Sporul de antenă: Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii își rotunjesc astfel veniturile. Ce sume au primit și cine a făcut măsurătorile

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2021, 11:44 Economie | Telecom


Ministerul Agriculturii
Foto: AGERPRES
Peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii au încasat anul trecut spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă, inclusiv așa numitul spor de antenă, valoarea sporului acordat în anul 2020 fiind de peste 4,04 milioane de lei, potrivit informațiilor transmise de Minister la solicitarea HotNews.ro. Măsurătorile care atestă existența condițiilor periculoase sau vătămătoare la locurile de muncă în cadrul MADR, au fost efectuate de Arexman Construct, aceeași firmă care a făcut măsurătorile în baza cărora aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 primesc spor de antenă.

Ministerul Agriculturii susține că "nu există spor de antenă, salariații din sectorul bugetar beneficiind de spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă."

"Numărul mediu de angajați care a beneficiat de spor pentru condiții de muncă la nivelul anului 2020 a fost de 614. Valoarea sporului acordat în anul 2020 a fost de 4,04 milioane lei. Măsurătorile care atestă existența condițiilor periculoase sau vătămătoare la locurile de muncă în cadrul MADR, au fost efectuate de Arexman Construct. Aceste măsurători au fost expertizate, conform legii de Direcția de sănătate publică București, iar în baza buletinelor de expertizare a fost acordat sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă salariaților din cadrul MADR.", se arată în răspunsul Ministerului Agriculturii (MADR) la solicitarea HotNews.ro.


Ministerul Agriculturii a plătit peste 4100 de euro firmei Arexman pentru măsurarea câmpului electromagnetic la locurile de muncă din minister


Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)
arată că Ministerul Agriculturii, condus de Adrian Oroș, a încheiat, în luna ianuarie din acest an, prin achiziție directă, un contract de peste 4100 de euro cu firma Arexman Construct pentru achizitionarea serviciilor de evaluare/ măsurare a câmpului electromagnetic conform HG 917/2017.

Unde s-au făcut măsurătorile:

Conform datelor din SEAP, contractul a vizat:
 • "determinarea câmpului electromagnetic pentru locurile de muncă din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - sediul central (168 camere structurate pe 3 nivele), Centrelor judetene de dezvoltare rurala din cadrul AM PNDR (15 centre ), Centrelor locale din cadrul AM POPAM si Directiei pentru Coordonarea Agentiilor de Plati a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (2 camere structurate la nivelul etajului 2 din imobilul situat pe str. Gradina cu Cai nr. 3ª, sector 5, Bucureşti)."

Aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 primesc acest spor de antenă în baza măsurătorilor firmei Arexman, deși autoritatea care măsoară radiații antenelor telecom asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale


HotNews.ro a scris marți, 25 mai, cum ADP Sector 1 a contractat firma Arexman Construct, pentru măsurarea radiațiilor telecom în interiorul clădirii, iar în buletinul de măsurători efectuat de această firmă în data de 22 martie 2021 se precizează că nivelul radiațiilor din interiorul sediului ADP Sector 1 este peste limitele legale.

În 19 martie 2021
, Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a denunțat public aceste sporuri și a spus că nu le va mai plăti, în condițiile în care măsurătorile ANCOM, autoritatea care monitorizează inclusiv radiațiile antenelor telecom, au arătat că nivelul radiațiilor este de aproape 1400 de ori sub limitele legale.


Click pentru a deschide


De notat că măsurătorile ANCOM au fost făcute pe spațiul public în afara clădirii ADP Sector 1. Teoretic, în interior valorile câmpurilor electromagnetice ar trebui să fie cu mult mai mici, deoarece intervine și atenuarea dată de zidurile clădirii.

