Cartea electronică de identitate: Doar 274 de bucăți emise în 2 luni / Tricolorul a fost integrat pe noile cărți de identitate cu cip

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 8 octombrie 2021, 19:53 Economie | Telecom


Noul specimen de Carte electronica de identitate
Foto: DEPABD
Doar 274 de cărți electronice de identitate au fost emise de la momentul 2 august 2021, când s-a lansat proiectul pilot de la Cluj-Napoca, în condițiile în care până la data de 1 octombrie 2021, au fost preluate 385 de cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate de la locuitorii din acest Municipiu pilot, arată datele transmise HotNews.ro de Direcția pentru Evidența Populației din cadrul MAI. Noutatea este introducerea tricolorului pe cărțile de identitate cu cip, după controversele iscate de lipsa acestuia.

După controversa iscată de lipsa tricolorului de pe noile specimene de cărți electronice de identitate și a înlocuirii termenului Sex cu Gen, oficialii MAI au anunțat în luna august că lucrează la identificarea unor soluții privind aceste aspecte, iar cele mai recente date transmise HotNews.ro arată că tricolorul a fost integrat printre elementele grafice prezente pe partea din față a noilor cărți electronice de identitate.

Întrebați dacă pe noile cărți electronice de identitate a rămas termenul Gen în loc de Sex, oficialii MAI au precizat că "în cadrul proiectului pilot, Cartea Electronică de Identitate va respecata dispoziţiile cuprinse în Hotărârea Guvernului nr.295/2021, care stabileşte forma şi conţinutul CEI."

Aceasta înseamnă că a rămas în continuare Gen, dar numai cu formele de Feminin (F) și Masculin (M), fără cea de neutru (X).


Tricolorul, prezent pe cea mai recentă formă a specimenului cărții electronice de identitateClick pentru a deschide


În versiunea anterioară prezentată de autorități, drapelul era integrat în stema României, în cazul cărții electronice de identitate. Pe cartea de identitate simplă drapelul este prezentat și explicit.

Iată cum arăta anterior specimenul blanchetei cărții electronice de identitate:


Click pentru a deschideÎntrebați dacă tricolorul apare pe noile cărți electronice de identitate, oficialii DEPABD din MAI au transmis către HotNews.ro doar poze cu ultima formă a specimenului cărții electronice de identitate pe care se regăsesc elementele grafice.


 • Specimenul prezentat acum HotNews.ro, care conține tricolorul, este practic forma oficială de carte electronică de identitate care se eliberează în prezent clujenilor în cadrul proiectului pilot.

Doar 274 de cărți electronice de identitate au fost tipărite în 2 luni / Estimarea pentru acest an a fost de maxim 5.000 de bucăți


În timp ce estimarea inițială a autorităților pentru acest an a fost de maxim 5.000 de cărți electronice de identitate emise, situația de la acest moment arată că după 2 luni de la lansarea proiectului pilot din Cluj-Napoca, s-au tipărit mai putin de 300 de cărți electronice de identitate.

 • "În cadrul proiectului pilot de emitere a cărții electronice de identitate, derulat la Cluj-Napoca, până la data de 05.10.2021, au fost tipărite 274 cărți electronice de identitate, în baza cererilor depuse la Direcția de Evidență a Persoanelor Cluj-Napoca începând cu data de 02.08.2021.", se arată în răspunsurile DEPABD.

Întrebați când au fost făcute cereri de eliberare pentru aceste prime cărți electronice de identitate, oficialii MAI au răspuns:

 • "Proiecțiile D.E.P.A.B.D. au vizat și vizează emiterea cărții electronice de identitate în cadrul unui proiect pilot. Astfel, începând cu data de 2 august 2021, locuitorii mun. Cluj-Napoca au avut posibilitatea de a depune, cereri pentru eliberare a cărții electronice de identitate. În acest context, vă facem cunoscut faptul că pănă la data de 01.10.2021, au fost preluate 385 de cereri pentru eliberarea cărților electronice de identitate.", au precizat reprezentanții de la Evidența Populației.

