Schimbare majoră în UE: Europenii să poată folosi un încărcător comun pentru toate dispozitivele electronice / Vânzarea telefonului, separată de a încărcătorului

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 23 septembrie 2021, 16:28 Economie | Telecom


Incarcator comun in UE
Foto: Comisia Europeana
Europenii vor putea să-și încarce dispozitivele electronice cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului, potrivit unei Directive propuse joi de Comisia Europeană. USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile în UE. În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice.

Comisia Europeană a propus joi o Directivă privind echipamentele radio, care va armoniza reglementările ce țin de portul de încărcare și tehnologia de încărcare rapidă.

Principalele propuneri sunt:

 • Un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.
 • Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.
 • Separarea vânzării unui încărcător de vânzarea dispozitivului electronic: consumatorii vor putea cumpăra un nou dispozitiv electronic fără un încărcător nou. Acest lucru va limita numărul încărcătoarelor nedorite sau neutilizate. Se estimează că reducerea producției și eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deșeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.
 • Informații mai pertinente pentru consumatori: producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească 250 de milioane EUR pe an care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acțiunea mai amplă a Comisiei de abordare a durabilității produselor, în special a produselor electronice de pe piața UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Etapele următoare: Va fi o perioadă de 2 ani de tranziție

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de astăzi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu prin procedura legislativă ordinară (codecizie). O perioadă de tranziție de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilității dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, va fi realizată prin propunerea de astăzi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de astăzi.

Context

În 2020, în UE au fost vândute aproximativ 420 de milioane de telefoane mobile și alte dispozitive electronice portabile. În medie, consumatorii dețin aproximativ trei încărcătoare de telefon mobil, dintre care utilizează două în mod regulat.

Cu toate acestea, 38 % dintre consumatori declară că s-au confruntat cel puțin o dată cu probleme legate de încărcarea telefonului mobil deoarece încărcătoarele disponibile erau incompatibile.

Situația nu este doar neplăcută, ci și costisitoare pentru consumatori, care cheltuiesc aproximativ 2,4 miliarde euro anual pentru încărcătoare independente care nu sunt furnizate împreună cu dispozitivele electronice. În plus, se estimează că încărcătoarele eliminate și neutilizate vor genera până la 11 000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an.

Pentru a aborda provocările cu care se confruntă consumatorii, dar și mediul, Comisia a sprijinit încă din 2009 o soluție comună de încărcare pentru telefoanele mobile și alte dispozitive electronice similare. Comisia a facilitat pentru prima dată încheierea de către industrie, în 2009, a unui acord voluntar, care a dus la adoptarea primului memorandum de înțelegere (MoU) și a avut drept rezultat reducerea numărului de soluții de încărcare pentru telefoanele mobile existente pe piață de la 30 la 3.

În urma expirării memorandumului în 2014, o nouă propunere din partea industriei, prezentată în martie 2018, nu a fost considerată satisfăcătoare în ceea ce privește furnizarea unei soluții comune de încărcare sau satisfacerea necesității de a îmbunătăți confortul consumatorilor și reducerea deșeurilor electronice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3582 vizualizari

 • -15 (25 voturi)    
  Obsesia reglementării naște monștri (Joi, 23 septembrie 2021, 16:39)

  Harald [utilizator]

  Cu încărcătoarele actuale micro-USB și cu bateriile externe micro-USB ce facem, acum le aruncăm pe ele cu zecile de milioane? Punem pariu că asta înseamnă de 10-20 de ori mai multe deșeuri?
  • +16 (16 voturi)    
   Adaptoare... (Joi, 23 septembrie 2021, 17:39)

   RenatoA [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   ... exista de la micro-usb la usb-C, sub 5 lei, vezi pe orice shop de GSM.
   • -10 (12 voturi)    
    Am prins telefoanele care nu știau de sms-uri (Joi, 23 septembrie 2021, 23:07)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui RenatoA

    într-o perioadă în care nu se inventaseră shop-urile GSM. Pentru că nu exista niciun operator GSM în România, numai în Germania. Chiar crezi că ești în postura de a da sfaturi, ca să aperi obsesia legiferării de la Bruxelles?
    • +6 (6 voturi)    
     daca esti batran inseamna ca ai dreptate? (Vineri, 24 septembrie 2021, 11:46)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Scopul acestei legiferari este tocmai reducerea tonelor de deseuri provocate de incarcatoare inutile si inutilizabile la mai multe aparate. Telefoanele alea de care vorbesti, daca din greseala puneai un alt incarcator la ele, se ardeau. Incarcatorul lor a murit cu ele (deseu) in loc sa fie refolosit la urmatorul telefon.

