "Este un mare pas înainte către digitalizare. Noile cărți de identitate vor permite identificarea unui cetățean român în sistemul guvernamental digital, adică va fi un act de identitate electronică în cloud-ul guvernamental. Asta înseamnă că un cetățean va putea fi recunoscut de instituțiile statului.", a declarat miercuri Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării, la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, moderată de Cosmin Prelipceanu.
Întrebat dacă nu se poate face asta și acum numai pe baza CNP-ului, ministrul Teleman a declarat că:
- "Ba da, pe baza CNP-ului, care trebuie introdus undeva și lucrul ăsta trebuie făcut de la instituție la instituție și la unele instituții încă mai este nevoie de copie după buletin. Ori noi ne îndreptăm sau proiectul, șantierul acesta mare de digitalizare ne va duce în situația în care odată ce ești autentificat și datele tale sunt introduse în cloud-ul guvernamental, nu mai ești nevoit să-ți dovedești identitatea.", a spus acesta.
Ministrul Teleman, despre cloud-ul guvernamental: Este un sistem mare. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri?
- "Foarte multă lume folosește sintagma asta de cloud guvernamental. Unii înțeleg prin asta un centru de date, alții înțeleg mai multe centre de date. Foarte pe scurt cloud-ul guvernamental este un sistem mare. Structura lui grafică seamăna cu un cloud. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri? Ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus.
- De fapt sunt 3 niveluri structurale. Înseamnă, de exemplu, un nucleu de date de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții prin intermediul unor centre de date care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Ele sunt datele statului. Integritate înseamnă că nu pot fi contestate, calitatea lor este foarte bună. Acum în spațiul guvernamental digital sunt date care pot fi contestate și cred că mulți am pățit-o să vedem că primim fișe cu informații care nu sunt conforme.
- Aceste instituții interconectate între ele și care pot transfera date se leagă de asemenea și folosesc date și din acest nucleu central.
- Iar următorul cerc periferic este al unor platforme de date. Deci aici o să avem: Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externele. De aici mai departe, alte instituții cum ar fi un post de poliție, un spital, o administrație financiară pot interoga pe baza unor drepturi bine standardizate date proprietare ale instituțiilor dar și date din nucleul central.
- Oricum ar fi, ori cu această nouă carte de identitate, ori cu cea veche, datele noastre (n.a personale) vor fi în acest cloud guvernamental. Cartea de identitate va permite identificarea rapidă în acest spațiu.", a declarat ministrul Teleman.
Revenind la subiectul cății electronice de identitate, ministrul Ciprian Teleman a spus că aceasta va putea stoca și semnătura electronică.
- "Cartea de identitate electronică poate avea și semnătura electronică, are spațiu pentru a stoca o semnătură electronică.", a spus acesta.
Întrebat dacă va funcționa această facilitate de la început, din luna august, ministrul Teleman a spus că da.
"Discuția cu colegii de la MAI este în sensul că da. Scalarea produsului va dura pentru că este vorba de milioane de .. și există o capacitate de producție la Imprimeria Națională care este limitată, deci va fi o tranziție ca la vechile buletine și probabil și procesul acesta va dura câțiva ani până când vor fi înlocuite complet. Aici cred că MAI vă poate da mai multe informații cum își planifică tranziția asta, dar ceea ce știu este că în iulie vor fi teste pilot să vedem cum funcționează, iar din 2 august, pentru că este un Regulament UE din 2019 căruia trebuie să i ne conformăm și care de fapt întărește măsurile de siguranță ale actelor de identitate pe întreg teritoriul UE.
Noi trebuie să ne conformăm până pe 2 august să avem aceste elemente de siguranță. Oportunitatea este că putem face un card de identitate mai drăguț, mai ușor de purtat și cu aceste facilități digitale.", a spus acesta.
- Transformarea digitală a României prin fondurile din PNRR: Cu o expertiză foarte bună, din 2026 nu vom mai fi nevoiți să cărăm hârtii
"Aici avem marea oportunitate a acestui plan național de redresare și reziliență. Oportunitatea e dată pe de o parte de niște termene foarte stricte în care trebuie să ne încadrăm, pe de altă parte este oportunitatea deschiderii unui mare șantier digital.