Clotilde Armand acuza luna trecută că aceste sporuri au fost încasate ilegal pentru radiații inexistente: Vom tăia toate aceste sporuri ilegale


În data de 1 aprilie 2021, Clotilde Armand a acuzat pe pagina sa de Facebook că angajații ADP Sector 1 ar fi încasat vreme de 4 ani spor de antenă pentru radiații inexistente și că va tăia aceste sporuri:

Postare Clotilde Armand
Foto: Hotnews
"Angajații ADP Sector 1 au încasat vreme de 4 ani spor de antenă pentru radiații inexistente. După răspunsul oficial primit de Primăria Sectorului 1 cu privire la nivelul radiațiilor din zona respectivă, jurnalistul Europa FM Victor Marin a făcut o investigație pe acest subiect. Astfel, într-un răspuns pentru Europa FM, A.N.C.O.M. spune așa: “… numărul de stații (antene) existente la nivelul anului 2016 în locația menționată era mai mic decât cel din prezent, generând un nivel de intensitate a câmpului electromagnetic mai scăzut decât cel actual”. Pe scurt, dacă nivelul actual al radiațiilor nu pune în pericol sănătatea celor de la A.D.P. Sector 1, în 2016, era ca și inexistent. Dar în toți acești ani, sporul de antenă a fost cât se poate de real. Și ilegal. În 2016 aceste ''radiații'' au fost măsurate de o firmă privată.

Concluzie: Primăria Sectorului 1 va demara toate procedurile necesare în vederea recuperării prejudiciului. Am început să măsurăm nivelul frecvențelor din mai multe direcții ale Primăria Sectorului 1 și vom tăia toate aceste sporuri ilegale."

Sporurile de antenă pentru angajații ADP Sector 1 nu au fost tăiate: Măsurătorile unei firme private în birourile administrației au arătat valori peste limitele admise


S-au tăiat până la urmă sporurile de antenă așa cum anunțase acum 2 luni primarul Clotilde Armand?

Primăria Sector 1 nu a răspuns încă solicitării HotNews.ro, dar informații am obținut de la Sindicatul angajaților ADP Sector 1.

 • "Nu au fost tăiate sporurile de antenă. Buletinul de expertiză de la DSP pe baza măsurătorilor efectuate de o firmă privată atestă aceste riscuri și așteptăm acum să vedem cu vrea doamna primar să aplice această tăiere. Sunt 97 de angajati care ar fi afectați de această posibilă măsură", a declarat luni, 24 mai, pentru HotNews.ro Ștefan Novac, președintele Sindicatului Angajaților Administrației Publice Locale Sector 1.

Măsurătorile solicitate de ADP Sector 1 au fost realizate de firma Arexman Construct în interiorul clădirii administrației publice.

Potrivit buletinului de măsurători, emis în data de 22 martie 2021, document obținut de HotNews.ro, toate valorile depășesc limitele admise.


Ulterior, Sindicatul ADP Sector 1 a publicat pe propriul site și un buletin de expertiză al DSP București din data de 7 aprilie 2021, care are la bază aceleași măsurători efectuate de firma Arexman Construct SRL.

Marți, 25 mai, conducerea ADP Sector 1 a precizat pentru HotNews.ro că "sporul de antenă pe care-l primesc aproximativ 100 de angajați ai Administrației Domeniului Public Sector 1 pentru riscurile generate de radiațiile antenelor de pe Casa Presei "a fost acordat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, astfel că ne aflăm în imposibilitatea de a-l suspenda, fiind un drept al salariaților".

Firma Arexman Construct are sute de contracte cu Ministere, Tribunale ori Poliție pentru măsurarea radiațiilor telecom


Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că firma Arexman Construct are sute de contracte directe
încheiate cu diverse autorități - de la autorități publice, la poliție locală, tribunale ori ministere, valoarea contractelor situându-se între câteva sute de lei și câteva zeci de mii de lei.

Redăm mai jos câteva contracte ale firmei Arexman Construct cu instituții din țară pentru evaluarea câmpului electromagnetic:


1. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (11 ianuarie 2021) contract de 4.100 euro
2. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (4.12.2020) - contract de 3878 de euro
3. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (24.08.2020) - contract de 446 euro
4. Tribunalul Ilfov (30.09.2020) - contract de 274 euro (
5. Poliția locală a Municipiului Târgu-Jiu (16.09.2020) contract de 298 euro


Sute de angajați din Senat și Consiliul Concurenței primesc spor de antenă pe baza măsurătorilor Institutului de cercetare Alexandru Darabonț


De notat că și peste 260 de angajați ai Consiliului Concurenței pot primi în prezent acest spor de antenă. Într-un răspuns către HotNews.ro, Consiliul Concurenței a precizat că "la baza acordării stau mai multe buletine de expertizare emise în conformitate cu prevederile HG nr.917/2017, la solicitarea instituției, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii Alexandru Darabonț, în urma analizării mai multor factori de risc, așa cum prevede legislația în domeniu, printre care și riscurile generate de câmpurile electromagnetice."

695 de angajați din Senat primesc în prezent așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază - pe motiv că ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție, a precizat conducerea Senatului pentru HotNews.ro. Măsurătorile au fost făcute de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) Alexandru Darabonț. Este același institut ale cărui măsurători stau și la baza sporului de antenă a sute de angajați din Consiliul Concurenței.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7440 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Arexman Construct are aparatura omologata? (Miercuri, 2 iunie 2021, 12:00)

  Gryphus [utilizator]

  asta trebuie aflat, daca Arexman Construct are aparatura OMOLOGATA pt asemenea masuratori.

  Daca nu o are (si sigur nu o are) atunci toate aceste masuratorei si toate sporurile date in urma lor sunt ILEGALE !

  Dar nu verifica nimeni daca ei au aparatura omologata
  • +5 (5 voturi)    
   nu doar atat (Miercuri, 2 iunie 2021, 12:43)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   In afara de aparatura omologata, calibrata si verificata metrologic mai ai nevoie si de alte treburi ca sa acorzi sporul.

   Sunt ilegale aproape toate. Unde e posibil sa ai depasiri este la echipamente de transmisii radio. Si acolo ai proceduri si alte masuri de protectie pentru 90% din cazuri.
  • +4 (4 voturi)    
   E mai simplu sa citesti ancheta asta (Miercuri, 2 iunie 2021, 15:14)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/mii-de-functionari-primesc-spor-de-15-pentru-radiatii-in-baza-unor-masuratori-umflate-de-1-400-de-ori-de-o-firma-privata-1532527

   E mai grav decat omologarea. Problema e ca verificarile sunt facute pe bani, are contracte multe, cand de fapt se puteau masura gratis de catre stat. Asta pe langa faptul ca masuratorile facute de Arxman nu-s reale.
 • +8 (8 voturi)    
  Spor (Miercuri, 2 iunie 2021, 12:52)

  Mitrica [utilizator]

  de lene ar trebui să se cheme, și spor de infracționalitate. Sporurile de toate felurile sunt un jaf ”legalizat”, un furt din buzunarul fraierilor.
 • +7 (7 voturi)    
  banul - ochiul dracului (Miercuri, 2 iunie 2021, 13:20)

  revo [utilizator]

  ingrijorarea domnului de la sindicat ar trebui sa fie faptul
  ca cei 97 de angajati sunt afectati de radiatii, nu ca ar pierde niste bani.

  In loc sa ceara detectarea si anihilarea sursei de radiatii, ei se cramponeaza de cateva sute de lei! Daca, intr-adevar, radiatia aceea este nociva... Dar n-as crede, avand in vedere reactia ahtiatilor de bani din ADP.
  • +3 (3 voturi)    
   Logica strâmbă (Miercuri, 2 iunie 2021, 15:18)