Noua carte electronică de identitate, care va înlocui treptat actualul buletin, până în 2 august 2031, înlocuiește termenul "sex" cu cel de "gen", o măsură considerată de unii deputați PNL și AUR drept "o gravă eroare" sau "încă un pas în reeducarea populației". Lipsa tricolorului de pe noile specimene de cărți electronice de identitate a fost criticată de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

"Simbolurile naționale vor fi prezente pe cartea de identitate simplă, cea care este fără CIP, existând stema națională, drapelul României, iar pe spate există chiar un element în relief unde sunt primele două versuri din imnul național. Pe verso se mai vede un brâu maramureșean. Mai mult, graficienii lucrează la introducerea drapelului și pe Cartea Electronică de Identitate (n.r. cu CIP), a declarat în data de 6 august 2021, Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI.

Controversa Gen versus Sex în cartea electronică de identitate: MAI dă înapoi și spune că s-ar putea reveni la termenul Sex / Cum arată aceste documente în singurele două țări UE care au implementat cerințele europene


România ar putea reveni la termenul SEX în locul celui de GEN inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat miercuri, 4 august, Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Mai mult, acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen.

Șeful Direcției pentru Evidența Populației din Ministerul de Interne (MAI), Cătălin Giulescu, a susținut miercuri, 4 august, o conferință de presă pe tema noii cărți electronice de identitate și a controverselor legate de absența steagului României și a înlocuirii termenului de Sex cu cel de Gen, aspecte criticate de unii deputați PNL și AUR.

Acesta a precizat că implementarea cărții electronice de identitate, care acum este în stadiul de proiect pilot la Cluj-Napoca, a urmărit dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021 care a avut și Anexe în care a fost stabilită forma și conținutul atât pentru cartea electronică de identitate (CEI), cât și pentru cartea simplă de identitate.

 • "Această Hotărâre de Guvern a fost supusă în transparenta decizională în 17 noiembrie pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate și 2 anexe, una cu forma și conținutul CEI si o anexa cu forma și conținutul cărții de identitate simple (fără suport electronic).
 • În ceea ce privește CEI, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat în Anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea Gen, dar Hotărârea de Guvern precizeaza că sunt doar 2 opțiuni - feminin și masculin. Nu exista niciun fel de alta intervenție.
 • Pentru că CEI este și document de călătorie, suntem obligați să respectăm Regulamentul UE. Acest Regulament stabilește niște conditii esențiale. În primul rând niște elemente de identificare vizuală, respectiv steagul UE pentru acest document prin care cetățenii își pot exercita dreptul la libera circulație.
 • Acest Regulament stabilește că suntem obligați să respectăm un standard ICAO, care ne obligă să structurăm formatul documentului având în vedere niște zone obligatorii, tocmai pentru ca acest document să poata fi citit electronic și să poată fi vizual ușor de identificat anumite câmpuri.
 • Întrucât prin Regulament suntem obligați să introducem steagul UE, pentru identificarea națională am păstrat stema națională. Pe cartea simplă de identitate observați steagul României și stema națională.
 • În ceea ce privește cartea electronică de identitate, tehnic este aproape imposibil să introducem steagul României cu actualele tehnologii. Putem lua în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esența proiectului pilot.
 • Unele state au optat pentru a păstra steagul național (spre exemplu Franța), dar nu există stema, tocmai pentru că este spațiu limitat.
 • Din informațiile existente până acum, doar 2 state membre - Franta și Cipru - au notificat noul document de identitate care corespunde Regulamentului UE. Celelalte state membre probabil vor notifica in perioada urmatoare, așa cum și Romania o va face.", a declarat miercuri Cătălin Giulescu, directorul general al DEPABD din MAI.

Într-adevăr, Anexa la HG-ul care a reglementat forma și conținutul cărții electronice de identitate din România, act publicat în Monitorul Oficial în data de 14 mai 2020, prevede că pe fața documentului vor fi prezentate, alături de alte date personale, și "Genul titularului (F pentru feminin și M pentru masculin)".

