Proiectul legii 5G, adoptat de Plenul Camerei: Miza celor 4 amendamente depuse de deputatul PSD Daniel Tudorache care au fost respinse de către deputați

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 19 mai 2021, 13:08 Economie | Telecom


Tehnologia 5G
Foto: EAI
​Proiectul legii 5G, care ar putea exclude Huawei din rețelele telecom din România, a fost adoptat miercuri în Plenul Camerei Deputaților, cu 277 voturi pentru, 1 împotrivă și 23 abțineri, după ce anterior a fost adoptat în comisiile raportoare cu majoritate de voturi, în forma inițiată de Guvern. La proiect au fost depuse și 7 amendamente, care au fost însă respinse. Cele mai relevante amendamente respinse au fost inițiate de deputatul Daniel Tudorache (PSD), acesta cerând ca producătorii 5G să fie autorizați pe baza unor standarde tehnice, iar înlocuirea din rețele a echipamentelor producătorilor care nu obțin avizul CSAT să se facă nu în 5 ani, ci în 9 ani.


Singurul vot împotriva legii 5G a fost dat de Lasca Mihai Ioan, care în prezent este deputat la Neafiliați, după ce a fost exclus din AUR. Toate cele 23 de abțineri au venit de la deputații AUR.

Adoptat de Camera Deputaților, proiectul legii 5G va fi dezbătut acum în procedură de urgență în Senat, camera decizională.

7 amendamente au fost depuse la proiectul de lege 5G votat astăzi în Plenul Camerei Deputaților și toate au fost respinse.

Mai exact, deputatul Gabriel Grosaru (Grupul Minorităților Naționale) a depus 2 amendamente, iar deputatul Daniel Tudorache (PSD) a depus 4 amendamente.


Dacă amendamentele deputatului Gabriel Grosaru au vizat mai mult forma unor prevederi din lege, care nu ar fi afectat pe fond măsurile vizate, amendamentele deputatului Daniel Tudorache au vizat exact ceea ce critică în prezent chinezii de la Huawei, dar și operatorii de telecomunicații (Orange, Vodafone, Telekom și DIGI) la actuala formă a proiectului de lege: lipsa standardelor tehnice prin care un producător 5G este avizat de CSAT.

De notat că, în Plenul Camerei Deputaților, Daniel Tudorache a votat "pentru" adoptarea proiectului de lege 5G în forma inițiată de Guvern.

 • Amendamentele depuse de Daniel Tudorache, dar respinse de comisiile raportoare din Camera Deputaților:

Primul amendament
de pus de Tudorache vizează chiar modificarea articolului 1 din proiectul de lege, astfel:

“Articolul 1 - Prezenta lege are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software instalate în rețelele de bază ale comunicațiilor electronice 5G sau care le deservesc pe acestea, așa cum sunt definite de standardele în domeniu (3GPP), certificările de verificare a securității (NESAS) și de Setul de măsuri de securitate cibernetică a rețelelor 5G – EU toolbox, adoptat de Comisia Europeană, în vederea prevenirii, contracarării și eliminării riscurilor amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării.”

 • În forma actuală, proiectul prevede următoarele: "Art. 1. – Prezenta lege are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente și programe software utilizate în cadrul structurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele de comunicații electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicații electronice de tip 5G, denumite în continuare rețele 5G, în vederea prevenirii, contracarării și eliminării riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării."

Al doilea amendament al deputatului PSD se referă la echipamentele 3G și 4G care ar urma să fie înlocuite, acesta solicitând ca și pentru acestea să se țină cont de standarde tehnice:

“Articolul 2
f) rețelele 5G – pot fi definite ca un ansamblu al elementelor infrastructurilor de rețea pentru tehnologia de comunicații mobile și fără fir utilizată pentru conectivitate și servicii cu valoare adăugată cu caracteristici de performanță avansată, cum ar fi rate și capacitate de date foarte mari, comunicații cu latență mică, fiabilitate extrem de ridicată sau acceptarea unui număr mare de dispozitive conectate; acestea cuprind și elemente ale rețelei tradiționale, bazate pe tehnologii de comunicații mobile și fără fir din generații anterioare, precum 4G sau 3G, dezvoltate pe baza standardelor realizate în comun de Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI) și Proiectul 3rd Generation Partnership (3GPP);”

 • În forma actuală a proiectului de lege, nu este făcută această referire ca echipamentele 3G și 4G să fie dezvoltate pe standardele mai sus menționate.

