Mitsubishi Electric Corp a anuntat luni ca intentioneaza sa renunte la afacerea neprofitabila din domeniul telefoniei mobile, devenind astfel cel mai recent producator de electronice japonez, care se retrage de pe o piata dominata de giganti internationali, precum Nokia, scrie Reuters. In luna ianuarie a acestui an, un alt producator japonez, Sanyo Electric, a anuntat ca va vinde divizia neprofitabila de telefonie mobila companiei Kyocera Corp, pentru 40-50 miliarde yeni.

Dupa o competitie dura in fata unor producatori precum Nokia, Samsung Electronics si alti producatori internationali, mai multi producatori japonezi de telefonie mobila s-au retras in ultimii ani pe piata locala. Mai mult, se estimeaza ca va scadea cererea de telefoane mobile pe piata interna, ajunsa deja la saturatie, in contextul in care operatori de telefonie mobila precum NTT DoCoMo Inc au redus subventiile platite retailerilor pentru a mentine un pret redus al telefoanelor.

Mitsubishi Electric Corp estimeaza ca pierderea financiara pentru anul fiscal care se termina la 31 martie 2008, asociata acestei retrageri de pe piata va fi de circa 17 miliarde yeni (164,1 milioane dolari). Conducerea companiei a mai anuntat ca pierderea va fi probabil compensata de rezultatele bune inregistrate in alte sectoare.

Pentru anul fiscal curent, Mitsubishi Electric se asteapta sa obtina vanzari de circa 100 miliarde yeni din operatiunile de telefonie mobila, rezultat reprezentand 2,5% din veniturile grupului si livrari de 2,1 milioane de telefoane mobile. Aceasta ar insemna mai putin de 0,2% din vanzarile totale de telefoane mobile la nivel mondial, pentru anul calendaristic 2007, conform datelor companiei de cercetare a pietei IDC.