Undă verde la Guvern pentru 5G: Vor fi folosite doar echipamente și soft-uri de la producători avizați în prealabil de CSAT/ Avizul va ține cont de obligațiile României față de UE și SUA

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 15 aprilie 2021, 14:55 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: EAI
Guvernul a aprobat joi proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Guvernul va cere ca proiectul să fie dezbătut în regim de urgență în Parlament. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.


În proiect se spune că avizul va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

Guvernul are pe agenda de miercuri, 14 aprilie, un proiect de lege care vizează adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite în continuare reţele 5G, în vederea prevenirii, contracarării şi eliminării riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării ţării.

 • Toti producătorii de echipamente și soft-uri 5G trebuie să obțină avizul CSAT
Utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, care va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se arată în proiectul de lege.

Autorizarea se va acorda în termen de 4 luni de la data solicitării.

 • Cum va decurge procedura de autorizare: Avizul este condiționat de riscuri prevăzute în Memorandumul 5G cu SUA

Fiecare producător de echipamente și programe software 5G va trebui să facă o solicitare pentru obținerea acestei autorizări, solicitare care va fi depusă la ministerul cu atribuții în domeniul Comunicațiilor (n.a Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de Ciprian Teleman - USR-PLUS).

În art. 4 al proiectului de lege se spune că "solicitarea semnată de reprezentantul legal al producătorului, însoțită de o scrisoare de intenție, trebuie să conțină:
 • a) date de identificare, inclusiv datele reprezentanților legali și limitele împuternicirii acordate acestora;
 • b) date privind structura de acţionariat a producătorului și a grupului de societăți din care face parte, inclusiv informații detaliate privind societatea-mamă;
 • c) o declarație pe proprie răspundere.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să ateste că producătorul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
 • a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
 • b) are o structură transparentă a acţionariatului;
 • c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
 • d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.

Avizul conform al CSAT se va fundamenta "pe documentele depuse de fiecare producător, precum și pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și apărării ţării", se arată în proiect.

Avizul conform al CSAT se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
 • a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
 • b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;
 • c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
 • d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.

De menționat că toate aceste riscuri sunt prevăzute în Memorandumul privind securitatea rețelelor 5G, semnat în data de 20 august între Guvernele României și SUA.

Revenind la proiectul de lege aflat pe agenda Guvernului, în situaţia în care vor fi identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securității naționale și apărării ţării ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT va fi negativ și solicitarea va fi respinsă prin decizie a Prim-Ministrului care va fi publicată în Monitorul Oficial.

 • Operatorii economici care nu au avizul CSAT pot fi excluși de la achizițiile publice în IT

Autoritățile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională au dreptul de a solicita prin documentaţia de atribuire, în cadrul procedurilor de achiziții pentru furnizarea de tehnologii, echipamente și programe software, ca producătorul să fie autorizat. Mai mult, acestea au dreptul de a exclude din procedura de achiziție publică operatorii economici care nu au autorizația CSAT.

 • Operatorii telecom nu vor putea folosi în rețele decât echipamente și soluții ale producătorilor avizați de CSAT / Vechile echipamente și softuri ale unui producător care pică testul CSAT mai pot fi folosite 5 ani

Proiectul prevede la Articolul 9, că furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice pot utiliza numai tehnologii, echipamente și programe software în rețelele 5G realizate de producători autorizaţi.

 • "Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.", prevede Articolul 10 din proiectul de lege.

Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G, aspect despre care se vorbește într-un alt proiect de lege care s-a aflat anul trecut în dezbatere publică și care la fel urmărea transpunerea în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.

Toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile rețele în termen de 5 ani.


Nu în cele din urmă, proiectul de lege aflat miercuri pe agenda Guvernului mai prevede și amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au obținut autorizarea CSAT.

 • Toți marii operatori din România și-au construit rețelele cu echipamente Nokia, Ericsson, dar și Huawei ori ZTE

Toți marii operatori telecom din România - Orange, Vodafone, Telekom și DIGI/RCS&RDS și-au construit rețelele fixe și mobile de comunicații folosind echipamente Nokia, Ericsson, dar și ale chinezilor de la Huawei și ZTE.

În 2019, Orange, Vodafone și RCS&RDS au lansat rețele comerciale 5G folosind și echipamente ale chinezilor de la Huawei, rețele care reprezintă upgrade-uri la rețelele 4G. Eliminarea unuia dintre acești producători activi acum în rețelele telecom din România va avea impact și în rețelele 2G, 3G și 4G.

