​China a respins marți acuzațiile NATO și ale UE că ar fi în spatele atacurilor cibernetice care au afectat zeci de mii de companii și serverele Microsoft Exchange, purtătorul de cuvânt al Misiunii Chinei în UE catalogând aceste afirmații drept "speculații și acuzații nefondate". Mai mult, China susține că ea ar fi, de fapt, o victimă majoră a atacurilor cibernetice, cu peste 5,3 milioane de conexiuni afectate anul trecut, principalele atacuri provenind de la servere găzduite de trei țări membre NATO.

Misiunea Chinei la UEFoto: Arhiva personala
  • "De fapt, China este o victimă majoră a atacurilor cibenetice. (..) În 2020, aproximativ 5,31 milioane de conexiuni de pe continentul chinez au fost controlate de aproximativ 52.000 de servere C&C ( n.a servere de comandă și control folosite de atacatori) din alte țări. Acest lucru a afectat grav securitatea națională a Chinei, dezvoltarea economică și socială și viața oamenilor.
  • Primele trei țări de origine ale serverelor C&C în ceea ce privește numărul de conexiuni chineze compromise sunt toate state membre NATO, care controlau 4,46 milioane, 2,15 milioane și respectiv 1,94 milioane de conexiuni.
  • Solicităm țărilor în cauză să respecte normele internaționale privind spațiul cibernetic și să ia măsuri imediate și concrete pentru a investiga și a opri activitățile cibernetice dăunătoare.", a declarat marți un purtător de cuvânt al Misiunii Chineze la UE.

Acesta a respins acuzațiile oficialilor UE și ale NATO privind implicarea Chinei în atacurile cibernetice, catalogând afirmațiile acestora drept speculații și acuzații nefondate.

Administrația Biden a acuzat guvernul chinez că în colaborare cu echipe de hackeri, stau în spatele mai multor atacuri cibernetice care au afectat zeci de mii de companii, scrie luni Financial Times. SUA au emis luni o alertă către mai multe organizații guvernamentale și companii private în care acuză Beijingul de atacuri de tip ransomware, urmate de solicitări de răscumpărare în valoare de milioane de dolari. De asemenea, oficiali ai Consiliului European au declarat luni că statele membre ale UE au fost în acord cu evaluarea Washingtonului conform căreia China a fost responsabilă de atacul asupra serverelor Microsoft Exchange.