Cloud-ul lui Cîțu, de 10 ori mai scump decât cloud-ul lui Dăncilă: Specialiștii au indicat această sumă și nu am primit comentarii de la Bruxelles / Istoria unui proiect controversat

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 3 iunie 2021, 21:23 Economie | Telecom


Costuri cloud
Foto: Hotnews
Toate ministerele și agențiile guvernamentale vor fi legate într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă prin intermediul unui cloud guvernamental, pentru care Guvernul a inclus în PNRR finanțare de 500 milioane de euro, a declarat joi premierul Florin Cîțu. Despre controversatul proiect de cloud guvernamental se vorbește din guvernarea PSD, doar că atunci, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, costurile sale erau estimate la 45 milioane euro. Întrebat de HotNews.ro cum a ajuns să coste 500 milioane euro, premierul Cîțu a spus că suma a fost stabilită de specialiști și că nu a primit comentarii de la Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat joi, 3 iunie, o propunere de politică publică în domeniul e-guvernării care vizează cheltuirea a 2,4 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru transformarea digitală a României.

O componentă esențială este crearea cloud-ului guvernamental, o infrastructură IT care va avea la bază 4 centre de date și care va fi menită să lege într-o singură rețea și o singură bază de date interoperabilă toate ministerele și agențiile guvernamentale.

Premierul Cîțu: Nu vor fi de ajuns doar 500 milioane de euro din PNRR pentru cloud-ul guvernamental


Întrebat de HotNews.ro despre costurile acestui proiect de digitalizare, premierul Cîțu a susținut că cei 500 de milioane de euro nu ar fi de ajuns.

 • "Să știți că nu va fi de ajuns doar PNRR, pentru că doar să construiești cloud-ul e un proiect, după aceea să construiesti pentru fiecare minister, partea de transformarea digitală ca să le conectezi la cloud reprezintă alt proiect și după aceea trebuie să vedem cum ducem toată administrația în viitor. Sunt lucruri care merg împreună. Prin PNRR noi nu rezolvăm toate problemele pe care le avem în Romania, nici de infrastructură, nici de digitalizare, ci doar o parte dintre ele. (..)
 • Avem pentru aproape aceeași perioada 46 miliarde de euro fonduri europene. Sunt 76 miliarde de euro care vin în Romania într-o perioada foarte scurtă, deci trebuie să luăm proiectele să le punem acolo. Multe din proiecte din transport care nu au intrat în PNRR se vor regăsi în fonduri europene. La fel și cu proiectele din digitalizare.", a declarat joi Florin Cîțu în briefingul de presă după ședința de Guvern.

HotNews.ro i-a semnalat premierului că este ciudat să spună că suma de 500 de milioane de euro nu ar fi de ajuns în condițiile în care, acest proiect de cloud guvernamental, care nu este de ieri de azi, avea o alocare de 45 milioane de euro în Guvernarea PSD în anul 2018. Și atunci au existat controverse cu privire la suma prea mare de bani și s-a vorbit de o posibilă repetare a eșecului eRomânia.

 • Cum s-a ajuns de la 45 milioane de euro la 500 milioane de euro?

"Eu vă spun ce spun specialiștii. Există un cost. În PNRR totul este în detaliu și ar trebui văzută și partea de cost, cum a fost fiecare proiect bugetat. Specialiștii spun că este necesară suma de 500 de milioane de euro", a declarat premierul Florin Cîțu.

Cîțu a uitat că răsunătorul eșec al strategiei de digitalizare eRomânia a fost în Guvernul PDL, condus de Emil Boc: Nu cred că trecutul este cea mai bună estimare pentru viitor


HotNews.ro i-a amintit apoi premierului de controversata strategie de e-guvernare eRomânia, care viza 500 milioane de euro în digitalizarea administrației publice și care în final a fost un eșec total, și l-a întrebat dacă nu are temeri în privința noii strategii de digitalizare adoptată azi de Guvern - de 2,4 miliarde de euro.

 • "Nu. Eu știu că tot ce a făcut PSD a fost un eșec total, tocmai că noi corectăm ce a a făcut PSD, poate tocmai de asta ne costă și mai mult.", a răspuns Cîțu.

HotNews.ro i-a semnalat a premierului că strategia eRomânia a fost lansată de Guvernul PDL condus de Emil Boc, cel care acum este în PNL.


Click pentru a deschide


 • "Și? Noi am făcut anul trecut proiecte care erau din 2013 în sertare la Ministerul Finanțelor și le-am făcut mai repede și mai ieftin. Faptul că ceva nu a mers în trecut, nu înseamnă cu nu va merge în viitor. Am demonstrat anul trecut și vom demonstra și anul acesta că proiecte care stateau prin sertare de ani de zile acum sunt făcute. Nu cred că trecutul este cea mai bună estimare pentru viitor.", a spus Cîțu.

Întrebat de ce, pe lângă acest cloud guvernamental care ar trebui să lege toate ministerele și agențiile, atât în PNRR cât și în strategia recent aprobată de Guvern, se propune finanțarea și altor infrastructuri de tip cloud la alte ministere, precum Educație ori MAI, și care ar fi logica economică, premierul a susținut că nu crede ca este vorba de cloud-uri separate și a recomandat să ne adresăm specialiștilor.

 • "Nu cred că este vorba de cloud-uri separate. Este vorba de centre de date și sunt diferite. Sunt baze de date publice și baze de date clasificate. Poți să ai și două centre de date în aceeași instituție. Eu vă rog ca detaliile tehnice să le luați de la specialiști, ei vin cu propunerile. Nu am văzut comentarii de la Comisia Europeană în privința cloud-ului, au fost pozitivi.
 • Îmi place că dezbatem ceva de care România are nevoie ca de aer - transformarea digitală. Îmi aduc aminte că și anul trecut mi se spunea că nu se poate nici să plătim taxe prin internet, că nu se poate nici identificarea vizuală la ANAF, nu putem face nici conectarea caselor de marcat. Le-am făcut pe toate.
 • Poate scepticismul dvoastră este oarecum justificat de ceea ce au făcut alți politicieni pâăa acum, dar ceea ce am facut noi, această Guvernare și anul trecut, nu justifică acest scepticism. Ar trebui să vedem întâi cum merg lucrurile și după aceea discutăm.", a mai delcarat premierul Cîțu.