Chinezii de la Huawei consideră că ar îndeplini toate condițiile menționate în proiectul de lege care transpune Memorandumul 5G cu SUA pentru a participa la construcția viitoarelor rețele 5G din România. Grupul neagă că s-ar afla sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent, ori că ar avea probleme cu transparența acționariatului. Temerile chinezilor țin de posibilitatea unei decizii strict politice, fără dovezi asupra acuzațiilor și fără evaluări tehnice.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8100 vizualizari

 • -19 (27 voturi)    
  Alta plaga (Joi, 15 aprilie 2021, 15:20)

  Un cititor [utilizator]

  1.Carantina
  2. Atac biologic cu virusi
  3. Vaccinare
  4. Conflict armat
  5. 5G

  Pe rind.
  • +8 (16 voturi)    
   Ai uitat ceva... (Joi, 15 aprilie 2021, 16:30)

   brigadierul [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

   6. @un cititor!!!
   • -5 (7 voturi)    
    6. USR+USL (Joi, 15 aprilie 2021, 18:59)

    lumi74321 [utilizator] i-a raspuns lui brigadierul

    De fapt, asta e nr. 1
 • -1 (27 voturi)    
  Trebuie platite pensiile halucin speciale/serviciu (Joi, 15 aprilie 2021, 15:27)

  floriniulian [utilizator]

  Orice ban ajunge la buget va fi ''chibzuit'' folosit de guvernul Catu pentru plata pensiilor speciale/serviciu si a salariilor colosale a bugetarilor fara numar.

  A promis.
 • -14 (24 voturi)    
  ha, ha, (Joi, 15 aprilie 2021, 15:28)

  nick1587873340950 [utilizator]

  uitati sa precizati procesul in care se urmareste stoparea 5G in Romania ? e acolo la voi in Bucuresti procesul
  • +2 (14 voturi)    
   hehe (Joi, 15 aprilie 2021, 17:13)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Este unul care urmareste si stooarea gravitatiei precum si a capilaritatii dar nici pe alea nu le baga nimeni in seama.
   Alta intrebare
   • +1 (1 vot)    
    chiar (Vineri, 16 aprilie 2021, 12:11)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    ma intrebam, Oare unde sint circotasii de serviciu ?
 • -7 (31 voturi)    
  UE si SUA cu undele, Guvernul doar executa (Joi, 15 aprilie 2021, 15:31)

  jackalphonse [utilizator]

  Guv nostru nu da unde verzi, el doar le reflecta, pare-se.
  • -4 (14 voturi)    
   Nu e UE...Daca era dupa astia, erai plin de ... (Joi, 15 aprilie 2021, 18:10)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   Nu e UE...Daca era dupa astia, erai plin de chinezarii; nu vezi ca nici masti nu stiu sa faca? Nu vezi ca au facut o jumatate de vaccin prost? Atat poate UE.

   Dar da, este US, si, in speta asta, e foarte bine ca se intampla asa.

   In doua cuvinte, esti constient ca, avand 5G, pana si frigiderul transmite date despre tine? Azi, datele astea se misca prin servere controlate de americani (in majoritatea lor)...da' ce ar fi daca ar fi controlate de chinezi?

   Cu bune, cu rele, americanii stim cum se comporta...au o istorie deja, dar ai cea mai vaga idee cum se vor comporta chinezii cand vor fi stapanii inelelor?
   Eu, n-am (mai bine zis, se contureaza ceva, nu foarte favorabil chinezilor)...dar daca te incearca curiozitatea, acum ai ocazia: mergi pe 5G chinezesc.
   • +1 (1 vot)    
    . (Vineri, 16 aprilie 2021, 11:24)

    albastru de Romania [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    la vaccin nu se prea pricep chinezii

    dar cu virusul le-a iesit de minune, au nenorocit o planeta intrega
 • +14 (24 voturi)    
  ponta da banii inapoi la chinezi ? (Joi, 15 aprilie 2021, 15:33)

  un domn [utilizator]

  sau il baga chinezii la geamantan ?
 • -12 (32 voturi)    
  obligatiile Romaniei fata de SUA? (Joi, 15 aprilie 2021, 15:36)

  Nevermind [utilizator]

  De cand avem vize, sau cum?
  Cate tari din UE au aceste "obligatii"?!?
 • +1 (19 voturi)    
  Ok, legea e buna (Joi, 15 aprilie 2021, 15:40)

  feroviarul123 [utilizator]

  Dar sa vedem cine are curajul sa o aplice, ca nu e primul caz când legea se îndoaie cum vor mușchii politicienilor.Si pana la urma depinde de ce șpagă poate sa dea Huawei.
 • -15 (27 voturi)    
  5G (Joi, 15 aprilie 2021, 15:46)

  Mazeta [utilizator]

  Sărmanii useroplusiști. Tocmai când voiau să boicoteze și ei ceva, au fost chemați la Guvern pentru „a ține cont de obligațiile asumate față de UE și partenerii strategici” Ai zice că momentul a fost ales cu mare grijă.
 • -4 (30 voturi)    
  Pentru cine n-a inteles (Joi, 15 aprilie 2021, 16:07)

  holinessdani [utilizator]

  Pentru ca USA este in plin razboi economic cu China noi dar si restul lumii, vom cumpara echipamentele necesare doar dupa ce cerem abrobarea de la stapan, adica USA.
  Adica echipamentele vor fi mai scumpe si mai proaste. Astfel vor rezulta preturi f mari pentru internetul 5G.
  De retinut ca nu exista nci o dovada ca echipamentele Huawei ar spiona utilazatorii sau alte aberatii de genul.
  Si pt asta trebuie sa multumim actualului geniu din Carpati dar si proprietar de case si spatii, care a pus in practica prin exemplul si sacrificiul personal in timpul vizitelor la Washington, ceea ce a propus Bas in legatura cu Marele Licurici.
 • +5 (21 voturi)    
  dar stai (Joi, 15 aprilie 2021, 17:16)

  transpenibilus [utilizator]

  De ce nu luam 5G rusesc care e mai bun si mult mai ieftin? E si durabil, l-a folosit si astronautul Gagaryn de care doar rusii si Cernushka isi mai amintesc.

