Proiectul legii 5G, care ar putea exclude Huawei din rețelele de comunicații, adoptat fără amendamente de comisiile raportoare din Camera Deputaților

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 12 mai 2021, 16:38 Economie | Telecom


Huawei
Foto: Flavijus, Dreamstime.com
Proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al CSAT a fost adoptat, miercuri, de comisiile raportoare din Camera Deputaților: comisia IT, cea de apărare și cea juridică. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fără amendamente, în forma propusă de Guvern, a precizat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Cameră.

Proiectul de lege 5G urmează să fie adoptat acum de Plenul Camerei Deputaților și se va duce spre dezbatere în procedură de urgență în Senat, care este cameră decizională.

Săptămâna trecută, în urma scandalului iscat de demersul ministrului Economiei, Claudiu Năsui (USR-PLUS), care a transmis către Senat și Camera Deputaților o adresă pentru amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G, pe motiv că ar fi fost necesară o notificare prealabilă către Comisia Europeană, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș (PNL), a reacționat precizând că nu este nevoie de notificare către Comisia Europeană.

Sabin Sărmaș (PNL) a a calificat drept "complicat de explicat" demersul ministrului Claudiu Năsui (USR-PLUS) de a cere amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G, în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare.

O amânare a adoptării acestui proiect de lege ar fi putut face ca licitația 5G să nu mai aibă loc în acest an, iar transpunerea Memorandumului cu SUA să fie din nou amânată, a spus Sărmaș.

Adoptarea acestei legi, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între Români și SUA, este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

De altfel, în proiect se spune că avizul CSAT va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

 • Toti producătorii de echipamente și soft-uri 5G trebuie să obțină avizul CSAT

Utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum şi în rețelele 5G, cu excepția echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali, va fi condiționată de obținerea de către producători a unei autorizări, care va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), se arată în proiectul de lege.

Avizul conform al CSAT se va fundamenta "pe documentele depuse de fiecare producător, precum și pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securității naționale și apărării ţării", se arată în proiect.

Avizul conform al CSAT se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
 • a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
 • b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;
 • c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
 • d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.


 • Operatorii telecom nu vor putea folosi în rețele decât echipamente și soluții ale producătorilor avizați de CSAT / Vechile echipamente și softuri ale unui producător care pică testul CSAT mai pot fi folosite 5 ani

Proiectul prevede la Articolul 9, că furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice pot utiliza numai tehnologii, echipamente și programe software în rețelele 5G realizate de producători autorizaţi.

 • "Tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a prezentei legi şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ai căror producători nu obțin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de 5 ani ce se calculează de la data intrării în vigoare a prezentei legi.", prevede Articolul 10 din proiectul de lege.

Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G, aspect despre care se vorbește într-un alt proiect de lege care s-a aflat anul trecut în dezbatere publică și care la fel urmărea transpunerea în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.

Toți operatorii telecom din România folosesc acum în rețele echipamentele chinezilor de la Huawei, iar dacă acest producător nu va obține avizul CSAT, care să ateste că nu este o amenințare la adresa securității naționale, atunci operatorii trebuie să înlocuiasca aceste echipamente, nu doar 5G, din propriile rețele în termen de 5 ani.

 • Lobby puternic împotriva legii 5G: Companiile chineze, în frunte cu Huawei, au asaltat parlamentarii cu petiții

Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie din acest an cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

 • Mizele lobby-ului Huawei împotriva Legii 5G: Un studiu comandat de compania chineză arată că aceasta va avea pierderi de miliarde de euro dacă va fi exclusă din România

Interzicerea Huawei de la livrările de echipamente către piața din România în conformitate cu proiectul de lege 5G adoptat recent de Guvern ar costa industria locală de telecomunicații între 2,7 miliarde de euro și 4,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, reprezentând costuri suplimentare și venituri pierdute, arată un studiu comandat recent de Huawei. În aceeași perioadă de timp, compania chineză ar pierde peste 2,7 miliarde de euro. Studiul vine în contextul unui lobby puternic făcut de companiile chineze, în frunte cu Huawei, împotriva legii 5G.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1706 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  isi plang in pumni chinezoii... (Miercuri, 12 mai 2021, 16:58)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... pacat de toti banii aia bagati in buzunarele piscotarilor din presa romaneasca pentru lobby de partid :))
  • -5 (5 voturi)    
   pe mine ca comsumator final (Joi, 13 mai 2021, 0:33)

   sadestwank [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ma doare undeva daca reteaua este huawei sau ericsson. Sperietoarea cu spionatul este hilara. Oricine are ceva sensibil de trimis trimite criptat. Problema care pe mine ma ingrijoreaza este ca voi plati servicii de comunicatie mai scumpe datorita faptului ca concurenta a fost afectata si aceasta lege a creat practic un monopol. Cine are de castigat de pe urma acestei legi? Pentru ca nu noi consumatorii, asta e sigur!
 • -5 (5 voturi)    
  de ce (Miercuri, 12 mai 2021, 18:39)

  nick1587873340950 [utilizator]

  in procedura de urgenta ? e ceva de ascuns in sutele de pagini, care aricum nu prea sint citite ?
 • +1 (3 voturi)    
  O fraza cu care nu prea sunt de acord.... (Miercuri, 12 mai 2021, 20:41)

  john_doe_ro [utilizator]

  ..."Rețelele 5G nu se construiesc de la zero. Ele se bazează pe echipamente și software din tehnologii de comunicaţii mobile din generaţii anterioare, precum 4G sau 3G". Inexact. Se poate face roll-out de 5G SA(standalone) unde nici un operator telecom nu mai depinde de 4G existent (Huawei sau ZTE). Doar la deployment de NSA 3x operatorii sunt dependenti de 4G-ul Huawei actual. Da, stiu 5GC costa, dar Romania va avea avantajul ca va instala ultimul racnet de echipament si tehnologie. 5G NSA este oricum tranzitoriu si nu merita investit in el pe medium si long term.
  • +1 (1 vot)    
   Se poate. (Joi, 13 mai 2021, 8:13)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui john_doe_ro

   Așa zici și tu-se poate. Nu suntem obligați să o facem și nici să spunem cum o vom face.
 • -3 (7 voturi)    
  Ordinele nu se discuta (Miercuri, 12 mai 2021, 22:11)

  RoyPeters [utilizator]

  ci se executa intocmai si la timp!
 • -4 (6 voturi)    
  Lege anti-Huawei. (Joi, 13 mai 2021, 10:10)

  gv [utilizator]

  Singurul scop al acestei "legi" este scoaterea de pe piata a companiei Huawei (care produce echipamente mult mai bune si mai ieftine decat concurenta pro-americana) si impartirea pietei intre companiile recomandate de americani.
  Rezultatul este ca vor fi cheltuieli suplimentare de miliarde de dolari ale companiilor telecom pentru inlocuirea tuturor echipamentelor Huawei din retelele existente si comandarea de echipamente mult mai scumpe (si mai slabe) de la concurenta.
  Acesti bani vor fi platiti in final de noi toti, prin cresterea tarifelor pe care le vom plati la internet si comunicatii.
  • -1 (1 vot)    
   lasa ca platim.. (Joi, 13 mai 2021, 11:26)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui gv

   .. decat sa sustinem comunisti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by