Clarificări oficiale despre cartea electronică de identitate: Pe lângă date biometrice, poate integra și semnătura electronică/Cum te-ai putea autentifica într-un sistem IT al statului cu ajutorul unui telefon mobil

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 8 aprilie 2021, 19:10 Economie | Telecom


Octavian Oprea, presedintele ADR
Foto: Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei
Cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar pentru cei care o vor folosi va oferi mai multe avantaje, deoarece pe lângă datele biometrice ale cetățeanului, aceasta va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățanul o va putea încărca opțional, a declarat joi președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea. Acesta a explicat și cum îți va putea fi verificată identitatea într-o viitoare platformă IT centralizată a statului, folosindu-te de un telefon mobil și de cartea electronică de identitate.

Președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, a publicat joi pe Facebook o serie de clarificări
tehnice pe tema conținutului cărții electronice de identitate și a modului cum va putea fi aceasta folosită:

 • “Astăzi am regăsit în newsfeed discuții numeroase referitoare la cartea de identitate electronică. Pentru claritate și pentru limpezirea unor posibile confuzii, aș vrea să prezint caracteristicile principale și pașii implementării în România ale acestui proiect, care va fi livrat de Ministerul Afacerilor Interne, Romania
 • Primo: să lăsăm deoparte conspirațiile – cartea electronică de identitate nu va fi obligatorie. Românii vor putea opta în continuare pentru o carte de identitate simplă, care însă va oferi puține beneficii și va obliga cetățeanul să se lovească de multe din actualele bariere birocratice.
 • Secundo: pentru cei care vor opta pentru folosirea ei, e-ID va oferi mai multe avantaje. Într-un limbaj de IT-ist, cartea electronică de identitate este o piesă hardware care va conține un spațiu de stocare cu 2 partiții, asemenea memoriei unui computer: prima partiție (obișnuita partiție C, pentru Windows și Program Files) va avea încărcate datele biometrice ale cetățeanului, iar cea de-a doua partiție (așa-numita D, pentru media) va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățeanul o va putea încărca opțional.
 • Tertio: trecând de la hardware la software, identitatea va putea fi verificată unitar, la nivelul Uniunii Europene, prin nodul eIDAS, “softul comun” de autentificare al Europei. Autoritatea pentru Digitalizarea României implementează proiectul Sistemul de Interoperabilitate Tehnologică cu Statele Membre UE, #SITUE, ale cărui obiective principale sunt tocmai construcția nodului eIDAS pentru România și interconectarea acestuia cu nodurile eIDAS ale celorlalte state membre și cu furnizorii de identitate și servicii electronice din România.
 • Așadar, instituții publice din țară și din întreaga Uniune Europeană vor putea valida identitatea cetățenilor europeni prin cartea de identitate electronică și semnatura electronică calificată, pe baza nodului eIDAS. Acest nod va înlocui actualele proceduri și sisteme de verificare ale datelor atasate cărții electronice de identitate obișnuite.
 • Al fino: un alt proiect al #ADR va desăvârși utilizarea cărții electronice de identitate. Platforma de identificare digitală #PSCID va fi poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de e-guvernare. Identitatea electronică este fundația oricărei construcții digitale.
 • PSCID este în curs de implementare și va funcționa exact ca logarea cu Facebook sau Google. Prin #LogincuPSCID, va fi nevoie de un singur click pentru accesarea oricarui serviciu public de e-guvernare.
 • Odată cu implementarea PSCID, cartea electronică de identitate va putea fi folosită pentru autentificarea identității în platforma centralizată de identificare. Procedura de login cu telefonul mobil va fi foarte simplă: în momentul în care cetățeanul va trebui să se autentifice, va putea apropia cartea electronică de identitate de spatele telefonului și, prin protocolul de transfer de date NFC, identitatea sa va fi verificată instantaneu.
 • Îmi dau seama că am scris destul de mult, dar lucrurile complexe au nevoie de explicații pe măsură. Altfel, riscăm ca din discuțiile despre digitalizare să rămână vorbe de duh care doar complică înțelegerea unor instrumente și soluții digitale cu un mare grad de complexitate.", a scris președintele ADR.