Acest aspect este contrar însă celor menționate în Regulamentul UE 1157/2019 care vizează armonizarea cărților electronice de identitate în Uniunea Europeană, care la alineatul (24) din preambulul prevede că:

 • "Statele membre ar trebui să poată decide cu privire la menționarea sexului unei persoane într-un document care intră sub incidența prezentului regulament. Dacă un stat membru menționează sexul (n.a în versiunea în limba engleză este folosit termenul gender-gen în locul celui de 'sex') unei persoane într-un astfel de document, ar trebui utilizate, după caz, specificațiile „F”, „M” sau „X” din documentul OACI 9303 sau inițiala unică corespunzătoare utilizată în limba sau limbile statului membru respectiv."

Există posibilitatea să se revină la termenul Sex în loc de Gen? Orice opțiune este posibilă, spune oficialul MAI


Întrebat de jurnaliști dacă s-ar putea reveni la termenul Sex în loc de Gen pe cărțile electronice de identitate, Cătălin Giulescu, șeful DEPABD, a răspuns că este posibil.

 • "Orice opțiune este posibilă. Vom analiza cu foarte mare atenție și în urma unei analize atente este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie Sex.
 • Pe de altă parte trebuie precizat că Regulamentul UE precizează în preambul la punctul 24 de Sex și la punctul 27 de Gen. Totodată, în partea dispozitivă, în art. 3 alineatul 2 în paragraful 2 veți vedea că utilizează 'expressis verbis' expresia Gen, adică avem o dispoziție expresă. (..)
 • După cele 5-6 luni de teste de utilizare vor fi 3-4 luni de forță în care vom încerca să ajungem la capacitatea necesară pentru a nu avea programări mai mari de 5-10 zile, dupa care vom începe extinderea la nivel național și cu siguranță la momentul respectiv vom vorbi de o noua versiune de carte.
 • Până atunci orice propunere este binevenita și va fi luată în considerare.", a mai declarat miercuri, 4 august, directorul general al Direcției de Evidența Populației din MAI.

Cum arată acum cărțile electronice de identitate în Franța și Cipru, singurele două țări UE care au implementat cerințele europene


Cum arată cărțile electronice de identitate din Franța și Cipru, singurele state membre care potrivit oficialului MAI au implementat noul document de identitate conform Regulamentului UE 1157/2019?

 • Detalii privind forma și conținutul actualelor cărți de identitate din toate țările UE pot fi găsite pe site-ul Consiliului UE.

La Franța, cel mai recent specimen de carte de identitate afișat apare ca fiind emis în data de 15 martie 2021 și are termen de expirare 11 februarie 2030.


Click pentru a deschide


La Cipru, cel mai recent specimen de carte de identitate afișat apare ca fiind emis în data de 12 august 2020 și are termen de expirare 15 iunie 2030.


Click pentru a deschide


În ambele cazuri este folosit în prezent termenul de Sex în loc de Gen.
Nu este clar însă dacă lucrurile se vor schimba în aceste două țări până în data de 2 august 2031, când toate țările UE ar trebui să folosească exclusiv noua carte electronică de identitate sau pașapoarte electronice pentru călătoriile în spațiul UE.

Sex versus Gen: Care e diferența dintre cei doi termeni conform Organizației Mondiale a Sănătății


Termenii de „sex” și „gen” sunt folosiți adesea ca sinonime, dar sunt termeni diferiți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

"Termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Pe de altă parte, termenul „gen” se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate.

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale. ", scrie site-ul de specialitate Romedic.ro.

Polemica "Sex" versus "Gen" în UE: De la țări care vor să fie 'gender free' la țări care refuză să introducă genul X pe noile cărți de identitate


Introducerea termenului de "Gen" în loc de "Sex" pe noile cărți electronice de identitate, conform Regulamentului UE 1157/2019 nu are consens în rândul țărilor UE.

Olanda, spre exemplu, vrea să elimine "genul" de pe cărțile de identitate în următorii 5 ani, potrivit unei scrisori adresată anul trecut Parlamentului de către ministrul educației, Ingrid van Engelshoven, citată de Forbes.