     Tu esti pesemne ceva dacopat aurifer?
     • -1 (1 vot)    
      Încărcătoarele existente devin deșeuri, (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:24)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui justin

      asta am scris eu.

      Diferența vizibilă dintre noi o creează moderarea. Dacă eu aș scrie despre tine jumătate din mizeriile pe care le scrii tu despre mine, n-ar trece de moderare. Iar situațiile când moderatorii înșiși comentează nu sunt chiar rare.

      Diferența reală între noi e în primul rând de educație și în al doilea rând de capacitate de înțelegere. Câte încărcătoare crezi tu că se află deja în utilizare? Dacă producătorii nu mai au voie să scoată pe piață decât dispozitive cu USB-C, încărcătoarele existente se aruncă. Poți înțelege asta?
      • +1 (1 vot)    
       nenea (Luni, 27 septembrie 2021, 12:37)

       justin [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Te-am intrebat daca esti dacopat aurifer, alea sunt mizeriile scrise despre tine? :)

       Acele incarcatoare EXISTENTE sunt deja deseu. Ceea ce se incearca este ca VIITOARELE incarcatoare sa nu devina (la fel de usor) deseu. Adica sa le poti refolosi, in loc sa il arunci o data cu telefonul. Incarcatoarele existente nu puteau fi folosite la urmatoarele dispozitive. Iar daca puteau fi folosite (USB mini), vei putea usor sa continui sa le folosesti. Samsung de exemplu ofera in pachet (cel putin eu am primit la S8) adaptor pentru USB-C.

       Cu un lucru sunt de acord, e o diferenta reala intre noi in ce priveste educatia si capacitatea de intelegere.
       • -1 (1 vot)    
        Adaptorul pentru USB-C nu e mufa completă (Joi, 30 septembrie 2021, 15:03)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui justin

        Mufa completă USB-C are 24 de pini cu 12 conexiuni reale (de asta e reversibilă).

        Adaptorul tău pentru micro-USB translează doar cei 4 sau 5 pini, nu poate face 12 conexiuni din ei. Îți ascunzi incompetența prin comunicare patologică și atacuri la persoană, dar asta demontează și lipsă de educație. Nu doar incompetență în domeniul în care îți dai cu părerea fără a avea cunoștințele de specialitate minim necesare pentru a aborda subiectul.
    • +1 (3 voturi)    
     Dispozitive noi (Vineri, 24 septembrie 2021, 20:09)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Reglementarea sigur se refera la dispozitivele noi! Adica nu vor mai fi vandute telefoane, tablete, etc... cu alt fel de port de incarcare/transfer de date. Tu daca ai un dispozitiv cu micro-usb, cred ca ai si cu ce sa il incarci, nu? Iar daca iti e frica de eventuala defectare a incarcatorului inaintea dispozitivului: 1. e posibil sa ai deja si un al doilea incarcator, 2. vezi solutia colegului de mai sus, 3. pariez ca vei gasi de cumparat acele incarcatoare cativa ani de-acum incolo, chiar si la mana a doua (la nevoie), 4. totusi cat crezi ca te vor tine dispozitivele tale cu micro-usb, atata timp cat usb-c este raspandit larg pe piata inca de acum 4 ani?
     Si mai mult de-atat, ar trebui sa spunem sarut mana Uniunii Europene pentru reglementarile lor! Pt ca daca ei nu ne dadeau "temele" gata facute, noi doar sa le copiem, nu s-ar fi ocupat nimeni de tara asta! Uita-te la conducatorii nostri! Cine crezi ca ar fi facut reglementari? Dragnea? Dancila? Sosoaca? Catu? Pana si in Johanis parca a dat naiba!
     In final, mi se pare o idee foarte buna din partea UE!
     P.S.
     Ce-ar fi fost daca fiecare hotel, universitate, cafenea, etc... ar fi avut un tip diferit de priza? Unde iti mai bagai micro-usb-ul ala al tau?
     • -2 (2 voturi)    
      Deșeuri devin încărcătoarele, nu dispozitivele! (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 22:18)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      În entuziasmul tău de a susține toate aberațiile legiferate de la Bruxelles, ai uitat care sunt deșeurile :)