Al treilea amendament al deputatului PSD se referă la avizul conform pe care îl va da CSAT:

“Articolul 5.
(2) Avizul conform prevăzut la art. 3 alin. (2) se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale, precum și pe criterii cu caracter tehnic, în conformitate cu Setul de măsuri de securitate cibernetică a rețelelor 5G – EU toolbox, adoptat de Comisia Europeană, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:"

 • În forma actuală a proiectului de lege 5G acest articol prevede: "Art. 5. - (2) Avizul conform prevazut la art. 3 alin. (2) se emite inclusiv prin raportare la obligațiile asumate de statul roman în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și parteneriatelor strategice bilaterale, pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:"

În fine, cel de-al patrulea amendament adresează situația retragerii autorizării pentru un producător 5G și durata înlocuirii din rețele a echipamentelor sale:

“Articolul 7.
(2) În situația retragerii autorizării potrivit alineatului (1), tehnologiile, echipamentele și programele software instalate în rețelele de bază ale comunicațiilor electronice 5G sau care le deservesc pe acestea, așa cum sunt definite de standardele în domeniu (3GPP), certificările de verificare a securității (NESAS) și de Setul de măsuri de securitate cibernetică a rețelelor 5G – EU toolbox, adoptat de Comisia Europeană, pot fi utilizate pentru o perioadă de 9 ani de la data retragerii autorizării".

 • În forma actuală, este prevăzut un termen de 5 ani pentru înlocuirea echipamentelor de la data retragerii autorizării pentru un producător 5G.

Miza introducerii unor criterii tehnice în proiectul de lege 5G este notificarea prealabilă care ar trebui făcută către Comisia Europeană, care ar putea întârzia o decizie privind dezvoltarea 5G în România.

La începutul acestei luni, în urma scandalului iscat de demersul ministrului Economiei, Claudiu Năsui (USR-PLUS), care a transmis către Senat și Camera Deputaților o adresă pentru amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G, pe motiv că ar fi fost necesară o notificare prealabilă către Comisia Europeană, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, Sabin Sărmaș (PNL), a reacționat precizând că nu este nevoie de notificare către Comisia Europeană.

Sabin Sărmaș (PNL) a a calificat drept "complicat de explicat" demersul ministrului Claudiu Năsui (USR-PLUS) de a cere amânarea dezbaterii în Parlament a legii 5G, în condițiile în care tema notificării Comisiei Europene a fost dezbătută anul trecut și la nivel interministerial s-a stabilit că nu este necesară o astfel de notificare.

O amânare a adoptării acestui proiect de lege ar fi putut face ca licitația 5G să nu mai aibă loc în acest an, iar transpunerea Memorandumului cu SUA să fie din nou amânată, a spus Sărmaș.

Adoptarea acestei legi, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între Români și SUA, este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Lobby puternic împotriva legii 5G: Companiile chineze, în frunte cu Huawei, au asaltat parlamentarii cu petiții

Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie din acest an cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8006 vizualizari

 • -28 (54 voturi)    
  Slgoii marelui licurici executa ordinul. (Miercuri, 19 mai 2021, 13:13)

  gv [utilizator]

  Singurul scop al acestei "legi" promovate de slugoii marelui licurici este scoaterea de pe piata a companiei Huawei (care produce echipamente mult mai bune si mai ieftine decat concurenta pro-americana) si impartirea pietei intre companiile recomandate de americani.
  Rezultatul este ca vor fi cheltuieli suplimentare de miliarde de dolari ale companiilor telecom pentru inlocuirea tuturor echipamentelor Huawei din retelele existente si comandarea de echipamente mult mai scumpe (si mai slabe) de la concurenta.
  Acesti bani vor fi platiti in final de noi toti, prin cresterea tarifelor pe care le vom plati la internet si comunicatii.
  • +18 (32 voturi)    
   Nu exista nicaieri in lumea asta (Miercuri, 19 mai 2021, 14:03)

   BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   mult mai bun si in acelasi timp mai ieftin. Huawei produce mai ieftin pt ca statul chinez (partidul) o subventioneaza masiv. Asta e marele lor secret, concurenta neloiala fata de restul competitorilor din segment, si nu avansul tehnologic.
   Iar in schimb statul vrea sa aiba control asupra tehnologiilor pe care le subventioneaza pe multi bani!
   • -8 (14 voturi)    
    Gresit (Miercuri, 19 mai 2021, 15:06)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

    Atata timp cat poti compara cu altceva, vor exista intotdeauna si expresii :
    -mai scump si mai prost calitativ
    -mai ieftin si mai prost calitativ
    -mai scump si mai bun calitativ
    -mai ieftin si mai bun calitativ
   • +2 (12 voturi)    
    . (Miercuri, 19 mai 2021, 15:52)

    Adr1@n [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

    corect, despre asta este vorba, au folosit tactici de tip dumping si ca sa-si permita au incorporat tehnologia altora pentru care nu au platit, precum restul competitorilor, mizand pe faptul ca autoritatile chineze nu-i vor pedepsi. si acum se oftica pentru ca exista consecinte si li se taie accesul pe pietele respective.

    dar au fost si probleme concrete, au vandut componente de retelistica nord coreenilor, componente care ar fi trebuit sa fie sub embargo. este si o chestiune spinoasa de securitate la mijloc.
   • -3 (5 voturi)    
    Da de unde știi ca sunt mai ieftini? (Miercuri, 19 mai 2021, 20:41)

    Alexis99 [utilizator] i-a raspuns lui BIM15

    Huawei sunt cei mai buni pe zona de infrastructura de rețele mobile. Și sunt și best-buy, dar nu neapărat mai ieftini. Operatorii telecom nu au luat o decizie politica când au luat Huawei ci una tehnica și economica bazata pe realitati nu pe păreri needucate. Insa și statul are dreptul sa ia deciziile sale politice, cât de inspirate vor fi, vom vedea.
    • +1 (1 vot)    
     Nu sunt cei mai buni! (Joi, 20 mai 2021, 10:59)

     mpocol [utilizator] i-a raspuns lui Alexis99

     Am avut "ocazia" sa colaborez cu ei in structura de teleco, in calitate de reprezentant al altui producator de echipamente, pentru interconectare.

     Produsele lor sunt atat de proaste incat au trimis vreo 50 de chinezi sa le peticeasca softul din mers, in timp ce se faceau testele de interconectare. Nu respecta nici o norma telecom la standarde de comunicare, merg dupa ureche... de standarde de calitate nici nu mai vorbesc!

     Lucratorii lor sunt exploatati si spionati de statul comunist chinez, acesti spioneaza la randul lor. Am povestit cu cativa dintre ei, au 7 (sapte) zile de concediu pe an si isi "cumpara" altele cu informari catre securitatea chineza.

     Personal nu as folosi un produs huawei nici macar ca stergator de picioare. Mai ales in telecom, nu vreau sa fiu ascultat in vreun centru de ascultare din China!
   • -3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 mai 2021, 8:49)

    [anonim] i-a raspuns lui BIM15

    • +1 (1 vot)    
     Esti tu mai sensibil (Joi, 20 mai 2021, 10:58)

     BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui

     dar iti vand un pont, daca iei cu lamaie nu o sa vomiti:P
  • +14 (30 voturi)    
   Ce tare esti mosule (Miercuri, 19 mai 2021, 14:32)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui gv