La Ministerul Digitalizării am făcut, hai să-i spunem, o revizie a tuturor intențiilor instituțiilor publice de a se digitaliza. Am inventariat practic, cred că toate proiectele pe care le-au propus. Am creat o imagine, o hartă foarte organică a ceea ce înseamnă spațiul digital românesc. Cu asta vom merge către Comisia Europeană ca să arătăm propunerile noastre de transformare digitală a României, vor fi negociate țintele, bugetele pentru așa ceva și după asta va trebui să avem un super project management la nivel de expertiză pentru a ne încadra în aceste termene.
Eu sunt încrezător că printr-un project management bun, în 2026 România va arăta din punct de vedere digital cu totul și cu totul altfel. Mai spun o dată. Cu un project management foarte bun și cu expertiză foarte bună în 2026 nu vom mai fi nevoiți să cărăm hârtii."
- Crearea unui cloud guvernamental, unul dintre principalele proiecte propuse spre implementare cu fonduri PNRR
Interconectarea tururor sistemele relevante din administrația publică într-un cloud guvernamental care să permită o interacțiune mai facilă cu cetățenii și cu mediul de afaceri este unul dintre principalele proiecte de investiții propuse de Guvern prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
La capitolul Transformare digitală, Guvernul propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, pentru proiecte care să digitalizeze serviciile publice, sistemul de educație și acoperirea cu internet broadband.
- Pentru detalii citește: Planul Național de Reziliență: Guvernul propune alocarea a peste 4,02 miliarde de euro pentru digitalizarea serviciilor publice, Educație, Sănătate, broadband și 5G
Despre acest cloud guvernamental, evaluat la 45 milioane de euro, se vorbește de mulți ani, principala temere fiind să nu se repete greșeala eRomânia, prin crearea unui sistem pe care ulterior să nu-l folosească nimeni. Guvernul PNL vrea astfel să legifereze apariția cloud-ului, dar omite ceva esențial: sancțiunile.
- Pentru detalii citește: Guvernul PNL, pe cale să repete greșeala eRomânia: Vrea să oblige instituțiile publice să-și migreze datele și serviciile în cloud, dar fără sancțiuni legale
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în aceeași zi că "noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document".
În HG-ul cu datele pe care ar urma să le conțină cartea electronică de identitate nu era precizat faptul că acest document ar conține un spațiu aferent semnăturii digitale.
si te legitimezi unde ca sa ce??? NU EXISTA in clipa de fata si nici nu se stie cand va exista posibilitatea ca tu ca cetatean sa poti folosi acest document ...ca sa iei credit la banca statului CEC, ca sa platesti impozite
de fapt scopul e sa ti se ia amprentele si sa fii identificat usor de statul politienesc si de secu.
pt ca de fapt tu in momentul asta NU ai nici o facilitate cu acest card si nici in viitorul apropiat nu vei avea
Ar fi o eroare grava dacă orice funcționar al statului din cine știe ce minister apărut peste noapte ar avea acces la baza cu CNP-rile tuturor romanilor și ar face pe acolo căutări cum vrea sa vadă cu cine te înrudești, dacă ai cazier, pe unde ai lucrat, ce salarii ai avut, etc.
Citat:
"Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date - ministrul Digitalizării"
Nu scrie in CI despre rude sau salarii... lol
De rude scrie și în prezent în sensul ca introducând un CNP politia poate vedea exact cu cine te înrudești.
Totusi, mai sunt si unii care poate vor sa calatoreasca in afara granitelor fara pasaport, lucru imposibil pe viitor cu actuala bucata de plastic cu rol de "buletin" pe care o poate falsifica mai oricine. La aeroport iti vor putea verifica identitatea accesand acea baza de date. In mod sigur va avea si alt rol in viitor, cel mai important lucru este insa ca nu va mai putea fi falsificat atat de usor.
Iar daca e asa cum spui tu ca "NU EXISTA in clipa de fata si nici nu se stie cand va exista" (cloud digital), de ce temi atat de tare ca iti fura amprentele "secu", sau Soros sau mai stiu eu cine, poate #rezist ???
si fara el NU poti calatori in alte tari din lume in afara uniunii europene. Inteleg ca tu ai impresia ca poti merge in SUA cu cartea ta de identitate cu cip...sper sa si incerci.
acest buletin nou NU iti da nici o facilitate in acest moment, de ce si-ar pune cineva amprentele pe ea? nu e vorba de teama ci de logica.
Realitatea este ca avem niste bucati de plastic mult prea usor de falsificat si suntem in 2021, iar serviciile digitale posibile depasesc total imaginatia unora ca tine.