      Am scris eu că n-am cu ce încărca dispozitivele vechi?! Îmi construiesc singur orice încărcător sau adaptor e nevoie. Dar încărcătoarele existente, deja cumpărate de public, devin deșeuri dacă nu mai există dispozitive noi decât cu USB-C

      ”Să spunem sărut mâna Uniunii Europene”?! Doar dacă ești plătit pentru activism ai motive să spui ”sărut mâna”! Ce teme gata făcute, e treaba unor birocrați nevotați de nimeni să legifereze în chestiuni tehnice? Crezi că ai să-ți cumperi vreodată Mac-uri fabricate în Europa? Tot pe alea americane o să le cumperi, degeaba spui ”sărut mâna” la Bruxelles.
      • +1 (1 vot)    
       Deseuri (Luni, 27 septembrie 2021, 16:47)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Reglementarile astea, in fapt standardizari, vizeaza termenul foarte lung! Toate cablurile/incarcatoarele oamenilor, altele decat cele usb-c, oricum se degradeaza in cativa ani... Dar e important sa ai pe termen lung un standard! Cum spuneam, cum ti-ar fi placut sa ai mai multe tipuri de prize in acelasi stat? Stiai ca la inceputurile utilizarii electricitatii nici macar curentul electric nu era standard! Avea voltaje si amperaje diferite in acelasi stat, spre exemplu Regatul Unit!
       Votati, nevotati, tot expertii sunt in masura sa dea sfaturi, iar alesii ar trebui doar sa urmareasca ce e mai bine pt societate!
       Eu nu cumpar Macbook pt ca sunt supraestimate, dar n-ai frica, pt ca daca vrea UE, Apple o sa vanda produsele sale in Europa cu orice mufe care li se va permite! Indiferent unde isi produc ei marfa! Ce logica-i asta? Daca MacBook nu sunt facute in Europa, trebuie sa accepti mufele specifice acelor modele...? N-are sens! E ca si cum ai vrea s-ati construiesti o casa iar constructorul iti spune ca el construieste casa doar cu usi late de 2 metri! Normal ca nu accepti, pt ca tu esti clientul, si daca e un inconvenient pt tine, acel constructor nu o sa mai fie prea mult timp in business!
       Si apropo, si Tesla are incarcatoare diferite de restul pietei din SUA, dar ce sa vezi, in Europa iti vand masina cu incarcator standard!
       • 0 (0 voturi)    
        Standardele se adoptă de IEC, nu de UE :) (Joi, 30 septembrie 2021, 21:56)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Standardizarea nu se face prin Directive ale Comisiei Europene.

        IEC (Comisia Internațiuonală pentru Electrotehnică) se ocupă cu adoptarea diverselor standarde, nu e treaba Comisiei să decidă ce pini și ce semnale conține mufa USB-C.

        Exact la fel era pe vremea Uniunii Sovietice, rușii aveau standardele lor pentru orice, indiferent ce standarde avea liumea civilizată în timpul ăsta.
     • -2 (2 voturi)    
      Fiecare hotel, cafenea etc are USB-A în prezent (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 23:08)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      mufele USB-A au doar 4 fire și nu poți trece prin ele decât o alimentare de +5V de maximum 1 Amper. În rest ai Rx, Tx și conexiunea de masă. Poți pune o mufă USB-C la capătul celălalt al cablului, dar tot +5V la 1 Amper o să ai în ea.

      Orice mufă de încărcare USB oferită publicului în prezent, în autobuz, în tren sau la McDonalds, e USB-A. Ce faci cu ele? Le schimbă toți pe USB-C ? Cu ce costuri și în câți ani?