   Lucrezi la o firma renumita de control al calității? Echipamentele Huawei sunt copiate dupa cele americănești si copiate prost. Au mari probleme cu lipiturile reci si procesoare de joasa calitate. Sunt ieftine ca sunt produse fără respectarea multor standarde de calitate si ca partidul comunist chinez are nevoie de bani si de-aia le vinde ieftin, ca mana de lucru este ieftina. Cea mai mare minciuna a la Huawei este ca fabrica este proprietatea muncitorilor dar aia nu au dupa ce bea apa. Nu au voie sa vândă acțiunile, daca pleacă de la firma pierd si acțiunile etc. Asta e proprietatea privata in China: e a ta dar de fapt nu poti sa faci nimic cu ea.
   sunt curios : ai văzut vreodată un ruter huawei in viata ta? Ai lucrat cu el?
   • +3 (9 voturi)    
    as mai aduga pe lista (Miercuri, 19 mai 2021, 15:58)

    AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    si funcții care sunt doar cu numele, ca nu fac nimic sau nimic din ce te astepti sa facă. Iar la suport daca le scrii iti trimit un firmware custom....care rezolva problema dar strica in alte 10 parti. Buguri de toate tipurile. Si cu avansarea routerelor de la 3G la 4G si acum la 5G - e din ce in ce mai varza in sistemul lor de operare. După 3-4 incercari m-am lasat păgubaș si am cumpărat de la alt brand router-ul.

    Totuși pentru corectitudine pe segmentul de smartphone suportul din Ro este foarte bun, daca te limitezi doar la funcționalități.

    In fine, cautati si intelegerea dintre Apple si China si o sa vedeti de ce nu e ok sa ai o companie sponsorizata de statul Chinez.
   • -4 (6 voturi)    
    Văd că subiectul te depaseste (Miercuri, 19 mai 2021, 20:03)

    Alexis99 [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

    N-ai priceput nimic. Legea e despre infrastructura 5G. Dc te pricepi doar la routere, ramai la ele. Ai auzit de Gartner, ABI Research, CTOs de la toți mari operatori de rețele mobile care fac benchmark pe producătorii de echipamente de retele mobile și care plasează Huawei pe primul loc? Limitat ești, limitat o sa ramai. Americanii nici nu exista în 5G RAN, poate câteva firme de indieni care se chinuie cu soft pt rețele ORAN implementate pe la periferii.
    • +2 (2 voturi)    
     Pai sincer nu vreau (Joi, 20 mai 2021, 10:19)

     feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui Alexis99

     Sa lucrez cu sisteme 5G de la Huawei. Am lucrat cu rutere si mi-a ajuns. Spre deosebire de tine eu asta fac: pun rețele mobile. Acum o sa ma apuc de 5G și nu vreau cu chinezi. Am văzut deja rețeaua 5G Nokia funcționând în România și e OK. Huawei baga multi bani în reclame și teste sintetice care nu înseamnă nimic. M-am saturat de procesele lor când le tai macaroana de la licitație ca n-au referințe si nu respecta cerințele tehnice. Dar esti liber sa-ti faci reteaua ta 5g cu Huawei.
 • -21 (35 voturi)    
  si totusi (Miercuri, 19 mai 2021, 13:17)

  Elshazzar [utilizator]

  de ce avem nevoie de 5g?
  sa mai spele guvernantii niste bani? sa mai traga marile corporatii niste contracte cu statul dupa ce dau o spaga unde trebuie?
  e f bine ca se exclud din proiect tari totalitare, dar, cu toate astea, marile corporatii ar trebui sa faca reteaua pe bani lor nu cu pomeni de la guvern platite din banii nostri
  • +6 (20 voturi)    
   Ca sa evoluam. (Miercuri, 19 mai 2021, 14:38)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Elshazzar

   Si o sa avem nevoie si de 6G, si de 7G, si de 8G etc. Altfel ramanem la nivel de pestera. Bine, cine vrea pestera poate sa ramana acolo.
   • -3 (9 voturi)    
    avem, normal ca avem.. (Miercuri, 19 mai 2021, 14:45)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    ... dar stii ce mai avem? 50% din wc-uri in fundul curtii. acum prioritizeaza tu.
   • -7 (7 voturi)    
    ai (Miercuri, 19 mai 2021, 15:20)

    nick1587873340950 [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    cam incurcat se zice "CA SA DEZEVOLUAM", Specialisti dim multe domenii spun ca e NOCIV cu probe masive si multe cercetari
   • -5 (5 voturi)    
    Nici 9G nu va scoate talibanismul din cap (Miercuri, 19 mai 2021, 18:11)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui 1anonim

