Secretariatul General al Guvernului (SGG) a preluat de la Ministerul de Finanțe coordonarea operaționalizării în București a Centrului european de securitate cibernetică, prima structură a UE care va gestiona fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică, a anunțat luni Guvernul. Implicarea SGG începând cu luna septembrie se impune 'după o serie de blocaje instituționale", susține Executivul.

Centrul Cyber al UE din BucurestiFoto: Hotnews
  • "Transformarea CERT–RO în Directoratul Național de Securitate Cibernetică și constituirea grupului interinstituțional de lucru GLI-CYBER sunt primii pași prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) preia coordonarea operaționalizării Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitatea cibernetică (ECCC – European Cybersecurity Competence Center).
  • Începând cu luna septembrie a acestui an, se impune implicarea SGG în acest proces de punere a României pe harta europeană a securității cibernetice, după o serie de blocaje instituționale.", se arată în comunicatul Guvernului.

Executivul nu spune la ce "blocaje instituționale" se referă.

În următoarea perioadă, SGG, în calitate de instituție responsabilă, va elabora, cu sprijinul instituțiilor relevante, cadrul legal prin care se va asigura bugetul necesar închirierii și administrării sediului ECCC. De asemenea, SGG va primi, în cel mai scurt timp, nominalizările membrilor GLI-CYBER din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Centrul Național Cyberint, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (fostul CERT-RO). Atribuțiile acestui grup vor fi stabilite prin decizia prim-ministrului Florin Cîțu.

  • "Decizia de implementare a ECCC, cât și coordonarea entităților din domeniul securității cibernetice de către SGG reprezintă o decizie normală în contextul transformărilor exponențiale ale lumii în care trăim. Din acest motiv, acest proiect extrem de important a fost adus în subordinea directă a prim-ministrului, coordonat prin SGG, fiind tratat cu prioritate și maximă seriozitate.", se mai arată în comunicatul Guvernului.

Anterior, instituția responsabilă a fost Ministerul de Finanțe. De altfel, fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a fost reprezentantul României în competiția pentru găzduirea acestui centru.

Alexandru Nazare a prezentat în Guvern, în luna ianuarie 2021, un Memorandum care viza anumite aspecte organizatorice în vederea operaționalizării viitorului Centru de securitate cibernetică al UE, care va fi găzduit la București după ce România a câștigat această competiție în fața altor 6 țări UE, respectiv Germania, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

HotNews.ro a scris la acel moment că statul român și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile noului Centru de securitate cibernetică al UE din București, în condițiile în care acest aspect a reprezentat un avantaj în procesul de evaluare a candidaturilor țărilor UE care și-au dorit să găzduiască această structură europeană, se arată într-un Memorandum care va fi discutat miercuri de către Guvern.

Contactat de HotNews.ro, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a precizat atunci că toate țările care au participat la competiția găzduirii acestui centru european au făcut astfel de angajamente financiare, unele chiar mai bune decât ale României.

Prevederile acestui Memorandum au fost apoi inserate în proiectul de reorganizare pe care l-a propus Nazare pentru Ministerul Finanțelor, program care nu a fost însă acceptat de Florin Cîțu.

În planul de reorganizare propus atunci de Alexandru Nazare se menționa că "fiind îndeplinită cu succes doar prima etapă din întreg procesul necesar operaționalizării efective a Centrului CYBER la București, este necesară crearea unei structuri cu denumirea „Unitatea de operaționalizare a Centrului CYBER”, care va funcționa ca direcție în cadrul Centrului Național pentru Informații Financiare.

Unitatea de operaționalizare a Centrului CYBER ar fi asigurat și rolul de Secretariat tehnic al grupului de lucru interinstituțional. Personalul structurii urma să fie compus din funcționari publici şi din personal contractual.

Conform notei de fundamentare, unitatea de operaționalizare a Centrului CYBER ar fi avut ca atribuții principale identificarea setului de măsuri, precum și elaborarea cadrului legislativ, necesar operaționalizării la București a Centrului de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în materie de securitate cibernetică - Centrul CYBER."

Blocajul a apărut în vara acestui an, când premierul Cîțu l-a demis pe Nazare. Interimatul Finanțelor a fost preluat de Florin Cîțu, apoi la conducerea Ministerului a fost numit Dan Vîlceanu.