      NU trebuie să vină nimeni cu reglementări în astfel de chestiuni tehnice. Ți-a reglementat ceva Dragnea sau Șoșoacă?! Se cheamă straw man ”argumentul tău” și e o eroare de logică semnalată încă din Grecia antică.
      • +1 (1 vot)    
       USB-C (Luni, 27 septembrie 2021, 17:05)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Standardizarea se refera in special la mufa care intra in telefoane, tablete, etc... cea reversibila. In prezent nu ai incompatibilitati intre versiunile mufei USB care intra in computere, televizoare, etc... Pt ca dpdv al dimensiunilor si a formatului, e aceeasi mufa, doar rata de transfer de date difera. Deci sa iti raspund, nu, nu vor trebui schimbate porturile USB din "autobuze, McDonald's-uri..." pt ca o sa iti poti incarca in continuare telefonul de la ele! Se schimba doar ce intra in telefon.
       Pt o persoana care pretinde ca are cunostinte tehnice, cum faci tu, mi se pare cel putin dubios ca nu intelegi un lucru atat de simplu! Mai degraba as crede ca urmaresti doar sa subminezi orice initiativa buna care apare in lumea democrata! Faci exact ce face orice trol sponsorizat de Putin!
       A, si Dragnea si Viorica nu au reglementat cu-adevarat nimic! Si este exact ce am spus eu initial! Nu au facut-o pt ca erau prea ocupati in a fura! Iar daca nici parlamentul care face legile sau guvernul care coordoneaza in mod direct tara prin ministere nu sunt in masura sa vina cu propuneri care sa imbunatateasca viata cetateanului... atunci nu stii pe ce lume traiesti!
       • 0 (2 voturi)    
        Nu înțelegi Quick Charge și nici mufele USB (Joi, 30 septembrie 2021, 4:10)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Dacă McDonalds păstrează mufele USB-A pe care le are în prezent, degeaba pui mufă USB-C la capătul celălalt al cablului, care intră în telefon. Tot 5V la 1A o să ai în mufa USB-C.

        Ți-am explicat deja asta o dată, dar te depășește, nu poți înțelege diferența între mufele USB de diverse generații. Quick Charge nu merge decât pe USB-C, nu poate fi implementat pe USB-A, iar UE vrea să standardizeze și Quick Charge, nu doar mufa USB-C.

        Procese de intenție privind ”subminarea oricărei inițiative bune care apare în lumea democrată” să-i faci coordonatorului tău, de la care înveți asemenea aberații propagandistice.

        Care ”lume democrată”, ai votat tu pe cineva din Comisia Europeană? Democrația presupune ca membrii corpului legislativ să fie aleși, Comisia doar emite Directive obligatorii pentru statele UE, deși membrii ei n-au fost aleși de nimeni.
  • +13 (13 voturi)    
   Aberezi, nu iti cere nimeni sa le arunci... (Joi, 23 septembrie 2021, 17:46)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Dispozitivele noi vor fi dotate cu USB-C. Atat si nimic mai mult. Cele vechi isi vor trai linistite durata de viata pe care o mai au, si vei mai gasi inclusiv incarcatoare de rezerva pentru ele (pana cand, evident, cererea o sa dispara).
  • 0 (4 voturi)    
   ai dreptate cu reglementarile excesive (Joi, 23 septembrie 2021, 18:26)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Dar nimeni nu te opreste sa pastrezi prapaditul de cablu micro-USB la indemana. Cred ca am vreo 4-5 tipuri de cabluri in casa, la birou, in masina. USB-C, micro-USB, Mini-USB, ala de iPhone, ala de ceas, etc.
   Oricum, de multa vreme incarcatoarele nu mai vin cu cablul atasat ferm ci doar cu iesire USB. Si de ce va vreme producatorii de telefoane sau alte device-uri nu mai includ incarcatorul in pachet, uneori nici cablul!
   • -6 (6 voturi)    
    Tocmai susții că nu era nevoie de reglementare (Joi, 23 septembrie 2021, 20:24)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Dacă producătorii de telefoane nu mai includ încărcătorul în pachet, ce nevoie era de reglementarea asta? :)

    Nu e vorba de ce păstrez eu, că am eu singur grijă de mine. Păstrez inclusiv un Mac Pro G5, un Mac Pro 3,1 și un Mac Pro 5,1 , păstrez imprimante laser Xerox 6605 și C405, așa că păstrez și câteva sute de cabluri și mufe despre care în mod sigur nu știi că au existat vreodată :)