Oficialul olandez a precizat că această mișcare vizează eliminarea obstacolelor care împiedică persoanele transgender și intersexuale să „participe pe deplin la societate”.

Articolul Forbes menționa că pașapoartele olandeze vor continua să poarte genul titularului din cauza reglementărilor aeronautice globale, dar că Olanda este una dintre puținele țări care le permite oamenilor să aibă un „X” pe pașaport. „X” este o opțiune neutră de gen, în loc de „M” pentru bărbați sau „F” pentru femeie.

În Germania, cărțile de identitate nu conțin mențiunea de gen, mai scria Forbes, iar datele oficiale ale Comisiei Europene confirmă acest aspect.

Pe de altă parte, sunt țări care se opun total. În Polonia, Guvernul a anunțat în acest an că nu va include posibilitatea unui al treilea gen - separat de bărbați și femei - atunci când implementează noile cărți de identitate armonizate ale Uniunii Europene.

„Există [doar] femei și bărbați în sistemul juridic polonez. Prin urmare, cărțile vor include aceste două sexe. UE nu ne poate ordona să introducem ceva care încalcă ordinea juridică poloneză. ”, a declarat vicepremierul Paweł Szefernaker, citat de de media locală.

Szefernaker susține că secțiunea referitoare la un al treilea gen este expunerea de motive a regulamentului, care este o parte „non-normativă” a acestuia și, prin urmare, nu ar fi obligatorie.

Guvernul conservator al Poloniei a condus în ultimii ani o campanie împotriva a ceea ce a numit „ideologie LGBT” sau „ideologie de gen”.

O altă țară care se opune este Ungaria, unde Guvernul condus de Viktor Orban a emis recent controversata lege care interzice promovarea ”propagandei LGBT” în rândul minorilor. Legea interzice discutarea în școli a subiectelor care țin de persoanele gay sau transgender, pe motiv că informarea elevilor cu privire la aceste subiecte ar fi echivalentă cu ”propaganda pro-LGBT”.

Legea a intrat în vigoare luna trecută, însă, în urma tensiunilor de la ultimul Consiliu European și a procedurii de infringement, premierul Viktor Orban a anunțat că dorește organizarea unui referendum care să valideze actul normativ.

Unele state UE au reacționat față de legea controversata, iar procedura de infringement ar putea afecta accesul Ungariei la fonduri europene.

Comisia Europeană a demarat procedura juridică
împotriva Ungariei pentru legea care interzice promovarea conținutului LGBTQ pentru minori și împotriva Poloniei pentru instituirea așa ziselor ”zone libere de persoane aparținând minorităților sexuale”.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10651 vizualizari

 • -1 (47 voturi)    
  Arata mai bine fara tricolor (Vineri, 8 octombrie 2021, 20:00)

  Fanel01 [utilizator]

  Poate se faceau si mai putine discriminari fara tricolor si doar scris RO
  • -3 (55 voturi)    
   E timpul sa pleci (Vineri, 8 octombrie 2021, 20:24)

   NituCt [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Daca nu iti place "tricolorul" poate e mai bine sa emigrezi in alta tara. Nu cred ca iti va plange cineva de mila.
   • +5 (25 voturi)    
    Adevarul este ca arata mai bine (Vineri, 8 octombrie 2021, 20:48)

    Heruvim [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

    Arata mai bine in prima varianta.
    Din punct de vedere a design-ului grafic e catastrofa.
    Puteau sa puna tricolorul ca o banda deasupra stemei de stat. Ar fi aratat foarte bine.
   • -5 (21 voturi)    
    Aşa este (Vineri, 8 octombrie 2021, 23:32)

    bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

    Cine plânge după toţi tinerii care contribuiau la buget şi au plecat. Sau doctori, sau cei din cercetare. Să plece la ce avem nevoie de ei, rămânem noi patrioţii să întreţinem vilele PNL-iştilor şi PSD-iştilor, dar cu tricolorul în frunte şi mândria în suflet.
    • +8 (16 voturi)    
     Ce zici ? (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 0:59)

