Tranzacția prin care Orange va prelua va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) prezintă 'un element care nu poate fi neglijat de Comisia Europeană - eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze, post- tranzacție, 30% din Telekom Mobile (n.a fostul Cosmote)', a atenționat joi Eduard Lovin, vicepreședintele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). 'Astfel ar fi un impact asupra concurenței, și trebuie lămurit în ce măsură ar fi necesară o intervenție și sub ce formă.', a spus oficialul ANCOM.

Negocieri pentru vanzarea Telekom RomaniaFoto: Guvernul Romaniei

Ce spune vicepreședintele ANCOM despre implicațiile achiziției operațiunilor fixe ale Telekom de către Orange:

  • "Acum ceva vreme, UPC a devenit integrat în Vodafone, eveniment posibil în contextul unei tranzacții pan-europene aprobată de Comisie. Îngrijorari serioase privind impactul tranzacției asupra concurenței nu au fost pe piața din România. Practic s-a unit un operator mobil cu unul de fix pentru a putea oferii pachete integrate de servicii, iar efectele le vedem deja de ceva vreme.
  • Acum cazul Orange – Telekom, este în analiză la Comisia Europeană. Vizează numai afacerile fostului Romtelecom: rețeaua fixa, serviciile, clienții etc., așadar nu include afacerile pe segmentul mobil, care vor fi continuate de Telekom Romania Mobile Communications (n.a fostul Cosmote). Practic, componenta de fix se mută de la un grup telecom ce are și fix și mobil, la unul care avea doar rețea mobilă, cu mici excepții.
  • Un element al tranzacției care, în opinia ANCOM, nu poate fi neglijat de Comisie, este eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze, post-tranzacție, 30% din Telekom Mobile. Astfel ar fi un impact asupra concurenței, și trebuie lămurit în ce măsură ar fi necesară o intervenție și sub ce formă. În orice caz, așteptăm să vedem decizia Comisiei Europene cu analiza de concurenta, cât de curând.", a declarat joi Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM, în cadrul unui eveniment organizat de ziarul Bursa.

Șeful Consiliului Concurenței se așteaptă însă ca tranzacția să fie aprobată de Comisia Europeană

Pe de altă parte, prezent la același eveniment, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței s-a arătat încrezător că tranzacția va primi ok-ul Comisiei Europene. Astfel, referindu-se la condițiile necesare desfășurării licitației 5G, Chirițoiu a declarat că un aspect care era neclar viza și situația Telekom și a numărului de jucători interesați de licitația 5G

  • "Situația Telekom era destul de neclară, acum începe să se clarifice. Așteptarea noastră este ca în perioada imediat următoare, Comisia Europeană va aproba achiziționarea părții fixe a Telekom de către Orange. Asta va crea o claritate în piață, deci o să știm câți juucători avem interesați de piața de 5G.", a declarat joi, Bogdan Chirițoiu, în cadrul evenimentului organizat de Bursa.

De ce crede șeful ANCOM că tranzacția ar putea afecta concurența: 30% din acțiunile fostului Cosmote sunt deținute de Telekom România Communications

Vicepreședintele ANCOM a făcut practic referire la acționariatul complicat existent în cadrul grupului de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), controlat de grupul elen OTE.

Cine sunt acționarii fostului Romtelecom:

  • Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

De precizat că germanii de la Deutsche Telekom (DT) dețin 46,9% din acțiunile grupului elen OTE, cel mai mare pachet de acțiuni, ceea ce înseamnă că tranzacția a avut cu siguranță nevoie de acordul nemților de la DT.

Cine sunt acționarii fostului Cosmote:

  • Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este deținută de OTE (69,9998630%); Telekom Romania Communications (30,0001364%) și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) - (0,00000006%).

În concluzie, dacă Orange va prelua pachetul de 54,01% deținute de OTE în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), atunci Orange va controla împreună cu statul român și 30% din acțiunile fostului Cosmote.