    Problema era ce face publicul larg cu zecile de milioane de produse care devin obsolete prin noua reglementare. Le face deșeuri, asta face :)
    • +3 (3 voturi)    
     pai ti-ai dat raspunsul (Vineri, 24 septembrie 2021, 9:19)

     relax1 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     singur...asa cum pastrezi tu produsul asa o sa faca si publicul larg...daca tu crezi ca omul de rand o sa-si schimbe telefonul ca a venit directiva asta noua te inseli...o sa pastreze telefonul...ba mai mult cand se strica o sa ia unul la fel...pentru ca pana nu se termina stocurile vechi...nu se intampla nimic...
     E acelasi lucru ca la becuri incandescente....in caz ca nu stii si fabricarea acestora este interzisa de ceva vreme..dar de pe stoc inca se comercializeaza....pana la terminarea stocului.
     Mai nou acelasi lucru si cu paharele de plastic...inca se comercializeaza...
     Nu prea vad problema ta.
   • 0 (2 voturi)    
    KGBu'!!!!! (Vineri, 24 septembrie 2021, 21:39)

    Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Ia mai plimba T34 de pe'aci cu dezinformarea ta!
    Pe langa textul corect al comentariului, ai strecurat, la rubrica "subiect", si aberatia cu "reglementarile excesive"!
    Daca nu erau reglementarile UE, noi inca mai mancam mici serviti la tarabe din targuri improvizate pe terenuri virane! Inca mai cumparam electronice chinezesti si ucrainiene, fara garantie, fara bonuri fiscale, din piete de la bisnitari... etc...
    • -3 (3 voturi)    
     Exact datorită UE ai 70% taxe (Sâmbătă, 25 septembrie 2021, 12:31)

     Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

     Și tot datorită UE ai contrabanda cu țigări, de exemplu.
     • +2 (2 voturi)    
      Nu am (Luni, 27 septembrie 2021, 17:15)

      Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

      Nu am 70% taxe, de unde ai mai scos-o si pe asta? Gata, ai renuntat si in a pune macar un sambure distorsionat de adevar in dezinformarea ta?
      Si cum vine asta cu tigarile? detaliaza te rog ca sunt chiar fascinat sa vad numarul asta de contorsionism intelectual!
      Singurul motiv pt care se face contrabanda cu tigari este ca in Romania sunt accize foarte mari pe tigari, iar in Ucraina, de unde vin tigarile de contrabanda, nu sunt accize mari. Deci vedem doar cerere si oferta! Ilicita ce-i drept, dar pur si simplu tigarile mai ieftine sunt mai atragatoare pt unii oameni! Insa din punctul meu de vedere, tigarile ar trebui accizate si cu 1.000% (o mie procent) pt ca afecteaza ingrozitor sanatatea si bugetele unor oameni care si-asa nu au suficienti bani pt minimul necesar, fac mizerie, imput hainele, locuintele si deranjeaza pe cei care nu doresc sa simta fum.
 • -13 (21 voturi)    
  Sa vedeti (Joi, 23 septembrie 2021, 16:58)

  gigilu [utilizator]

  ce preturi or sa aiba incarcatoarele. Nu ca telefoanele or sa se ieftineasca cumva. Ca la imprimante. Te costa cartusul mai mult decat imprimanta.Si apoi cine schimba standardul? Apple sau Samsung. Nu vorbim de Huawei ca aia fura de la toti.
  • -6 (14 voturi)    
   nu inteleg (Joi, 23 septembrie 2021, 17:10)

   MaXaM [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   nu inteleg de ce ai primit un downvote - ce ai spus e perfect adevarat...
   • -9 (9 voturi)    
    Pot sa (Joi, 23 septembrie 2021, 17:36)

    gigilu [utilizator] i-a raspuns lui MaXaM

    fie 2 motive: unul, ca e cineva care "ma iubeste" ca sarea-n ochi si da cu minusi din principiu si al doilea ca nu intelege si asta e valabil pentru o gramada de alte teme.Dar nu-i bai; nu mor caii cand vor cainii
    • +6 (8 voturi)    
     Pai cum sa te iubeasca... (Joi, 23 septembrie 2021, 17:43)