   Malone_M [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Ati punctat foarte bine aspectul ciudat al lipsei de reactie in fata pericolului real (?!!), in contrast cu saritul de fund in sus cand e vorba de taierea sporului.
   Si asa cum a remarcat un alt comentator la un moment dat, oare banii aceia in plus la salariu ii protejeaza cumva pe angajatii expusi la conditiile de munca periculoase? Adica pentru niste sume de bani ei de buna-voie isi asuma riscul dezvoltarii unor boli cronice sau incurabile? Protectia muncii atunci unde este? Masurile de prevenire situatii periculose si pana la urma, instinctul de auto-aparare unde sunt? E mai bine sa se cheltuie sume pe "mituirea mascata" a angajatilor ca sa suporte consecinte nedorite in timp, decat sa se elimine sau diminueze pana la un nivel sigur sursa imbolnavirilor? Mi se par cam ciudate toate aceste abateri de la logica elementara, asta bineinteles daca ignoram ca niste infantili adevaratul motiv al alocarii acestor sume.
 • +8 (8 voturi)    
  Indolenta pe banii romanilor (Miercuri, 2 iunie 2021, 13:57)

  mihai53 [utilizator]

  Aceasta problema a sporului de antena se stie de mult timp . Actuaalul guvern este la putere de jumatate de an . Ce l-a impiedecat sa solicite ANCOM-ului sa verefice toate institutiile care beneficiaza de spor de antena in baza masuratorilor facute de Arexman Construct . S-ar fi economisit niste zeci de milioane dar guvernantii nostri nu fac nimic . Toate promisiunile facute in campania electorala nu mai au nici o valoare .Pensii speciale - NU , reducere numar bugetari - Nu , vot in doua tururi - NU , reducerea numarului de primarii -NU , reorganizare teritoriala -NU , Generalizare pensii pe contributivitate - NU , dublare alocatii - NU , crestere pensii - NU . Nici la stimularea mediului de afaceri nu avem cu ce ne lauda .
  • +6 (6 voturi)    
   Sunt politicieni (Miercuri, 2 iunie 2021, 14:17)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

   si cei actuali si cei din trecut. Se pricep doar sa faca gargara, nu sa rezolve probleme. Pe langa asta, ANCOM e plina de paraziti politici care nu fac absolut nimic inafara de a incasa salarii uriase.
  • +6 (6 voturi)    
   Si sa nu uitam cine e la butoane (Miercuri, 2 iunie 2021, 14:22)

   Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

   Pana in 13.10.2020, presedinte ANCOM a fost Sorin Grindeanu, mare PSD-ist, care nu avea nici un interes sa verifice aceste asa-zise masuratori facute de firme dubioase. De atunci, presedinte e Vlad Stoica, un avocat, foarte "calificat" pentru a intelege macar cu ce ar trebui sa se ocupe ANCOM. Toate posturile de conducere din sistemul bugetar se dau pe criterii politice. Nu au fost organizate niciodata concursuri pe bune si nici nu exista intentia.
 • +6 (6 voturi)    
  sporuri (Miercuri, 2 iunie 2021, 14:42)

  O.V. [utilizator]

  Pai sporuri se pot introduce oricind, nu iti trebuie masuratori sau justificari valide, ci doar de putina imaginatie si de acceptul, deci cirdasia superiorilor si a organelor de control.
  Ne-am putea imagina:
  -spor de calculator: toata ziua se holbeaza la ecran(youtube, CanCan etc)
  -spor de aer conditionat pentru cei care nu au asa ceva in birou ca risca sa moara de cald, dar si pentru cei care au pentru ca risca sinuzite sau mai stiu eu ce.
  -Spor de metrou pentru functionarii care nu au masina de serviciu si sunt obligati sa mearga la lucru in acelasi vagon cu prostimea, dar si pentru cei care au pentru ca saracii sunt obligati sa suporte traficul infernal din Bucuresti, saursa de stress si deci de moarte prematura.
  Sunteti liberi sa veniti cu alte propuneri, cine stie, daca ramin saracii fara sporul de antena sa nu ajunga in situatia ridicola sa nu isi poata plati apa calda la sfirsitul lunii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by