În ce stadiu se află platforma IT de identificare și acces spre toate serviciile publice electronice din România: Licitația a fost lansată și au fost primite 2 oferte


Într-adevăr, Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) a demarat în luna decembrie a anului trecut o licitație deschisă pentru implementarea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală (PSCID) care să asigure poarta de acces și primul punct de securizare a serviciilor electronice de eGuvernare, contract cu o valoare estimată fără TVA de 78,4 milioane de lei, finanțat din fonduri UE.

Proiectul face parte din strategia de 2,4 miliarde euro anunțată de Guvernul PNL pentru digitalizarea serviciilor publice în următorii 10 ani, dar unii experți avertizează că noua platformă ar putea fi un mega-tun și un eșec care va fi decontat din bani publici, în lipsa interoperabilității sistemelor IT ale statului.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de achiziții Publice
, la această licitație, ADR a primit 2 oferte de la următoarele asocieri de firme:

Oferta 1:
 • - Orange România (lider)
 • - Computerland România (subcontractant 15%)
 • - Kapsch (subcontractant 4%)
 • - Phoenix IT (terț și subcontractant - 22%)

Oferta 2:
 • - Clarity Solutions (lider)
 • - Solvit Networks d.o.o. Belgrade (terț și subcontractant)
 • - White Cell Technologies (subcontractant 5,8%)
 • - NTT Data Romania (ofertant)
 • - SolvIT Networks SRL (ofertant)
 • - Invite Systems (terț)

Până la acest moment nu a fost stabilită oferta câștigătoare.Clarificările aduse joi de președintele ADR vin în urma declarațiilor făcute miercuri seara de ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman, la emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24, moderată de Cosmin Prelipceanu.


Întrebat dacă nu se poate face asta și acum numai pe baza CNP-ului, ministrul Teleman a declarat că:

 • "Ba da, pe baza CNP-ului, care trebuie introdus undeva și lucrul ăsta trebuie făcut de la instituție la instituție și la unele instituții încă mai este nevoie de copie după buletin. Ori noi ne îndreptăm sau proiectul, șantierul acesta mare de digitalizare ne va duce în situația în care odată ce ești autentificat și datele tale sunt introduse în cloud-ul guvernamental, nu mai ești nevoit să-ți dovedești identitatea.", a spus acesta.

Ministrul Teleman, despre cloud-ul guvernamental: Este un sistem mare. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri?

 • "Foarte multă lume folosește sintagma asta de cloud guvernamental. Unii înțeleg prin asta un centru de date, alții înțeleg mai multe centre de date. Foarte pe scurt cloud-ul guvernamental este un sistem mare. Structura lui grafică seamăna cu un cloud. Ați văzut norișorii ăia cu niște cercuri? Ceva mare jos, ceva mediu la mijloc și ceva mic sus.
 • De fapt sunt 3 niveluri structurale. Înseamnă, de exemplu, un nucleu de date de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții prin intermediul unor centre de date care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Ele sunt datele statului. Integritate înseamnă că nu pot fi contestate, calitatea lor este foarte bună. Acum în spațiul guvernamental digital sunt date care pot fi contestate și cred că mulți am pățit-o să vedem că primim fișe cu informații care nu sunt conforme.
 • Aceste instituții interconectate între ele și care pot transfera date se leagă de asemenea și folosesc date și din acest nucleu central.
 • Iar următorul cerc periferic este al unor platforme de date. Deci aici o să avem: Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externele. De aici mai departe, alte instituții cum ar fi un post de poliție, un spital, o administrație financiară pot interoga pe baza unor drepturi bine standardizate date proprietare ale instituțiilor dar și date din nucleul central.
 • Oricum ar fi, ori cu această nouă carte de identitate, ori cu cea veche, datele noastre (n.a personale) vor fi în acest cloud guvernamental. Cartea de identitate va permite identificarea rapidă în acest spațiu.", a declarat ministrul Teleman.