Cu semnatura electronica pe CI vei putea semna orice document, electronic, in relatia cu statul si privatii.
Daca se doreste, putem sa le folosim si la vot. Dispare riscul de frauda la numarare, pentru ca iti poti verifica votul oricand doresti, in sistem. Cine mai are acces in afara de tine?..
Este greu de crezut ca angajatii ministerului vor produce softul pentru cloud, cel mai probabil va fi cumparat.
Acest cloud este un munte de bani pentru cei care vor avea acces la informatii. Deci prima intrebare fireasca este "cum va fi securizat?".
in Romania inca se cere dosar cu sina si NU exista retele informatice conectate LA STAT deci tu nu ai cum si nici unde sa foilosesti acest buletin nou cu cip
nu avem la ce sa-l folosim, in afara de calatorii in UE el nu e bun de nimic in Romania, nu ai unde sa-l utilizezi
nu ti se pare ca facem lucrurile pe dos in romanica?
SUA nu are carte de identitate. Anglia nu are. Multe alte tari de genul asta n-au.
'Pai si cum votez?' - simplu, cu numele.
Politia daca te opreste pe strada, are nevoie de un motiv bine intemeiat ca sa-ti ceara sa te identifici - si o faci pur si simplu zicandu-ti numele. Daca minti, atunci se schimba placa - dar idea e - nu exista o 'carte de identitate'.
Astia ai nostri se duc fix in directia opusa. Interesant. Totalitar.
https://www.dmv.com/apply-id-card?tg1=DVA&utm_content=14538&utm_medium=dmv_&tg7=dmv_&utm_source=dmv.com&tg9=dmv.com&utm_term=organic_dmv&utm_campaign=organic_dmv
Anglia are cărți de identitate:
https://www.citizencard.com/what-is-a-citizencard
Toate țările civilizate au sisteme naționale de identificare a cetățenilor. Nici nu s-ar putea altfel.
Văd că ești Mohamed (sper că nu te-ai însurat și tu cu vreo Aisha de 6 primăveri) , așa că te rog nu mai folosi taqiyya.
Acolo ai un singur lucru: un numar de asigurari sociale care ti se aloca atunci cand te inscrii la ei prima oara si in baza acelui numar esti identificat de catre oricine
mai e un numar de asigurare medicala si atata
nu exista card, le spui doar acel numar de identificare si e suficient pt ei. in cazurile cand e nevoie de ceva suplimentar dai permisul de conducere sau pasaportul
Mai rau, nu se stie nici macar cati britanici s-au intors din Spania inainte de Brexit.
Cand mi-am depus cererea de rezidenta, anul trecut (tot in UK..), a fost suficient sa-mi incarc o aplicatie de la Home Office care mi-a scanat pasaportul, apoi mi-am facut o poza, ca sa dovedesc cine sunt si sa aplic. A durat 2 minute. Daca trimiteam actele prin posta ar fi durat luni de zile.
Nu, nu ma cheama Mohammed. E pus aiurea numele. Ma numesc Alex.
Am locuit si in SUA si in Anglia. Exemplele date de tine nu sunt 'carti de identitate'. Sunt niste pseudo-carti de identitate facute de niste companii private impreuna cu guvernul pentru oameni care le vor (sunt voluntare, 99% din oameni nu le au).
De exemplu, in Anglia poti sa iei un citizen card dinala daca vrei sa te identifici la magazin ca ai peste nu stiu cati ani sa poti cumpara tigari in caz ca nu ai alta metoda sa-l convingi pe om ca tu ai defapt peste 25 de ani.
La fel si cu cea din SUA. Este voluntara si nu este folosita sau ceruta de nicio institutie a statului.
Recensământul corect și complet al întregii populații :
Liber de Wintonia "Book of Winchester"is a manuscript record of the "Great Survey" of much of England and parts of Wales completed in 1086 by order of King William the Conqueror.
Motivul pentru care nu au identitate este ca nu era nevoie cetățenii erau intr-un registru de baza care datează din anul 1086. Statul “știe” cine ești fără sa aibă nevoie de id.
In România recensământul e o gluma. Iar cei care vor zice ca se face înregistrarea la naștere se Înșeală sunt copii care nu sunt declarați și ca atare exista persoane care nu au nici buletin in anumite comunități.
Deci nu ne comparam cu țările care au registre de 1000 de ani. Dosarul pacientului ca registru are in Suedia vreo 300 de ani.