Ce sume sunt alocate prin PNRR transformării digitale a României: 1,89 miliarde de euro pentru un cloud guvernamental și sisteme publice digitale


Ministrul Ghinea a prezentat miercuri tot Planul Național de Redresare și Reziliență, care a fost trimis Comisiei Europene, unul din principalii piloni fiind transformarea digitală - capitol la care se vor aloca 1,89 miliarde de euro.

Din această sumă, cei mai mulți bani se vor duce către realizarea și migrarea către cloud-ul guvernamental - 500 milioane de euro.


Click pentru a deschide


În anexele la PNRR este prezentată o detaliere a celor 1,89 miliarde de euro care vor lua calea digitalizării


Click pentru a deschide


Pentru cloud guvernamental este alocată suma de peste 373 milioane de euro, iar pentru migrare/dezvoltare aplicații - alte 170 milioane de euro.

Cloud-ul guvernamental - un proiect inițiat în Guvernarea PSD: Ce controverse a stârnit atunci acest proiect care era estimat la 45 milioane de euro


În vara anului 2018, Ministerul Comunicațiilor, condus de Petru Cojocaru (PSD), în parteneriat cu Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), voia să dezvolte o platformă națională de could guvernamental, un proiect cu o valoare de 45 milioane euro (fonduri UE și de la buget).

Augustin Jianu, fostul ministru al Comunicațiilor în Guvernul Grindeanu, care a vrut să facă acest proiect în parteneriat public-privat, a susținut atunci că în varianta propusă de Cojocaru acest cloud va fi o cheltuială mai inutilă decât portalul eRomânia, din aceleași motive: se pune 'carul înaintea boilor' - milioane de euro pe o infrastructură care nu se știe dacă și cum va fi folosită.

 • "Ministerul Comunicațiilor (MCSI) “pune carul înaintea boilor” și construiește un sistem prin care livrează IaaS (Infrastructure as a Service), fără să știe exact le ce va fi folosită infrastructura sau de către cine. MCSI repetă greșelile pe care le-a făcut și în cazul proiectului e-România 2, proiect prin care Guvernul Boc a cheltuit aproximativ 12 milioane de euro pentru a dezvolta o platformă inutilă. Acest proiect de cloud este “exact ce ne lipsea” - încă o platformă.
 • MCSI a aprobat de curând și un alt ghid pentru “e-Guvernare și interoperabilitate”. Nu văd niciun motiv logic care să justifice existența a două ghiduri distincte. Normal ar fi ca măcar să existe o corelare între cele două. Deși ghidul de cloud prevede că “proiectul va asigura resurse tehnologice în mediu virtual pentru instituțiile publice, în vederea livrării serviciilor publice în format electronic, prioritar pentru evenimentele de viață”, ghidul de e-Guvernare și interoperabilitate nu prevede utilizarea cloud-ului guvernamental pentru evenimentele de viață aferente stării civile.
 • Ba mai mult, în conformitate cu ghidul de e-Guvernare și interoperabilitate MAI își face propria infrastructură tip cloud, pe care încearcă să o “deghizeze”, într-o manieră extrem de “inteligentă”, sub denumirea de “Hub”. Pentru că nu există nicio explicație logică, nu pot decât să presupun că grupurile de interese din jurul MAI și MCSI au împărțit frățește banii europeni pentru digitalizare.", declara atunci Augustin Jianu.

Exact aceeași problemă se păstrează și în Guvernul Cîțu și modul cum s-a dercis alocarea banilor din PNRR pentru digitalizare - mai multe Ministere își fac propriile infrastructuri de tip cloud, inclusiv MAI, în pofida faptului că se creează acest cloud guvernamental de 500 milioane de euro.

Experți în e-guvernare care au dorit să-și păstreze anonimatul au precizat pentru HotNews.ro că "un cloud are sens în momentul când există un singur pool de resurse care sunt puse la dispozitie elastic tuturor "clienților". Un număr de datacentere (n.a centre de date) chiar dacă sunt interoperabile la nivel de date (exista conectare între ele) nu sunt imediat interschimbabile și la nivel de resurse, adica nu poate prelua Justiția un vârf de încărcare de la Mediu. Nici nu ar fi azi legal, nu poate o instituție să cheltuie resurse pentru o altă instituție. De aceea în unul dintre livrabilele eGov subiectul este abordat pe larg, este imaginat un mecanism de compensare financiară între instituții - ceva foarte complicat și original, deci greu să prindă viață. Fără acest mecanism respectivele datacentere chiar identitice ca tehnologie (greu de crezut când sunt achiziții distincte) nu sunt funcțional un cloud."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13539 vizualizari

 • +28 (48 voturi)    
  Fură ăștia mai abitir ca PSD-iștii (Joi, 3 iunie 2021, 21:26)

  ploiesteanu [utilizator]

  parandărăt pe măsură. Liberalii sunt mari specialiști.
  • +16 (36 voturi)    
   liberali? pdl-isti (Joi, 3 iunie 2021, 22:56)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   cele mai mari tunuri, ANRP, Microsoft
  • +8 (20 voturi)    
   Mda (Vineri, 4 iunie 2021, 7:24)

   TheFaime [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Dupa 30 de ani in umbra pizideilor, era cazul ca isi dea si peneleu doctoratul :)) toti o apa si-un pamant!
 • +41 (49 voturi)    
  Lol (Joi, 3 iunie 2021, 21:26)

  mitg [utilizator]

  "Nu vor fi de ajuns doar 500 milioane de euro din PNRR pentru cloud-ul guvernamental"