Pentru detalii citește: Cartea electronică de identitate va permite identificarea cetățenilor într-un cloud guvernamental, un sistem IT care va reuni baze de date - ministrul Digitalizării


Cloud-ul guvernamental, despre care a vorbit aseară ministrul Teleman, este un proiect vechi de ani de zile, pe care Guvernul încearcă acum să-l finanțeze prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și ar presupune interconectarea tururor sistemele relevante din administrația publică într-un cloud guvernamental care să permită o interacțiune mai facilă cu cetățenii și cu mediul de afaceri.

Executivul a vrut și în toamna anului trecut să adopte o Ordonanță de urgență prin care autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate ca, în următorii 2 ani, să-și migreze și să-și integreze sistemele informatice într-un Cloud guvernamental, un sistem IT integrat menit să reducă risipa de bani din sectorul public pe sisteme informatice care nu comunică între ele.

Despre acest cloud guvernamental, evaluat la 45 milioane de euro, se vorbește de mulți ani, principala temere fiind să nu se repete greșeala eRomânia,
prin crearea unui sistem pe care ulterior să nu-l folosească nimeni. Guvernul PNL vrea astfel să legifereze apariția cloud-ului, dar omite ceva esențial: sancțiunile.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28030 vizualizari

 • -5 (9 voturi)    
  Baba, (Joi, 8 aprilie 2021, 19:25)

  muitopolithical [utilizator]

  baba cea cheala se uita in oglinda , se piaptana imaginativ si spune ca este frumoasa........... Romania distrusa in 1989,
  • +6 (6 voturi)    
   sa nu-mi zici, (Joi, 8 aprilie 2021, 20:38)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui muitopolithical

   ca te duci si la cimitir la ceausescu de ziua lui!
  • -3 (5 voturi)    
   NU exista nici un 'serviciu public de e-guvernare' (Joi, 8 aprilie 2021, 20:48)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui muitopolithical

   nu inteleg ce e cu aceasta propaganda subita pt o carte electronica de identitate cu CIP care contine AMPRENTELE tale

   daca te duci la un magazin si de acolo se fura ceva si se aduna amprentele poti fi chemat la politie ca ti-0au identificat amprentele
 • -4 (12 voturi)    
  Ce cauta Facebook acolo? (Joi, 8 aprilie 2021, 19:25)

  O_Tannenbaum [utilizator]

  Chiar in asa hal am ajuns incit sa acordam credit unei platforme comerciale care de-a lungul timpului a excelat prin NEGLIJENTA si a fost penetrata de mii de hackeri?

  Afara cu Facebook-ul din structurile de identificare a persoanelor!
  • +6 (10 voturi)    
   Citesti cu ochiul lipsa? (Joi, 8 aprilie 2021, 19:45)

   Dogul [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Omu zice ///exact ca logarea cu Facebook///, iar tu intelegi ca Facebook intra-n treaba cu buletinele :)))))
   Esti expert si-n boli, in virusuri sau iti dai cu parerea doar despre zona asta? :)))))
  • +4 (4 voturi)    
   Afara (Joi, 8 aprilie 2021, 20:20)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui O_Tannenbaum

   Afara cu plugin-ul de Facebook din orice pagina de ziar. :))
   As face și referendum pe tema asta.:))))
   O observație însă : cu Facebook sau google nu semnezi nimic doar te autentifici:
   Dacă pentru Facebook și google e ușor de înțeles nu văd de ce nu înțeleg și alții pentru alte sisteme :)
 • +7 (7 voturi)    
  Lol (Joi, 8 aprilie 2021, 19:36)