  Ce, noi suntem colonie sa ni se zica de la cine sa achizitionam????
 • -1 (17 voturi)    
  MDA... (Joi, 15 aprilie 2021, 19:10)

  Scarface1000 [utilizator]

  Cu echipamentele Chinezesti am avut printre cele mai bun si rapid internet din lume, acuma cu echpamente "occidentale" vam avea preturi occidentale...
 • -2 (10 voturi)    
  Digi intra in picaj (Joi, 15 aprilie 2021, 21:17)

  Fides [utilizator]

  Va fi jale, Digi pe fiecare amarat de echipament de la ei scrie Huawei. Nu imi fac griji de Orange, Vodafone si Telekom... astia au alt regim.
  • +4 (4 voturi)    
   Stii !!!? (Vineri, 16 aprilie 2021, 5:28)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   unde in bucuresti are sediul central DIGI ?
   • 0 (0 voturi)    
    Amsterdam? (Sâmbătă, 17 aprilie 2021, 14:40)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui sipu

    Vine vipia peste ei, au vrut la soare, acum fug la umbra si se retrag si din Ungaria, o tara amicala pana mai ieri.
    Sa vezi numa ce haios va fi cand in urmatoarele zile proiectul o sa capate valenta de lege.
 • 0 (8 voturi)    
  Stalin despre licitatiile din UE si SUA (Joi, 15 aprilie 2021, 21:46)

  Utilizator5 [utilizator]

  Nu conteaza cine participa la licitatii, conteaza cine selecteaza castigatorii.
 • +2 (8 voturi)    
  Pe Banii Cui ? (Vineri, 16 aprilie 2021, 1:28)

  irys [utilizator]

  Pe banii cui facem galerie ? Cine va plăti, va scoate banul ?
  Răspuns: utilizatorii - consumatorul final.
  Despre ce ,,licitație” mai e vorba când elimi concurența ? (și așa fortuit redusă)
  Pe Youtube sunt informații pt. cei dornici să plece în alte țări iar una e și accesul la și costul internetului.
  Raportat la viteză și traficul de date, constatăm că prin multe părți e mai scump și că (comparativ) românii primesc (încă !) suficient de mult la un preț rezonabil.
  _ _,,Toți operatorii telecom din România folosesc Acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei...”._ _
  Chiar și așa, la unii anul a ajuns la 13 ,,luni” de abonament iar traficul de date e Scump drămuit
  (dacă n-ar fi apărut un concurent cu prețuri mai domoale, anul ar fi ajuns la 18 luni a 20 zile iar pt. 1 giga de trafic trebuia să te împrumuți).
  Ce va fi când operatorii nu vor avea (dreptul) de unde alege echipamentele,
  indiferent de performanțe/ preț ?
  Cine va fi prost să-și bată capul cu performanța și să nu ridice prețul când știe că cel mai mare concurent (și care deține cele mai multe brevete în domeniul 5G) are accesul interzis?
  Cine va suporta costurile eliminării unor echipamente absolut corespunzătoare scopului (~exceptând culoarea) și înlocuirea lor în totalitate ?
  (plus costurile de licențiere)
  Înlocuirea ,,strategică” implică și echipamentele 3,4 G actuale. Nimeni nu va cheltui uriașe sume de bani din filantropie ci făcând-și socoteala că-și va recupera investiția și un profit bun pe deasupra. De la cine ? De la noi.
  Cât va costa internetul 3-4-5G ,,strategic” nu știm dar deja știm că într-o pandemie cererea și utilizarea .e pe scară f.largă.
  Vedem exemple de utilizare 5G în medicină (inclusiv intervenții chirurgicale la distanță în timp real), agricultură (utilaje-lucrări agricole dirijate de la distanță), transport în comun robotizat, intervenții în zone periculoase etc.
  S-ar putea să ne trezim că cele ,,fără concurență” sunt mult ,,prea strategice” pt. buzunarul românilor.
  • 0 (6 voturi)    
   Ce insistență necontrolată ! (Vineri, 16 aprilie 2021, 10:07)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui irys

   Se vede că ai supărare mare. Ai dreptate să-ți fie frică. dacă ai luat bani de la Huawei și le-ai promis că îi ajuți. Chinezii te fac sushi și te consumă încet. Să simți plăcerea de a lucra cu ei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by