  De banii astia cumperi un intreg data center cu tot cu angajati.
  • 0 (18 voturi)    
   In realitate nu au nevoie de niciun cloud (Vineri, 4 iunie 2021, 6:34)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Cloudul Amazon iti ofera tot ce vrei : baze de date mentinute automat, sisteme de virtualizare, networking, security, servicii de dezvoltare rapida a software-ului. Tot ce trebuie sa faca idiotii astia e sa dezvolte aplicatiile. Dar asta se face in timp, incepi cu niste module de baza, construiesti peste ele alte module si incet, incet extinzi infrastructura. Si mai frumos, poti o parte din sistem sa o faci cu voluntari. Tot sistemul nu are cum sa coste mai mult de 10-20 mil euro. S-a incercat asa ceva pe timpul lui Ciolos. Nu l-am agreat niciodata pe Ciolos dar asta a fost o idee buna, a adunat mai multi antreprenori in IT si i-a pus sa gandeasca ceva. Toata complexiitatea sta in management, implementarea nu e rocket-science. Dar deh, PNL vrea sa imbogateasca cativa mafioti care or sa faca partea ce mai usoara, adica cumpara niste servere care vor fi perimate in 5 ani si care vor costa cel mai mult. Si USR ce face ? Tace din gura.
   • +7 (15 voturi)    
    Cloud Amazon ha ha (Vineri, 4 iunie 2021, 10:27)

    Kromat [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Nu multumesc, eu nu vreau ca CNP-ul conturile bancare, istoricul medical si alte informatii despre mine sa fie puse pe un server public.
    • -1 (7 voturi)    
     Lasa boss (Vineri, 4 iunie 2021, 15:52)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Kromat

     ca iti ofera guvernul roman securitate. De unde dracu crezi ca ia expertiza ?
     • +3 (3 voturi)    
      Teoretic asta e scopul lui. (Vineri, 4 iunie 2021, 16:42)

      Kromat [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

      Si daca ia expertiza (ce o fi insemnand si asta, banuiesc knowhow) din afara inseamna ca si datele mele trebuie sa fie in afara? Care e logica?
      • -1 (5 voturi)    
       Expertiza in securitate (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 0:00)

       Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Kromat

       O ia tot de la firme din SUA ca nu gasesti aici asa ceva. Stii ce inseamna asta ? Ca aia iti ofera o tehnologie pe care tu nu ai cum s-o intelegi si mentenanta ei o faci tot cu specialistii lor. Adica aia stiu tot despre tine in orice moment. Cu ce e mai buna varianta asta decat sa folosesti un cloud public de la Amazon, Google, Microsoft. Macar aia au niste reguli, au cei mai buni specialisti de pe planeta si sunt mult mai greu de cumparat si de controlat de guverne straine decat o firma oarecare care va da spaga sa ia contractul de securizare a datacenterului guvernului Romaniei.
   • +9 (13 voturi)    
    prietene in teorie se poate ce zici tu (Vineri, 4 iunie 2021, 10:39)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Doar ca in practica nu e foarte ok deoarece:

    Tu ca tara nu poti sa ai toata infrastructura digitala la mana unei companii, fie ea si Amazon! Tu ca tara/guvern trebuie sa ai propria infrastructura digitala critica.

    Daca noi ca tara avem tot ce tine de Cloud la Amazon iar la un moment dat "ne certam " cu US sau cu Amazon ei ne pot bloca toata tara printr-un simplu click!

    Eee ca acuma suntem prieteni si aliati cu SUA e adevarat dar cine stie ce iti rezerva viitorul si ce nebun o sa vina presedinte peste 4 ani in SUA si ce politici externe va avea...
    • -1 (7 voturi)    
     Suntem si o putere mondiala (Vineri, 4 iunie 2021, 15:54)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

     in toate domeniile : economic, militar, politic ca sa se ia aia de noi. Acum pe bune, vrei sa arunci 500 mil euro intr-o gaura neagra sau vrei sa faci ceva cu banii aia pentru educatie, sanatate. IT-ul nu justifica atatia bani, sunt multe prea multe solutii la dispozitie puse de firme mari la costuri mult prea mici.
   • +5 (11 voturi)    
    Aberatie (Vineri, 4 iunie 2021, 11:04)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Nici un guvern sau banca serioasa nu va stoca vreodata datale in cloud-ul unei firme private de gen Amazon, Google sau Microsoft pentru ca ar fi cea mai mare prostie.Da, solutiile sunt dragute, relativ fiabile si ofera si un minim de securitate, dar nu ii opreste nimeni pe cei care le administreaza sa utilizeze datele stocate si sa le si manipuleze la nevoie. Sunt de acord ca exista extrem de putine sanse ca un cloud guvernamental romanesc sa fie vreodata functional avand in vedere ca doar "firmele de partid" au access la aceste "proiecte", iar afacerea cardului de sanatate ne-a dovedit cum se pot fura bani multi pt un sistem de doi bani si sa nu existe nici un vinovat.
    • -2 (4 voturi)    
     Sunt milioane de firme care fac asta (Vineri, 4 iunie 2021, 15:54)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Milka Man

     Si nu ca e secure, e mult mai secure decat orice va face guvernul acestei tari.
   • +5 (7 voturi)    
    Nu, Amazon nu e o solutie (Vineri, 4 iunie 2021, 11:37)

    indy2kro [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Nici o institutie publica nu tine date intr-un cloud public - contravine oricaror reguli de securitate + GDPR.

    Are sens sa fie un cloud privat, problema e doar costul care e mult umflat.
   • +2 (2 voturi)    
    ‘Mneata (Vineri, 4 iunie 2021, 19:58)

    fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    ‘Mneata ești serios??!
    Crezi că dacă știi niște cuvinte pretențioase poți să ai păreri de strategie?
    Cum să pui date guvernamentale la Amazon??!
    Ai căpiat?
    • -1 (5 voturi)    
     Ha ha ha (Vineri, 4 iunie 2021, 23:55)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

     Nu doar ca stiu despre ce e vorba, nu doar ca am vreo 20 de ani de exp in domeniu, scot bani din asa ceva, am un produs software din care n-as fi facut niciodata bani fara serviciile ieftine si foarte bune calitativ din AWS. Crede-ma , cand aud de 500 mil euro si stiu ce preturi ofera AWS , raman socat cati bani se fura in tara asta. Baaaaaaa, poti avea un contract separat cu Amazon cu ce securitate vrei tu, aia sunt oameni care gandesc. E de 1000 de ori mai profitabil pentru statul roman sa faca o intelegere cu Amazon decat sa cumpere rahaturi de servere deja perimate de la mafioti locali si apoi sa plateasca niste firme gen Oracle sa le vanda licente de zeci de milioane de euro anual. Nu exista securitate mai buna in lumea asta decat cea oferita de Amazon la milioane de firme. Ca sa-l citez pe Brancusi "v-am lasat prosti si cand m-am intors , v-am gasit si mai prosti"
 • +28 (46 voturi)    
  Iata pretul guvernarii Citu (Joi, 3 iunie 2021, 21:29)

  emil bobu [utilizator]

