Noua carte electronică de identitate ar putea întârzia: Imprimeria abia face o primă licitație, deși noul act ar trebui emis în mai puțin de o săptămână

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 28 iulie 2021, 6:39 Economie | Telecom


Evidenta populatiei
Foto: dgepmb.ro
România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021, conform reglementărilor UE, dar la mai puțin de o săptămână până atunci Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare. Instituția vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru cardurile de identitate și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Direcția pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a precizat, în luna aprilie din acest an, pentru HotNews.ro, că România este obligată de Regulamentul (UE) 2019/1157 să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021.

Imprimeria, instituția care produce cărțile electronice de identitate, abia a lansat o primă licitație


Tot atunci, MAI explica faptul că "instituţia abilitată de lege cu producerea cărților electronice de identitate, achiziționarea echipamentelor şi produselor software necesare pentru punerea în circulaţie şi personalizarea cărţilor electronice de identitate, asigurarea comunicaţiilor şi serviciilor necesare funcţionării neîntrerupte a echipamentelor şi produselor software este Compania Naţională Imprimeria Naţională. (..) Personalizarea documentelor se va realizeaza, centralizat, în Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din subordinea Ministerului Afacerilor Interne."

Problema este că Imprimeria a lansat o licitație în acest sens abia săptămâna trecută.

Datele din Sistemul Electronic de Achiziții publice, consultate de HotNews.ro, arată că Imprimeria a lansat o licitație cu o valoare estimată la peste 8,6 milioane lei (1,7 milioane euro) pentru achiziția de elemente de tip DOVID ce vor fi utilizate pentru securizarea de carduri din policarbonat (documente de identitate).

Imprimeria vrea să încheie un acord cadru pe o perioadă de 4 ani, perioadă în care se vor încheia 5 contracte subsecvente, primul dintre acestea în perioada 30 august - 31 decembrie 2021.

Ce spune Imprimeria Națională despre primele achiziții necesare cărții electronice de identitate


La solicitarea HotNews.ro de a preciza când vor fi puse în circulație noile cărți electronice de identitate, Imprimeria Națională a comunicat marți, 27 iulie, că "pe măsura definitivării specificațiilor tehnice pentru elementele ce intră în componența sistemului pentru emiterea și producerea noii cărți de identitate, Compania Națională Imprimeria Națională va demara procedurile de achiziție".

 • "Astfel, până la această data au fost demarcate procedurile pentru achiziția: Elementelor de tip DOVID si servicii aplicare DOVID, cu o valoare estimată de 8.672.224,00 lei fără TVA, pentru o cantitate de 8.000.000 elemente de Securitate tip DOVID, ce include și serviciile de aplicare;
 • În fază finală pentru publicare în SEAP se află documentația pentru achiziția sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Stație de lucru portabilă, Multifuncțională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licențe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente). Cantitatea necesară pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate este de 1.000 complete. Valoarea estimată a infrastructurii de preluare a datelor este de circa 26 milioane lei.
 • De asemenea după finalizarea specificațiilor tehnice ale infrastructurii centrale și parcurgerea etapelor de avizare aprobare (inclusive aviz CTE) va fi publicată în SEAP procedura documentația pentru procedura de achiziție.", se arată în răspunsul transmis HotNews.ro de Imprimeria Națională.

Nici prețul noilor cărți de identitate nu este încă stabilit


Întrebați cât va costa noua carte de identitate, Imprimeria a spus că prețul nu a fost stabilit încă.

"Referitor la prețul cărții de identitate precizăm următoarele:
 • Conform legislației în vigoare prin care se introduce în circulație noua carte de identitate, sunt prevăzute următoarele documente principale: Carte de identitate electronică și Carte de identitate simplă
 • Prețul pentru cele două documente este în curs de finalizare, urmând a fi supus avizării, astfel cum este prevăzut în legislația specifică, direcției de specialitate din cadrul Ministerului Finanțelor.
După obținerea avizului prețului pentru cele două documente, acesta va fi comunicat și publicat pe site-ul www.cnin.ro/, la UAT-urile cu atribuții în eliberarea documentelor de identitate precum și la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date.", se menționează în răspunsurile Imprimeriei Naționale.

Oficialii Imprimeriei nu au răspuns dacă estimează întârzieri în producerea cărții electronice de identitate, menționând doar că pentru completarea răspunsurilor care nu țin de competența companiei au redirecționat solicitarea HotNews.ro către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 • HotNews.ro a adresat oricum întrebări și către MAI și DEPABD încă de acum 8 zile și vom reveni cu răspunsuri imediat ce le vom primi.

Ce opțiuni au romanii care nu-și doresc cărți electronice de identitate și ce limitări au aceștia dacă nu vor carțile electronice de identitate?


Referitor la această întrebare, oficialii MAI au precizat în luna aprilie 2021 pentru HotNews.ro că, "potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

 • a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.
 • b) unei cărţi de identitate simple.

În ceea ce privește ,,limitările cetățenilor care nu optează pentru obținerea cărții electronice de identitate, facem cunoscut că noul document de identificare - electronic – este în măsură să asigure, cetățenilor care optează pentru acesta, garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

De asemenea, cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice. De asemenea, CEI va contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

De asemenea, cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.

