​EXCLUSIV Evidența Populației: Cartea electronică de identitate va fi emisă, din 2 august, într-un număr limitat / Câte exemplare sunt estimate pentru acest an

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 29 iulie 2021, 13:01 Economie | Telecom


Carte de identitate
Foto: dgepmb.ro
​Cartea electronică de identitate va fi emisă din data de 2 august, conform obligațiilor europene, dar într-un număr limitat, în cadrul unui proiect pilot de 6 luni, au precizat pentru HotNews.ro oficialii Direcției pentru Evidența populației (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate. Vezi în articol detalii despre cum vor fi produse și eliberate primele cărți electronice de identitate.

România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157. Deși mai sunt câteva zile până atunci, Imprimeria Națională, compania de stat abilitată să producă noile cărți electronice de identitate abia a lansat o primă licitație pentru achiziția unor elemente de securitate care vor fi utilizate în noile documente de identitate.

În plus, Imprimeria pregătește o altă licitație pentru achiziția sistemului de preluare date (complete), ce includ componentele necesare preluării datelor pentru noua carte de identitate (Stație de lucru portabilă, Multifuncțională laser A4, Monitor extern, Cameră web + trepied, Licențe prelucrare imagini, Cititor amprente + cititor smart card, Pad de semnătură, Cititor documente).

MAI: Avem toate condițiile pentru emiterea din 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate și a cărții de identitate simple


În aceste condiții, vor fi întârzieri la emiterea cărții electronice de identitate? Direcția pentru Evidența Populației (DEPABD) din cadrul MAI susține că sunt îndeplinite toate condițiile pentru emiterea unui număr limitat de cărți electronice de identitate în acest an, în cadrul unui proiect pilot.

 • "Pentru producția și personalizarea cărților electronice de identitate vor fi folosite liniile de producție utilizate pentru producerea pașaportul simplu. Evaluările realizate au relevat o disponibilitate lejeră a fluxului de producție atât la nivelul producției blanchetelor, cât și al personalizării cărții electronice de identitate.
 • Precizăm că pentru punerea în circulație începând cu data de 2 august 2021 a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple în cadrul proiectului pilot, sunt îndeplinite toate condițiile.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii DEPABD.

Proiect pilot: Aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate ar urma să fie emise în acest an


Reprezentanții MAI spun că punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se va face, în mod eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar.

 • "Proiecțiile DEPABD vizează emiterea cărții electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot începând cu data de 2 august 2021, derularea fazelor de test pentru o perioada de aproximativ 6 luni şi generalizarea emiterii noului document de identitate la nivel naţional în cursul anului 2022.
 • În cadrul proiectului pilot vor fi emise cărţi electronice de identitate într-un număr limitat şi vor fi realizate teste care privesc modul de interacţiune al cetăţenilor cu infrastructura existentă în scopul realizării optimizărilor necesare pentru realizarea procedurilor necesare pentru generalizarea emiterii cărţii electronice de identitate la nivel naţional.", au precizat oficialii DEPABD.

Câte exemplare ar putea fi produse în primă fază și cum se eliberează?

 • 'Mecanismul de emitere al documentelor de identitate presupune ca acestea se eliberează la cererea persoanelor fizice, D.E.P.A.B.D., neputând furniza date certe în ceea ce privește numărul persoanelor ce vor solicita cărți electronice de identitate. Dar, pe baza estimărilor realizate, în cadrul proiectului pilot, apreciem că în anul 2021 vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.
 • Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu la care a fost implementat proiectul pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.
 • Precizăm că, până la dotarea cu tehnica necesară emiterii noului act de identitate, celelalte servicii publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează cetăţeanului român actuala carte de identitate.
 • Conform dispoziţiilor art. 19 alin. (2) lit. c) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot depune oricând cerere pentru preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit dar sunt valabile.", au explicat oficialii Direcției pentru Evidența Populației.

Cât va costa pentru cetățeni o carte electronică de identitate?

 • "În ceea ce privește această întrebare facem cunoscut faptul că nu au fost finalizate procedurile ce implică emiterea cărților electronice de identitate, în consecință nu există la acest moment un cost final stabilit. (..) Costurile vor fi suportate de Compania Naţională „Imprimeria Naţională”, context în care, la momentul finalizării evaluărilor amintite, pentru a fi asigurată informarea corectă, vom reveni cu informaţii relevante.", au mai precizat pentru HotNews.ro oficialii Evidenței Populației din MAI.