  Nu stiu cum suportati voi sa votati PNL dupa asta...
  • +16 (36 voturi)    
   Nu înțeleg comentariile de aici (Vineri, 4 iunie 2021, 0:37)

   Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   Toți se leagă de PNL. Nimeni nu zice nimic de USR, cealaltă parte a guvernării. Chiar cei care au Ministerul Fondurilor EU.

   Păi? E frumos?
 • +40 (46 voturi)    
  Iar ne punem pe furat (Joi, 3 iunie 2021, 21:32)

  Maspp [utilizator]

  Cu 500 mil euro trimiti rachete in spatiu. Ca sa faci niste baze de date interconectate , iti trebuie cam de 50 de ori mai putin. Baieti vedeti ca sunt firme software in Romania care pot sa faca tot sistemul asta pe mai putin de 10 mil euro. Dar deh, nu mai e Ghita, e Comanescu acum sau alti mafioti.
  • +19 (23 voturi)    
   Comânescu e un mare bandit (Vineri, 4 iunie 2021, 0:21)

   ploiesteanu [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   I s-au dat gratis platformele marine ale României de după 90 dar a uitat să le plătească! Plus multe alte tunuri pe banii României! Bravo Câțule, ți-ai ales bine omul. 500 de milioane de euro! Cât o fi parandărătul?
   • 0 (0 voturi)    
    Parandărătul bate toate recordurile. (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 8:42)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

    Acesta este de 90% din preț,spre satisfacția
    deplină a globalistului Cîțu și a neomarxiștilor
    pluseriști din guvernul trei în unul.
 • +8 (28 voturi)    
  Al lui dancila... (Joi, 3 iunie 2021, 21:33)

  Andreas1256 [utilizator]

  ...era made in Serbia. He he...
 • +10 (42 voturi)    
  nu conteaza (Joi, 3 iunie 2021, 21:39)

  srpc [utilizator]

  pee see dee a fost deja desemnat ca vinovat pentru eventualul esec
  • -3 (19 voturi)    
   hehe (Vineri, 4 iunie 2021, 0:06)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Sa te auda Dumnezeu, igor
 • +16 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 iunie 2021, 21:50)

  [anonim]

 • +23 (31 voturi)    
  lol (Joi, 3 iunie 2021, 21:55)

  Anger [utilizator]

  Pun pariu ca baietii destepti vor folosi banii pentru excursii si jipane, si claudul lui Catu va fi ca un banc cu Bula
  • +8 (16 voturi)    
   ca un banc cu Bula... (Joi, 3 iunie 2021, 22:57)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Anger

   ca succesul e-guvernare :))
 • +22 (42 voturi)    
  Rovana Plumb il anunta in 2018 (Joi, 3 iunie 2021, 21:56)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  si aprimit numi injuraturi de la PNL și USR.
  Acum, de 10 ori mai scump, e bun!
 • +8 (16 voturi)    
  evident ca nu ajung (Joi, 3 iunie 2021, 22:06)

  nea_caisa [utilizator]

  n-au ajuns 100 de milioane pentru SIUI (si asta era prin 2008). amarata aia de aplicatie nu functioneaza nici acum si probabil s-au mai pompat ceva milioane bune in ea.

  ne-ar folosi un sistem integrat cum trebuie la toate nivelurile, nu doar la nivel guvernamental. ma indoiesc ca avem noi mintile capabile sa-l conceapa. nu mai vorbim de dus la bun sfarsit. sper doar sa nu fie ceva monstru sharepoint/biztalk.
  • +6 (12 voturi)    
   a explicat Duta ce e cu SIUI (Joi, 3 iunie 2021, 22:59)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui nea_caisa

   a explicat Duta care e treaba cu SIUI.
   Duta, seful CNAS, care a facut SIUI.
   Cica era SRiui
 • +9 (23 voturi)    
  E aproape imposibil sa legi ministerele la CLOUD (Joi, 3 iunie 2021, 22:13)

  Gryphus [utilizator]

  sa construiesti aceasta retea de servere costa mult dar partea cea mai dificila e legarea bazelor de date ale ministerelor in acest cloud

  partea aia e aproape imposibila, nu cred ca se va face in urmatorii 10 ani. E greu din punct de vedere tehnic, nu avem specialisti si nu exista nici vointa politica pt ca digitalizare inseamna ca cineva pierde
  • +4 (14 voturi)    
   e vointa securistica, se face (Joi, 3 iunie 2021, 23:01)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   asa cum s-a facut SIUI, daca nu stii la ce ma refer, cauta pe google Duta SRI cardul de sanatate
  • +9 (25 voturi)    
   Hmmm (Joi, 3 iunie 2021, 23:08)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Gryphus [utilizator]''E greu din punct de vedere tehnic, nu avem specialisti...''
   Oh, serios?
   Nu avem specialisti in informatica/programare?
   Pai stiam ca legea care ii scuteste de taxe pe acestia, a fost data tocmai ca sa protejam ''crema intelectuala'' ...atunci de ce ii scutim de taxe pe acestia?!
   • +2 (4 voturi)    
    Scutire de taxe (Vineri, 4 iunie 2021, 11:09)

    Milka Man [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    pentru cei din IT a fost ceruta de diverse multinationale care au cotizat si cotizeaza in continuare la absolut toate partidele parlamentare. Nu a mentinut in tara specialistii care chiar stiu meserie. Aia au plecat si pleaca in continuare. Sunt si destui oameni in domeniu (personal apreciez ca sunt pe la 75-80%) care beneficiaza de aceste scutiri de taxe chiar daca nu au nici o treaba cu domeniul IT si nu ar fi nici un fel de pierdere daca ar pleca afara (numai sa ii ia cineva).
  • +18 (22 voturi)    
   partial adevarat, partial fals (Joi, 3 iunie 2021, 23:17)

   eyesopen [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   - legarea bazelor de date ale ministerelor in acest cloud [...] e aproape imposibila: nu e deloc imposibila. nu-i nici usor, dar exista solutii.