Tot normanzii aia care au inventat recensământul in Europa ( China e alta poveste) au dus Civilizația in Orientul mijlociu , unii aveau cartierul general in Ierusalim la templu. Circulau liber și inventarea biletul la ordin. Mai avem pana sa-i ajungem din urma.
Pentru ca am devenit necivilizați suportam consecințe.
The Ottoman Empire did not conduct major censuses (nüfus sayımı) in the modern sense until the issue of universal conscription rose about starting in 1831.
This is a nüfus tezkeresi or identity card containing all the necessary information that the Ottoman state needed about its citizens. It comes from a file regarding some teaching posts at rüşdiye schools in Syria.
Cand dezinformezi prezinta argumente. UK nu stiu dar sunt convins ca au ceva pana si ei (IR are sigur).
Avantajele in EU la Id Card este ca poti calatori cu el (fara pasaport).
Si surpriza vine acum: si in alte tari 'civilizate' (si totalitare :) ) exista CI: Franta, Germania, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Grecia...lista continua
https://ballotpedia.org/Voter_ID_requirements,_2020
UK cere deja voter id in Irlanda de Nord, si vor sa introduca cerinta peste tot:
https://commonslibrary.parliament.uk/voter-id-key-facts-and-figures/
Ca sa nu mai zic ca in SUA nu poti nici macar sa bei o bere fara ID (si cartea de identitate din Romania nu se pune). Restrictia aia nu e "invaziva, impotirva drepturilor la intimitate"?
in SUA sunt peste 15 milioane de cetateni ILEGALI care traiesc, iau credite, platesc chirii si beau bere FARA sa aiba vreun act de identitate
Statisticile oficiale arata ca 15 milioane de oameni au fost depistati ca fiind ilegali si ei inca se afla pe teritoriul USA :))))))))))))))))))))))))))))))))
Bubuie mintea!
Da prietene iti trebuie ID ca sa cumperi bere sau sa faci cam orice!
Auzi tu iau credite aia fara acte si mai stau si in locuinte :)))))))
Cum ii dovedesti nevesti-tii ca tu esti sotul ei?
Am spus ca o carte de identitate nu exista ca cerinta legala, amenintat cu amenda daca esti oprit pe strada si nu o ai la tine. Daca nu ai pasaport sau permis, din nou - nu e nicio problema.
Asa e la tine, in URSS-ul putinist.
All other current signed passports, with a valid UK Visa where applicable.
HMRC Tax Notification.
Young Scots Card.
Biometric Residence Permit.
Blue disabled drivers pass.
Benefits entitlement letter.
UK Armed Forces ID Card.
Și da, poliția te poate opri când vrea ea și tu ești obligat să cooperezi și să te identifici.
Ca în State, unde fără un ID cu poză și SSN ai mari probleme și nici nu poți vota
Ca în restul lumii, civilizate sau nu
Eu cu pasaportul sau cu permisul european m-am dus peste tot pe unde am avut nevoie. In romania doar cu buletinu...
Pe mine personal putin ma intereseaza ca statul ma identifica digital in nu stiu ce cloud.
In schimb as vrea sa stiu
1. daca DOAR acest tip carte de identitate cu "chip" mai poate fi folosita pe post de document de calatorie in UE. Asa se auzea.
2. Daca 1 este adevarat, cu ce este mai avantajoasa aceasta carte cu "chip" decat pasaportul electronic? Costuri ? Inca nu se cunosc.
Ca valabilitate este clar un dezavantaj, pasaportul fiind valabil 10 ani,
in timp ce despre noul C.I nu se stie mare lucru. Se zvonea ca 5 ani deci pasaportul electronic este o optiune mai buna.
2.Dimensiune. Semnătura calificata.
Si teoretic Autentificare pentru orice serviciu public din uniunea europeană. Și intr-o țara sănătoasă înlocuirea cardului de asigurat ( care a apărut pentru ca politicienii nu au avut curaj sa scoată cardul electronic)
Costuri ? :D
E un pilot :)
Adică : nu s-au hotărât :D
Vorbim deci discuții -imprimeria naționala nu a avut achizitii notabile. Doar dacă folosesc chip-utile de la cardul de sănătate dar ma indoiesc.
Dacă apare 1 card emis legal pe 2 August o sa fie mare sărbătoare.
