​​717 angajați din Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, au încasat anul trecut spor pentru condiții vătămătoare la locul de muncă, așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază, pe baza măsurătorilor firmei private Arexman Construct, arată datele transmise de minister la solicitarea HotNews.ro. Pe baza măsurătorilor aceleiași firme, peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 și-au rotunjit veniturile anul trecut, în ciuda faptului că ANCOM - autoritatea care măsoară radiațiile antenelor asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale peste tot în țară.

Cseke Attila, preluare mandat MDLPAFoto: AGERPRES
  • "În urma determinărilor efectuate de agentul economic (n.a Arexman Construct), conform Contractului nr. 205/01.09.2020, a fost emis, de către Direcția de Sănătate Publică a municipiului București, Buletinul de expertiză nr. 84/2020 prin care s-a constatat incidența prevederilor legale.
  • Mai exact, raportul medicului de medicina muncii, care supraveghează starea de sănătate a angajaților, concluzionează că se întrunesc 5 factori de risc. (..) La punctul referitor la Intensitatea de acțiune a factorilor nocivi se arată că “intensitatea câmpului electromagnetic depășește limita din HG 520/2016”.
  • Conform prevederilor legale în vigoare, acordarea sporului nu este facultativă, este obligatorie, și se efectuează pe baza buletinului de expertiză sau determinare. Astfel, toți salariații MDLPA, cu excepția demnitarilor, beneficiază de sporul pentru condiții vătămătoare care se calculează prin aplicarea unui procent de 15% la nivelul salarizării din 2018 (cuantumul sporului în cauză a fost plafonat la nivelul anului 2018).
  • Menționăm că, în luna decembrie 2020, numărul salariaților beneficiari a fost de 717.", se arată în răspunsul Ministerului Dezvoltării (MDLPA).

CITEȘTE AICI INTEGRAL RĂSPUNSUL MDLPA

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că Ministerul Dezvoltării a încheiat în luna august 2020 un contract de achiziție directă în valoare de 2160 de lei cu firma Arexman Construct pentru "măsurarea câmpului electromagnetic și radioelectric pentru sediile MDLPA, respectiv: - sediul B-dul Libertatii nr. 16 tronson I- punct de masurare nr. 1 - sediul B-dul Libertatii nr. 16 tronson V si VI- punct de masurare nr. 2 -sediul B-dul Libertatii nr. 14 tronson V si VI- punct de masurare nr. 3 -sediul B-dul Splaiul Unirii nr. 10 - punct de masurare nr. 4".

Măsurătorile aceleiași firme, alți beneficiari de spor de antenă: Peste 600 angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ADP Sector 1

Pe baza măsurătorilor aceleiași firme, peste 600 de angajați din Ministerul Agriculturii și aproape 100 de angajați ai ADP Sector 1 și-au rotunjit veniturile anul trecut, în ciuda faptului că ANCOM - autoritatea care măsoară radiațiile antenelor asigură că valorile sunt cu mult sub limitele legale peste tot în țară.

Firma Arexman Construct are sute de contracte cu Ministere, Tribunale ori Poliție pentru măsurarea radiațiilor telecom

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) arată că firma Arexman Construct are sute de contracte directe încheiate cu diverse autorități - de la autorități publice, la poliție locală, tribunale ori ministere, valoarea contractelor situându-se între câteva sute de lei și câteva zeci de mii de lei.

Redăm mai jos câteva contracte ale firmei Arexman Construct cu instituții din țară pentru evaluarea câmpului electromagnetic:

1. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale(11 ianuarie 2021) contract de 4.100 euro

2. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (4.12.2020) - contract de 3878 de euro

3. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației(24.08.2020) - contract de 446 euro

4. Tribunalul Ilfov (30.09.2020) - contract de 274 euro (

5. Poliția locală a Municipiului Târgu-Jiu(16.09.2020) contract de 298 euro

Sute de angajați din Senat și Consiliul Concurenței primesc spor de antenă pe baza măsurătorilor Institutului de cercetare Alexandru Darabonț

De notat că și peste 260 de angajați ai Consiliului Concurenței pot primi în prezent acest spor de antenă. Într-un răspuns către HotNews.ro, Consiliul Concurenței a precizat că "la baza acordării stau mai multe buletine de expertizare emise în conformitate cu prevederile HG nr.917/2017, la solicitarea instituției, de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii Alexandru Darabonț, în urma analizării mai multor factori de risc, așa cum prevede legislația în domeniu, printre care și riscurile generate de câmpurile electromagnetice."

695 de angajați din Senat primesc în prezent așa numitul spor de antenă - 15% din salariul de bază - pe motiv că ar fi expuși la câmpuri electromagnetice (CEM) peste valorile legale, generate de echipamentele de muncă din instituție, a precizat conducerea Senatului pentru HotNews.ro. Măsurătorile au fost făcute de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecția Muncii (INCDPM) Alexandru Darabonț. Este același institut ale cărui măsurători stau și la baza sporului de antenă a sute de angajați din Consiliul Concurenței.