Cartea electronică de identitate înlocuiește cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; acest aspect conduce la realizarea unor economii determinate de faptul că „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris într-un cip şi, pe cale de consecinţă, cetățeanul va deține un singur document în locul cardului de sănătate și actul de identitate actual", au precizat oficialii Direcției pentru Evidența populației din cadrul MAI.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10186 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Stat vs Privat (Miercuri, 28 iulie 2021, 7:22)

  Dogul [utilizator]

  Asta-i diferența între o entitate de stat și una din mediul privat. La privați, orice întârziere sau neregulă costă: bani sau funcția. La stat… totul merge înainte, responsabilul nu răspunde, datoriile se șterg etc. Și mai sunt zevzeci care le iau partea lichelelor ăstora de la stat care freacă menta.
 • +21 (21 voturi)    
  munca la stat (Miercuri, 28 iulie 2021, 7:32)

  Elfu [utilizator]

  Asta e statul si cu greu se va schimba ceva ...
  Institutii conduse de 'speciali' care nu tin cont de nimic... in contextul in care se stia de obligativitatea impusa de Regulamentul (UE) 2019/1157 pentru emiterea cartilor de identitate din 2 august 2021 conducerea si 'specialistii' au ales sa ignore regulile si sa se faca ca muncesc ...

  Ce au avut atat de important de nu au demarat licitatiile la timp ? Asta e o intrebare care ar trebui pusa 'specialistilor' si managerilor de acolo .

  Cum isi justifica activitatea in lunile trecute ?

  suntem obisnuiti ca institutiile statului sa se faca ca lucreaza iar noi sa stam mereu cu caciula in mana la usa lor.
 • +15 (15 voturi)    
  pai se putea (Miercuri, 28 iulie 2021, 8:01)

  CNBC [utilizator]

  Bugetari, indolenta, mediocritate. Cam asta defineste serviciile publice. Pentru astfel de intarzieri cine raspunde cu functia ? Nimeni. Doar e Romania.
 • +8 (8 voturi)    
  Preiau intrebarile : (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:48)

  hepcallvasile1278490666411 [utilizator]

  - Ce au avut atat de important de nu au demarat licitatiile la timp ?
  - Cum justifica activitatea in lunile trecute ?
  - Cine si in ce fel raspunde pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu ?
 • +12 (12 voturi)    
  clasic (Miercuri, 28 iulie 2021, 9:53)

  lupulcuminte [utilizator]

  :)))) i-a luat prin surprindere
 • +9 (9 voturi)    
  impostura, incompetenta, coruptie (Miercuri, 28 iulie 2021, 10:38)

  oaresicare [utilizator]

  Cam astea sunt explicatiile pentru tot ce se intampla in Romania, de mult, dar mai ales in ultimii 30 de ani.
  Am incercat ieri sa ridic, conform programarii, un card de identitate - nou, vechi, cum o fi, e datoria statului sa mi-l emita, am platit cu varf si indesat pentru el. Nici vorba, Desi era termenul dat de Evidenta Populatiei, mi s-a spus sa revin peste ''cateva saptamani''.
  Nu mai spun ca oriunde in lumea civilizata, actualul (nu vechiul, ca altul nu exista) document de indentitate romanesc e privit cu suspiciune de politie, atat de mare si printat pe o singura fata, fara elemente de siguranta decente, arata ca un fals.
  Luati cele trei elemnte - impostura, incompetenta, coruptie, si veti vedea cum se aplica la fiecare ''explicatie'' pentru intarzieri din articol.
 • +5 (5 voturi)    
  E 'strategie'! (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:08)

  Andy500 [utilizator]

  'Statul' asteapta pana in ultimul moment, face licitatia si castiga 'cine trebuie'! Iar PNL=PSD=Aceiasi HOTI!

  Daca la licitatie sunt firmele care trebuie, atunci se organizeaza licitatia 'crect'.
  Daca la licitatie vin si altii 'inocenti' si le strica treaba, atunci se amana licitatia pana in ultimul moment si se selecteaza 'la urgenta', adica prin incredintare directa tot firma 'care trebuie'.
 • +5 (5 voturi)    
  Zicea bine Rares Bugdan (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:18)

  t4v1 [utilizator]

  MAI si Transporturile unite dar cu Drula ministru, nu Bode.
 • +6 (6 voturi)    
  Ce-au facut pana acum? Concediati (Miercuri, 28 iulie 2021, 11:59)

  Ahha [utilizator]

  pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Sa vina unii care pot
 • +4 (4 voturi)    
  doua intreabri (Miercuri, 28 iulie 2021, 14:05)

  rpd [utilizator]

  Din articol (si din altele pe aceeasi tema) nu reiese clar urmatoarele doua lucruri:
  1. cei care opteaza pentru varianta de carte electronica de identitate cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare pot calatori in cadrul UE doar cu acest document?
  2. copii, care conform legii pot primi aceste carti electronice de identitate, pot calatori doar cu acestea in cadrul UE sau este necesar si pasaport?
  Stie cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   . (Miercuri, 28 iulie 2021, 17:13)

   Elfu [utilizator] i-a raspuns lui rpd

   suna la institutiile abilitate.
   sigur o sa te ajute cineva.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by