  HP [utilizator]

  Doua intrebari:

  a) semnatura electronica va fi diferita de login info al PSCID, ala prin NFC ? Sau va trebui ca fiecare cetatean care isi doreste o semnatura electronica sa o cumpere de la o firma specializata ?

  b) exista planuri pentru votul electronic securizat cu ajutorul noilor carti de identitate ? ca daca vom putea vota de pe telefonul mobil, presimt niste schimbari tectonice la urmatoarele alegeri.
 • +1 (5 voturi)    
  la oferta 2 (Joi, 8 aprilie 2021, 19:46)

  iodixit [utilizator]

  scrie belgrad.
  zilele astea, belgrad inseamna o tara non eu si cu FOARTE strinse legaturi cu MOSCOVA.
  cred ca mai buni sint cei de la oferta 1
  dar banuiesc ca o sa cistige oferta 2 fiindca sint mai ieftini si asa e legea, si asa sintem noi, ne ieftinim la faina si ne scumpim la tarite.
  • -2 (6 voturi)    
   Lol (Joi, 8 aprilie 2021, 20:06)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

   Belgrad nu e o tara, e capitala Serbiei, care cel mai probabil va intra in UE in urmatorii 5 ani.
   • +4 (6 voturi)    
    //// (Joi, 8 aprilie 2021, 20:22)

    GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui HP

    Serbia este recunoscuta ca rusofila pana in maduva oaselor mai rusofila decat Bulgaria!! In Belgrad este refugiat sebi ghita cu larga si interesata complicitate a serbiei plus rusia
   • +1 (5 voturi)    
    mii de scuze (Joi, 8 aprilie 2021, 20:43)

    iodixit [utilizator] i-a raspuns lui HP

    da, sa stii ca nici moscova nu-i tara!
 • +5 (5 voturi)    
  Acum cateva zile spunea (Joi, 8 aprilie 2021, 20:28)

  PowerIon [utilizator]

  'Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument.',
  Acum:
  va putea integra semnatura electronică calificată, emisă de un furnizor de servicii de încredere din România, pe care cetățeanul o va putea încărca opțional.
  Nu mai spune cine plateste furnizorului, nu cumva cetateanul?
  • +1 (1 vot)    
   lobby-ul a castigat (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:05)

   Timbuku [utilizator] i-a raspuns lui PowerIon

   Statul ar putea sa includa un certificat de semnatura electronica pe "drive-ul D" al cardului (chiar optional), dar nu... ma obliga sa platesc ~50 EUR/an catre o firma privata pentru a putea semna electronic documente.

   Spaga... ermm... lobby-ul a castigat
 • +1 (1 vot)    
  cunoscatorii stiu de ce. (Vineri, 9 aprilie 2021, 8:58)

  Andreiasu [utilizator]

  Computerland are , ca actionar principal, un actionar la Orange. Poate, in loc de carte de identitate electronica , iese un stadion.
 • +1 (1 vot)    
  si toate datele (Vineri, 9 aprilie 2021, 9:51)

  je2012 [utilizator]

  tinute intr un cloud guvernamental asigurat de un IT ist intrat pe pile in institutie.Plus ca vad ca i doare cam pe toti sa ne tina datele, sa stie ce ne place, ce nu ne place - ia mai lasati ne bay in pace, ca sunteti cam curiosi.
 • 0 (0 voturi)    
  La asa Ministru, asa redactori.. (Vineri, 9 aprilie 2021, 11:34)

  Crinulet [utilizator]

  N-ar fi rau sa va mai documentați din când in când: cardul poate conține un certificat digital calificat, nu o semnatura electronica... Semnătura electronica calificata este un "atribut" digital care însoțește un document semnat electronic, nu poate exista ca atare sau atasat unui dispozitiv hardware...


  Poet e vorba doar de semnatura electronica olografa, adica o copie digitalizata a semnaturii olografe...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by