    Nici 9G nu va scoate talibanismul din cap.
    Mentalitatea si unica bucurie a romanului: moartea caprei vecinului.
    In 30 de ani, ajungeti la 9G, dar tot talibani in gandire. Tot cu cea mai proasta deservire a populatiei, tot cei mai saraci, tot talibani. Diferenta va fi ca va veti uita cu jind la "democratia" din Afganistan...la vremea aia va veti compara cu Eritreea.
 • -21 (41 voturi)    
  sunt standarde POLITICE nu tehnice (Miercuri, 19 mai 2021, 13:18)

  Gryphus [utilizator]

  la cererea SUA a aparut aceasta lege anti Huawei

  si nu e vorba de standarde tehnice pt ca echipamentele Huawei le indeplinesc pe cele mai bune, e vorba de standarde politice.

  adica SUA nu vrea ca si alte tari sa spioneze utilizatorii.

  se continua politica lui Trump doar ca acum presa e de partea lui Biden
  • +5 (17 voturi)    
   foarte bine.. (Miercuri, 19 mai 2021, 14:46)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ... Romania nu sustine regimul de opresiune comunist chinez.
  • +7 (9 voturi)    
   si cealalta fata a medaliei... (Miercuri, 19 mai 2021, 15:31)

   AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   vorbind strict de lege. acele soparle au vrut sa fie introduse in lege pentru a favoriza unul din participanti si a scoate pe altii din liste. Daca tu anuti o licitatie de echipamente, dar bagi in textul caracteristiciilor eliminatorii o fraza de genul, toate trebuie sa aiba carcasa alba, cu logo rosu simbolizand o floare - e game over pentru concurenta.
  • +4 (6 voturi)    
   wtf? nu vad care este problema. (Miercuri, 19 mai 2021, 16:11)

   Adr1@n [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   doi la mana, nu sunt doar americanii. aceiasi decizie au luat-o si britanicii, francezii si germanii. daca erau doar britanicii aveam dubii, dar in conditiile in care sunt francezii si germanii pe aceiasi lungime de unda, nu prea mai exista dubii ca sunt probleme reale la mijloc.

   mai mult, doar companii europene, japoneze si samsung au capacitatea de a implementa la scara larga aceasta tehnologie, deci nu este ca si cand au ceva de profitat de pe urma asta.

   dar si daca ar fi doar americanii nu vad care ar fi problema. intr-o alianta unul din aliati vrea ca un risc de securitate sa fie usor eliminat, restrictionand accesul la dezvoltarea de infrastructura doar tarilor din club. care este problema? puteam sa vorbim de chestiuni de piata libera cand era vorba de tari care acorda reciprocitate acestor tari, dar nu este cazul chinei. deci ce motive am avea sa ascultam china si nu sua?!? FFS.
 • +19 (31 voturi)    
  E clar ca lui Tudorache (Miercuri, 19 mai 2021, 13:27)

  transalpinarum [utilizator]

  ii sufla Huawei la ureche. Pai daca legea ar spune ca echipamentele trebuie sa fie "3GPP compliant" este game over pentru a restrictiona pe cineva. Fireste ca Huawei le are conform cu 3GPP, ca doar sunt si ei parte din discutiile 3GPP. Problema nu este de fapt cu standardele ci cu ce vor sa puna unii fabricanti "on top". cum v-a decide statul roman asta, e greu sa stiut, dar stim cu totii ca legea este cu dedicatie!