     RenatoA [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

     ... cand minusurile le facusi "minusi"
    • +1 (3 voturi)    
     Ia uite de ce (Vineri, 24 septembrie 2021, 22:07)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

     ia uite de ce ne merge noua prost! Pt ca sunt prea multi ca tine!
     Hai sa-ti desenez:
     Sa spunem ca, din varii motive, ai dori sa cumperi un telefon Samsung si o tableta iPad... Ar trebui sa ai doua incarcatoare diferite, corect? Deci fiecare producator trebuie sa creasca pretul produsului sa includa si incarcatorul... ma urmaresti? Ei, ce ar fi daca producatorii de dispozitive smart nu ar mai trebui sa te mai taxeze cu cat vor ei pt doua incarcatoare, in schimb, tu sa iti cumperi un singur incarcator de pe piata libera, chiar si de la un producator tert?! Stii cumva de fenomenul de economie de piata prin care pretul scade cu cat oferta creste? Adica, atunci cand ai multi producatori care fac acelasi incarcator, iar publicul cauta doar acel incarcator, si nu unul exclusiv pt o anume marca, creat sa fii dependent de acea marca ce a creat practic un monopol pe tipul lor propriu de incarcator, doar ca sa il poata vinde cu orice pret vor ei, pt ca tu esti constrans sa il cumperi... ei bine, doar atunci, cand este doar un singur standard, pretul scade!
     • -2 (2 voturi)    
      E modernizare forțată, ce legiferează UE, (Duminică, 26 septembrie 2021, 14:57)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Iar modernizarea forțată nu poate anticipa niciodată direcția reală în care vor evolua lucrurile. Comisarii UE pot impune un anumit standard de încărcare rapidă și îl pot face obligatoriu pe mufă USB-C, dar asta va favoriza corporațiile chinezești care îți vor vinde încărcătoarele pe acel standard și vor forța cetățenii europeni să cheltuie niște sume de bani.

      Folosești extrem de multă manipulare psihologică în comentarii (i.e. ”sunt prea mulți ca tine”, ”hai să-ți desenez” ”...mă urmărești?” ș.a.m.d.) pentru a susține o măsură legislativă fundamental greșită. Metodele astea de manipulare ți se predau la ședințele de instruire sau ești trimis să susții pe forumuri măsurile UE după ce demonstrezi ce metode de manipulare psihologică cunoști deja?

      Cât privește ”un monopol pe tipul lor propriu de încărcător”, exact în asta constă minciuna pe care o colportezi. Standardele USB sunt publice și libere. Toate, fiindcă altfel n-ar fi standarde. Comisia Europeană impune acum mufa USB-C în detrimentul tuturor celorlalte mufe USB, de asta are nevoie de activiști trimiși să promoveze măsura pe forumuri.

      E o modernizare forțată arbitrară, care obligă cetățenii europeni să cheltuie bani și permite corporațiilor chinezești să vândă în UE sute de milioane de încărcătoare noi pe USB-C. De 10-20 de ori mai multe decât ar fi cumpărat oamenii din proprie inițiativă.
      • +1 (1 vot)    
       Manipularea e doar in capul tau! (Luni, 27 septembrie 2021, 17:31)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Eu nu "colportez" (ce o insemnand si aia), eu doar eram ironic vis a vis de ignoranta si stupiditatea voastra!
       Cand vorbeam de monopol, ma refeream la mufele Apple, Lightning si Thunderbolt! Mufe care sunt proprietatea intelectuala exclusiva a Apple, doar ei avand dreptul legal sa produca incarcatoare cu acele tipuri de mufe! Astfel au un monopol care te obliga sa-ti cumperi incarcatorul tot de la ei. In cazul USB-C, modelul de mufa poate fi produs de catre orice firma, inclusiv Europa, SUA, India, etc... nu doar China! Astfel se creaza concurenta intre producatori in beneficiul consumatorului!
       Si iti mai repet si eu a nu-stiu cata oara, cum ti-au mai spus si altii deja, nu este nimeni obligat sa-si schimbe incarcatorul! In mod logic, daca cineva are un dispozitiv mobil, are deja si incarcatorul potrivit! Nu mai trebuie sa schimbe nimic!
       Deci n-are cum sa fii tu atat de prostt, prin urmare ramane doar posibilitatea ca esti un troll rau intentionat!
       • -1 (1 vot)    
        Thunderbolt nu e monopolul nimănui (Joi, 30 septembrie 2021, 15:16)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Interfața Thunderbolt e de altfel creată și modernizată mereu de Intel, nici măcar denumirea nu mai aparține Apple. Iar Thunderbolt 3 și 4 merg pe mufe USB-C și tocmai Directiva UE o să împiedice comercializarea interfaței Thunderbolt în UE.