     NituCt [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

     Adica cine plange dupa mine, ca doar nu locuiesc in Romania ? nimeni si nici nu ma intereseaza.
     Imi e scarba de toti astia cu aere de "progresisti" de doi bani care in prostia lor cred ca "pe afara" e lapte si miere.
     Da, trebuie curatita Romania (cu ORICE cost) de toti lenesii si coruptii, chiar daca aceasta inseamna sa reduci populatia cu 5-10%. Nu e nici o pierdere : "sacrificiul celor putini, pentru beenficiul celor multi" ...care vor veni dupa.
     • +3 (11 voturi)    
      Progresiști, progresiști, da puturoși. (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 12:39)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui NituCt

      Așa îi văd pe progresiștii români. Stau în fața calculatorului și cer. Au doar drepturi, nu au și obligații. Cred ei. Și mai au o chestie urâtă-le sare ușor țâfna și se comportă golănește, scoțând la iveală spoiala din pretinsa lor pregătire intelectuală. Un fel de PSD 2.0 .
  • +3 (17 voturi)    
   Mda (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:36)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui Fanel01

   Va cam sta tricolorul si tarisoara asta in gat.
   Cred ca sint multi pe aici care scriu fie cu accente ascutite, fie cu chirilice.
   • -8 (12 voturi)    
    Eu sunt unul din aia (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 11:56)

    Landser [utilizator] i-a raspuns lui ids

    Mie mi e scarba de romania
 • -8 (24 voturi)    
  ce prostie cu gen / sex (Vineri, 8 octombrie 2021, 20:59)

  zgubilitix [utilizator]

  Dramul de patriotism pe care il mai am ma face sa ma bucur ca apare tricolorul, la urma urmei ajuta si la o identificare vizuala rapida.

  "Genul" aparea scris si pe documentele bunicilor - "femeesc" respectiv "barbatesc" si nu era o problema.

  Pana si substantivele au 3 genuri, ar fi mers si aici al 3-lea, haha, insa faptul ca scrie "gen" ori "sex" nu inseamna ca intr-un viitor oarecare nu se va putea pune 'x" in casuta respectiva.

  Treaba nu este reglementata acum, asa ca nu ar fi fost cazul, s-au panicat degeaba, dar daca ar fi reglementata in viitor, simplul fapt ca pe card apare tiparit "sex" nu inseamna ca nu se poate pune o liniuta, un x ori un semn de intrebare.

  In afara de asta... lumea evolueaza. E drept ca unii mai greu!
  • +7 (15 voturi)    
   Doar ca gen e ilegal (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:25)

   Anges [utilizator] i-a raspuns lui zgubilitix

   Legea 295/2021 spune clar ca trebuie folosit sex.
   “FORMA ȘI CONȚINUTUL
   cărții de identitate
   1. Cartea de identitate*) se emite în sistem informatizat și cuprinde următoarele elemente:
   […]
   k) sexul;”
 • -1 (27 voturi)    
  Vai de noi (Vineri, 8 octombrie 2021, 21:00)

  A78 [utilizator]

  Arată mult mai bine cel fără tricolor . Modern și unitar cu celelalte cărți de identitate europene
 • +2 (30 voturi)    
  l-au impodobit ca pe pomul de craciun (Vineri, 8 octombrie 2021, 21:05)

  themihai [utilizator]

  l-au impodobit ca pe pomul de craciun "sa se stie" ca suntem romani. Ce sa le ceri...niste romani.
  • -5 (11 voturi)    
   La noi si pe autobuze scrie PRIMARIA BUCURESTI (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:14)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui themihai

   un popor de laudarosi dar fara motiv.

   macar daca impopotonarile astea ar fi avut stil dar sunt facute din topor
 • +6 (10 voturi)    
  In ritmul acesta (Vineri, 8 octombrie 2021, 21:21)

  Aeroporcul [utilizator]

