​Sporul de antenă pe care-l primesc aproximativ 100 de angajați ai Administrației Domeniului Public Sector 1 pentru riscurile generate de radiațiile antenelor de pe Casa Presei "a fost acordat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel că ne aflăm în imposibilitatea de a-l suspenda, fiind un drept al salariaților", a precizat marți pentru HotNews.ro conducerea ADP Sector 1. Primarul Clotilde Armand anunța în 1 aprilie că va tăia aceste sporuri pe motiv că ar fi 'ilegale', iar radiațiile 'inexistente'.

Clotilde ArmandFoto: Agerpres

"Având în vedere faptul că sporul nu a fost stabilit la nivelul instituției de către propriul personal, neavând calitatea necesară în determinarea sau expertizarea condițiilor vătămătoare, ci s-a determinat de către o entitate distinctă, conform Buletinelor de expertiză întocmite de Colectivul Medicina Muncii al Direcției de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății în baza Buletinelor de Determinare al Câmpului Electromagnetic, considerăm că acesta a fost acordat salariaților ADP Sector 1 cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel că ne aflăm în imposibilitatea de a-l suspenda, fiind un drept al salariaților.", a precizat marți păentru HotNews.ro conducerea ADP Sector 1.

Administrația mai spune în răspunsul către HotNews.ro că "Buletinele de Expertiză întocmite de Colectivul Medicina Muncii al Direcției de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății au fost eliberate în urma Buletinelor de Determinare al Câmpului Electromagnetic efectuate de firma contactată, care cuprind locurile de muncă unde s-au efectuat determinări și Raportul de Evaluare de medicina muncii al salariaților ADP Sector 1."

ADP Sector 1 mai arată că a făcut aceste noi măsurători deoarece "se împlinise termenul legal, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 569/2017 (nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii buletinului de expertiză anterior).

De asemenea, instituția mai spune că acest spor se acordă salariaților ADP Sector 1 în conformitate cu Art. 7 alin. (1) lit. e) din Legea Cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, coroborat cu art. 160 din legea nr. 52/2003 privind Codul Muncii, în temeiul Buletinelor de expertiză întocmite de Colectivul Medicina Muncii al Direcției de Sănătate Publică dion cadrul Ministerului Sănătății.

Măsurătorile anterioare au fost făcute în noiembrie 2016 de aceeași firmă care a efectuat noile măsurători, respectiv Arexman Construct, potrivit informațiilor HotNews.ro.

  • Primăria Sectorului 1, condusă de Clotilde Armand, nu a răspuns încă solicitării HotNews.ro de a preciza dacă s-au tăiat sporurile așa cum s-a anunțat și dacă nu, ce măsuri vizează pentru perioada următoare.
  • Între timp, Ștefan Novac, președintele Sindicatului Angajaților Administrației Publice Locale Sector 1, a declarat pentru HotNews.ro că aceste sporuri nu au fost tăiate.

HotNews.ro a scris marți cum ADP Sector 1 a contractat firma Arexman Construct, pentru măsurarea radiațiilor telecom în interiorul clădirii, iar în buletinul de măsurători efectuat de această firmă în data de 22 martie 2021 se precizează că nivelul radiațiilor din interiorul sediului ADP Sector 1 este peste limitele legale.

În 19 martie 2021, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a denunțat public aceste sporuri și a spus că nu le va mai plăti aceste sporuri, în condițiile în care măsurătorile ANCOM, autoritatea care monitorizează inclusiv radiațiile antenelor telecom, au arătat că nivelul radiațiilor este de aproape 1400 de ori sub limitele legale.

Click pentru a deschide

De notat că măsurătorile ANCOM au fost făcute pe spațiul public în afara clădirii ADP Sector 1. Teoretic, în interior valorile câmpurilor electromagnetice ar trebui să fie cu mult mai mici, deoarece intervine și atenuarea dată de zidurile clădirii.

Clotilde Armand acuza luna trecută că aceste sporuri au fost încasate ilegal pentru radiații inexistente: Vom tăia toate aceste sporuri ilegale

În data de 1 aprilie 2021, Clotilde Armand a acuzat pe pagina sa de Facebook că angajații ADP Sector 1 ar fi încasat vreme de 4 ani spor de antenă pentru radiații inexistente și că va tăia aceste sporuri:

Postare Clotilde Armand

Postare Clotilde Armand

Foto: Hotnews

"Angajații ADP Sector 1 au încasat vreme de 4 ani spor de antenă pentru radiații inexistente. După răspunsul oficial primit de Primăria Sectorului 1 cu privire la nivelul radiațiilor din zona respectivă, jurnalistul Europa FM Victor Marin a făcut o investigație pe acest subiect.

Astfel, într-un răspuns pentru Europa FM, A.N.C.O.M. spune așa: “… numărul de stații (antene) existente la nivelul anului 2016 în locația menționată era mai mic decât cel din prezent, generând un nivel de intensitate a câmpului electromagnetic mai scăzut decât cel actual”.

Pe scurt, dacă nivelul actual al radiațiilor nu pune în pericol sănătatea celor de la A.D.P. Sector 1, în 2016, era ca și inexistent. Dar în toți acești ani, sporul de antenă a fost cât se poate de real. Și ilegal. În 2016 aceste ''radiații'' au fost măsurate de o firmă privată.

Concluzie: Primăria Sectorului 1 va demara toate procedurile necesare în vederea recuperării prejudiciului. Am început să măsurăm nivelul frecvențelor din mai multe direcții ale Primăria Sectorului 1 și vom tăia toate aceste sporuri ilegale."

Firma Arexman Construct are sute de contracte cu Ministere, Tribunale ori Poliție pentru măsurarea radiațiilor telecom

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că firma Arexman Construct are sute de contracte directe încheiate cu diverse autorități - de la autorități publice, la poliție locală, tribunale ori ministere, valoarea contractelor situându-se între câteva sute de lei și câteva zeci de mii de lei.

Redăm mai jos câteva contracte ale firmei Arexman Construct cu instituții din țară pentru evaluarea câmpului electromagnetic:

1. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(11 ianuarie 2021) contract de 4.100 euro

2. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (4.12.2020) - contract de 3878 de euro

3. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației(24.08.2020) - contract de 446 euro

4. Tribunalul Ilfov (30.09.2020) - contract de 274 euro (

5. Poliția locală a Municipiului Târgu-Jiu(16.09.2020) contract de 298 euro

Nu în cele din urmă menționăm și că președintele Senatului, Anca Dragu, a declarat în luna februarie din acest an că toți cei 700 de angajați ai Senatului primesc acest spor de antenă.

Anca Dragu a spus atunci că nu este adepta sporurilor, dar că acestea sunt date prin legile actuale, care ar trebui analizate și luată apoi o decizie.

De notat că și peste 260 de angajați ai Consiliului Concurenței pot primi în prezent acest spor de antenă. Într-un răspuns către HotNews.ro, Consiliul Concurenței a precizat că "la baza acordării stau mai multe buletine de expertizare emise în conformitate cu prevederile HG nr.917/2017, la solicitarea instituției, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii Alexandru Darabonț, în urma analizării mai multor factori de risc, așa cum prevede legislația în domeniu, printre care și riscurile generate de câmpurile electromagnetice."