   - nu avem specialisti: avem. iar pe aia pe care nu-i avem, ii putem inchiria.

   - nu exista nici vointa politica: asta da. ar insemna sa dispara dosarul cu sina, ceea ce echivaleaza cu o adevarata blasfemie: dosarul cu sina face parte din traditia milenara a acestui brav popor.

   oricum, suma e astronomica pentru ce vor ei sa faca; nici daca ingroapa un data center la cateva zeci de metri adancime in munti (asa cum ar trebui sa faca, de altfel), ca sa fie protejat de orice cataclism, si le doteaza pe toate cu tot ce poti visa in domeniu n-ar trebui ca bugetul sa ajunga la o treime din valoarea aia. spre comparatie, proiectul summit (super-computerul de la oak ridge, al doilea ca putere de calcul din lume) a costat mai putin de 270 de milioane de euro.
   • -6 (10 voturi)    
    Dar de ce e nevoie de data center propriu (Vineri, 4 iunie 2021, 6:45)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui eyesopen

    De ce nu mergem pe sisteme publice de cloud : Amazon, Google, Microsoft asa cum face orice firma privata ? Cine dracu face mentenanta la nenorocirea aia ? La Amazon iti cumperi HDD, Memorie, CPU, BD in timp real in functie de necesitati., in functie de evolutia utilizarii aplicatiei. Utilizatorii nici nu baga de seama cand se mai adauga ceva resurse. Daca-mi spui de securitate, pai suntem noi in stare sa asiguram o securitate mai buna decat Amazon sau ceilalti doi furnizori de cloud care au cei mai buni specialisti de pe planeta ?
    • +10 (10 voturi)    
     pai nu poti (Vineri, 4 iunie 2021, 9:18)

     relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Nici un stat nu pastreaza informatii sensibile in cloud la Amazon, Google sau alte entitati...sunt informatii prea sensibile....
     Fiecare stat are propria infrastructura..

     E ca si cum as spune pune la mine pe server acasa toate informatiile tale si toate secretele...
     Nu prea ai vrea sa am access la datele tale
     • -3 (5 voturi)    
      Pai oricum o faci (Vineri, 4 iunie 2021, 15:58)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui relax1

      Facebook, Google Photo, Whatsapp totul e in cloud privat. Come on, ne agitam degeaba. Adica tu zici ca daca guvernul Romaniei angajeaza o firma privata sa-i faca tot cloud-ul, aia nu vor putea accesa niciodata acest cloud privat ? Pe bune ? Pai guvernul e in stare sa faca mentenanta la datacenter-ul ala ? Nu tot cu firme private o face ? Bai, atat o dam cu securitatea lui Peste de parca am fi si o super putere mondiala.
  • +8 (12 voturi)    
   Nu e vorba (Vineri, 4 iunie 2021, 0:33)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   De specialisti. Doar nu crezi ca un proiect de asemenea anvergura va fi facut de STS? Probabil va fi o firma smechera gen Oracle, Amdocs, SAP and so on. Sau macar asa ar trebui. Si da, un proiect de asemenea anvergura va dura probabil 10 ani, cel putin. In multinationale sa faci un proiect considerabil mai mic dureaza intre 3 si 5 ani :))
   • 0 (8 voturi)    
    Depinde cat de prosti suntem (Vineri, 4 iunie 2021, 6:50)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

    Ne aruncam sa dam banii la firme mari care o sa te suga de bani pentru orice, orice. Sau poti sa o faci ca un proiect open-source cu costuri mult mai mici si eventual privatizezi doar managementul de proiect si angajezi acolo oameni de calitate pe bani multi din tara care mai si cunosc specificul problemelor locale. In rest, modulele le poti dezvolta cu voluntari. Se incepuse pe timpul lui Ciolos o idee de genul asta. Cu 10-20 mil euro poti rezolva problema. Ca sa arunci 500 mil euro pe licente Oracle, asta da , e o imensa prostie. Ai putea sa investesti banii aia in cu totul altceva mai util pentru societatea asta.
 • +9 (15 voturi)    
  In limba romana (Joi, 3 iunie 2021, 22:18)

  ipolitic [utilizator]

  Suna asa: ceata lui Catu de pe cer e de douazeci de ori mai densa decat a Vioricai. Acopera complet varful piramidei.
 • -12 (16 voturi)    
  hehe (Joi, 3 iunie 2021, 22:21)

  transpenibilus [utilizator]

  A lu veorika era facut din zacusca si era toamna, vinete si gogosari aproape gratis. Nu poti compara zacusca cu nori...
  • +6 (14 voturi)    
   corect (Joi, 3 iunie 2021, 23:21)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   cum poti compara ceva palpabil, cu ceva pufos, recte niste norishori. Norishori de 10 ori mai scumpi, ca sunt d-aia "buni"

   patriotule de carton...
 • +12 (16 voturi)    
  Furaciunea e veche (Joi, 3 iunie 2021, 23:05)

  mircea112 [utilizator]

  Este Romania, se face o licitatie, firmele de IT Romanesti cu proptele in servicii fac un consortiu, arhitectura e simpla, cumpara licente de la niste aplicatii antice si dedemult de la IBM cu 10 -20 de mii de euro pe care le brenduiesc ei, adica le vopsesc in tricolor si le vand cu 100-200 de mii de euro. Si cascavalul se imparte la toti! La final vom avea un sistem gen card de sanatate ce va avea nevoie de mentenanta constant pe sume mari ca altfel nu va merge. A, iar integrarea ... povesti, gen depui cererea online apoi te prezinti la ghiseu cu un dosar cu sina. Paradoxul este ca si eRomania tot 500 mil E costa. Sunt curios ce firme care incep cu S vor face parte din consortiul castigator si cate licente IBM se vor cumpara! Parca sunt oracolul din Balcesti. :))))
 • -2 (14 voturi)    
  daca bruxelu nu zice nimic (Joi, 3 iunie 2021, 23:16)

  tcvl [utilizator]

  priviți cu încrede spre viitor, dacă bruxelu nu a spus că e ceva greșit , atunci ce treabă avem noi să ne dăm cu părerea ?
  • -1 (5 voturi)    
   Pai (Vineri, 4 iunie 2021, 17:02)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui tcvl