  Cred ca Politia are un atelier de manufactura unde se fac la comanda, cu bucata, manual.
 • +2 (20 voturi)    
  cu si fara (Vineri, 8 octombrie 2021, 22:20)

  micul_licurici [utilizator]

  Cu/fara tricolor numai sa-l faca mai repede sa pot sa scap de placa aia din portofel si sa-l pun usor intr-un buzunar al portofelului ca orice card.
 • 0 (12 voturi)    
  CI (Vineri, 8 octombrie 2021, 22:33)

  Walking_dead [utilizator]

  Am ajuns in Romania cu CI expirat din ianuarie. Primul drum la ghiseu, dupa ce in prealabil am facut programare online din Germania. Cu actele pregatite si cu socrul de mina ca sa-mi semneze pentru luare in dotare constat cu surprindere ca noul act se elibereaza in 45 de zile (am doua saptamini de concediu). Noroc ca costa doar 7 lei, fiindca la anul cind vin iarasi ma duc din nou, deoarece vreau actul cel nou (actuala carte de identitate e o bataie de joc, nu figureaza pe ea informatii esentiale cum ar fi data nasterii) si sper ca peste doi ani il voi avea in mina. Nici nu stii sa plingi sau sa rizi.
 • -9 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 2:21)

  [anonim]

 • -4 (12 voturi)    
  Aaa, pai nu e bine (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:20)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  Eu vreau sa apara si harta de acum si harta din 1938. Cu judete. Undeva, micut, gasesc ei un locsor. Si pe tricolor sa apara stema, ca pe vremuri. Si sub tricolor sa scrie ceva cu Basarabia, sa se stie ca suntem romani. Si poza lui Burebista, dacul liber? Si tunelurile din Bucegi unde sunt?
 • -12 (12 voturi)    
  Propuneri (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 9:33)

  Bota [utilizator]

  1. Nu mai inscripționați pe buletin Genul;
  2. Nu mai inscripționați pe buletin primele șapte cifre care conțin date personale. inscripționați liniuțe.
 • +4 (6 voturi)    
  Treaba merge incet! (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 10:13)

  Andy500 [utilizator]

  Pentru ca sebi inca nu si-a inregistrat firma in seychelles, ca sa poata sa faca mai multe.
  Dar aveti rabdare, in 100 de ani ajungem si noi cum sunt europenii in 2021, gen..
 • -3 (9 voturi)    
  Intrebare (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 11:53)

  Landser [utilizator]

  Exista posibilitatea sa optez pt a nu apare steagul pe cartea de identiate iar scrisul cu romania sa fie cat mai mic sau chiar sa lipseasaca?
  Mi e rusine cu cetatenia actuala si sper sa scap de ea cat mai repede!
  • +4 (8 voturi)    
   / (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 17:23)

   Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   Conform Cod Penal
   “Art. 236
   Ofensa adusă unor însemne
   Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
   Manifestarea prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.”
 • -5 (9 voturi)    
  Dezbatere superfluă (Sâmbătă, 9 octombrie 2021, 12:17)

  Gabu [utilizator]

  Sunt țări în care cetățenii nu au ”buletin”: Marea Britanie. Dragi securiști, poate e timpul să renunțăm la această așa-zisă carte de identitate pentru că de fapt nu-și are rostul. La naștere ți se atribuie un Certificat de naștere care include numele, data și locul nașterii, codul numeric personal, numele părinților, precum și sexul la naștere. Asta e tot! Ulterior o fotografie ce se poate updata la fiecare 10 ani poate fi adăugată. Ce se întâmplă după aceea cu statutul religios, organele sexuale personale, adresa unde înnoptezi, nu-i treaba statului. Hello, suntem în secolul XXI! S-a inventat calculatorul și internetul...
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Vineri, 22 octombrie 2021, 12:51)

   samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui Gabu

   Dar ești nevoit să ai pașaport sau permis pentru a te identifica. Dacă nu ai chef să faci școala de șoferi, atunci ești nevoit să ai pașaport chiar dacă nu vrei să ieși din țară.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by