​Președintele Comisiei IT din Parlament, Sabin Sărmaș (PNL), susține că demersul ministrului Claudiu Năsui (USR-PLUS) de a cere amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G este "complicat de explicat", în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare. Demersul lui Năsui ar putea face ca licitația 5G să nu mai aibă loc în acest an, iar transpunerea Memorandumului cu SUA să fie din nou amânată, spune Sărmaș.

Sabin SarmasFoto: Guvernul Romaniei
  • "Ideea notificării Comisiei Europene în legătură cu acest proiect de lege a fost dezbătută și pe parcursul elaborării proiectului de lege anul trecut. Poziția Ministerului Justiției și a Ministerului de Externe a fost că nu e nevoie să fie notificată Comisia pentru acest proiect de lege.
  • Mai mult, a existat o comunicare oficială între Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și Ministerul Economiei prin care se întărea același lucru - că nu este nevoie să fie notificată Comisia Europeană. Astea sunt lucruri care s-au dezbătut pe parcursul elaborării proiectului anul trecut, proiect care nu a fost modificat între timp, nu au apărut lucruri suplimentare, deci la nivelul Ministerului Economiei se știa acest lucru, că nu este necesară notificarea Comisiei. Pentru mine este complicat de explicat demersul făcut de domnul ministru Năsui în condițiile în care tema fusese deja dezbătută.", a declarat joi pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților.

Acesta atenționează că demersul făcut de ministrul Năsui ar putea face ca licitația 5G să nu mai aibă loc nici în acest an.

  • "Un demers de acest tip suplimentar poate intârzia proiectul de lege suficient de mult astfel încât el să nu mai fie adoptat în această sesiune parlamentară, caz în care am avea și o situație complicată privind licitația de 5G care nu cred că s-ar mai putea desfășura anul acesta cu o lege adoptată în următoarea sesiune parlamentară. Am amâna iarăși transpunerea Memorandumului cu SUA și nici nu am rezolva o problemă care ține în definitiv de securitate și siguranță națională, pentru că în definitiv despre asta este vorba în acest act normativ.
  • Este iarăși important de menționat că demersul sau adresa către Camera Deputaților și Senat a venit după ce proiectul de lege a fost avizat în CSAT, unde Ministerul Economiei este reprezentat de domnul ministru, respectiv a fost adoptat de către Guvern unde iarăși Ministerul Economiei este parte. Repet, este complicat de înțeles de ce s-a făcut acest demers ulterior.", a precizat Sabin Sărmaș.

Președintele Comisiei IT din Camera Deputaților a mai precizat că la nivelul comisiei pe care o conduce s-a decis să se avanseze cu proiectul legii 5G adoptat de Guvern "cât mai repede cu putință ținând cont de importanța lui extrem de ridicată."

Întrebat dacă au existat adrese și petiții de la firmele chinezești pe tema proiectului care acum se discută în procedură de urgență în Parlament, Sabin Sărmaș a declarat că "solicitări de notificare a Comisiei Europene în legătură cu acest proiect de lege au venit de la diverse instituții private și către Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților."

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a revenit cu ceva detalii joi după ce a vorbit cu premierul Florin Cîțu, precizând că "susține fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament".

Precizarea a fost făcută după ce premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. Legat de acest subiect rămân în continuare o serie de întrebări, având în vedere că Năsui a cerut clar Parlamentului să amâne dezbaterea și să transmită Ministerului Economiei proiectul de lege. Aceste discuții au loc pe fondul unui lobby extrem de puternic al companiilor chineze pentru blocarea legii.

"Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament. Am primit precizări din parte Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană a trimis ministerului precizari în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

"În urma unei analize la nivelul guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe. Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susținerea legislației privind 5G în România. Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia", mai arată Ministerul Economiei.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Comisia Europeană ar fi trimis două adrese către Ministerul Economiei care are calitatea de punct de contact al Guvernului pe tema proiectului 5G: una anul trecut și a doua anul acesta. Ministerul Economiei, în calitate de punct de contact, trebuia să poarte o corespondență cu inițiatorul proiectului de lege, adică Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, cum era anul trecut, respectiv Ministerul Cercetării și Digitalizării și respectiv Ministerul Transporturilor cum este anul acesta.

Anul trecut, inițiatorul a precizat că nu este cazul ca România să transmită o notificare către Comisia Europeană, deoarece legea nu ar conține reglementări de natură tehnic. Pentru a doua precizare venită din partea Comisiei nu este clar dacă "punctul de contact" a mai avut vreo corespondență cu inițiatorul legii. A cerut Parlamentului amânarea dezbaterii proiectului fără a avea o discuție în prealabil cu inițiatorul? Ministerul Economiei nu lămurește acest aspect.