Comisia Europeană a aprobat miercuri achiziția de către Orange a 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) cu o condiție: Orange să cedeze controlul asupra participației de 30% în fostul Cosmote, pe care ar ajunge să o dețină în urma tranzacției și care ar afecta concurența. Pentru a îndepărta această îngrijorare, Orange s-a angajat să vândă către OTE această participație. Grupul elen a anunțat că vrea să cumpere și acest pachet de acțiuni. Vezi în articol când ar urma să se finalizeze tranzacția Orange-Telekom.

Logo OTEFoto: OTE
  • "Aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană este condiționată de renunțarea de către Telekom Romania Communication (TKR - fostul Romtelecom) a participației sale de 30% la Telekom România Mobile Communications (TKRM - fostul Cosmote). În prezent OTE deține 70%, iar TKR deține 30%. OTE intenționează să achiziționeze această participație de 30% de la TKR, sub rezerva aprobărilor necesare.", se arată în comunicatul transmis miercuri seara de OTE pe bursa de la Atena.

CITEȘTE AICI INTEGRAL COMUNICATUL GRUPULUI OTE.

Tranzacția Orange-Telekom România va fi finalizată la câteva luni după îndeplinirea angajamentelor față de Bruxelles

Grupul elen OTE mai spune că după aprobare, finalizarea vânzării a 54% din acțiunile TKR de către Orange România este de așteptat în următoarele câteva luni, după îndeplinirea angajamentelor asumate față de Comisia Europeană.

  • "Venitul net către OTE, după costul achiziționării a 30% din TKRM, cheltuielile de tranzacționare și ajustările necesare, va fi returnat acționarilor OTE sub formă de dividende extraordinare și răscumpărări de acțiuni.", a mai precizat grupul elen de comunicații.

Telekom Romania Communications(TKR) este controlată indirect de Deutsche Telekom („DT”) și deține o participație minoritară de 30% în Telecom Romania Mobile Communications (TRMC - fostul Cosmote), unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenți în România.

Ancheta Comisiei Europene: Ce probleme de concurență ridică tranzacția Orange-Telekom România

Ca urmare a anchetei desfășurate, Comisia a constatat că tranzacția, astfel cum a fost notificată inițial, ar fi ridicat probleme serioase de concurență pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile.

  • "Mai precis, Orange ar fi achiziționat participația minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenți de pe această piață. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său și i-ar fi permis să blocheze investițiile importante ale TRMC sau achiziționarea operatorului de către un cumpărător strategic.", a precizat miercuri Comisia Europeană.

În plus, Comisia a investigat potențialele probleme de concurență pe alte piețe, cum ar fi piața furnizării de servicii convergente fixe și mobile („FMC”), piața cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienților profesionali, precum și piața cu ridicata pentru furnizarea și achiziționarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste piețe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurență semnificativă din partea altor actori, iar clienții ar dispune de soluții alternative suficiente. În special în ceea ce privește serviciile FMC, tranzacția ar aduce beneficii, permițându-i entității rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Măsurile corective propuse de Orange

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurență identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziție de către Orange a participației minoritare în proporție de 30% în TRMC, Orange s-a oferit:

  • să cesioneze participația minoritară de 30% deținută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. („OTE”), care este acționarul majoritar actual al TRMC și o filială a DT;
  • să nu implementeze tranzacția înainte ca TKR și OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât și a aprobării acordului de cesionare și, în cele din urmă, înainte ca participația minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurență identificate de Comisie pe piața furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurență. Decizia este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor.

De ce a impus Bruxelles-ul condiții pentru tranzacția Orange-Telekom: 30% din acțiunile fostului Cosmote sunt deținute de Telekom România Communications

Despre problemele de concurență pe care le-ar fi adus tranzacția prin care Orange ar prelua 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) a atenționat recent și Eduard Lovin, vicepreședintele Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM). Acesta s-a referit exact la "eventualitatea în care Orange ar putea ajunge să controleze, post- tranzacție, 30% din Telekom Mobile (n.a fostul Cosmote).

Vicepreședintele ANCOM a făcut practic referire la acționariatul complicat existent în cadrul grupului de firme Telekom România (fostele Romtelecom și Cosmote), controlat de grupul elen OTE.

Cine sunt acționarii fostului Romtelecom:

  • Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) este deținută de grupul elen OTE (54,01% din acțiuni) și de statul român (45,99% din actiuni).

De precizat că germanii de la Deutsche Telekom (DT) dețin 46,9% din acțiunile grupului elen OTE, cel mai mare pachet de acțiuni, ceea ce înseamnă că tranzacția a avut cu siguranță nevoie de acordul nemților de la DT.

Cine sunt acționarii fostului Cosmote:

  • Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) este deținută de OTE (69,9998630%); Telekom Romania Communications (30,0001364%) și Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) - (0,00000006%).

În concluzie, dacă Orange va prelua pachetul de 54,01% deținute de OTE în Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom), atunci Orange va controla împreună cu statul român și 30% din acțiunile fostului Cosmote.

Unde se complică lucrurile: Orange ar deveni acționar și la fostul Cosmote și și-ar întări și mai mult poziția de lider pe segmentul de comunicații mobile

Amintim faptul că Orange a anunțat în data de 9 noiembrie 2020 că a semnat cu grupul elen OTE acordul pentru achiziția pachetului majoritar de 54% din acțiunile Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) la prețul de 268 milioane de euro.

Pe de altă parte, OTE a anunțat că își păstrează statutul de acționar majoritar al Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote).

Cu alte cuvinte, dacă tranzacția este aprobată, Telekom Mobile ar continua să opereze în piața din România ca al 4-lea operator de comuniocații mobile (după Orange, Vodafone și RCS&RDS), doar că ar avea în acționariat și pe Orange, care și-ar întări și mai mult poziția de lider pe care o are pe piața de comunicații mobile din România, fapt ce ar putea afecta concurența.