        Nu faci decât să adaugi minciuni peste minciuni, manifestări tipice pentru activiștii regimurilor autoritariste. Documentează-te despre interfața Thunderbolt actuală și după aceea vino să ne povestești cum e cu ignoranța și stupiditatea de care îi acuzi pe alții :)
       • -1 (1 vot)    
        Thunderbolt is a trademark of Intel (Joi, 30 septembrie 2021, 16:22)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Iar utilizarea în sine a interfeței Thunderbolt e complet liberă pentru orice utilizator.

        Acknowledgement Line:

        Whenever the Thunderbolt™ logo appears, the following footnote must also appear: "Thunderbolt and the Thunderbolt logo are trademarks of Intel Corporation or its subsidiaries."

        Whenever the Thunderbolt™ brand appears, the following footnote must also appear: "Thunderbolt is a trademark of Intel Corporation or its subsidiaries."
   • +7 (9 voturi)    
    Pentru ca nu e adevarat... (Joi, 23 septembrie 2021, 17:39)

    RenatoA [utilizator] i-a raspuns lui MaXaM

    ...daea
  • +5 (9 voturi)    
   incarcatorul... (Joi, 23 septembrie 2021, 17:37)

   RenatoA [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   ... nu va mai exista, deci nu va avea cum sa coste mult.
   Orice incarcator USB este o sursa de 5v si nimic mai mult. Logica de incarcare este in baterie sau telefon, la toata lumea. Mufa era cea care facea personalizarea unui incarcator in functie de firma, acum va fi universala.
   • -2 (2 voturi)    
    Quick Charge funcționează la 20V, nu la 5V (Duminică, 26 septembrie 2021, 12:43)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui RenatoA

    Există mai multe standarde de încărcare rapidă, iar ele se bazează tocmai pe creșterea tensiunii, pentru a transfera mai multă energie (în wați-oră) fără a crește valoarea curentului (în amperi).

    Efectul termic al curentului electric depinde de intensitatea lui (de amperaj) iar soluția este întotdeauna creșterea tensiunii, pentru a reduce amperajul, la o putere dată.

    Standardele de încărcare rapidă presupun creșterea negociată a tensiunii până la 20V, în scopul scăderii amperajului, pentru a reduce încălzirea dispozitivelor în timpul încărcării.

    ”Orice încărcător USB este o sursă de 5V” era valabil în urmă cu 10 ani. Pur și simplu nu înțelegi despre ce scrii.
    • 0 (0 voturi)    
     Standarde interoperabile (Joi, 30 septembrie 2021, 22:19)

     doryangray [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     Quick Charge e negociat intre incarcator si dispozitiv. Daca nu exista sau cele doua nu sunt compatibile, incarcatorul va alimenta in modul de baza - 5V si cati A stie el. Dispozitivul tot se incarca, dar probabil mai lent.

     Este irelevant pe ce mufa se face aceasta incarcare sau negociere - toate mufele din standardul USB au contactele necesare si pentru incarcare standard si pentru negocieri fast/quick charge. Iar calitatea cablului si a incarcatorului dicteaza durata incarcarii si puterea maxime. Nu te va impiedica nimeni sa cumperi incarcatorul de la acelasi producator ca dispozitivul, doar ca reglementarea le da oportunitatea celor care nu vor acest lucru, sa nu o faca din oficiu.

     Standardul USB4, care va folosit tot conectorul USB C include si protocolul Thunderbolt 3, deci daca se vrea se poate (tehnic).
  • 0 (4 voturi)    
   ai citit prea mult SF prost (Joi, 23 septembrie 2021, 18:32)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui gigilu

   Nimeni nu te obliga sa arunci incarcatorul vechi de 1A sau de 2A.
   La jumatate de prelungitoarele din casa am deja porturi USB, calculatorul are iesirile lui USB, am multiplicatoare USB, etc.
   Si tu zici ca se vor scumpi incarcatoarele?
   • -1 (3 voturi)    
    Câte încărcătoare cu USB-C și Quick Charge ai? (Duminică, 26 septembrie 2021, 13:11)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    Îți garantez că niciunul dintre prelungitoarele pe care le ai prin casă nu are USB-C și nu permite Quick Charge (încărcarea rapidă la tensiune negociată între 5 și 20V). Toate prelungitoarele tale sunt cu mufe USB-A ”chioare”, de 5V.