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Ce opțiuni au romanii care nu-și doresc cărți electronice de identitate și ce limitări au aceștia dacă nu vor carțile electronice de identitate?


Referitor la această întrebare, oficialii MAI au precizat în luna aprilie 2021 pentru HotNews.ro că, "potrivit art.16 alin.(3) O.U.G. nr. 97/2005 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

 • a) unei cărţi electronice de identitate în una dintre următoarele variante: cu toate datele prevăzute în formatul electronic; sau cu toate datele prevăzute în formatul electronic, cu excepţia imaginii impresiunilor papilare.
 • b) unei cărţi de identitate simple.

În ceea ce privește ,,limitările cetățenilor care nu optează pentru obținerea cărții electronice de identitate, facem cunoscut că noul document de identificare - electronic – este în măsură să asigure, cetățenilor care optează pentru acesta, garanții suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat, certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

De asemenea, cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, în sisteme informatice terţe ale administraţiei publice, precum şi în alte sisteme informatice, stabilite prin hotărâre a Guvernului, şi utilizarea semnăturii electronice. De asemenea, CEI va contribui la dezvoltarea conceptului de „administrație electronică”, având drept consecință corelarea și simplificarea procedurilor administrative.

Titularul unui document electronic se va putea autentifica on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice (bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.), ceea ce va conduce la simplificarea interacțiunii cu autoritățile publice, prin creşterea calităţii şi accesibilităţii serviciilor publice.

De asemenea, cartea electronică de identitate constituie document de călătorie. În sensul prevederilor Regulamentului (UE) 2019/1157, cărţile electronice de identitate sunt obligatorii numai pentru exercitarea liberei circulații în Statele membre ale UE (documente de călătorie), și nu pentru toţi cetățenii români.

În acest sens, Regulamentul acceptă folosirea alternativă a pașaportului în scopul călătoriei în spaţiul Uniunii Europene pentru persoanele care doresc eliberarea unei cărţi de identitate simple, adică se creează premisele ca documentul vizat de actul normativ european să fie eliberat numai cetățenilor români interesați de această opțiune.

Cartea electronică de identitate înlocuiește cardul naţional de asigurări sociale de sănătate; acest aspect conduce la realizarea unor economii determinate de faptul că „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris într-un cip şi, pe cale de consecinţă, cetățeanul va deține un singur document în locul cardului de sănătate și actul de identitate actual", au precizat oficialii Direcției pentru Evidența populației din cadrul MAI.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.21274 vizualizari

 • +13 (15 voturi)    
  In Ilfov nu se emit (Joi, 29 iulie 2021, 13:44)

  Spectre [utilizator]

  Am fost acum la primaria Otopeni sa ii intreb daca incepand de saptamana viitoare vor emite carti de identitate biometrice. Au inceput sa rada...nici nu stiau ca ar incepe proiectul pilot de la 2 August, ei credeau ca e inca la nivel de discutie.
  • +3 (13 voturi)    
   sa vezi ce razi cand ai sa auzi de CI simple (Joi, 29 iulie 2021, 14:04)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui Spectre

   nu se prea emit in toata tara , sau cu intarzieri de o luna doua!
 • +12 (18 voturi)    
  MAI e dezastru. Ei nu au nici imprimantele (Joi, 29 iulie 2021, 14:04)

  Gryphus [utilizator]

  Exista multi cetateni romani ca re nu pot sa isi schimbe nici vechile carti de identitate pt ca 'nu e plastic'.

  Asta e scuza oferita de MAI-ul lui BODE

  Acum aflam ca desi proiectul noilor carti de identitate trebuia inceput ei nu au cumparat nici imprimantele pana acum.