   Parerile nu sunt critici constructive. Sunt niste lamentari aberante. Daca ar fi sa ne luam dupa toti pacalicii de mai sus (si de mai jos), n-am mai face nimic, ca deh, au facut altii in trecut si au furat. Au facut, au fost votati, au furat, cam de-aia au fost votati.
   Dar undeva tot trebuie inceput.
 • +3 (7 voturi)    
  Întâi se preacrie Ghita (Joi, 3 iunie 2021, 23:37)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Apoi urmează legarea bazelor de date cu sri, anaf sau altii.
 • +4 (12 voturi)    
  Nu credeam (Joi, 3 iunie 2021, 23:40)

  ilie57 [utilizator]

  Aveam sperante de la PNL/USR.
  • +6 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 iunie 2021, 10:05)

   [anonim] i-a raspuns lui ilie57

 • +8 (14 voturi)    
  Tunurile lui Ghita (Joi, 3 iunie 2021, 23:41)

  justin puscasu [utilizator]

  sunt pistoale cu apa pe langa asta.
 • +12 (14 voturi)    
  cloud guvernamental cu dosar cu sina! (Joi, 3 iunie 2021, 23:43)

  BernierC [utilizator]

  Va fi un cloud guvernamental cu dosar cu sina! Unic in istoria umanitatii! Cu preturi super umflate de anul 2021 si cu functii de 1950 toamna, sau de cand s-a inventat dosarul cu sina! ROMANIA, tara lucrului bine furat! Speciali din toate colturile lumii, va ordon, la cascavalul cloud, inainte! Va mai trebuie si a 27-a masina si a 18-a casa si al 57-lea cont in banca, sunteti cam saraci! Iar talpa tarii e zen, cu glont pe teava! Se uita spre voi cu...drag.
 • +5 (11 voturi)    
  Sincer, (Joi, 3 iunie 2021, 23:48)

  doar_un_mesaj [utilizator]

  am votat PNL-ul ultima dată!
 • +2 (14 voturi)    
  astia (Vineri, 4 iunie 2021, 1:26)

  alt.cineva [utilizator]

  Vor sa-si faca cloudul lor separat? In ziua de azi nu se mai merita sa il hostezi tu, sunt firme ce se ocupa de chestiile astea, si iesi mult mai ieftin decat ce spun astia.
  Nu stiu cu ce specialisti vorbesc, dar chiar sunt curios sa vad despre ce e vorba, daca ar publica proiectul.
  Daca il hosteaza tot guvernul.. cu totii stim ca guvernul e bun la administrat lucruri in general, deci s-ar putea sa nu am nici un motiv sa ma intorc in tara in viitorul apropiat.
  Cu toate ca vreau sa n-am dreptate.. si sa le iasa, dar sumele par imense.
  Oare vor sa-si scufunde datacenterul in Marea Neagra cum fac astia de la Microsoft? cred ca nici atunci nu ar costa asa mult.

  In orice caz, sper ca daca tot costa asa mult, sa si faca ceva, chiar o parte din bani se vor pierde .. pe cadouri.

  semnat cineva care lucreaza in infrastructura "cloud" de multi ani.
  • +1 (9 voturi)    
   Cool (Vineri, 4 iunie 2021, 8:18)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui alt.cineva

   Dacă mai sunt locuri acolo unde ești păstrează câteva.
   O singura rețea o singura baza de date spune titlul proiectului.
   Nu are rost sa te întorci nu e nimic aici.
   Proiectul nu e PNL :) E făcut de …
   Nu pot sa spun :)
   Dar ca sa-ți faci idee specialistul in e-guvernare a scris despre Cloud la început și acum a întors armele , nu mai are nici o treaba cu monstrul creat, e din nou un opozant curat după ce a fost consilier și in loc de proiect a scris o lista de frustrări.
   Asta cu scufundările in M Neagră e mișto.
   In privința costurilor dacă lucrezi in industrie bănuiesc ca nu ești voluntar si cred ca știi ca nimic nu gratis “in Cloud “ nici măcar softul open-source.
   Iar dacă pui in proiect si clădiri costul e rezonabil :)
   Dar Cloud sau nu “cu totii stim ca guvernul e bun la administrat lucruri in general” - câta vreme nu face nimeni nimic in zona asta discutam discutii.
   Dacă pui ministerele toate “intr-o singura rețea cu o singura baza de date” și după 6 luni modifici și numărul de ministere și structura acestora sitemul IT nu te va ajuta prea mult.
   Deci cum e piața muncii.. mai sunt locuri ?
  • +3 (9 voturi)    
   separat il au toti (Vineri, 4 iunie 2021, 9:25)

   relax1 [utilizator] i-a raspuns lui alt.cineva

   Nu stiu ce specialist esti...dar in cloud sigur nu....
   Toate tarile au data center-ul lor...nimeni nu pune informatii sensibile la nivel de stat in cloud la Amazon sau Microsoft...sau alte entitati...