    ”Calculatorul are ieșirile lui USB”, dar sunt tot USB-A și nu permit negocierea tensiunii de încărcare. Chiar dacă ai Macbook cu porturi Thunderbolt pe mufe USB-C, ai să descoperi că diferă de porturile USB4 pe mufe USB-C

    Ești exemplul perfect de persoană care va trebui să înlocuiască toate USB-urile care le are prin casă ”datorită” noilor reglementări UE :)
 • +7 (7 voturi)    
  acum e bine cat de cat (Vineri, 24 septembrie 2021, 1:47)

  Wheelwright [utilizator]

  Ai aceasi mufa la aproape toate telefoanele noi. Tin minte timpuri in care Nokia avea un incarcator, Ericsson altul, si tot asa. Iar cand aveai nevoie de un incarcator si nu erai acasa era o bataie de cap sa gasesti unul compatibil.
  La laptouri ar fi bine sa existe asa ceva si cablul de incarcarcarel sa fie universal valabil, nu diferit in functie de producator.
  Ei s-au obisnuit sa faca bani si pe consumabilele astea.
  • -2 (2 voturi)    
   Eventual să fie un singur model de laptop, nu? (Duminică, 26 septembrie 2021, 18:59)

   Harald [utilizator] i-a raspuns lui Wheelwright

   Diverse modele de laptop-uri au diverse consumuri de energie și nu poți să le alimentezi pe toate la aceeași tensiune.

   Dacă impui un singur model de încărcător de laptop, practic impui și numărul de celule de Litiu pe care poate să le conțină bateria. Deci nu vei mai avea laptop-uri la care bateria ține 4 ore, altele la care baterie ține 5-6 ore și altele la care bateria ține 8-10 ore. Vei avea un singur model de laptop, iar asta e calea spre comunism. Numărul de plusuri pe care l-ai primit dovedește exact mentalitate comunistă. A celor care ți le-au dat, dar și a funcționarilor de la Bruxelles, care reglementează astfel de lucruri.
   • 0 (0 voturi)    
    ar fi foarte utila regula si pentru laptop-uri (Joi, 30 septembrie 2021, 21:54)

    doryangray [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Diferentele de consum nu motiveaza existenta atator variatii de mufe. Totul se rezuma la profit extra din vanzarea de alimentatoare (si blocarea cumparatorului pe produsele proprii). 80% dintre laptopuri functioneaza cu 19-21V si 2-3-4A. Un alimentator din plaja asta va functiona cu oricare laptop tot din plaja asta (cu limitarea ca un alimentator la limita de jos, de ex. 19V 2A va incarca bateria mai greu pe un laptop care vrea maximul, de ex. 21V 4A si este si utilizat in acelasi timp). In cazul extrem se pot standardiza 2-3 mufe, in functie de putere/consum (<45W, 45-80W, >80W), la fel cum avem prize diferite pentru 230V / 380V. Am 3 seturi cu cate 15-20 de adaptoare pentru mufe laptop. E o nebunie! Nici macar acelasi producator nu foloseste aceeasi mufa la toata gama sa de produse (chiar daca poarta acelasi branding), desi toate sunt de 19V si intre 2 si 3A (45-65W).
   • 0 (0 voturi)    
    Bateria nu are legatura cu mufa (Joi, 30 septembrie 2021, 22:04)

    doryangray [utilizator] i-a raspuns lui Harald

    Durata de viata a bateriei nu are nici o legatura cu mufa sau cu puterea incarcatorului. O baterie poate fi incarcata la curent de incarcare mai mare (si dureaza mai putin) sau la curent de incarcare mai mic (si dureaza mai mult). Ba chiar incarcarea cu curenti mari reduce durata de utilizare a bateriei (dar este un rau necesar cand timpul este limitat). Un incarcator de putere mai mica va incarca bateria mai lent (sau deloc) daca laptopul mai este si folosit in acelasi timp.
    Am uitat cum e sa ne lasam "jucariile" la incarcat peste noapte si acum vrem numai fast charge / quick charge...

    Faptul ca toate aparatele casnice functioneaza cu (aprox.) 230V nu a dus la existenta unui singur producator pentru toate. La fel cum faptul ca toate masinile folosesc acelasi combustibil (sau doua) nu a avut un asemenea efect.

    Standardizare nu inseamna distrugere concurenta, ci interoperabilitate - cum ar fi daca fiecare laptop ar functiona numai cu wireless-ul din echipamentele fabricate de acelasi producator?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by