Bai dacilor, e efectiv acelasi lucru, aceleasi informatii ca pe hartie, doar ca nu mai plimbi tu copii si adeverinte, sau nu mai face institutia x solicitare pe hartie (traiasca copacii) la institutia y. Birocratizare = coruptie si umilirea cetateanului. Dar romanilor le place sa fie umiliti si sa aibe ce sa injure... Printre cele mai sugrumate si ticaloase natii pe care le-am vazut.
"...(ca) norișorii ăia cu niște cercuri: ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus."
Clar, omu' le are cu IT-ul....
Asa ceva exista deja in multe tari europene si chiar functionaza foarte bine.
Daca ne luam dupa experientele din trecut referitor la functionalitate, de exemplu cardul de sanatate, cloud-ul guvernamental va genera un haos de nedescris.
Softul va fi cumparat, produs in Romania, securizare?
Foarte nulte necunoscute, vom vedea in 2026
In ultimii 30 de ani am observat ca tot ce este impotriva cetateanului roman si nu neaparat necesar se implementeaza cu mare repeziuciune. Ce ii este de folos, nu se face. Vezi scoli, spitale si infrastructura.
Daca totusi ceva se face, iese prost si este de la bun inceput invechit astfel ca trebuie schimbat imediat.
Cam asta e.
Dupa ce scapam de hartii si terminati sistemul asta mare, poate dezvoltati si un proiect de sanitizare a statului la stat.
Un ditamai "nor cu cerc" plin de habarnisti, coafeze si frizeri.
Nu cartile : ci documentele de calatorie.
Putea sa ramana vechiul CI doar ca nu mai este de la 2 august document de calatorie in UE.
Sudedia. nu are carti foloseste carduri bancare :)))
La Francezi nu ma bag. datorita faptului ca in timpul regimului de la Vichy registrele au fost folosite pentru deportarea evreilor, in franta regimul cartii de identitate este unul special, este interzis prin lege sa ai registre centralizate.
This new ID was compulsory for every French person over the age of 16. A central record was also instituted. From 1942, French Jews had the word "Jew" added to their card in red, which helped the Vichy authorities identify 76,000 for deportation as part of the Holocaust.
Apoi in franta ca si in romania cartea de identitate este si document de calatorie.
Teoretic sunt impotriva existentei unui registru al persoanelor la nivel national. registrele sunt locale. Ca dupa 2001 , lumea a mai inchis ochii e altceva.
But for a few cases that were of brief duration, France did not have identity cards until the Second World War when, for the first time, everyone over the age of sixteen was required to have one. In Occupied France, these were issued by the German authorities. In the so-called Free Zone, they were issued by the Vichy government.
Under the decree 55-1397 of October 22, 1955[3] a revised non-compulsory card, the carte nationale d'identité (CNI) was introduced, and the central records abandoned. With the introduction of lamination in 1988 it was renamed the carte nationale d’identité sécurisée (CNIS) (secure national identity card). In 1995 the cards were made machine-readable. It became free in 1998.
Infrastructura informatica e si a fost problema... fiecare institutie are baze de date diferite si softuri diferite (da, stiu e hilar sa zic baze de date, cand noi mergem cu copii dupa toate actele in cate 2-3 exemplare). Daca ma duc la politie tre sa duc dovezi de plati de amenzi, daca ma duc la taxe imi cer sa dovedesc ca amenda primita acum 10 ani, a fost platita desi eu in ultimii 9 ani nu am figurat cu ea. CUM DRACU APARUT ACUM NU STIU, dar stim cu totii ca nu mai am chitanta dupa 10 ani!
Si umbi cu acte si chitante de iti sar capacele, nu conteaza ce marime are cardu.
In Olanda exista un BSN, adica CNP, pe baza astuia iti faci cont pe DIGI ID, functioneaza ca un token direct pe telefonul tau. Totate institutiile transmit pe contul tau tot ce ai nevoie de la factura la dentist pana la amenzi si asa mai departe. Cu acel DIGI ID te conectezi si le rezolvi, ba chiar ai fluturasi de salarii taxele, deducerile anuale orice vrei tu ... Si nimeni nu e interesat de cat de mare e buletinu sau daca are card totul e pe net!
O alta idee: am vazut ca noua CI nu contine Locul Nasterii. Alta prostie, asta dupa ce cea veche nu avea Data Nasterii. Cat de dobitoci sunt expertii astia sa omita lucruri atat de esentiale?