   Iti dau si eu o adresa publica..nu vrei sa-ti stochezi datele la mine? Iti garantez "siguranta" lor...nu ma uit deloc..
  • +3 (5 voturi)    
   După cum vezi … (Vineri, 4 iunie 2021, 11:24)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui alt.cineva

   Aici in România toată lumea are un RedHat openshift acasă cu docker ce. Si toată lumea se pricepe la open- source gratis. Uneori ma întreb de ce a dat IBM miliarde pe openshift :) și de ce e scandal cu centos.
   Am o singura rugăminte la cei care au scris și comentează. Sa facă un soft de monitorizare a PNRR bazat pe microservicii in Cloud cu soft open source gratis și voluntar conectat la o baza de date unica și open source cu licențe Enterprise gratis.Sunt sigur ca vor reuși sa facă.in felul asta toată lumea i sa tacă din gura.
   Toată lumea in România știe și RPA , ai community edition cu administrare attended și unatended Cloud etc. In momentul când vrei comercial cel mai prost roboțel te costa …
   Da lumea nu vede decât gratis și furăciune :)
   Stai unde ești , acolo lumea înțelege ca proprietatea intelectuala nu e gratis și ca open nu înseamnă gratis înseamnă suport și la fel de mulți bani ca la Oracle sau dbaseIV ( mai exista oare)
 • +5 (7 voturi)    
  hotie pe fatza (Vineri, 4 iunie 2021, 8:59)

  razeshu [utilizator]

  Putem sa aflam si noi cine-s specialistii aia care au dat costurile si au facut necesarul ? Sau sunt cumva agenti impobiliari si PNRR ul s-a scris plecand de la pretul terenurilor cu vila pe ele ?
  Asa cum zicea cineva mai sus - Cloudul.RO va avea dosar cu sina. Va fi o furaciune generalizata, vom lua iar niste conserve prafuite la pret de Server Cuantic si pentru dezvoltarea software vor lua proiecte firmele mari care le vor outsoursa de cateva ori pana la firmulitele de apartament care angajeaza doar boboci de facultate carora le manaresc anii de experienta din CV si varsta din buletin :)
  • 0 (0 voturi)    
   Sigur ca poti sa afli (Vineri, 4 iunie 2021, 12:45)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

   Intreaba pe Splaiul Independenței nr. 323A
   succes
 • +5 (7 voturi)    
  strategie gresita (Vineri, 4 iunie 2021, 9:12)

  e.o. [utilizator]

  Este o greșeală colosală să investești în ceva care nu va fi utilizat la capacitatea optimă de la început.
  In 2-3 ani hardware-ul ajunge la "maturitate", În 5 ani schimbi tot datacenterul.

  Pentru România ar avea mai mult sens să utilizăm cloud-urile publice, cel puțin în prima fază și să ne concentrăm asupra calificării personalului.
  După ce serviciile sunt migrate și se vede care este necesarul se poate gândi construi un cloud privat propriu.
  • +2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 4 iunie 2021, 9:27)

   [anonim] i-a raspuns lui e.o.

 • +1 (9 voturi)    
  Acest cloud este critic pentru digitalizare (Vineri, 4 iunie 2021, 11:06)

  1919 [utilizator]

  Atatea lamentari in comentarii, asta e pretul unui cloud. Nu e un datacenter, este un cloud, daca cei care au comentat nu stiu diferenta o sa explic putin: cloudul este mult mai mult decat un datanceter, este o colectie de resurse ce pot fi sau sunt provizionate si consumate. Are mai multe zone de disponibilitate, sunt niste softuri speciale, etc. A zis cineva mai sus ca il face nu stiu cine cu 10 mil de euro, e clar ca aceste persoane nu au nici o idee sau nu au studiat asa ceva. Sau alta prostie: sa folosim cloudurile publice. Pe langa costul mai mare pe care il au chiar si fata de un datacenter obisnuit, e vorba de securitate, dar din nou, nu toate aceste detalii sunt publice. Un alt punct este latenta si mai ales disponibilitatea resurselor. Ia sa vezi cand iti da amazon shut la masina ca are chef sa migreze nu stiu ce si iti da de lucru.

  Ca sa inchei, alta prostie pe care am citit-o este ca cloudul va rula software Microsoft :)) asta e chiar amuzanta. Bineinteles ca nu, cum vrei sa operezi la costuri ok cu software Microsoft? Ma refer la hypervizor. Ca mai apare ca optiune pe undeva asta e dar un cloud nu va rula in viitorul apropiat Microsoft. Ca iti spinuiesti tu o masina virtuala de la Bill peste el e alta poveste.
  • 0 (0 voturi)    
   cloud public (Miercuri, 9 iunie 2021, 9:08)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui 1919

   Poti folosi lejer cloudul public pentru o multime de chestii. Cu care poti sa incepi tranzitia. Date personale se pot procesa prin cloud public fără probleme. O facem în privat zi de zi.
   Nu vei urca evident secrete militare și datele din sistemul de sănătate acolo.

   Nu uita de faptul că avem deja un cloud privat, guvernamental. Există date la cum se utilizează? Sau ne pregătim deja să o casăm că-i învechit?

   Chiar nu este ok să cumpărăm fier vechi. Inevitabil acolo va ajunge, administrația nu este în stare să facă o tranziție care să utilizeze cloud-ul acesta la capacitate nominală în 2-3 ani.
 • +9 (11 voturi)    
  deci (Vineri, 4 iunie 2021, 11:19)

  Scarface1000 [utilizator]

  Iohanis se lauda initial ca o sa primim 80 miliarde de la UE, apoi s-a redus la jumate iar acuma au mai ramas 29 miliarde :) Succes sau nu?

  Si din banii acestia UE nu ne aproba multe proiecte proprii ci doar ceea ce luam de la ei, ca un exemplu UE nu a aprobat proiectul de irigatii...

  https://www.economica.net/pnrr-comisia-europeana-a-refuzat-sa-finanteze-investitiile-in-irigatii-cum-arata-proiectul_514618.html


  UE o sa aprobe doar acele proiecte prin care cumparam cu acei bani bunuri sau servicii de la ei ca de exemplu panouri solare, eoliene, etc!

  Practic ei ne dau banii care 90% se intorc inapoi in
  economia lor...