  Din exprimarea asta nu se intelege nimic: 'Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu la care a fost implementat proiectul pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal. '

  Plus ca daca vrei act de identitate dar tu ai domiciliul in BAIA MARE insa locuiesti cu chirie in Bucuresti nu te lasa sa faci cererea in BUC
 • +13 (21 voturi)    
  O nație întârziată (Joi, 29 iulie 2021, 14:29)

  Dogul [utilizator]

  Suntem mai întârziați decât ne-am putea imagina. Ucraina, Bulgaria și alte țări de care unii dintre români obișnuiesc să râdă emit astfel de cărți de identitate de ani buni. Mai mult, Ucraina, de exemplu, a implementat și un așa-numit buletin digital - carte de identitate pe telefon, fără să mai fii nevoit să ai plasticul în portofel. Și ne mai mirăm de ce nu suntem în Schengen sau în alte structuri alături de state civilizate? Păi, d-aia că nu avem ce ne trebuie: cap. La vămi nu avem scannere = ne intră drogurile ca prin brânză, la MAI nu avem imprimantă pentru a începe emiterea de buletine noi, deși ni s-a zis de ani de zile că august e LIMITA.
  • -1 (3 voturi)    
   :(((( (Vineri, 30 iulie 2021, 9:33)

   Geo.B [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   Noi nu avem nici plastic :(((((((
  • 0 (0 voturi)    
   semnatura mobila (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 16:49)

   rt3lpiz [utilizator] i-a raspuns lui Dogul

   nu stiu cum e Ucraina sau Bulgaria, dar in R. Moldova este semnatura digitala pe simul telefonului mobil! nu trebuie sa cumperi semnaturi electronice din alea scumpe! o semnatura de apel costa cat 2 minute de apel national de pe cartela prepay!
 • -8 (22 voturi)    
  Spuneti adavarata problema! (Joi, 29 iulie 2021, 14:46)

  IoPaNet [utilizator]

  Odata cu aparitia cartii de identitate electronice, nu se mai poate calatori in UE cu cartea de identitate simpla!
  Timp de cateva luni (ca sa fiu optimist si sa nu zic cativa ani), cartea de identitate electronica nu va fi disponibila decat pentru "speciali", dar restrictia de a calatori in UE doar cu cartea de identitate electronica sau cu pasaport va fi aplica imediat tuturor. Altfel spus, toti "neesentialii" vor fi obligati sa-si faca pasaport ca sa "sara" granita.

  In rest, cum era reclama? Sa de dea cate una, sa ajunga la toti! :-))
  • +7 (7 voturi)    
   dezinformezi (Vineri, 30 iulie 2021, 10:37)

   c2 [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

   toate cartile de identitate existente pot fi folosite in orice stat UE ca si pana acum (evident pana la data expirarii lor)... nu cere nimeni ca de la o anumita data sa ai formatul nou
 • -8 (18 voturi)    
  imagini ale impresiunilor papilare (Joi, 29 iulie 2021, 14:50)

  mmmircea [utilizator]

  se iau in ziua de azi doar de la parnaiasi.
 • +2 (8 voturi)    
  La pasaport (Joi, 29 iulie 2021, 16:10)

  gugurila [utilizator]

  Nu e coada, ti-l dau intr-o saptamana.

  Jumate din statul roman are plastic, jumate nu :)

  Eu voiam sa ma cer la carte de identitate noua doar pentru ca e mai mica si scap de cardul de sanatate, se pare ca inca nu.

  Btw, cine nu vrea carte de identitate electronica pentru ca e ochiul diavolului a refuzat si cardul de sanatate ca sa nu se poata duce la doctor?
  • -4 (12 voturi)    
   Eu nu am card de sanatate. (Joi, 29 iulie 2021, 18:51)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui gugurila

   Si in al dopilea rand, cardul de sanatate nu contine amprentele.
 • -1 (1 vot)    
  reforma (Sâmbătă, 31 iulie 2021, 16:45)

  rt3lpiz [utilizator]

  s-a desumflat reforma si initiativa!!!! macar sa nu fie termene prelungite!
 • 0 (0 voturi)    
  Un guvern impotent... (Marţi, 3 august 2021, 10:16)

  Gabu [utilizator]

  ...asemeni celorlalte dinaintea lui, incapabil să respecte cerințe simple ale U.E. Pentru acești incapabili, data limită la care România ar fi trebuit să implementeze eliberarea de documente standard pentru spațiul european înseamnă data la care încep să se gândească la ea. Da' am și râs un pic: proiect pilot, ha, ha!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by