  P.S.: pentru autorul articolului: poate faceti niste investigatii despre cine a castigat licitatiile 5G din China, s-ar putea sa fie niste concluzii interesante, zic si eu... Dupa ce vedem cum trateaza China partea de infrastructura, putem sa punem mai bine in discutie ce se intample in partea de vest pe acest subiect...
 • +11 (27 voturi)    
  PZD -Ciuma rosie (Miercuri, 19 mai 2021, 13:29)

  feroviarul123 [utilizator]

  Evident cu cine putea sa tina pzd-ul daca nu cu frații lor comuniști. Subtilitatea nu i-a dat niciodată afara din casa.
 • +14 (32 voturi)    
  Afara, afara, cu Huawei din tara:)) (Miercuri, 19 mai 2021, 13:31)

  BIM15 [utilizator]

  Pe segmentul consumer sunt irelevanti, daca pierd si 5G scapam in sfarsit de publicitatea agresiva mascata, cel putin aici...
 • -7 (17 voturi)    
  un raspuns prea anemic prea tarziu (Miercuri, 19 mai 2021, 14:49)

  sadestwank [utilizator]

  Legea anti-huawei vine prea tarziu ca sa mai insemne ceva afara de un cost suplimentar de dezvoltare a rețelei care va fi transferat direct utilizatorului final. Sigur, Ericsson & friends vor profita, si implicit economia europeana, dar nimeni nu ia in calcul retorsiunile Chinei. Va place sau nu noi avem mai multa nevoie de china decât china de noi. Si dovada este ca in timpul pandemiei este singura economie care a crescut.

  Si apropos, 2 ani de la embargo-ul google, huawei vinde telefoane in draci si App Gallery creste ca fat frumos si nu m-ar mira sa revina in 2-3 ani pe locul 1 la vanzarea de telefoane globala fara GMS.
  Eu însumi am deja 5-6 dispozitive huawei pentru ca ideologia trece prin stomac iar produsele lor sunt premium la jumătate de preț. Sigur, china este in război comercial cu lumea vestica dar din punctul meu de vedere am pierdut deja.
  China a investit masiv in tehnologiile viitorului: inteligenta artificiala, acumulatori, energie regenerabila, mașini electrice. Europa e pe nicăieri la capitolele astea.
  Hai cu minusurile...
  • +5 (13 voturi)    
   Daca esti comunist (Miercuri, 19 mai 2021, 15:33)

   Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui sadestwank

   nrmal ca primesti minus.''singura economie care a crescut''.Uite ca este pandemie si conomia romaneasca a crescut!Cea a USA a crescut!Du-te in China sa mananci gandaci si viermi,poate iti trece.
   • -7 (11 voturi)    
    Aia cu cresterea este de tot rasul, (Miercuri, 19 mai 2021, 15:50)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

    compara cresterea economiei Chinei cu restul si-apoi poate postezi altceva, cat despre comunism, a spune ca iti iei minus pentru asta e o macaneala!
  • +5 (9 voturi)    
   Am un singur device Huawei (Miercuri, 19 mai 2021, 15:56)

   BIM15 [utilizator] i-a raspuns lui sadestwank

   si am apreciat doar ambalajul (care e chiar premium) si carcasa de aluminiu care pare premium dar in schimb are erori grave de design functional. Am cazut in capcana pretului cand l-am achizitionat - Huawei 600 lei, Samsung similar 1000 lei. Huawei s-a stricat deja a treia oara, iar Samsungul e inca bine merci.

   Dar sunt convins ca celor cu 5-6 device-uri, Huawei le impartaseste cifrele reale despre app gallery si vanzarile de telefoane, in draci:))
  • +1 (1 vot)    
   ai o mica greseala in text (Joi, 20 mai 2021, 11:06)

   mpocol [utilizator] i-a raspuns lui sadestwank

   corect era:
   "China a furat masiv tehnologiile viitorului"
   in loc de
   "China a investit masiv in tehnologiile viitorului"
 • +4 (6 voturi)    
  AUR (Miercuri, 19 mai 2021, 17:37)

  fdaniel [utilizator]

  Fermitatea AUR este impresionantă: se abțin!!
  Adică nu au nici o părere (din evidentă incompetență) și apoi vor ataca pe oricine putând spune că au fost “pentru contra” …..
 • -2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 mai 2021, 8:44)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   In caz ca nu ti-ai dat sema (Joi, 20 mai 2021, 10:20)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui

   PZD-ul si-a luat șpagă de la Huawei.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by