  Cat depre Iohanis nu scoate un cuvant despre reducerea fondurilor alocate Romaniei cu aproape 70% din ce se anuntase initial...
 • +7 (9 voturi)    
  mai scump de 11 ori?! (Vineri, 4 iunie 2021, 12:20)

  atc [utilizator]

  " Obrazul ( din "dreapta") subtire, cu cheltuiala se tine!
 • +4 (6 voturi)    
  In nori. (Vineri, 4 iunie 2021, 12:30)

  atc [utilizator]

  Romani, va ordon! Treceti in "cloud" cu familii cu tot! Lasti-i pe ei sa fure de pe pamant!
 • +4 (4 voturi)    
  Ok, si unde "e" specialistii aia? (Vineri, 4 iunie 2021, 14:55)

  bigbrother [utilizator]

  Ca noi tot discutam despre ce-o sa fie si cum o sa se imparta cascavalul, daca merita sau nu. Tinand cont ca in tara asta mai sunt si alti oameni care pot intelege ce pasareasca vorbesc acesti specialisti, n-ar trebui ca informatiile sa fie publice inainte sa se apuce sa sparga banii de la UE?

  Deci, cand ne auzim cu baietii aia de stiu englezeste?
 • +2 (8 voturi)    
  Mai voteaza cineva cu PNL SI USR ? (Vineri, 4 iunie 2021, 16:04)

  anonim_2017 [utilizator]

  Mai voteaza cineva cu PNL SI USR ?
  Eu unul nu mai ies la vot pt ca, chiar nu mai am cu cine! Ambele partide sunt la guvernare de luni bune si nu am nicio imbunatatire a vietii, toate s-au inrautatit.
  - s-au scumpit toate produsele cu 40-50%, si cum la privat salariile se cresc odata la 17 ani sau deloc, nu am nicio marire pt a face fata acestor majorari;
  - s-au scumpit gazele si curentul, si din nou, salariul a ramas la fel, in comparatie cu bugetarii parlamentarii primarii, carora li se maresc intr-una salariile; ce beneficii aduc tarii pt a le fi marite salariile? o secretara de comuna are 8.000 lei net, pai e corect? la fel la merorex ,si peste tot s-au marit salariile, dar la privat, nu; si de aici se platesc toate celelalte salarii de la stat, si investitii, scoli, facultati, spitale.
  - si pt ca tot muncim de zeci de ani, pai sa mai muncim si pana la 70 de ani, pt a avea guvernantii bani de salarii nesimtite, si pensii nesimtite;
  - micsorati-va salariile, diurne, etc, scoateti pensiile speciale, si ale revolutionarilor, plus toate privilegiile nemeritate, si vor fi bani pt toate! (in ce tara mai exista revolutionari platiti pt ca au participat la o asa zisa revolutie?)

  Dle Barna, de ce de-abia din 2023 se scot pensiile speciale nesimtite? Noi muncim pe 3 nasturi pt a va plati pe voi, toti, si cu ce ne-ati ajutat de cand ati venit la guvernare?

  Dle Ghinea, de ce trebuie sa fie barter cu UE, cresteti varsta de pensionare, scoateti pensionarea anticipata, sa muncim pana la 70 ? pai noi avem viata celor din vest? cu concedii medicale, zile libere la discretie? pai noi am mers in concediile in care au mers ei? avem noi bani sa ne relaxam cum fac ei? femeile la noi doar cara sacose cu mancare, gatesc , curatenie, in timpul liber! iar jumatate din barbatii salariati , sunt la paza; ne comparam noi cu ei?
  - lipsa fonduri pt analize medicale banale, de 5 luni nu reusesc sa le fac!
  - mii de tantari/m3, capuse, mizerie.
  NU MAI IES LA VOT! M-ATI DEZAMAGIT complet!
  • 0 (4 voturi)    
   Nu-i nimic (Vineri, 4 iunie 2021, 17:08)

   bardiCristi [utilizator] i-a raspuns lui anonim_2017

   Iasa asistatii sociali si 4 ani iar avem ciumele rosii la butoane. In plus nu vad de ce te-a dezamagit cand inca nici nu s-au facut aceste proiecte. Sau tu te lamentezi de goapa din viitoarea autostrada cand inca nici santierul de constructie nu s-a ridicat? E bun. Cu asa votanti... stai acas'!
 • +1 (3 voturi)    
  NORUL ... (Vineri, 4 iunie 2021, 20:33)

  danmarian [utilizator]

  Norul (cloud) din capul lui veorica - vaxilica Dancila nu face nicim doi bani ! Nu-l mai comparati cu un "cloud" serios si .... binevenit ! Oricum si o NULITATE ABSOLUTA - Madam 20 - 20 - si-a gasit un loc mai mult decat caldut si foarte bine platit ! Si ne mai plangem ca ne pleaca tinerii scoliti si capabili in strainatate !??? Angajarea "sotilor" Dancila in "posturi grase" pentru care N-AU NICI O CALIFICARE este caea mai buna dovada ca bine fac cei tineri plecand unde vad cu ochii ! In Romania NUMAI NULLITATILE DE PARTID sunt BINE ANGAJATE - pe bani multi si NEFACAND NIMIC ! SCARBA !
  P.S. A intuit viitorul Romaniei sub "inteleapta conducere a PSD (sub diferite ziceri) si am plecat din August 1990 ! Si nu-mi pare rau !
 • 0 (6 voturi)    
  Rezist#, cu ce va ocupati?? (Vineri, 4 iunie 2021, 23:52)

  LucS_M [utilizator]

  Tot astept sa iasa in strada prietenii de la #rezist pentru toate prostiile facute de guvernanti, si mai ales cele in care o intrec pe d-na Dancila. Nici o reactie?
  • 0 (2 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 11:00)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui LucS_M

   Degeaba astepti, armata rezist are ''guvernul ei'' acum...
   • -2 (2 voturi)    
    hehe (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 15:51)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    Care armata ca abia erau cativa? V-a explicat la tarine Badea&Gadea
  • -1 (1 vot)    
   hehe (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 15:53)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui LucS_M

   Ce, tu tot mai soeri ca o sa mai ajunga vreodata #ciumarosie la guvernare? Teleormaneanule...
 • -1 (3 voturi)    
  pai (Sâmbătă, 5 iunie 2021, 10:32)

  gopo2016 [utilizator]

  trebuie sa te uiti cine e in spatele afaceri, vreun mahar de la bruxelles de undeva care a "facut" si el un ban cinstit, de aia s-au aprobat fara retinere acesti bani, credeti ca citu face de capul lui? e si el un trepadus in marele angrenaj de sifonat bani a altora mai mari ca el


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by