Unde se complică lucrurile: Orange ar deveni acționar și la fostul Cosmote și și-ar întări și mai mult poziția de lider pe segmentul de comunicații mobile

Amintim faptul că Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Pe de altă parte, OTE a anunțat că își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

Cu alte cuvinte, dacă tranzacția este aprobată, Telekom Mobile ar continua să opereze în piața din România ca al 4-lea operator de comuniocații mobile (după Orange, Vodafone și RCS&RDS), doar că ar avea în acționariat și pe Orange, care și-ar întări și mai mult poziția de lider pe care o are pe piața de comunicații mobile din România, fapt ce ar putea afecta concurența.

  • Tranzacția face obiectul aprobărilor instituțiilor cu rol de reglementare și a altor condiții, finalizarea acesteia fiind estimată în a doua jumătate a anului 2021.

Comisia Europeană a prelungit cu aproape două săptămâni, până pe 28 iulie 2021, termenul pentru luarea unei decizii în cazul tranzacției prin care Orange va prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom).

Marea necunoscută: Ce câștigă statul român din tranzacția Orange-Telekom?

Dacă ar fi să ne orientăm doar după ceea ce s-a comunicat oficial în privința acestei tranzacții, am putea crede că statul român nu a făcut mai nimic în a-și păstra un cuvânt de spus într-un operator care deține infrastructuri de interes strategic național.

Pe baza doar a ce s-a comunicat oficial, ar însemna că Orange ar deveni acționarul majoritar (cu 54,01%) la Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), companie la care statul ar avea în continuare 45,99% din acțiuni.

Mai mult, Orange și statul român ar fi acționari minoritari la Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote), în condițiile în care această companie va continua să opereze în piața din România sub controlul OTE (70% din acțiuni).

Lucrurile nu ar arăta deloc bine pentru statul român, despre care unele surse guvernamentale susțin că ar fi avut un drept de preemțiune în cazul în care OTE ar fi decis să vândă.

Nu era oare mai bine ca statul să cumpere participația OTE la Telekom Fix?Nu putea găsi statul 268 milioane de euro? Statul român ar fi preluat integral controlul asupra vechiului Romtelecom și ar fi avut un cuvânt mai puternic de spus și la fostul Cosmote.

  • Sub protecția anonimatului, mai multe surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că achiziția Telekom Romania (Fix) de către Orange nu s-ar rezuma doar la cele comunicate acum oficial, ci ar fi urmată de o nouă operațiune în care Telekom Romania (Fix) ar fi absorbită de Orange Romania, în care statul român ar deține 20% din acțiuni.

Potrivit surselor HotNews.ro, în vara anului trecut, Orange, cel mai mare operator local de comunicații mobile, ar fi semnat un acord de principiu cu statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor, pentru preluarea operațiunilor fixe ale Telekom România, statul român urmând să dețină 20% din acțiunile noii entități create.

Un Memorandum privind semnarea acestui acord de principiu a și fost prezentat în luna august 2020 în ședință de Guvern, potrivit surselor HotNews.ro.

  • Termenii acestui acord între statul român și Orange sunt confidențiali, iar Memorandumul nu a fost făcut public.

Chiar dacă ulterior Orange absoarbe și participația statului (45,99%), iar statul ar primi 20% din noul Orange România, tot nu e clar de ce ar fi mai bine decât varianta în care statul ar fi deținut complet propriul operator-Romtelecom.

Legat de participația statului în Telekom, în contextul tranzacției dintre Orange și OTE, ministrul Lucian Bode a declarat în noiembrie 2020 pentru HotNews.ro că 'după multe eșecuri răsunătoare din trecut față de care statul român a rămas pasiv, ceea ce contează acum cel mai mult e că interesele statului român vizavi de acest subiect au fost protejate așa cum trebuie".

Cum însă termenii și structura tranzacției dintre Orange și Telekom în România sunt secretizate, este greu de spus la acest moment cât de bine au fost protejate interesele statului în Telekom România.

Cât despre Telekom România Mobile Communications (fostul Cosmote), de a cărui achiziție ar fi fost interesat DIGI/RCS&RDS, sursele HotNews.ro susțin că tranzacția ar fi picat în condițiile în care RCS&RDS ar fi oferit doar o treime din prețul solicitat de grupul DT/OTE.

Pentru detalii citește: