​"Excluderea Huawei va aduce României pierderi uriașe în ceea ce privește avantajele tehnologice, locurile de muncă și veniturile fiscale și va afecta în cele din urmă interesele fundamentale ale românilor.", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România, în contextul în care proiectul legii 5G a fost adoptat fără amendamente de comisiile raportoare din Camera Deputaților. Ambasada Chinei susține că Huawei are un istoric bun de securitate, fără incidente de securitate cibernetică și că o excludere a sa ar contravine principiilor UE, ale economiei de piață și concurenței libere.

Ambasada Chinei in RomaniaFoto: Ambasada Chinei in Romania
  • "Companiile chineze precum Huawei au un istoric bun de securitate și timp de decenii nu au existat incidente de securitate cibernetică. Unele țări abuzează de conceptul de securitate națională, se angajează în manipularea politică a implementării rețelei 5G și își intimidează deschis aliații pentru a exclude companiile chineze. Acesta este un act de bullying fără scrupule. Fiind un stat suveran, acesta ar trebui să facă o alegere obiectivă și corectă în mod independent. În timp ce UE promovează realizarea „suveranității digitale", unele persoane din România, țară membră a UE, speculează că România trebuie să adopte legislația 5G pentru a pune în aplicare memorandumul de 5G semnat cu alte țări. Mă întreb, suveranitatea cărei țari, acești oameni totuși vor să protejeze?", se arată într-o declarație a purtătorului de cuvânt al Ambasadei Chinei în România.

Cel mai probabil acesta a făcut trimitere la presiunile făcute de SUA asupra aliaților pentru excluderea echipamentelor chinezești din rețelele de comunicații 5G, precum și la Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.

  • "Principalele țări din UE mențin o poziție prudentă în ceea ce privește legislația 5G. Unii oameni au susținut în mod deschis că legislația 5G a României are drept scop excludarea companiilor chineze, demonstrând pe deplin disprețuirea față de principiile de legislație și batjocorirea spiritului statului de drept. Credem că orice țară, care respectă într-adevăr statul de drept și urmărește economia de piață, nu va introduce legi de discriminare împotriva anumitor țări.", se mai arată în comunicatul Ambasadei Chinei.

Proiectul de lege care prevede că furnizorii de comunicații vor putea utiliza în rețelele 5G numai tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a Prim-Ministrului, pe baza avizului conform al CSAT a fost adoptat, miercuri, de comisiile raportoare din Camera Deputaților: comisia IT, cea de apărare și cea juridică. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fără amendamente, în forma propusă de Guvern, a precizat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Cameră.

Proiectul de lege 5G urmează să fie adoptat acum de Plenul Camerei Deputaților și se va duce spre dezbatere în procedură de urgență în Senat, care este cameră decizională.

Adoptarea acestei legi, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între Români și SUA, este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

De altfel, în proiect se spune că avizul CSAT va ține cont de obligațiile asumate de statul român față de UE și partenerii strategici, pentru evitarea unor riscuri care au fost stipulate anterior în Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.